Forum Śląskich Motocyklistów Strona Główna Forum Śląskich Motocyklistów

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
kupno-sprzedaż
Autor Wiadomość
MEFIU 

Motocykl: F3 PIES
Imię: Łukasz
Wysłany: 2011-01-30, 20:19   kupno-sprzedaż

witam
mam pytanie, czy mogę kupić motorek z ważnym oc i bezterminowym przeglądem i na drugi dzień go sprzedać nie rejestrując go? czy muszę coś potem zgłaszać?

swistak 
Forumowy ślusarz

Motocykl: kilofaza
Imię: swistak
Wysłany: 2011-01-30, 20:38   

z tego co wiem to na takie numery musisz mieć zgłoszoną działalność gospodarczą i odprowadzasz z tego podatki.
A jak nie to też sie dopie...lą i zaplacisz jakiś tam dupny podatek.
http://www.motorybnik.pun.pl

przeróbka twojego wydechu - 732252302
FB lux motometale

Peter6969 

Motocykl: VFR V-TEC GSF600S na wydaniu
Imię: PIOTR
Wysłany: 2011-01-30, 20:46   Re: kupno-sprzedaż

MEFIU napisał/a:
witam
mam pytanie, czy mogę kupić motorek z ważnym oc i bezterminowym przeglądem i na drugi dzień go sprzedać nie rejestrując go? czy muszę coś potem zgłaszać?

Możesz spokojnie jesli tylko kupisz drozej niż sprzedasz to sie nikt do ciebie nie doczepi w innym wypadku bedziesz musiał to zgłosić w skarbówce i o ile zysk ze spzredazy nie przekroczy 1000zł to nie bedziesz nic płacił o tyle jeśli bedzie wiekszy podlegasz wtedy opodatkowaniu z tytułu zarobku czyli ok 19% .Ale nikt nie moze zakwestionować twojej sumy sprzedaży ,a jedynie kupującemu mogą policzyć podatek od wzbogacenia(2%)w/g swojej taryfy

fasola 

Motocykl: cbr900
Imię: fasola
Wysłany: 2011-01-30, 20:49   

kupic sprzedac możesz jak najbardziej tyle ze najważniejsze to dowiedzic urzad skarbowy no i napewno cos opłacic jak co ile niewiem

MEFIU 

Motocykl: F3 PIES
Imię: Łukasz
Wysłany: 2011-01-30, 20:52   

nie no tysiaka napewno nie zarobie na nim.
to tak,
1. spisuje umowe ze sprzedającym
2. kseruje ją,
3. przyjeżdża kupujący spisujemy umowe,
4. daje mu ksero
5. muszę to gdzieś zgłosić? ubezpieczalnia, starostwo?

zeno
[Usunięty]

Wysłany: 2011-01-30, 21:31   Re: kupno-sprzedaż

Peter6969 napisał/a:

Możesz spokojnie jesli tylko kupisz drozej niż sprzedasz to sie nikt do ciebie nie doczepi w innym wypadku bedziesz musiał to zgłosić w skarbówce i o ile zysk ze spzredazy nie przekroczy 1000zł to nie bedziesz nic płacił o tyle jeśli bedzie wiekszy podlegasz wtedy opodatkowaniu z tytułu zarobku czyli ok 19% .Ale nikt nie moze zakwestionować twojej sumy sprzedaży ,a jedynie kupującemu mogą policzyć podatek od wzbogacenia(2%)w/g swojej taryfy

peter generalnie ma racje, ale troche nie uścislił, bo jeśli prowadzisz działalność to normalnie wystawiasz fakture i od tego płacisz (ale jak prowadzisz to o tym wiesz, bo co miesiąc składasz deklaracje) .
jak nie prowadzisz działalności to KAŻDY zarobek (czyli sprzedasz drożej niż kupiłeś - różnica w cenach to twój zarobek) to płacisz od tego 18%, albo więcej zalezy w jakim progu podatkowym sie mieścisz na koniec roku ... ALE UWAGA!!! jeśli w ciągu roku 2011 kwota twojego zarobku mieści się w 3091,00 zł TO w efekcie NIE PŁACISZ ŻADNEGO PODATKU... ale u osoby normalnie pracującej rzadko się to zdarza.
masz linka http://wolnakwotaodpodatku2011.info/ .
tak czy inaczej musisz złożyć deklaracje roczną z zaznaczeniem zarobku na motocyklu, chyba pit 36, poza oczywiscie swoją deklaracją pit 37 (dla pracujących u kogoś)....
to są zasady z 2010 roku, w 2011 mogą się nieznacznie zmienić

nic nigdzie nie zgłaszasz, nie przerejestrowywałeś pojazdu czyli starostwo cie nie obchodzi, ubezpieczalnia tak samo - ale tylko do 30 dni z tego co pamietam

Peter6969 

Wysłany: 2011-01-31, 08:07   

Ale jesli kupisz tem motorek od osoby prywatnej ,nie wystawiającej f-vat tu musisz zapłacić podatek od czynności cywilno prawnych tzw,wzbogacenie 2% sumy na umowie ,chyba ze róznica z umowy a ta co oni maja w swoich tabelach jest wieksza niz 20% to biorą swoją wyższą kwote

walek809 

Motocykl: streetfighter
Imię: kris
Wysłany: 2011-01-31, 21:50   Re: kupno-sprzedaż

Peter6969 napisał/a:

skąd masz takie info :)
jak nie prowadzisz działalności handlowe to za kupno i sprzedaż w ciągu 6misięcy od daty zakupu musisz opłacić podatek raz za zakup dwa pewnie jakąś kwotę za sprzedaż . oczywiście możesz nie płacić ale jak będziesz miał pecha i się dowiedzą masz mandat już na wstępie za nie opłacenie pcc podatku 2% od kupna ( mandat od 150zł do 26tyś ) i pewnie zapłacisz za handel bez prowadzenia działalności ( tu jest jeden myk - możesz raz na jakiś czas tzn. nie często sprzedać coś przed upływem tych 6miechów bez problemu że się ktoś doczepi ale te 2% musisz zapłacić tak czy siak ) a jak chesz wiedziec dokładnie to po prostu zadzwoń lub przejedz sie do US i tam zapytaj pewnie będą wiedzieć więcej i zawsze możesz dopytać dokładniej to mniejszy koszt niż mandaty z US

Bass 
Pal gumę a nie dusze

Motocykl: R1200GS
Imię: SEBA
Wysłany: 2011-01-31, 22:05   Re: kupno-sprzedaż

MEFIU napisał/a:
witam

możesz to zrobić pod warunkiem że w umowie będą dane od którego Ty kopiłeś dany motocykl będziesz tzw. pośrednikiem między gościem od którego kupiłeś a twoim kupującym . Tylko jedna podstawowa zasada cena musi być taka sama lub niższa bo np.zarysowałeś nadkole .

Peter6969 

Wysłany: 2011-02-01, 00:08   Re: kupno-sprzedaż

walek809 napisał/a:
Peter6969 napisał/a:

skąd masz takie info :)
jak nie prowadzisz działalności handlowe to za kupno i sprzedaż w ciągu 6misięcy od daty zakupu musisz opłacić podatek raz za zakup dwa pewnie jakąś kwotę za sprzedaż . oczywiście możesz nie płacić ale jak będziesz miał pecha i się dowiedzą masz mandat już na wstępie za nie opłacenie pcc podatku 2% od kupna ( mandat od 150zł do 26tyś ) i pewnie zapłacisz za handel bez prowadzenia działalności ( tu jest jeden myk - możesz raz na jakiś czas tzn. nie często sprzedać coś przed upływem tych 6miechów bez problemu że się ktoś doczepi ale te 2% musisz zapłacić tak czy siak ) a jak chesz wiedziec dokładnie to po prostu zadzwoń lub przejedz sie do US i tam zapytaj pewnie będą wiedzieć więcej i zawsze możesz dopytać dokładniej to mniejszy koszt niż mandaty z US

Z własnego i to nie małego doświadczenia fakt że te 2% musi napewno zapłacić ale jesli sprzeda za te same pieniądze co kupił lub nieco mniej to nic wiecej go nie obchodzi i nie musi tego nawet zgłaszać w skarbówce ,oczywiście jeśli bedzie miał zysk z takiego kupna sprzedazy w czasie 6-mieś od zakupu to musi taki fakt zgłosić w US

walek809 

Wysłany: 2011-02-01, 08:52   

Peter6969, czyli po twojej wypowiedzi wnioskuję że można sprzedawać moto i auta pisząc na umowie cenę sprzedaży taką samą lub mniejszą od kupna wtedy nie mam zysku tak ? Mogę sprzedać 3szt a może 5 a może 10 rocznie ? moim zdaniem i z tego co wiem jesteś w błędzie . jak to mówią papier przyjmie wszystko a US tak na słowo i pismo to Ci nie uwierzy że sprzedałeś 10 samochodów w roku bo ci się znudziły .

zeno
[Usunięty]

Wysłany: 2011-02-01, 09:51   

walek809 napisał/a:
Peter6969, czyli po twojej wypowiedzi wnioskuję że można sprzedawać moto i auta pisząc na umowie cenę sprzedaży taką samą lub mniejszą od kupna wtedy nie mam zysku tak ? Mogę sprzedać 3szt a może 5 a może 10 rocznie ? moim zdaniem i z tego co wiem jesteś w błędzie . jak to mówią papier przyjmie wszystko a US tak na słowo i pismo to Ci nie uwierzy że sprzedałeś 10 samochodów w roku bo ci się znudziły .

walek tu jest mowa o jednostkowej sprzedaży. tylko idiota zrobiłby tak jak ty to piszesz. osobiście nie znam takiego co by się tak podkładał US, zeby mu jaja podcieli

walek809 

Wysłany: 2011-02-01, 09:58   

wiadomo jednostkowa sprzedaż to nie problem nawet jak wykażesz na umowie cenę sprzedaży wyższą ja tak raz zrobiłem :) ale z tekstu petera ( Z własnego i to nie małego doświadczenia ) wywnioskowałem inaczej , ja ma doświadczenie takie że raz sprzedałem i nie było problemu więcej nie ryzykowałem a i nie było potrzeby :)

brutus333 
brutus333

Motocykl: Japanese :-)
Imię: Piotr
Wysłany: 2011-07-23, 15:15   

W US nic nie jest jasne, jak będą chcieli i trafi się służbista to można beknąć i to dotkliwie. Ja sprzedałem kilka aut wykazując stratę, ale to było jedno/dwa w roku i cena ich była śmieszna może dla tego nikt się nie czepiał. 2% trzeba wpłacić jeśli jesteśmy osobą nie prowadzącą działalności i kupujemy też od takiej samej osoby i to wszystko. Padła też wzmianka o umowach - TYLKO ORYGINAŁY, ŻADNE KSERA. I komplet oryginalnych dokumentów.

Odpowiedz do tematu