Forum Śląskich Motocyklistów Strona Główna Forum Śląskich Motocyklistów

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Karolina
2012-08-26, 01:00
AC likwitacja szkody.
Autor Wiadomość
slusar_o2 

Motocykl: suzuki
Imię: Marcin
Wysłany: 2010-06-23, 19:30   AC likwitacja szkody.

Siemka. SpytaÂłem na forum motocyklistĂłw, ale tutaj moÂże teÂż mi ktoÂś pomoÂże

GdzieÂś z 2 tygodnie temu wyskoczyÂła mi sarna z lasu, przestraszyÂłem siĂŞ i wjechaÂłem do rowu.
Uszkodzenia minimalne, z punktu widzenia zdatnoÂści do jazdy.

PopĂŞkana owiewka, tylni za dupek, skrzywiona dÂźwignia zmiany biegĂłw, urwany kierunkowskaz, porysowana szybka. Same drobiazgi. PrzykÂładowy rysunek z zaznaczonymi czĂŞÂściami uszkodzonymi Ale jako, Âże mam AC to stwierdziÂłem, Âże nie bĂŞdĂŞ jeÂździĂŚ z popĂŞkanÂą owiewkÂą tylko zgÂłoszĂŞ szkodĂŞ i naprawie. Motocykl ma przejechane 5k kilometrĂłw i jest z roku 2008, wiĂŞc chciaÂłem wszystkie rzeczy kupiĂŚ w ASO, nowe i poskÂładaĂŚ sobie w garaÂżu.
Pan rzeczoznawca siê zgodzi³ i nawet powiedzia³, ¿e gdyby by³y jakieœ ró¿nice w cenie czêœci i wycenie to mam im fakturê tylko pokazaÌ i mi dop³ac¹ ró¿nicê.

Dzisiaj dostaÂłem wycenĂŞ. 700 zÂł ;o Za tyle to ja nawet gÂłupiej owiewki nie dostanĂŞ w ASO, a gdzie inne czĂŞÂści?
O to wszystkie pliki z wycenÂą jakie dostaÂłem od rzeczoznawcy.
http://picasaweb.google.pl/slusar.o2/AC#

Jakieœ same hieroglify widzê. Wg tego mam w motocyklu jak¹œ wyk³adzinê, i paski ozdobne, no jakiœ koszmar. Umie to ktoœ odczytaÌ w ogóle?

StwierdziÂłem, Âże mnie to przerasta i nie bĂŞdĂŞ siĂŞ bawiÂł w naprawĂŞ samodzielnÂą, tylko zaÂłatwiĂŞ to wszystko bezgotĂłwkowo, w ASO. I teraz moje pytanie, bo oczywiÂście do Allianz nie da siĂŞ dodzwoniĂŚ (a jak siĂŞ da to gadasz z ludzmi bez kompetencji i wiedzy), a mĂłj agent teÂż na likwidacji szkĂłd zna siĂŞ tak jak ja, czyli wcale.

W wiĂŞc przechodzimy do sedna sprawy:
Jak odstawiam motocykl do ASO, oni robiÂą wycenĂŞ, i Allianz przed rozpoczĂŞciem naprawy musi siĂŞ na niÂą zgodziĂŚ? I dopiero wtedy serwis zaczyna naprawĂŞ? Bo tak siĂŞ dowiedziaÂłem, ale pani z ktĂłrÂą rozmawiaÂłem nie mĂłwiÂła zbyt pewnie :/ Nie chciaÂłbym, Âżeby siĂŞ okazaÂło, Âże Allianz nie wypÂłaci kasy, bo stwierdzi, Âże to jednak za drogo (paranoja!), a podobno takie przypadki teÂż siĂŞ zdarzajÂą

Ja juÂż jestem z tego caÂły gÂłupi. I powoli zaczynam ÂżaÂłowaĂŚ, Âże teraz to zgÂłosiÂłem, wystarczyÂło by wyprostowaĂŚ dÂźwigniĂŞ zmiany biegĂłw, kupiĂŚ jakieÂś kierunki i moÂżna ÂśmigaĂŚ, a tak to moto juÂż 2 tygodnie stoi i wyjdzie jeszcze na to, Âże bĂŞdzie staÂło do koĂąca sezonu z powodu gÂłupiej sarny. :(
pÂłakaĂŚ mi siĂŞ chce...

Pozdrawiam

magik
[Usunięty]

Wysłany: 2010-06-23, 19:32   

a tu nie ma motocyklistĂłw ?? :>

nie wiem ja tam na wspĂłprace z alianzem nie naÂżekam :P ale mniejsza o to co do Twojego przypadku to wydaje mi sie Âże powinienes odmowic przyjecia tej wyceny na 700 zÂłoty i nie barac tych pieniedzy bo jak weÂźmiesz to raczej bedziesz sie mordowaĂŚ z dojsciem swojego a i na to marne szanse bo powiedziaÂłeÂś....... ze bierzesz Powinno przysÂługiwaĂŚ odwoÂłanie od wyceny jak w PZU noo ale mniejsza jesli nie wzioles jeszcze Âżadnej kasy to powinienieÂś u nich w biurze zÂłozyc jednak pismo ze chcesz zmienic sposĂłb likwidacji szkody i ze kase wypÂłacic na konto serwisu ktĂłry bedzie likwidowaÂł szkode.... i masz reszte w dupi* bo nawet jak wycenili wstepnie na 700 pln to zerwis przyjmie rozbierze zrobi do 700 i dalej woÂła rzeczoznawce i mowi mu ze to to tyle i robocizna i nie moze sie nie zgodzic bo ma ceny katalogowe :P tylko musisz miec wszystko na piÂśmie
Ostatnio zmieniony przez magik 2010-06-23, 19:40, w całości zmieniany 1 raz  

slusar_o2 

Wysłany: 2010-06-23, 19:34   

to sÂą ÂślÂąscy :P chodziÂło mi o nazwĂŞ przecieÂż.

http://www.bikepics.com/members/slusar_o2/

magik
[Usunięty]

Wysłany: 2010-06-23, 19:41   

spoko ;P

taiszio 

Motocykl: RF 600R
Imię: Łukasz
Wysłany: 2010-06-23, 19:41   

na 'forum motocyklistĂłw' jest wÂątek tylko nie z AC tylko OC z Link 4 i koleÂś zamiast bodajÂże 10tyÂś dostaÂł 1,5tyÂś... i sprawa trwa

OCC Senior 
sorry but without me

Motocykl: to zło
Imię: róży
Wysłany: 2010-06-23, 19:54   

dwa tygodnie temu pisales ze sie zagapiles a o sarnie nie bylo mowy :)

no ale nie badzmy uszczypliwi-
to co otrzymales to normalka. wyceniaja to za pomoca jakiegos mega programu.
tez to dostalem i tez szczena mi opadla. tyle proponuja ci za samodzielna naprawe.
ale ty napiszesz im ze sie nie zgadzasz a likwidacja szkody zajmie sie ASO kawasaki w formie bezgotowkowej.
jedziesz do aso (najlepiej aso bo z gwarancja moga byc problemy) a oni rozbieraja sprzet i robia kosztorys. kosztorys wysylaja do akceptacji. po zaakceptowaniu kosztorysu przez allianz, aso naprawia szkode. wtedy pozostaje tylko czekac.
dostaniesz odpowiednie pismo ze szkoda zostala uznana na taka a taka kwote i czesc.
problem pojawi sie jak aso znajdzie jeszcze cos ciekawego do wymiany bo wtedy trzeba wzywac rzeczoznawce i na nowo czekac na akceptacjie kosztorysu.

slusar_o2 

Wysłany: 2010-06-23, 20:54   

DziĂŞki, Artur podniosÂłeÂś mnie trochĂŞ na duchu.

A radzisz nie zgodziĂŚ siĂŞ telefonicznie, czy mailowo? Bo kurcze oni w tym Allianzie majÂą teraz przez te powodzie taki burdel, Âże to jest szok. CzekaÂłem 9 dni na telefon od rzeczoznawcy a miaÂł siĂŞ odezwaĂŚ po 2. CiÂągle tylko dzwonie i siĂŞ upominam, a oni tylko mĂłwiÂą, Âże przepraszajÂą, i Âże sprawa bĂŞdzie zaÂłatwiona w trybie pilnym.

W ogóle, w zg³oszeniu wypadku zaznaczy³em, ¿e powiem im póŸniej, jak chce dostaÌ pieni¹¿ki, a dzisiaj dosta³em maila, ¿e dostane te 700 przekazem pocztowym :/ mam nadzieje, ¿e da siê to jakoœ odkrêciÌ, bo jak dostane t¹ kasê to bêdzie œmieszne.

OCC Senior 
sorry but without me

Motocykl: to zło
Imię: róży
Wysłany: 2010-06-23, 21:26   

nic sie nie martw tymi 700zl.
dasz te 700zl jako zaliczke do aso, a allianz zaplaci odszkodowanie mniejsze o 700zl.
mailowo jest o tyle wygodniej ze cos z korespondencji zostaje na kompie. dzwoniac do nich rozmowa jest nagrywana ale tylko dla nich.

moja rada - dzwon i pisz- a jak to nie pomoze to dzwon i pisz.

slusar_o2 

Wysłany: 2010-06-24, 18:01   

ok, podzwoniÂłem i juÂż odstawiÂłem kawe do serwisu w Katowicach, gdzie powiedzieli mi, Âże siĂŞ wszystkim zajmÂą :) Jest nadzieja

Odpowiedz do tematu