Forum Śląskich Motocyklistów Strona Główna Forum Śląskich Motocyklistów

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Uchwyt pod tablice
Autor Wiadomość
TNT
[Usunięty]

Wysłany: 2011-01-06, 15:55   

Również uważam, że esencją całego tego pomysłu byłoby umieszczenie tablicy w miejscu tego Carbonu :) No a samo rozwiązanie na foto wydaje mi się dyskusyjne... pomijając sam opór wiatru i ewentualną możliwość znoszenia moto, to już samo przeciskanie się w korku i wizja zarysowania komuś fury odstraszyła by mnie od takiego rozwiązania :)

A jeśli chodzi Ci o prawny punkt widzenia takiego rozwiązania ktoś może się przyczepić na podstawie tego ;/ :
ustawa prawo o ruchu drogowym napisał/a:

Art.66 4. Zabrania sie:
1) umieszczania wewnatrz i zewnatrz pojazdu wystajacych spiczastych albo ostrych czesci lub przedmiotów, które moga
spowodowac uszkodzenie ciała osób jadacych w pojezdzie lub innych uczestników ruchu;

Ogólnie o tablicach:

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA INFRASTRUKTURY
z dnia 22 lipca 2002 r. w sprawie rejestracji i oznaczania pojazdów. napisał/a:

§ 25. 1. Właściciel pojazdu umieszcza na pojeździe tablice z przodu i z tyłu w miejscach konstrukcyjnie do tego przeznaczonych, z wyjątkiem przyczep, ciągników rolniczych, motocykli i motorowerów, na których tablice umieszcza się tylko z tyłu, z zastrzeżeniem ust. 2.
2. W przypadkach uzasadnionych konstrukcją ciągnika rolniczego tablice umieszcza się z przodu pojazdu.
3. Z przodu pojazdu umieszcza się wyłącznie tablicę jednorzędową, z wyjątkiem ciągnika rolniczego, o którym mowa w ust. 2.
4. Z tyłu pojazdu umieszcza się tablicę jednorzędową albo dwurzędową w zależności od miejsca konstrukcyjnie do tego przeznaczonego, z zastrzeżeniem ust. 5.
5. Z tyłu przyczepy motocyklowej umieszcza się tablicę rejestracyjną motocyklową przeniesioną z motocykla, który ciągnie przyczepę.
6. Jeżeli pojazd nie ma specjalnego miejsca do umocowania tablic, to przednią i tylną tablicę umieszcza się w środku szerokości pojazdu, a gdyby to utrudniało jego eksploatowanie lub ograniczało widoczność tablicy - po lewej stronie pojazdu.

walek809 

Motocykl: streetfighter
Imię: kris
Wysłany: 2011-01-06, 21:39   

umocowanie blachy zamiast carbonu to ostateczność narazie zakupiłem coś takiego
jak niżej , spróbuję zamonotwać to z prawej strony bo tam więcej miejsca mam .
mocowanie jest podgięte co zniweluje drgania i opór powietrza w jakimś stopniu więc nie powinno być tak źle .
oczywiście wszystko wyjdzie w praniu jak już to dostanę do ręki :) teraz tylko czekać na przesyłkę

TNT
[Usunięty]

Wysłany: 2011-01-06, 23:35   

łooo fajne :) a można wiedzieć skąd i za ile? ew na pw:> tzn. też byłbym zainteresowany czymś takim ;)

walek809 

Motocykl: streetfighter
Imię: kris
Wysłany: 2011-01-07, 04:34   

jak mi nie spasi mogę ożenić za tą samą cenę komuś niema problemu

TNT
[Usunięty]

Wysłany: 2011-01-07, 11:20   

;)

Odpowiedz do tematu