|
serwis Hondy CBR600F (2000r) - F4 |
| Autor |
Wiadomość |
Dar
Motocykl: brak
Imię: Darek
|
Wysłany: 2011-04-11, 21:56 serwis Hondy CBR600F (2000r) - F4
|
|
|
Na dniach planuję oddać sprzęta do serwisu na przed sezonowy przegląd i regulacje (spóźniłem się troszkę).
Przebieg moto to 37tys. z groszami. Planuję zlecić mechanikom czyszczenie + synchro gaźników, do tego sprawdzenie i ustawienie luzów zaworowych, i tak sobie myślę, że skoro już będą zdejmować głowicę to może by wymienić łańcuszek rozrządu? W okolicach 3-4tys obr słychać wyraźne cykanie (podobno to normalne w Hondach - miałem tak w CB500 i mechanicy mówili, że mam się nie przejmować).
Moto kupiłem w zeszłym sezonie z przebiegiem ok.35tys. Hanka zostanie ze mną przez co najmniej 2 sezony, więc chcę żeby mechanicznie była tip-top. Co jeszcze mógłbym zlecić mechanikom w sprawie mojego sprzęta? Poważnie myślę o wymianie oleju w przednich lagach
Mankamenty moto to to że się strasznie szybko grzeje - czy to termostat? I czasem ciężko zapala na ciepło - np. jak zjadę zatankować to muszę chwilę pokręcić żeby zapalił. Na zimno pali na rys (czytałem że to też może być sprawką zaworów).
Niestety moje doświadczenie to tylko teoria książkowa. Było się szkolić na mechanika...
Pozdro! |
|
|
|
 |
jojko91spi
:ŻAJEBISTY FACET:

Motocykl: CBR F4i + ćwiartka do pola ;]
Imię: Tomek
Wiek: 34 Dołączył: 06 Kwi 2010 Posty: 505 Skąd: Piekary Śląskie
|
Wysłany: 2011-04-11, 22:04
|
|
|
na tip top to chyba podstawa - olej + filtry i swiece |
_________________ : :: ::: :Morał jest krótki i niektórym znany: ::: :: :
: :: ::: :Gdy nie ma warunków wolniej zapierdalamY: ::: :: :
 |
|
|
|
 |
Dar
|
Wysłany: 2011-04-11, 22:28
|
|
|
| jojko91spi napisał/a: | na tip top to chyba podstawa - olej + filtry i swiece |
Podstawowa podstawa.
To, to umiem sam wymienić - już oczywiście zrobione |
|
|
|
 |
adamSWD

Motocykl: Honda CBR F4
Imię: Adam
|
Wysłany: 2011-04-12, 00:15
|
|
|
pamietaj zeby nie jezdzic ze słabym aku, w konsekwencji mozesz spalic regulator napiecia... (ok 160 zł) Słaby punkt w CBR- kach Drugi raz sie przekonałem ......... |
_________________ "Proste są dla szybkich samochodów, zakręty dla szybkich kierowców" McRae [*] |
|
|
|
 |
Bass
Pal gumę a nie dusze

Motocykl: R1200GS
Imię: SEBA
Wiek: 50 Dołączył: 18 Lis 2010 Posty: 1296 Skąd: Ruda Śląska
|
Wysłany: 2011-04-12, 09:19
|
|
|
śmigam CBR-ką już 6rok i przy przebiegu około 40tyś należy wymienić napinacz i od razu rozrząd . Przez 6 sezonów miałem różne modele i we wszystkich było tak samo koszt w serwisie Hondy to napinacz 320zł a rozrząd materiał + robocizna to koszt około 1500zł ale cena była przed sezonem a nie w trakcie |
_________________ Bass - www.riss.pl Hurtownia odzieży BHP
 |
|
|
|
 |
Dar
|
Wysłany: 2011-04-12, 17:41
|
|
|
W serwisie Hondy... Już poznałem ich ceny i nie, dziękuję Widziałem całe łańcuszki rozrządu po 4stówki. Tylko czy wymieniać teraz? Powiadasz przy 40tys... już nie dużo mi zostało... |
|
|
|
 |
Bass
Pal gumę a nie dusze

|
Wysłany: 2011-04-12, 19:10
|
|
|
| Dar, ja myślałem że zaoszczędzę i wymieniłem napinacz po 2tyś.km znów zaczęło brzęczeć okazało się że to rozrząd . Tak więc warto się zastanowić czy nie zrobić wszystkiego za jednym zamachem. Jak chcesz dobrego mechanika to na PW mogę podać ci numer może nie jest najtańszy ale pewny , solidny . |
 |
|
|
|
 |
Yogi
Instruktorek

Motocykl: FirekBladek 929
Imię: Łukasz
|
Wysłany: 2011-04-12, 20:08
|
|
|
| jesli chcesz łancuszek DID to w granicach 200zł mogę Ci pochytać |
_________________ Motocyklowa Szkoła Vmax
Szkolenia z zakresu kat. AM, A1, A2, A
Doskonalenie Jazdy
Wyjazdy na tory wyścigowe Polska, Europa
Sosnowiec - Zagórze
Braci Mieroszewskich 124 teren Expo Silesia
www.oskvmax.pl
www.facebook.pl/oskvmax
 |
|
|
|
 |
LEŚNICZY
MACANT TEMATU

Motocykl: przeważnie zmazane
|
Wysłany: 2011-04-13, 19:02
|
|
|
| Bass napisał/a: | śmigam CBR-ką już 6rok i przy przebiegu około 40tyś należy wymienić napinacz i od razu rozrząd . Przez 6 sezonów miałem różne modele i we wszystkich było tak samo koszt w serwisie Hondy to napinacz 320zł a rozrząd materiał + robocizna to koszt około 1500zł ale cena była przed sezonem a nie w trakcie |
Dlatego mam inne japonce ;p |
_________________ http://www.youtube.com/watch?v=ZEtS0SyfKyg |
|
|
|
 |
Bass
Pal gumę a nie dusze

|
Wysłany: 2011-04-14, 11:24
|
|
|
| LEŚNICZY napisał/a: | | Bass napisał/a: | śmigam CBR-ką już 6rok i przy przebiegu około 40tyś należy wymienić napinacz i od razu rozrząd . Przez 6 sezonów miałem różne modele i we wszystkich było tak samo koszt w serwisie Hondy to napinacz 320zł a rozrząd materiał + robocizna to koszt około 1500zł ale cena była przed sezonem a nie w trakcie |
no tak ale ja to robię raz na 40tyś czyli dla następnego zwariowanego motonity |
 |
|
|
|
 |
LEŚNICZY
MACANT TEMATU

|
Wysłany: 2011-04-14, 16:17
|
|
|
| Bass napisał/a: | | LEŚNICZY napisał/a: | | Bass napisał/a: | śmigam CBR-ką już 6rok i przy przebiegu około 40tyś należy wymienić napinacz i od razu rozrząd . Przez 6 sezonów miałem różne modele i we wszystkich było tak samo koszt w serwisie Hondy to napinacz 320zł a rozrząd materiał + robocizna to koszt około 1500zł ale cena była przed sezonem a nie w trakcie |
no tak ale ja to robię raz na 40tyś czyli dla następnego zwariowanego motonity |
Na KAWASAKI miałem 70tys km i nic nie wymieniałem
a sam zrobiłem 30tys km |
|
|
|
 |
Bass
Pal gumę a nie dusze

|
Wysłany: 2011-04-14, 20:17
|
|
|
| LEŚNICZY napisał/a: | | Bass napisał/a: | | LEŚNICZY napisał/a: | | Bass napisał/a: | śmigam CBR-ką już 6rok i przy przebiegu około 40tyś należy wymienić napinacz i od razu rozrząd . Przez 6 sezonów miałem różne modele i we wszystkich było tak samo koszt w serwisie Hondy to napinacz 320zł a rozrząd materiał + robocizna to koszt około 1500zł ale cena była przed sezonem a nie w trakcie |
Juz nikt mnie nie przekona do kawy wiesz producent mówi ze należy wymienić rozrząd po 40 tyś wiec tak robię |
 |
|
|
|
 |
LEŚNICZY
MACANT TEMATU

|
Wysłany: 2011-04-15, 18:50
|
|
|
| Bass napisał/a: | | LEŚNICZY napisał/a: | | Bass napisał/a: | | LEŚNICZY napisał/a: | | Bass napisał/a: | śmigam CBR-ką już 6rok i przy przebiegu około 40tyś należy wymienić napinacz i od razu rozrząd . Przez 6 sezonów miałem różne modele i we wszystkich było tak samo koszt w serwisie Hondy to napinacz 320zł a rozrząd materiał + robocizna to koszt około 1500zł ale cena była przed sezonem a nie w trakcie |
Juz nikt mnie nie przekona do kawy wiesz producent mówi ze należy wymienić rozrząd po 40 tyś wiec tak robię |
A ja nie lubie HOND bo są przereklamowane
Najlepiej jak nie wiesz co kupic to to na H , rozrząd kup tak do miesiąca |
|
|
|
 |
|
|