|
Forum Śląskich Motocyklistów
|
|
sama z tym wszystkim zostałam:).... |
| Autor |
Wiadomość |
soprano
WIEWIÓRA
Motocykl: virago 535 '96, Yamaha YZF 600R thundercat
Imię: Ewa
|
Wysłany: 2013-09-18, 21:26
|
|
|
powiedział młody żonkoś |
|
|
|
 |
TNT [Usunięty]
|
Wysłany: 2013-09-19, 02:50
|
|
|
obowiązkowo aku do domu. wstyd się przyznać, ale przed końcem zimy grzebałem przy moto i zostawiłem na 2 tyg. już nie wstał. w tym sezonie nowy zatem zagościł. roztrzepanie się zemściło, choć już w moim poprzednim garażu tak samo skończyło aku kumpla z CB 500 bo lataliśmy w zimę i zapomniał zabrać
łańcucha nie zaszkodzi umyć i nasmarować, choć przed rdzą wystarczy samo nasmarowanie na dobrą sprawę. natomiast biorąc pod uwagę że co jakiś czas powinno się to robić i tak, oraz żeby nie zostawiać sobie roboty przed pierwszymi dniami wiosny, można to zrobić przed zimowaniem. wcześniej używałem środków do czyszczenia, w tym W5 z Lidla, natomiast po dłuższym czasie stwierdzam że lepiej sprawdza się nafta oświetleniowa lub jeszcze tańszy odpowiednik NAFTAL (z zasady przeznaczony do czyszczenia narzędzi) oraz najtańsza szczoteczka do zębów z tesco. taki komplet wychodzi z 6 złotych, a skuteczność czyszczenia nieporównywalna. kto używał W5 wie że do dobrego wyczyszczenia kety trzeba ze dwie puchy W5 wypsikać
kranik w GS 500... generalnie nie pozostawiaj na pozycji PRI. częstą usterką są niedomykające zaworki pływaków co może doprowadzić do przelania zawartości baku do wnętrza silnika. PRI przekręca się na ok.minutę po długim postoju motocykla gdy w gaźnikach zagości susza, lub gdy paliwo z nich spuściliśmy. na dłuższy postój generalnie zaleca się pozycję OFF. ON jeśli kranik jest sprawny też można zostawić, choć i znane są usterki kranika podciśnieniowego. moim zdaniem po to jest pozycja OFF żeby z niej skorzystać.
koła również to co ktoś napisał. albo moto na stojak/centralkę i wiszą w powietrzu, zaś jeśli mamy tylko kosę to co jakiś czas warto moto przestawić aby nie stało na tej samej powierzchni opony.
tzw. przepalanie jest dla mnie bzdurą. kiedy miałem GS 500 odpalałem go czasem z tęsknoty niż z jakiegokolwiek racjonalnego/mechanicznego powodu. żeby posłuchać
choć są tacy którzy twierdzą że eliminuje to z silnika wilgoć, smaruje powierzchnie i zapobiega wewnętrznej korozji...
płyn hamulcowy, jeżeli nosisz się z takim zamiarem, wymień sobie na początku sezonu. jest to rzecz higroskopijna, wchłania wodę (wilgoć) i tym samym pogarsza swoje właściwości z czasem. oczywiście nie trawa to miesiąc gdyż okresy wymiany producenci podają 2 lata i więcej, natomiast na pewno nie zaszkodzi zrobić tego na świeżo. |
|
|
|
 |
Cris
call me snake...

Motocykl: Yamaha XJ600
Imię: Cris
Wiek: 59 Dołączył: 06 Paź 2010 Posty: 3401 Skąd: Milton Keynes UK
|
Wysłany: 2013-09-19, 14:10
|
|
|
| Zalatw sobie nowego męża z motocyklem. |
_________________ Wróg publiczny nr 1 |
|
|
|
 |
august

Motocykl: zx6r
Imię: Adrian
Wiek: 36 Dołączył: 05 Kwi 2010 Posty: 267 Skąd: Oświęcim/Gliwice
|
Wysłany: 2013-09-19, 19:27
|
|
|
| ArturS napisał/a: | | august napisał/a: |
4. Baku nigdy nie mam pełnego ( nie ma śladów rdzy w środku)
|
https://www.youtube.com/watch?v=UkZfP7Mvjaw
Honda XL650V Transalp 2005, postała w garażu pod blokiem 6 mies. z paliwem na rezerwie. Zbiornik szlag trafił Wytrzęśliśmy z niego dobrą garść odpadającej rdzy. Ja bym losu nie kusił - zalać gada do pełna, to i na wiosnę będzie lżej (w kieszeni) wyjechać |
Masakrycznie to wygląda, mój dziadek ma w komarku z 72 lepszy bak.Ja mam 96r. i do tej pory nic się nie dzieje. Jak nie zapomnę to zatankuję. |
|
|
|
 |
electric

Motocykl: Yamaha Fz1N
Imię: Paweł
|
Wysłany: 2013-09-19, 21:55
|
|
|
| TNT, jeżeli posiadałeś Gs500 to powinneś pamiętać że tam w kraniku nie ma pozycji Off.No chyba że chodziło Ci o ten drugi kranik schowany pod bakiem który zakręca się śrubokrętem. |
|
|
|
 |
TNT [Usunięty]
|
Wysłany: 2013-12-02, 01:29
|
|
|
trochę odgrzeję kotleta - no rzeczywiście, GS500 chyba nie miał pozycji OFF w takim razie po prostu na ON. zakładać z góry uszkodzenie i membrany podciśnieniowej i zaworków iglicowych raczej ciężko, musiałby być to totalny złom.
ściągać baku nie będę nikomu polecał przecież do zimowania |
|
|
|
 |
Kapitan Bomba

Motocykl: Orzeł 1
Imię: Tytus
|
Wysłany: 2013-12-07, 15:29
|
|
|
| Urszula napisał/a: | do męża po co wracać jak już swoje moto mam dziękuję za pomoc a teraz jade pojeżdzić |
Byłaś z nim tylko po to żeby tyłek na motocyklu wozić ? dorobiłaś się swojego motocykla i pożegnałaś się z nim ? Cud kobieta. |
|
|
|
 |
Wydra [Usunięty]
|
Wysłany: 2013-12-07, 18:43
|
|
|
| Kapitan Bomba napisał/a: | | Urszula napisał/a: | do męża po co wracać jak już swoje moto mam dziękuję za pomoc a teraz jade pojeżdzić |
Byłaś z nim tylko po to żeby tyłek na motocyklu wozić ? dorobiłaś się swojego motocykla i pożegnałaś się z nim ? Cud kobieta. |
prawdziwa babka |
|
|
|
 |
SKURA

Motocykl: LEGENDY PRL
Imię: ADAM
|
Wysłany: 2013-12-07, 20:32
|
|
|
| hahahaha |
_________________ Facebok-AJS Dabrowa gornicza
REGULACJE ZAWORÓW,REGULACJE GAŻNIKÓW,SYNCHRONIZACJA GAZNIKOW,WYMIANA PLYNÓW,FILTRÓW,
Oraz inne rzeczy serwisowe.....ZAPRASZAM
 |
|
|
|
 |
Urszula

Motocykl: suzuki gs500u
Imię: Urszula
|
Wysłany: 2013-12-08, 12:58
|
|
|
oj tam, oj tam moto dostałam w prezencie od mojego nowego adoratora |
|
 |
SKURA

Motocykl: LEGENDY PRL
Imię: ADAM
|
Wysłany: 2013-12-08, 13:38
|
|
|
| adoratorów w ciul,a robic nima komu haha:D |
_________________ Facebok-AJS Dabrowa gornicza
REGULACJE ZAWORÓW,REGULACJE GAŻNIKÓW,SYNCHRONIZACJA GAZNIKOW,WYMIANA PLYNÓW,FILTRÓW,
Oraz inne rzeczy serwisowe.....ZAPRASZAM
 |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie moesz zacza plikw na tym forum Nie moesz ciga zacznikw na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
• • • •  |