Forum Śląskich Motocyklistów Strona Główna Forum Śląskich Motocyklistów

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Problem z linką sprzęgła
Autor Wiadomość
GTiStyle 

Motocykl: GSXR 750 K4
Imię: Piotr
Wysłany: 2013-07-03, 13:47   Problem z linką sprzęgła

Witam!
Otóż mam taki problem. Wymieniłem linkę sprzęgła i klamka nie odbija do samego końca. Kiedy pchnę ją palcami nie ma żadnego problemu. Jak to wyregulować? Ewentualnie czy od razu jechać do serwisu, który to spartolił?

Po naciśnięciu:

Po puszczeniu:

walek809 

Motocykl: streetfighter
Imię: kris
Wysłany: 2013-07-03, 15:38   

jak ci robił serwis to bym uderzył do nich wsumie za to zapłaciłeś chyba ?

regulacje masz jeszcze przy silniku pewnie więc możesz się też tam pobawić .

ale ja tam bym nie grzebał jak to robił ktoś niech poprawia bo tak ci zarzucą że sam coś kombinowałeś .

a ta nakrętka kontrująca powinna chyba być przy klamce bynajmniej ja tak mam wtedy stabilizuje śrubę ale widzę że u ciebie jeszcze jakiś inny mechanizm przy tym jest :)

wydaje mi się ze masz linke nie naciągnięta masz regulacje na dole ?
Ostatnio zmieniony przez walek809 2013-07-03, 15:39, w całości zmieniany 1 raz  

GTiStyle 

Wysłany: 2013-07-03, 16:02   

Na chwilę obecną temat wygląda następująco.
Udałem się do serwisu. Przedstawiłem sytuację i stwierdzono, że wszystko jest ok ale... jak tak zacząłem kręcić nosem, że mi się to tak nie podoba itd... rozebrali mi to. Po pierwsze okazało się, że linka przed montażem nie była w ogóle naoliwiona. Pracowała na sucho co powodowało, że sprzęgło pracowało ciężko. Następna sprawa to to, że faktycznie była linka za luźna. Naciągnięta została właśnie przez to pokrętęłko przy klamce. Przy sprzęgle na dole nie było nic grzebane. Mechanik mi do tego powiedział, że musi być troszkę luzu. Muszę to jeszcze sprawdzić w serwisówce.

Yogi 
Instruktorek

Motocykl: FirekBladek 929
Imię: Łukasz
Wysłany: 2013-07-03, 16:30   

musi być luz, linek sie nie smaruje niczym dodatkowym, maja juz swoja powłoke bo teraz nałapie ci smar syfu i linka przestanie chodzić, pozdrawiam
Wyjazdy na tory wyścigowe Polska, Europa
Sosnowiec - Zagórze
Braci Mieroszewskich 124 teren Expo Silesia
www.oskvmax.pl
www.facebook.pl/oskvmax
Profil Facebook

GTiStyle 

Wysłany: 2013-07-04, 13:23   

No to już za późno... Olej poszedł w pancerz. Jest jakaś szansa aby to uratować?

tomko222 

Motocykl: Yamaha FZ6 Fazer
Imię: Tomek
Wysłany: 2013-07-04, 19:55   

Yogi napisał/a:
linek sie nie smaruje niczym dodatkowym, maja juz swoja powłoke bo teraz nałapie ci smar syfu i linka przestanie chodzić, pozdrawiam

Linki się normalnie smaruje (chyba że np. autorzy Haynesa nie wiedzą co piszą :P ). Jedynym wyjątkiem są te z powłoką teflonową - ich nie ma sensu smarować ale i tak prawie wszystkie zamienniki linek to są te zwykłe.

SKURA 

Motocykl: LEGENDY PRL
Imię: ADAM
Wysłany: 2013-07-04, 23:03   

koelgo nic sie nie stanie bo olej z czasem i tak wycieknie jedz do serwisu i niech poprawia to fachowcy:)

soprano 
WIEWIÓRA

Motocykl: virago 535 '96, Yamaha YZF 600R thundercat
Imię: Ewa
Wysłany: 2013-07-04, 23:05   

fachowcy mu to zrobili to czy teraz zechcą poprawiać poprawke?

Yogi 
Instruktorek

Motocykl: FirekBladek 929
Imię: Łukasz
Wysłany: 2013-07-05, 00:05   

tomko222 napisał/a:
Yogi napisał/a:
linek sie nie smaruje niczym dodatkowym, maja juz swoja powłoke bo teraz nałapie ci smar syfu i linka przestanie chodzić, pozdrawiam

Linki się normalnie smaruje (chyba że np. autorzy Haynesa nie wiedzą co piszą :P ). Jedynym wyjątkiem są te z powłoką teflonową - ich nie ma sensu smarować ale i tak prawie wszystkie zamienniki linek to są te zwykłe.

Mylisz sie, forumowi znawcy mechaniki tez kiedy pisali ze na zime nalezy spuszczać olej z silnika a na wiosne gladalem gs na sprzedaz i nawet jeździłem na nim, potem okazalo sie ze nie ma w nim oleju bo zapomnial po zimie wlac. ahh te forumowe rady
Wyjazdy na tory wyścigowe Polska, Europa
Sosnowiec - Zagórze
Braci Mieroszewskich 124 teren Expo Silesia
www.oskvmax.pl
www.facebook.pl/oskvmax
Profil Facebook

tomko222 

Motocykl: Yamaha FZ6 Fazer
Imię: Tomek
Wysłany: 2013-07-05, 00:49   

Yogi napisał/a:
tomko222 napisał/a:
Yogi napisał/a:

Mylisz sie, forumowi znawcy mechaniki tez kiedy pisali ze na zime nalezy spuszczać olej z silnika a na wiosne gladalem gs na sprzedaz i nawet jeździłem na nim, potem okazalo sie ze nie ma w nim oleju bo zapomnial po zimie wlac. ahh te forumowe rady

Strona z Haynes Manual:

Wyraźnie jest napisane że się smaruje... A wg. mnie Haynes Manual jest jednak bardziej wiarygodny niż tekst na forum. :P
Ostatnio zmieniony przez tomko222 2013-07-05, 00:53, w całości zmieniany 2 razy  

Piotr Dudek 

Motocykl: CB250K0
Wysłany: 2013-07-05, 10:05   

tomko222 napisał/a:
Yogi napisał/a:
tomko222 napisał/a:
Yogi napisał/a:

Strona z Haynes Manual:
[url=http://img69.imagesh....th.png]Obrazek[/URL]
Wyraźnie jest napisane że się smaruje... A wg. mnie Haynes Manual jest jednak bardziej wiarygodny niż tekst na forum. :P

Masz rację jako użytkownik motocykla ale w końcu serwisy motocyklowe też muszą przeżyć dlatego w tych manualach jest tyle błędów :D

TNT
[Usunięty]

Wysłany: 2013-07-07, 13:46   

@ Yogi / Piotr Dudek - pintu pintu a wiatr poniesie. linki najnormalniej w świecie się smaruje. sama powłoka teflonowa nie zapewnia dobrego ślizgu a najwyżej przedłuża życie linki. jak jest powłoka teflonowa wtedy nie trzeba gęstego oleju, wystarczy teflonowy lub silikonowy i jest dobry poślizg. jak ktoś chce się męczyć z ciężką klamką i mieć krótsze życie linki - a proszę bardzo, niech nie smaruje.

Yogi napisał/a:
musi być luz, linek sie nie smaruje niczym dodatkowym, maja juz swoja powłoke bo teraz nałapie ci smar syfu i linka przestanie chodzić, pozdrawiam

bo się ich nie SMARUJE dosłownie SMAREM tylko oliwi. o taka mała różnica.

@ walek809 - ma taki patent jak u mnie w Kawie. nie ma nakrętki kontrującej, ale jest z przodu blaszka która uniemożliwia samoczynne obracanie regulacji :)

@ GTiStyle - ma być luz na klamce, ale delikatny wyczuwalny pod palcami. a nie klamka zwisająca jak karp z wędki. zapewniam Cię że nie powinno tak być. ściągnij serwisówkę i przeczytaj, luz powinien być podany w milimetrach. obstawiałbym 2-3 mm.
Ostatnio zmieniony przez TNT 2013-07-07, 13:50, w całości zmieniany 1 raz  

GTiStyle 

Wysłany: 2013-07-08, 09:00   

tomko222 napisał/a:
Yogi napisał/a:

Na to też zwrócił mi uwagę mechanik. Jakieś linki, które posiadają powłokę już w "zestawie". Nie był jednak w stanie powiedzieć mi ile kosztuje taka linka. Powiedział tylko, że koło 100zł ale nie interesował się tym.

SKURA napisał/a:
koelgo nic sie nie stanie bo olej z czasem i tak wycieknie jedz do serwisu i niech poprawia to fachowcy:)

Co do fachowości tego serwisu... nie chwaląc się ale po pierwsze to moja przygoda z nimi zaczęła się od czasu kiedy przewrócili mi motocykl, porysowali felgę i skrzywili tłumik. Potem skasowali mnie duże pieniądze za wymianę silnika a i tak źle poskładali mi owiewki i muszę poprawiać. Co do linki samej to sam szef mi powiedział, że to źle poskładali bo na sucho... Polecił by ktoś jakiś dobry warsztat w Sosnowcu lub okolicach??

[ Dodano: 2013-07-08, 09:01 ]
TNT napisał/a:
@ Yogi / Piotr Dudek - pintu pintu a wiatr poniesie. linki najnormalniej w świecie się smaruje. sama powłoka teflonowa nie zapewnia dobrego ślizgu a najwyżej przedłuża życie linki. jak jest powłoka teflonowa wtedy nie trzeba gęstego oleju, wystarczy teflonowy lub silikonowy i jest dobry poślizg. jak ktoś chce się męczyć z ciężką klamką i mieć krótsze życie linki - a proszę bardzo, niech nie smaruje.

Yogi napisał/a:

bo się ich nie SMARUJE dosłownie SMAREM tylko oliwi. o taka mała różnica.

@ walek809 - ma taki patent jak u mnie w Kawie. nie ma nakrętki kontrującej, ale jest z przodu blaszka która uniemożliwia samoczynne obracanie regulacji :)

@ GTiStyle - ma być luz na klamce, ale delikatny wyczuwalny pod palcami. a nie klamka zwisająca jak karp z wędki. zapewniam Cię że nie powinno tak być. ściągnij serwisówkę i przeczytaj, luz powinien być podany w milimetrach. obstawiałbym 2-3 mm.

Właśnie przeglądam serwisówkę i pisze: 3-13mm :) )) o regulacji też jest napisane. Szkoda, że jakoś wcześniej ta książeczka nie wpadła mi w ręce ;)

TNT
[Usunięty]

Wysłany: 2013-07-09, 17:18   

regulacja nie jest niczym skomplikowanym. wykręcając śrubę napinasz linkę - jak przedobrzysz nie będzie luzu na klamce a nawet możesz napiąć sprężyny sprzęgła (nie będzie sprzęgać do końca). wkręcając śrubę luzujesz linkę - jak przesadzisz to klamka będzie zwisać a przy pociągnięciu do końca nawet nie rozpoczniesz wysprzęglania. nie radzę wtedy wrzucać 'jedynki' ;)
masz sobie ustawić tak żeby było wygodnie - kilka mm luzu po naciśnięciu palcami klamki, potem opór i wysprzęglanie, przy ściągnięciu klamki do końca nie ma mowy o przenoszeniu napędu, koło się nie kręci nawet na wbitym biegu.
(! uwaga na wyjątek. zimne silniki niektórych motocykli jak postawisz na centralce po odpaleniu, bieg N, delikatnie kręcą kołem motocykla. zjawisko znika po nagrzaniu do temp. pracy)
Ostatnio zmieniony przez TNT 2013-07-09, 17:20, w całości zmieniany 1 raz  

GTiStyle 

Wysłany: 2013-07-17, 11:45   

tak sama regulacja to nic strasznego wystarczy "pokręcić";). Chodziło mi jednak o to:
Cytat:
wykręcając śrubę napinasz linkę - jak... masz sobie ustawić tak żeby było wygodnie - kilka mm luzu

W gsxr'ku nie mam centralnej stopki. Swoją drogą ciekawiło mnie to kręcenie bo miałem taką sytuację w piździku... choć nie wiem czy można to w tych kategoriach porównywać. : )

Odpowiedz do tematu