|
Forum Śląskich Motocyklistów
|
|
FZ6 - nowa linka sprzęgła "za długa" |
| Autor |
Wiadomość |
tomko222

Motocykl: Yamaha FZ6 Fazer
Imię: Tomek
|
Wysłany: 2015-10-21, 19:50 FZ6 - nowa linka sprzęgła "za długa"
|
|
|
Kilka dni temu zmieniłem linkę sprzęgła w FZ6 i mam co najmniej dziwny problem... W sumie problem zaczął się już przy wymianie (i nie chodzi o to ile trzeba było demontować żeby ją założyć :evil: ) - po założeniu linki zacząłem ją regulować i żeby luz na klamce był prawidłowy musiałem maksymalnie wykręcić naciąg pod bakiem i ponad połowę regulacji przy klamce :shock: To już było "trochę" dziwne bo na starej lince na której zrobiłem ponad 25k km (+ poprzedni właściciel moto też bliżej nieokreśloną ilość km) zapas był dużo większy... Ale jeszcze ciekawiej jest kilka dni po wymianie - zrobiłem może z 70-80 km (po mieście) i musiałem wykręcić przez ten czas jeszcze prawie centymetr na regulacji przy klamce :shock: Linka producenta uznawanego za dobrego (Hi-Lex), na pewno do FZ6, założona dobrze (nie ma czego tu popsuć), nie mogła się poluzować regulacja pod bakiem (nakrętka kontrująca + klej do gwintów). Co tu się w ogóle może dziać? :shock:
Jakieś znaczenie może mieć to że od jakiegoś czasu trudniej jest płynnie ruszyć moto z niskich obrotów i czasami może z sekundę albo nawet mniej po puszczeniu sprzęgła słychać jak minimalnie rosną obroty tak jak by się z powrotem lekko wdusiło sprzęgło. Myślałem że linka sprzęgła ale po wymianie (i przyzwyczajeniu się do tego jak nowa linka lekko chodzi) dalej to samo. Sprzęgło nie ślizga w czasie jazdy - kręciłem do odcinki do 4 biegu i jest ok. |
_________________ 2009-2014 Honda CB500 1998
2014-obecnie Yamaha FZ6 Fazer 2008 |
|
|
|
 |
ste-fan
Motocykl: BMW R1150RT
Imię: Stefan
|
Wysłany: 2015-11-19, 09:31
|
|
|
| W takim razie nic innego tylko tarcze sprzęgłowe wołają o wymianę. Poprzednią linkę wymieniałeś z jakiego powodu - zerwała się, czy też już nie było możliwości regulacji ? |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie moesz zacza plikw na tym forum Nie moesz ciga zacznikw na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
• • • •  |