|
Starosc nie radosc i bezterminowe prawa jazdy. |
| Autor |
Wiadomość |
ozon

Motocykl: FZ6
Imię: olek
|
Wysłany: 2010-11-24, 17:21 Starosc nie radosc i bezterminowe prawa jazdy.
|
|
|
a nie jest czasami ze do 75 lat mozna jezdzic samochodzem... tak gdzes słyszalem wiec czemu takie stare ludze jezdza...
3MAJ SIE |
_________________ Moto Jest Jak MediaMarkt- Nie Dla Idiotow...
Hornet Turysta.... |
|
|
|
 |
TNT [Usunięty]
|
Wysłany: 2010-11-25, 02:39
|
|
|
| JAK ?! Bardzo prosto! Otóż z tego co pamiętam, jedyne badanie lekarskie jakie miałem zdając prawko, było u lekarza który 'pewnego dnie sobie przyszedł' na jedne z zajęć teoretycznych, jedyne czym się naprawdę zainteresował to zainkasowaniem swoich 50PLN i podpisał. TYLE. Jedyne komu nie przedłużał bezterminowo to osobom z wadami wzroku - tzn. okulary. A poza tym myślicie, że nie biorą w łapę? :] Sam widziałem wypadek na Mikołowskiej jak dziadzio zasłabł, prz*edupił Corsą przez przejście dla pieszych przy chodzniku i zatrzymał się centralnie przodem na barierkach... Cud, że nie trafił w nikogo na pasach. |
|
|
|
 |
Hajabuza

Motocykl: Widmo
Imię: Justyna
|
Wysłany: 2010-11-25, 10:01
|
|
|
| ozon napisał/a: | a nie jest czasami ze do 75 lat mozna jezdzic samochodzem... tak gdzes słyszalem wiec czemu takie stare ludze jezdza...
3MAJ SIE |
Bo starsi z racji swojego wieku i ogrooooomnego zyciowego doświadczenia uwazaja sie za madrzejszych:). To młodzi nie potrafią jeździc, są niebezpieczni, mają szybkie samochody albo nie daj Boze motocykle i terroryzują ulice.
Osobiście krew mnie zalewała w niedzielę w okolicy Sosnowca gdzie jeden "mądry, ustatkowany, doświadczony starszy Pan" starał się udowodnic swoją wyzszośc nad innymi i chamsko blokował lewy pas - byle go nikt nie wyminął.
Mówcie co chcecie ale od 65lat nie powinno się wsiadac jako kierowca do samochodu...choc czasem wskazne by bylo nawet wcześniej:) |
_________________ Podziwiam tego, kto zaprojektował mój życiorys. Gratuluję wyobraźni! |
|
|
|
 |
Adik

Motocykl: Yamaha
Imię: Adam
Wiek: 55 Dołączył: 20 Lis 2010 Posty: 5 Skąd: Bytom-Radzionków
|
Wysłany: 2010-11-25, 10:07
|
|
|
| Padre napisał/a: | | Powrotu do zdrowia kolego a tak w nawiasie 80-cio letnia staruszka w kaszlaku a wczoraj słyszłem w radio o 77-cio letnim dziadku który wjechał na pasach we dwie 14-sto i 15-sto letnie dziewczynki obie nie przeżyły był trzezwy a powód tego był taki ze go cos oslepiło. |
Mała poprawka, zginęła tylko 14 letnia dziewczynka, druga przeżyła. Ale to prawda, powinni zabronić osobom w takim wieku poruszać się samochodem. Wracając do tematu Baja, to nie miał możliwości uniknięcia tego wypadku, staruszka nagle wykonała manewr zmiany pasu ruchu, i zahaczyła o niego. Bajo może i lubił szybką jazdę, ale na pewno jeździł rozsądnie. Dużo zdrowia Bajo. |
|
|
|
 |
DragstaR1
Motocykl: Pegaz
Imię: Wredny Matkojebca
|
Wysłany: 2010-11-25, 10:13
|
|
|
| Hajabuza napisał/a: |
Mówcie co chcecie ale od 65lat nie powinno się wsiadac jako kierowca do samochodu...choc czasem wskazne by bylo nawet wcześniej:) |
Jasne... Zaś kurna nie przesadzaj. Od tego wieku niech zrobią obowiązkowe badania raz na rok a nie od razu zakaz prowadzenia pojazdów. |
|
|
|
 |
OCC Senior
sorry but without me
Motocykl: to zło
Imię: róży
|
Wysłany: 2010-11-25, 10:15
|
|
|
| Hajabuza napisał/a: | | Mówcie co chcecie ale od 65lat nie powinno się wsiadac jako kierowca do samochodu...choc czasem wskazne by bylo nawet wcześniej:) |
tu nie mozna mowic o wieku jako kryterium ostatecznym. w wieku 65 trzeba najwyzej kierowac na badania i to co roczne. |
|
|
|
 |
oldnita
Motocykl: Drag Star i V-Strom
Imię: Grzegorz
Wiek: 61 Dołączył: 31 Paź 2010 Posty: 55 Skąd: Ruda Śląska
|
Wysłany: 2010-11-25, 10:19
|
|
|
Hajabuza, ale dałaś . Z nami jeżdżą ludzie na motocyklach co mają ponad 60 i w dwa tygodnie objechaliśmy pół Europy prawie 5000 km . Co ma wiek do tego. Ciekawe czy Ty byś dała radę |
|
|
|
 |
Adik

Motocykl: Yamaha
Imię: Adam
Wiek: 55 Dołączył: 20 Lis 2010 Posty: 5 Skąd: Bytom-Radzionków
|
Wysłany: 2010-11-25, 10:25
|
|
|
| Ar2rM napisał/a: | | tu nie mozna mowic o wieku jako kryterium ostatecznym. w wieku 65 trzeba najwyzej kierowac na badania i to co roczne. |
I uważasz, że to coś da? Dobrze wiemy jak wyglądają takie badania Moim zdaniem możliwość prowadzenia pojazdów mechanicznych to wiek max 70 lat nie dłużej. Ludzie w podeszłym wieku, nie maja już takiej sprawności i koncentracji na drogach. |
|
|
|
 |
Hajabuza

|
Wysłany: 2010-11-25, 10:44
|
|
|
| Ar2rM napisał/a: |
tu nie mozna mowic o wieku jako kryterium ostatecznym. w wieku 65 trzeba najwyzej kierowac na badania i to co roczne. |
może. ale jak się kimś czasem nie wstrząśnie porządnie to nie ma żadnego skutku - po pijaku też nie wolno jeździc a się jeździ |
_________________ Podziwiam tego, kto zaprojektował mój życiorys. Gratuluję wyobraźni! |
|
|
|
 |
DragstaR1
Motocykl: Pegaz
Imię: Wredny Matkojebca
|
Wysłany: 2010-11-25, 11:41
|
|
|
| Każdy kij ma dwa końce... niektórzy starsi ludzie mogli by być pozbawieni prawa do kierowania pojazdami ale też co któryś, nawet 25 latek ma jeszcze tyle siana w głowie ,że również powinno się go trzymać z dala od pojazdów i drogi a od motocykli już w szczególności. Tak więc nie generalizowałbym i nie wkładał wszystkich (kotów) do jednego wora. |
|
|
|
 |
Hajabuza

|
Wysłany: 2010-11-25, 12:03
|
|
|
| Temat rzeka... tak jak nie każdy motocyklista to dawca, ale rzuca mu się kłody pod nogi tak i nie każdy "starszy" w samochodzie jest tą kłodą, ale dlaczego są ciągle równi i równiejsi?:) |
|
|
|
 |
manka [Usunięty]
|
Wysłany: 2010-11-25, 18:00
|
|
|
temat chyba Wam zszedł na osoby starsze za kierownicą
Wracamy do tematu poszkodowanego w wypadku |
|
|
|
 |
T_rex
Motocykl: mam
Imię: Piotr
|
Wysłany: 2010-12-01, 19:10
|
|
|
| Adik napisał/a: | | Ar2rM napisał/a: | | tu nie mozna mowic o wieku jako kryterium ostatecznym. w wieku 65 trzeba najwyzej kierowac na badania i to co roczne. |
I uważasz, że to coś da? Dobrze wiemy jak wyglądają takie badania Moim zdaniem możliwość prowadzenia pojazdów mechanicznych to wiek max 70 lat nie dłużej. Ludzie w podeszłym wieku, nie maja już takiej sprawności i koncentracji na drogach. |
Inaczej bedziesz śpiewał jak W wieku 71 lat braknie ci wiagry a do apteki 10km w pogode taką jak teraz co wnucza wyślesz Ludź ludziowi nierówny. Tak kolo 70tki badanie ....i egzamin na prawko, a70% nawet nie będzie próbować, gorzej jak dziady będą jeździć bez |
|
|
|
 |
giemul

Motocykl: najlepszy na forum
Imię: NEO
|
Wysłany: 2010-12-02, 01:26
|
|
|
| T_rex ma rację . Znam gościa który ma ponad 7 dych a ja ( młokos ) mu zazdroszczę formy i energii życiowej . Kozak był chyba wszędzie i robił już chyba wszystko a cały czas mu mało . Utopił łajbę na oceanie , zaliczył 3 żony . Teraz planuje budowę katamarana i buduje sobie samolot ! Kryterium wieku jest jak każde inne , nie wolno generalizować ! |
|
 |
zeno [Usunięty]
|
Wysłany: 2010-12-02, 09:37
|
|
|
| giemul napisał/a: | | T_rex ma rację . Znam gościa który ma ponad 7 dych ....... Kryterium wieku jest jak każde inne , nie wolno generalizować ! |
ojciec mojej znajomej jeszcze jako 85-latek popierdalal na motocyklu, tylko przesiadl sie na 125' bo mowil ze juz refleks nie ten.
dziadek mojej zony w wieku 87 lat zadupczal traktorem w polu,co rano wypijal hebate ze spirytusem i palil do 1,5 paczki "Sportów" . umarł ze starości , mial prawie 90 lat.
znam takich 30-letnich niemotów ze wózka bym im do ręki nie dał.
a czemu nikt nie napisał o zawałowcach? stanowią większe zagrożenie na drodze niz dziadki, a jeżdza i jest ok. bo tego nie widac.
ktos tam napisal, ze badania okresowe to najlepsze kryterium - zgadzam sie w 100% |
|
|
|
 |
|
|