|
Prawo jazdy kat. B dla motocykli ? |
| Autor |
Wiadomość |
DragstaR1
Motocykl: Pegaz
Imię: Wredny Matkojebca
|
Wysłany: 2014-04-26, 09:41
|
|
|
| Michal87sc napisał/a: | | smigam juz 4 sezon i dalej nie rozumiem kto sie wogole przejmuje takim czyms jak prawo jazdy..... |
Wybitny dziwoląg |
_________________ byndzin, czeladz,sosnowiec, dombrowa tam sie dziecku urywo gowa! |
|
|
|
 |
Abaddon [Usunięty]
|
Wysłany: 2014-05-05, 15:29
|
|
|
Michał, coś dla Ciebie http://moto.onet.pl/aktua...paign=onetsg_fb
Fajny jest ten zapis:
| Cytat: | | - Jeśli kierowca przekroczy prędkość o 50 kilometrów na godzinę, straci prawo jazdy. Żeby je odzyskać, będzie musiał ponownie zdać egzamin. Z kolei jazda bez uprawnień będzie już przestępstwem - informuje RMF FM, które dotarło do projektu zmian w kodeksie drogowym. |
|
|
|
|
 |
Piwowarek
...3,14 i reszta

Motocykl: BMW R1200GS LC
Imię: Pshemas
|
Wysłany: 2014-05-09, 15:18
|
|
|
W pierwszym poście tematu jest informacja:
"Sprawa dotyczy konkretnie art. 6 ustawy o kierujących pojazdami. Według pomysłu, który był dyskutowany przez podkomisję nadzwyczajną, osoba, która posiadałaby prawo jazdy kat. B od co najmniej 3 lat, miałaby możliwość prowadzenia (oczywiście w ramach kat. motocykla o pojemności do 125 ccm, mocy nieprzekraczającej 11 kW oraz stosunku mocy do masy własnej nieprzekraczającego 0,1 kW/kg. Dodatkowo jednoślad miałby być wyposażony w automatyczną skrzynię biegów"
...dziś RMF doniósł, że uchwalili ustawę he he he... Polska |
_________________ MoTóR jest wieczny, MoTóR nie umiera nigdy!!! http://314ireszta.pl |
|
|
|
 |
procek225

Motocykl: niebieski :)
Imię: Tomek
Wiek: 43 Dołączył: 04 Maj 2012 Posty: 550 Skąd: Mysłowice
|
Wysłany: 2014-05-09, 16:43
|
|
|
| no i dobrze, nie wmówi mi nikt że przeciętny człowiek z doświadczeniem jako kierowca, znający przepisy ruchu drogowego, nie poradzi sobie w tym ruchu na skuterze o pojemności 125 cm3. A będzie bezpieczniejszy niż na 50cm3 - przynajmniej będzie w stanie jechać z prędkościami zbliżonymi do samochodów i przynajmniej kilka puszek zrezygnuje z omijania takiego pojazdu na siłe. (pięćdziesiątki wszyscy traktują jakby ich nie było). |
_________________ "Bóg musi kochać szaleńców. Tak wielu ich stworzył" - Mudżahedin w Rambo III. |
|
|
|
 |
Piwowarek
...3,14 i reszta

Motocykl: BMW R1200GS LC
Imię: Pshemas
|
Wysłany: 2014-05-12, 21:16
|
|
|
| procek225, moim zdaniem to durny przepis jak wiele innych w naszym kraju. Zakładając, że taki kierowca po trzech latach plaszczenia pośladów na fotelu swojej puszki postanowi dosiąść takiej 125tki na automacie, zapewne bez jakiegokolwiek przeszkolenia w prowadzeniu takiego pojazdu i w świetle prawa, nie będzie sprawiał zagrożenia nie wspomnę już o płynności poruszania się w ruchu miejskim, który jest jak dżungla i w tym przypadku 50, 125 czy 1250ccm nie ma większego znaczenia. Jak dla mnie kolejna bzdura jak 50ccm na DO. |
_________________ MoTóR jest wieczny, MoTóR nie umiera nigdy!!! http://314ireszta.pl |
|
|
|
 |
Baniol

Motocykl: Honda Varadero XL 125
Imię: Darek
|
Wysłany: 2014-05-13, 21:17
|
|
|
| Ja owszem jestem za tym poprawionym przepisem ale sam zrobiłem kurs i jestem na etapie zdawania na prawko. Może z tego zrezygnuję bo 125 mi wystarczy a B mam 26 lat. Jednak po zrobieniu kursu nie wyobrażam sobie zasiadania nawet 50 bez żadnego pojęcia o prowadzeniu moto. To nie rower. Macie niektórzy rację, że teraz naroi się tempaków bez kursów na 125, którzy będą rozdawać swoje organy bo to się może zaraz rozpocząć. |
|
|
|
 |
Gulliver

Motocykl: Yamaha XJR
Imię: Piotrek
Wiek: 36 Dołączył: 29 Lis 2010 Posty: 68 Skąd: Dąbrowa Górnicza
|
Wysłany: 2014-05-14, 09:08
|
|
|
http://www.motogen.pl/Pol...5-cm,20690.html
Artykuł Wiewióra dosadnie przedstawił co o tym sądzę. Super prędkości to to nie rozwinie a może zapoczątkować przygodę z moto. 3 lata posiadania prawa jazdy to już coś, pewne obycie w ruchu drogowym a nie teoretyczna wiedza nijak mająca się do rzeczywistości. Do tego będzie nas więcej i tacy puszkarze zrozumieją nasze problemy. A jak ktoś debil to i na rolkach się zabije. Ponadto będą mniejsze korki- jak ktoś ma gdzieś blisko jechać to zamiast pakować się w auto pojedzie na skuterku: bo taniej, szybciej i łatwiej zaparkować. Ogólnie bardzo dobry przepis- brawo! |
|
|
|
 |
Brojler

Motocykl: Honda
Imię: Michał
|
Wysłany: 2014-09-26, 23:41
|
|
|
| Zawsze znajdzie się osoba, która nie opanuje nawet tego najmniejszego motocykla. Najgorzej, gdy ona sobie nie zdaje sprawy i się pcha na drogę. |
|
 |
Baniol

|
Wysłany: 2014-09-27, 15:44
|
|
|
| No i jak widać prawo już funkcjonuje. I co? Zabił się już ktoś? Jakaś łajza rozbiła się? Ja nie słyszałem. Poza tym, że ceny używek 125 skoczyły z 2000 na 5000 ale to Polska więc normalne. Jak teraz oglądam co sprowadzają to lepiej tutaj zabraliby się za zaostrzenia niż debilne teksty o nowicjuszach siejących śmierć na 125. Prędzej sam moto go zabije gdy takim złomem ruszy na ulicę niż jego umiejętności jazdy. LwG dla wszystkich 125. JA OD POCZĄTKU BYŁEM ZA. Mówię to głośno i wyraźnie. Pomysł dobry ale jak zawsze nie dopracowali wszystkiego dookoła. |
|
|
|
 |
Brojler

|
Wysłany: 2014-09-27, 17:48
|
|
|
Mnie gacie z wrażenia opadły, gdy usłyszałem, że pani kupiła Shadow 125 z 6000km z 2001roku za 11000PLN. Nowa CBF w salonie jest za 10900. Ogień, a ciemny lud płaci.
Jazda na 125ccm z kat. B nie jest głupim pomysłem. Ludzie wsiadali na stu konne potwory po kursach polegających na robieniu 20 godzin ósemki i żyją. Jak tym jeżdżą, to już inna para kaloszy. |
|
 |
T_rex
Motocykl: mam
Imię: Piotr
|
Wysłany: 2014-09-27, 19:38
|
|
|
| Baniol napisał/a: | | ...No i jak widać prawo już funkcjonuje. I co? Zabił się już ktoś? |
Sprawdzałeś cmentarze ?..bo raczej ci nikt nie odpisze. |
_________________ Gdy siadam na moto czuję ze spalam benzynę, w samochodzie tylko ją zużywam. |
|
|
|
 |
Brojler

|
Wysłany: 2014-09-27, 22:42
|
|
|
| Kuku sobie ktoś na pewno zrobił. Przynajmniej raz w roku widzę osobę, która powinna się trzymać z dala od motocykla. |
|
 |
Baniol

|
Wysłany: 2014-09-28, 15:53
|
|
|
| T-rex może źle to ująłem. Chodzi mi o to że tak gadano, pisano, trąbiono wszędzie jak to teraz trup będzie się słał po drogach. Za wszelką cenę chciano chyba totalnie nastraszyć ludzi. Po mojemu nic się nie zmieniło poza cenami. |
|
|
|
 |
|
|