Forum Śląskich Motocyklistów Strona Główna Forum Śląskich Motocyklistów

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Wi Fi problem:/
Autor Wiadomość
tomektychy 

Motocykl: GSX-R 750 K6
Imię: Tomek
Wysłany: 2011-12-27, 20:24   Wi Fi problem:/

Potrzebowałbym porady jakiegoś ogarniętego który wyjaśni mi co jest grane...podłączyłem sobie dzisiaj router wifi...internet mam od ups ale denerwował mnie kabel w lapku i kupiłem router. Połączyłem wszystko, skonfigurowałem no i jak widać działa....pisze, łączę się, mogę korzystać z dobrodziejstw internetu. Ale wyskakuje mi komunikat co chwile, że się z siecią rozłączył, nie można połączyć z ani jedną z preferowanych sieci. Jak mu ręcznie wyszukam sieci i połączę się ręcznie wszystko gra. Dodam, że w ustawieniach jest już łączenie automatyczne gdy sieć będzie w pobliżu. Wkurza mnie to bo co chwile mnie rozłącza. Wyłączałem firewalla z windy XP i to samo......router to tp_link. zabezpieczyłem sobie sieć hasłem WEP...i na routerze zastosowałęm hasło no i w lapku jak łączy się to skonfigurowałem siec bezprzewodową Uwierzytelnienie sieciowe OTWARTE, szyfrowanie danych WEP no i wpisałem oczywiście hasło sieciowe....i jak mnie rozłącza czasem zaznacza się opcja Otrzymuję klucz automatycznie no i wtedy się nie połączy aż ponownie tego nie skonfiguruję. Ktoś jest w stanie pomóc?

emarius 

Motocykl: el'Bandito 1.2
Imię: Mariusz
Wysłany: 2011-12-27, 20:38   

Niedawno miałem podobny problem, po zmianie routera. Ściągniecie i zainstalowanie najnowszych sterowników do karty wifi w lapku pomogło.

walek809 

Motocykl: streetfighter
Imię: kris
Wysłany: 2011-12-27, 21:21   

kumpel miał to samo na swoim roucie wziołem go do siebie on kupił nowy inny u mnie smiga jak talala , też kombinowałem u niego i tak i siak ale problem dalej był m a na nowym jak ręką odjął

Andzia 

Motocykl: jeszcze nie :P
Imię: Angelika
Wysłany: 2011-12-27, 21:36   

jak masz z tp to sie nie dziwie mialam taki sam problem ale potem przyszedl pan monter cos pokrecil i dziala :)

prezesartur 

Motocykl: Nie mam. Nie jestem cool.
Imię: Artur
Wysłany: 2011-12-28, 06:52   

Przyszedł pan z monter pokręcił nosem i zaczęło działać.

Nie masz po prostu gdzieś ustawionego autoorozłączania po danym okresie bezczynności ?

Najlepszą drogą do nawrócenia jest mało uczęszczana droga o szerokości większej niż promień skrętu.

emil 

Motocykl: motocykl
Imię: lucek
Wysłany: 2011-12-28, 12:34   

net z firmy kurierskiej? może dlatego nie działa?

jak się rozłącza to puść w cmd komendę "tracert www.onet.pl" z czego onet to przykład, ale zobaczysz gdzie się urywa sygnał, czy jest to gdzieś na kompie czy na ruterze, a może za ruterem.

Rozumiem że przed ruterem masz modem webstara czy jakąś inną motorolę, podpiętą przez RG6 do separatora i nic tam nie gmerałeś?? Zobacz sobie czy ruter nie działa jako klient sieci np. No i to co pisał prezes, ponawianie sesji, albo będzie wyłączenie po okresie bezczynności albo reset co stały okres, poszukaj w ustawieniach.

Szyfrowanie polecam WPA-2 i ukrycie SSID, do tego dopisanie kompów po MAC adresach i przydział na tej podstawie IP przez DHCP ;) wtedy włam jest praktycznie niewykonalny poprzez sieć ;)

czołgiem

ArturS 

Motocykl: XT600 Téréféré
Wysłany: 2011-12-28, 17:45   

A nie masz przypadkiem kilku innych sieci obok siebie? Ostatnio jak kupiłem nowy router do firmy to u mnie było wszystko cacy, ale dwóch sąsiadów od tego momentu przez tydzień chodziło na pełnym wkó#wie, bo mieli właśnie takie przerywanie/rozłączanie. Pomogło przestawienie kanałów na ich routerach ;)

prezesartur 

Wysłany: 2011-12-28, 17:53   

Przypomniała mi się sytuacja z młodości. Mianowicie w wakacje wyczaiłem, że walkie-talkie po włączeniu nadawania zajebiście zakłóca odbiorniki TV. Wieczorem poszedłem pod inne domki przez okno wyczaiłem kto ogląda TV i zaczynałem nadawanie filmu mrówki. Zabawa przednia szczególnie jak ludziki zaczynali kombinować z odbiornikiem. Takie trochę zdalne sterowanie ludźmi: wciskasz guzik zaczynają łazić puszczasz wracają i siadają na dupie po chwili wciskasz znowu łażą. Aha i to żadna złośliwość chciałem żeby się trochę poruszali w końcu na urlopie byli.

Najlepszą drogą do nawrócenia jest mało uczęszczana droga o szerokości większej niż promień skrętu.

tomektychy 

Motocykl: GSX-R 750 K6
Wysłany: 2011-12-28, 20:13   

router jest nowy....dopiero co kupiłem. a bezczynności nie ma bo on rozłącza nawet jak siedzę i coś robię więc wykluczam tą ewentualność. najdziwniejsze jest to, że korzystam z internetu a ikonke połaczenia bezprzewodowego mam z X czyli że niedostępne żadne i nie połączono z żadną siecią. Wystarczy że wejdę w panel sterowania...właściwości sieci...rozklikam działające TP_link..nacisnę OK i ikonka się zmienia aż do następnego rozłączenia:/ neta mam z UPS także modem jakiś Arris (??) a router tp link wr340G, teraz jak mnie rozłączy to nawet się łączyć sam nie chcę muszę klikać POŁĄCZ ale opcja Automatycznie jest określona. Przy podłączeniu nic nigdzie nie grzebałem...zobaczę może muszę zainstalować oprogramowanie tego routera....bo konfigurowałem przez przeglądarkę.

emil.....mówisz językiem informatyka...gdybym wiedział o czym piszesz bym sam sobie dał radę....prosto: możesz jaśniej? :D

edit.
problem zniknął gdy wyłączyłem hasło....nie wywaliło mnie jeszcze przez 15 min....no ale pozostaje problem niezabezpieczonego łącza....w jaki sposób ustawić te hasło by mnie nie rozłączało?

edit 2
dałem typ ochrony WEP, security option: open system, i format klucza ASCII.....w kompie ustawiłem to samo i nie wywala....ale domyślam się że stopień ochrony żaden...zgadza się? słowo open mnie do tego nakłania:D

prezesartur 

Wysłany: 2011-12-28, 22:37   

Stopień ochrony żaden bo złamać WEP'a można w kilka minut.

Jeśli to problem z szyfrowaniem i tylko na WEP działa poprawnie ogranicz zakres IP do jednego i ustaw filtrowanie MAC adresów.

emil 

Motocykl: motocykl
Imię: lucek
Wysłany: 2011-12-28, 23:51   

zmień WEP na WPA2 PSK z TKIP, wpisz normalne hasło, a na kompie usuń sieć z którą się łączysz, wyłącz i włącz wifi i połącz się od nowa. Może być tak, że ruter co chwile zmienia ten klucz, bo ma włączoną odpowiednią opcję, stąd tak częste odświeżanie połączenia, dlatego polecam szyfrowanie przez WPA2, zacznij więc od tego.

Wrzuć jakies print-screeny bo to co piszesz jest niezrozumiałe, jak w panelu sterowania widzisz tp-link?? i gdzie dajesz POŁĄCZ?? Nie używałem dawno tp-linka, ale jeśli taka możliwość jest to wifi ustaw tylko w jednym trybie, b lub g (g jest szybsze, na 5,4 GHz), żeby ruter nie siał po całym paśmie. Możesz też zmienić kanał. Informatykiem nie jestem, ale trochę przy sieciach przesiedziałem ;)

tomko222 

Motocykl: Yamaha FZ6 Fazer
Wysłany: 2011-12-29, 02:17   

W sumie nigdzie nie jest podana jedna z ważniejszych rzeczy - jaka jest siła sygnału?

Ogólnie soft w tym routerze jest tak uproszczony że w sumie tam nie ma prawie czego ustawiać.
W kanałach nie ma opcji auto - domyślnie był chyba 6 ale jak jest zajęty to np. 1 albo 11
Szyfrowanie tam było chyba tylko do wyboru WEP i WPA-PSK/WPA2-PSK więc WPA-PSK/WPA2-PSK. Reszta rzeczy na auto. Jeszcze był chyba czas odświeżania klucza ale standardowy to był chyba 1 dzień więc nie ma co zmieniać.

Jeżeli nie działa przez to że jest za słaby sygnał to można jeszcze spróbować z trybem pracy - standardowy jest 802.11g - można spróbować jeszcze jak będzie na b bo g wymaga lepszego sygnału.

prezesartur napisał/a:
Stopień ochrony żaden bo złamać WEP'a można w kilka minut.

Jeśli to problem z szyfrowaniem i tylko na WEP działa poprawnie ogranicz zakres IP do jednego i ustaw filtrowanie MAC adresów.

W sumie różnica między WEP a WEP i filtrowaniem MAC i jednym IP jest żadna. :P
Ogólnie nie widze większego sensu w ustawianiu filtracji MAC-u bo zmienienie MAC-u to już nawet nie minuty a sekundy (przynajmniej pod linuksem bo z windowsa już z 5 lat nie korzystam więc nie pamiętam). A jak zgadza się MAC to jak jest DHCP to komp dostanie IP nawet jeżeli drugi o takim samym MAC-u już jest podłączony a jak jest statycznie przydzielony IP to też działa bezproblemowo :)

prezesartur 

Wysłany: 2011-12-29, 06:15   

W widnowsie to też sekundy tyle, że jak jakiś smark zacznie kombinować to każdy taki mały dodatkowy haczyk zwiększa prawdopodobieństwo, że gówno zdziała. A nikt poważny na komputer mu się nie będzie włamywał ludzie litości. Na osiedlu masa sieci otwartych i jeszcze nie słyszałem żeby ktoś padł ofiarą. Tym bardziej żaden turkisz hakjer gdzieś z bieguna północnego nie przyjedzie mu ślenczeć pod oknem żeby być w zasięgu jego sieci, która pewnie w obrąbie jego własnego mieszkania nie wydoli.

ser-jones 
spamer terrorysta

Motocykl: mam
Imię: Ser
Wysłany: 2011-12-29, 07:29   

Ja tam mam na RJtkach i mam gdzies WiFi, wszystko w automacie i musi dzialac.

prezesartur 

Wysłany: 2011-12-29, 11:39   

Połączenie na kablach ma jedną podstawową zaletę: myszy mają co wpier...ać.

Odpowiedz do tematu