Forum Śląskich Motocyklistów Strona Główna Forum Śląskich Motocyklistów

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Tp S.A
Autor Wiadomość
Siemek 

Motocykl: Szukam
Imię: Siemek
Wysłany: 2011-11-01, 18:12   Tp S.A

Nie wiem gdzie to umieści wiec offtop wydał mi się najrozsądniejszy :)
Więc tak chodzi o dostawce neta.
Powinienem mieć 6 Mb a mam 3,2 ok sprawdzone na speedtestach
Dzwoniłem do tepsy mówili ze przyślą kolesia i mi to sprawdzi ok był popatrzał tam w gniazdku pogrzebał i powiedział ze w gniazdku mam 6 MB i żebym zmienił kabel który łączy gniazdko z routerem na jakiś "okrągły" a mam ten 4 żyłowy zwykły płaski koleś powiedział ze jak wymiana kabla nic nie da to żebym znowu zadzwonił
Ale zastanawia mnie co kabel ma wspólnego z prędkością neta skoro i tak tylko 2 żyły są wykorzystywane.
I chciałem się was drodzy koledzy zapytać co może być nie tak bo kolega na tej samej ulicy (mieszka ok 200m ode mnie) zakładał później niż ja neta 10 Mb i u niego śmiga idealnie

emil 

Motocykl: motocykl
Imię: lucek
Wysłany: 2011-11-01, 18:27   

wejdz sobie na ruterze na parametry linii, sprawdź jakie masz tłumienie linii, jaki snr, i będziesz wszystko wiedział, a jak nie to wygoglujesz co co oznacza i jakie powinno być :P

np. tu
http://forum.pclab.pl/top...eostrady-6mbit/

prezesartur 

Motocykl: Nie mam. Nie jestem cool.
Imię: Artur
Wysłany: 2011-11-01, 18:30   

Widać, że masz zerowe pojęcie. Co ma kabel wspólnego z prędkością? Wszystko. To, że żyłami nie płynie prąd nie znaczy, że nie są wykorzystywane bo mogą robić za ekrany. Np 8 pinowe RJ45 jest wszędzie takie samo a zobacz ile jest rodzajów kabla o różnych parametrach wpływających na szybkość. Nierzadko wymiana kabla na taki sam kabel powoduje dużą poprawę.

Najlepszą drogą do nawrócenia jest mało uczęszczana droga o szerokości większej niż promień skrętu.

ser-jones 
spamer terrorysta

Motocykl: mam
Imię: Ser
Wysłany: 2011-11-02, 07:46   

Uważam, że to wina sprzetu, kabla bym tu raczej nie winil. Ja zawsze sam sobie kable zarabiam i jakos chodzi, nigdy nie mialem spadkow o polowe predkosci ale ja mam innego dostawce neta, z TP mialem niezla wojenke swego czasu. Roznica bedzie tez jesli laczysz sie przez WiFi, przepustowosc jest ograniczona, lepiej po kablu. Karta sieciowa i ustawienia tez nie sa bez znaczenia.

prezesartur 

Motocykl: Nie mam. Nie jestem cool.
Imię: Artur
Wysłany: 2011-11-02, 16:28   

A ja jemu też bym się przyjrzał. Widziałem już jak fachowcy z bodajże tepsy potrafili dość spory naddatek kabla zwinąć w kłębek i wepchnąć między przewody elektryczne. Nie ekranowanemu kablowi na pewno dobrze to robiło. Już pomijam fakt, że końcówki zamiast na wtyczce były po prostu skręcone z drugim kablem i nawet nie zaizolowane.

Najlepszą drogą do nawrócenia jest mało uczęszczana droga o szerokości większej niż promień skrętu.

Siemek 

Wysłany: 2011-11-02, 19:31   

Jak by nie patrzeć mam spory zapas tego płaskiego kabla ale raczej nie jest gdzieś przetarty.
Kiedyś też próbowałam na takim samym płaskim kabli tylko krótkim 2m ok i na drugim kompie też sprawdzałem czy coś się zmieniło (WI-Fi) ale wszystko było tak samo.
i też sprawdzałem na tepsowskim modemie co też nie zdało rezultatów w obu przypadkach na speed testach było niecałe 4Mb.

A jak bym chciał kupić kabel RJ11 w osłonie to i tak nie wiem gdzie a allegro nawet ciężko znaleźć mi było ok 10m kabel

emil 

Wysłany: 2011-11-02, 19:53   

no to obrazek 3:

odstęp sygnału od szumu za mały, zakłóceń w pyte (snr 7,5 na zwrotnym), tłumienność linii w chuj spora, 52dB, poza tym zobacz że te 4096 kbps to wielokrotność pełnego bajta, więc masz równe 4Mb przypisane łącze na 0,5 Mb. Obadaj umowę, co tam piszę.

SNR - czyli odstęp sygnału od szumu (rozróżnianie co jest co) - im większy tym lepiej, ale poniżej 10dB to masz sam szum, zaniki synchronizacji, rozłączanie połączeń i inne cuda wianki.

Nie pamiętam już, ale downstream att oznacza tłumienie na bliskim albo na dalekim końcu linii (czyli u Ciebie na chacie albo na centrali), poszukaj sobie na necie, nie ruszam adsl od jakichś 5 lat :|. Będziesz wiedział, czy to coś u Ciebie czy u nich, generalnie parametry słabe. Spróbuj podpiąć ich modem, bo tu wiele zależy od wbudowanego w ruter modemu, jak za słabo wzmacnia i nie filtruje to masz siano, można założyć modem tepsy i do niego ruter dopiero.

Sprawdź na modemie i porównaj parametry, tam też się da wejść.

Kabel to zmontuj taki co ma 30cm i podlacz bezpośrednio do gniazdka, obadasz co będzie. Jeśli masz więcej niż 1 telefon na chacie (czytaj linia jest rozgałęziona) to obadaj to rozgałęzienie, ja lutowałem, inni skręcają, jeszcze inni robią na 'barana' co potem skutkuje, a w blokach w piwnicach i tak wszystko sie na barana trzyma :D Pierw załóż tepsowskiego sagema czy co oni teraz dają.

Wifi ma gówno do tego, przepustowość w trybie G to 54 Mbps a łącze masz niby 6 Mbps, więc nie mieszajcie chłopaki w temacie ;)

pozdro!

Siemek 

Wysłany: 2011-11-02, 20:03   

z tego co sobie przypomniałem jeszcze jak dzwoniłem to babka tam coś gadała ze mieszkam za daleko od centrali czy przekaźnika ok 5 km i ze łącze jest za słabe i na centrali, przekaźniku mi automatycznie obniża na ok. 4 Mb zeby mi się nie rozłączało cały czas i chodziło w miarę płynnie ale co mnie dziwi bo jeszcze ze 3 miesiące wstecz śmigało wszystko idealnie

A teraz podłączyłem modem Sagema fast coś tam i tylko to znalazłem co poniżej
Ostatnio zmieniony przez Siemek 2011-11-02, 20:20, w całości zmieniany 1 raz  

emil 

Wysłany: 2011-11-02, 20:11   

no to Ci mowie, ze jeden z parametrów dotyczy początku czyli centrali, drugi końca linii. Jeden masz przewalony - chodzi o line att (tłumienie linii). Albo u nich slot na karcie wyjebało, chyba że macie Strowgery jeszcze w dg i babcia nie nadąża z drabiną :D :D :D ale chyba nie.. w koncu mamy xxi wiek :D

załóż modem, sprawdź parametry, bo szum jest za duży, a wynika on ze złego stanu linii, możesz mieć niepodokręcane styki, tam masz raptem do 54V na centrali, do domu dochodzi 48 przy dzwonieniu, adsl idzie na niskim sygnale, to jest czułe na wszelakie ubytki i dodatkowe rezystancje. Sprawdź połączenia kabli na chacie, napraw, sprawdź jeszcxze raz modem, potem ruter. Jak nadal bedzie 4 to ja bym żądał zmiany umowy - widzieli jaka jest odległość, wiedzieli że usługa może nie pójść.

pozdro

Siemek 

Wysłany: 2011-11-02, 20:25   

myślałem nad zmianą umowy jak wtedy gadałem z babką ale teraz w Tpsie jest najbliższa prędkość 2 Mb i różnica może 5 pln :/

emil 

Wysłany: 2011-11-02, 20:27   

a coś jeszcze do Ciebie dotarło oprócz zmiany umowy? pytam, bo masz tu kilka spraw omówionych i nie wiem, czy było sens myśleć :D

Siemek 

Wysłany: 2011-11-02, 20:37   

Było sens pisać było przynajmniej się dowiedział co znaczy ten SNR i do czego służy :)
A z tymi kablami i gniazdkami będę się jutro bawił teraz nie chce tam na korytarzy grzebać swoją drogą mama już na necie siedzi i na kurniku pomyka :/

THX emil, za pomoc :)
jak coś wydedukuje to nie omieszkam dać znać :)
Jeszcze raz Dzięki i miłego wieczoru :)

emil 

Wysłany: 2011-11-02, 20:53   

tylko zwarcia im nie zrób na kablach bo zablokują linię :D

sprawdź każde gniazdko i rozgałęzienie na inne telefony aż do kabla z magistrali. To co na barana to polutuj. No i musisz mieć założony filtr który daje tepsa, na każdym telefonie musi być, jak nie masz to się zaopatrz.

pozdro i daj znać jak poszło!

myśmy z nimi walczyli swego czasu, nawet kabel na bloku przekrosowaliśmy :D ale to nic nie dało, bo jak kopali kanalizacje na osiedlu to ujebali magistralę, którą potem połączyli i zamufowali, ale to już nie było to samo. Czasem wystarczy zmiana pary i parametry się poprawiają, ale to już musi im się chcieć :| o ile jest miejsce, by zapiąć inną parę.

pozdro!

ser-jones 
spamer terrorysta

Motocykl: mam
Imię: Ser
Wysłany: 2011-11-03, 07:53   

Nadmienie niesmialo jeszcze, ze praktycznie kazdy modem od TP to gowno, zawsze kupowalem osobny router z ADSL+ i chodzilo zajebiscie, prawie zapominalem ze to TP :P

Odpowiedz do tematu