Forum Śląskich Motocyklistów Strona Główna Forum Śląskich Motocyklistów

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Poszukiwacze skarbĂłw
Autor Wiadomość
malinka 
wolny strzelec

Motocykl: Kruszunka (GSX-R 600 K3)
Imię: Agnieszka
Wysłany: 2010-09-06, 08:48   Poszukiwacze skarbĂłw

Nie wiedziala do jakiego dzialu to wsadziĂŚ/napisaĂŚ, jakby co prosze moga o przeniesienie ;)

ConiektĂłrzy lubiÂą ÂłaziĂŚ po lasach z wykrywaczem metalu, ÂłopatÂą i szukaĂŚ pamiatek historycznych. JakieÂś stare Âłuski, bagnety, broĂą, cheÂłmy itp. Ja do nich nie naleÂże ale mĂłj facet tak. Jedyne mejsca jakie znam co by szÂło kopaĂŚ to las w Pruchnej (bo tam byÂła linia frontu, co pamietam z historii) no i w MierzĂŞcicach, okolicach Pyrzowic bo tam kiedyÂś byÂła dawna jednostka wojskowa, bunkry itp.

ChciaÂłabym sie zapytac czy znacie jakieÂś inne miejsca i gdzie by szÂło ewentualnie gdzie indziej szukaĂŚ czegoÂś takiego. (wiem Âże czasami trafaijÂą siĂŞ na strychach opuszczonych domĂłw, lub na strychach np. w Siemiacowicach - a to wiem bo kolega zajmuje sie remontami dachĂłw)

pozdrowionka i dziĂŞkuje za jakiekolwiek odpowiedzi :D

tomektychy 

Motocykl: GSX-R 750 K6
Imię: Tomek
Wysłany: 2010-09-06, 09:23   

u mojego wujka w Bornym Sulinowie (zachodniopomorskie) mo¿esz znaleŸÌ tego w ciul....i to bez wykrywacza nawet:D ³uski, niewypa³y,elementy czo³gów nawet :D swego czasu wujek chodzi³ po lasach to opowiada³. Teraz nie wiem jak jest bo z³omiarze porozkradali pe³no rzeczy, ³¹cznie ze zbrojeniami z budynków :D

zeno
[Usunięty]

Wysłany: 2010-09-06, 12:02   

mieszka³em swego czasu w Œwiêtoszowie, to by³o kiedyœ zamkniete ruskie miasto w Polsce, bloki, sklepy i najwa¿niejsze : poligon - rejon Legnica, ¯ary, ¯agaù. znajdziesz tam kupê ¿elastwa po lasach, nawet nie trzeba wykrywacza, ³¹cznie z ciê¿kim sprzetem.
poza tym swego czasu jeŸdzi³em na Mierzejê Wiœlan¹, za Krynicê Morsk¹ jakieœ 6-8 km, do tamtych lasów na obozy harcerskie. przy kopaniu do³ów pod kuchnie albo sracze znajdowaliœmy ca³e arsena³y, taœmy i pe³ne kasety z magazynkami, karabiny, zapakowane z skrzynie, naoliwione i nie wiem czy nie do u¿ytku, czasem zdarza³y siê z wronami na deskach. nikt nigdy nie sprawdza³, od razu dzwonilismy po wojsko, poza tym nieraz w czasie jakichœ biegów na orientacje zdarza³o siê ¿e siê gubiliœmy i trafialiœmy nagle na umocnienia przeciwczo³gowe, raz znaleŸliœmy ma³y cmentarz z he³mami, podziurawionymi, innym razem pordzewia³e du¿e fragmenty ciê¿kich sprzetów strzelaj¹cych i pocisków. he³my najczêœciej poniemieckie to co roku ktoœ znajdowa³. sporo by³o ¿elastwa. nie wiem jak teraz bo kiedyœ ludzie tam nie chodzili bo blisko granica rosyjska i wojsko siê krêci³o

prezesartur 

Motocykl: Nie mam. Nie jestem cool.
Imię: Artur
Wysłany: 2010-09-06, 14:14   

Zenoo z uwagi na TwĂłj wiek to byÂła zaraz po wojnie wiĂŞc to byÂło czymÂś naturalnym :D
Na wysokiej ko³o cementowni mo¿na znaleŸÌ kupê ¿elastwa ale nie wiem czy bêd¹ kogoœ satysfakcjonowaÌ kule do rozbijania cementu i stare szyny chocia¿ bior¹c pod uwagê, ¿e z³om pewnie z 0,50z³ kosztuje a metr najmniejszej polskiej standardowej S'ki wa¿y 42 kg to chyba siê op³aca. Jak ktoœ chce pójœÌ na ³atwiznê mo¿e kopaÌ na B³êdowie tam jest kupa z³omu tyle, ¿e "nowo¿ytnego" gdy¿ ¿o³nie¿yki tam trenowa³y a kopie siê ³atwo bo w piasku by³em tam 18 lat temu to siê pod nogami wala³o nawet nie trzeba by³o specjalnie kopaÌ. Tarnowskie góry te¿ s¹ dobre do kopania ale tam jest ju¿ z³om "staro¿ytny".

zeno
[Usunięty]

Wysłany: 2010-09-06, 18:06   

prezesartur napisał/a:
Zenoo z uwagi na TwĂłj wiek to byÂła zaraz po wojnie wiĂŞc to byÂło czymÂś naturalnym :D
....... a kopie siĂŞ Âłatwo bo w piasku byÂłem tam 18 lat temu to siĂŞ pod nogami walaÂło ......

:D ...
nie chce robiĂŚ offtopa, ale sam sie prezes prosisz. poza tym na wstĂŞpie od razu zniechĂŞcasz archeologĂłw.
ÂŚwiĂŞtoszĂłw zaliczyÂłem jakieÂś 4-5 lat temu, mieszkaÂłem prawie 1 rok dokÂładnie na tym ruskim osiedlu w pobliÂżu poligonu a po lasach dookoÂła chodziliÂśmy na grzyby w wolnych chwilach. w tej chwili zostaÂła tam jednostka wojsk pancernych, tutaj jest fajna srtona na ten temat http://www.osiecznica.ug....id=56&Itemid=64 .
a KrynicĂŞ ostatni raz zaliczyÂłem jakieÂś 15 lat temu, bo w harcerstwo to sie dÂługo bawiÂłem. nie wiem tylko jak tam teraz wyglÂąda, ale na pewno jest co zbieraĂŚ, bo to rĂłwnieÂż byÂł dÂługo teren wojskowy, ale harcerzy tam wpuszczali. poza nami nikt tam w tym rejonie nie ÂłaziÂł ani jeÂździÂł, czĂŞsto jak po wojnie zostaÂło tak leÂżalo przez 50 lat. o ile w ogĂłle komuÂś chciaÂłoby siĂŞ taki kawaÂł jechaĂŚ, Âżeby jakieÂś historyczne Âżelastwo tutaj targaĂŚ to trzeba by chyba zabraĂŚ przyczepĂŞ albo jechaĂŚ z koszem.

prezesartur 

Wysłany: 2010-09-06, 20:52   

Zenek z³odziei nie archeologów :P archeolog to zbiera na potrzeby nauki i muzeów a nie na prywatny u¿ytek. W œwietle prawa wszystkie takie skarby znalezione w ziemi stanowi¹ w³asnoœÌ paùstwow¹ a jak je bierzesz to je kradniesz. Poza tym nie jesteœ prawdziwym mê¿czyzn¹ skoro po znalezieniu amunicji dzwoni³eœ po wojsko. Prawdziwy mê¿czyzna zabiera to do domu i powodowany czyst¹ ciekawoœci¹ bierze majzel m³otek i otwiera to by zobaczyÌ jak to wygl¹da w œrodku a nie dzwoni po wojsko jakby wojsko ma³o amunicji mia³o.

malinka 
wolny strzelec

Wysłany: 2010-09-06, 21:30   

Dziêki zenoo, za drobne podpowiedzi, do Legnicy, ¯ary i ¯agania to pojedziemy na pewno w przysz³ym roku, bo anio³ek ma wykorzystany urlop, a jednodniowy wypad to tak by siê to nie kalil, zreszta by³aby to wiêksza mêczarnia ni¿ przyjemnoœÌ.

A prezes czy kradzione czy nie kradzione, to zaleÂży od punktu siedzenia. Ja to widze tak: znalezione nie kradzione :D Przy okzaji postawie wam chopy piwo

zeno
[Usunięty]

Wysłany: 2010-09-06, 22:00   

prezesartur napisał/a:
Zenek zÂłodziei nie archeologĂłw :P archeolog to zbiera na potrzeby nauki i muzeĂłw a nie na prywatny uÂżytek. ....

no to dobre :) . toÂś dowaliÂł, jaja se robisz mam rozumieĂŚ ... a na powaznie to moja bliska rodzina to archeolog. pan doktor archeolog. nie chce sie tutaj rozwodziĂŚ ale zaliczyÂł GrecjĂŞ, Krym i resztĂŞ Ukrainy, basen Morza Czarnego. wykopki i wykopaliska, caÂłe hektary.
nawet ze 2 lata temu wytyczalismy razem pola arch. pod CzĂŞstochowÂą.
i czêœÌ eksponatów rzeczywiœcie oddawali.

prezesartur 

Wysłany: 2010-09-06, 22:09   

Archeolog czyli ginekolog co obsÂługuje emerytki?
PowaÂżnie mĂłwiĂŞ jakby CiĂŞ dupli Âże zabierasz to wyciÂągnÂą konsekwencje.

magik
[Usunięty]

Wysłany: 2010-09-06, 22:14   

taa prezes jeszcze jak znajdziesz porĂłwnanie do dentysty to bedzie :) :D

a tak serio to jezeli chodzi o prywatne zbiory a nie jakies muzeum b¹dz prawdziw¹ historie jakiegos miejsca to mo¿na iœÌ na szaberplac tam pe³no ludzi sprzedaje takie rzeczy ostatnio dorwa³em he³m niemiecki plus plastikowa czaszka i ca³kiem niez³a lampka nocna do du¿ego pokoju wysz³a :) heheh

no chyba Âże szukasz w celu odkopania jakiÂś sprawnych min granatĂłw bÂądz sprawnej broni palnej

magik
[Usunięty]

Wysłany: 2010-09-06, 22:15   

prezesartur napisał/a:

no jest tak ale np na miejscu tego kolesia co robiÂł restauracje w piwnicach warszawskiej kamienicy i znalas jakieÂś tam stare monety to kurde ja bym to zbunkrzyÂł dla siebie jak to wycenili to jakies milioniki byly bo to stare i rzadkie juÂż monety

PS ?? ? czemu sie nie dodaÂło do poprzedniego jak to zwykle bywa ?? halo admin

zeno
[Usunięty]

Wysłany: 2010-09-06, 22:56   

prezesartur napisał/a:

ok, ok. jak za szybko jedziesz to teÂż jak cie dupna to wyciÂągnÂą konsekwencje. wszyscy wiemy tylko kto wolno jeÂździ?
staro¿ytne eksponaty archeologiczne znam akurat z autopsji. i jest jak napisa³em : spor¹ czêœÌ eksponatów faktycznie oddaj¹. i to praktycznie wszyscy.
jeszcze ci tylko dopisze, Âże na polskiej uczelni w duÂżym drogim mieÂście pan doktor asystent zarabia na rĂŞkĂŞ 1100-1500 zÂł. prawie kaÂżdy ma rodzinĂŞ, Âżona dziecko mieszkanie albo dom, samochĂłd.

magik
[Usunięty]

Wysłany: 2010-09-06, 23:39   

zenoo napisał/a:
na polskiej uczelni w duÂżym drogim mieÂście pan doktor asystent zarabia na rĂŞkĂŞ 1100-1500 zÂł. prawie kaÂżdy ma rodzinĂŞ, Âżona dziecko mieszkanie albo dom, samochĂłd.

a to dlatego ze krecÂą lewizne no bo zgÂłaszaja projekt do badaĂą dostaja 90tyÂś plus unijne dotacje, a.............................. spytaj sie gdzie efekt albo jakas instalacja jakieÂś wyniki hmm nie ma tak samo jak i kasy

prezesartur 

Wysłany: 2010-09-07, 00:19   

I moÂże ruchaĂŚ mÂłode studentki co jest dodatkowym nieopodatkowanym profitem.

malinka 
wolny strzelec

Wysłany: 2010-09-07, 14:00   

Chopy Âładnie zeszliscie z tematu :P prezes shamulcuj czasem :D jaja jajami, ale co za duzo to nie zdrowo.

Odpowiedz do tematu