Forum Śląskich Motocyklistów Strona Główna Forum Śląskich Motocyklistów

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
nowy komp
Autor Wiadomość
ser-jones 
spamer terrorysta

Motocykl: mam
Imię: Ser
Wysłany: 2010-04-15, 13:32   

Dawid napisał/a:
W tañszych konsttrukcjach odradzam ca³kowicie stosowanie procesorow Intela - ma gorszy stosunek wydajnosci do ceny. Za te pieni±dze mo¿na ju¿ z³o¿yæ porz±dny zestaw z procesorem czterordzeniowym AMD, który dodatkowo bêdzie znacznie ³atwiejszy do rozbudowy. Intel podzieli³ klientów na bogatych i biednych - masz wiec serie i3, i5 oraz i7. Jak chcesz zmienic pozniej procesor na lepszy to lipa, a kupujac plyte z gniazdem AM3 mozesz dzisiaj wstawic procek nawet za dwiescie zlotych, a pozniej nawet najszybszy na rynku. Intel tego nie daje.

Te¿ tak do niedawna my¶la³em bo i tak by³o, teraz sytuacja wygl±da inaczej. Niby mamy AM3 kompatybilne wstecz, ale nie s±dze by np. za 2 lata w to gniazdo wsadzisz nowy procesor, pewnie zabawa z biosem nieunikniona w najlepszym wypadku, bardziej w nowe gniazdo wsadzisz stary, ale to raczej mija siê z celem. Moim zdaniem ceny tañszych procesorów o podobnych parametrach czy AMD czy Intela s± na podobnym poziomie, a za 2 lata i tak wymienisz p³yte i proca wiêc nie widze ró¿nicy z tym ¿e intela ³atwiej podkrêciæ gdy mocy braknie. Do niedawna procesory Intela jak i p³yty g³ówne by³y dro¿sze i sam niejednokrotnie wybiera³em AMD, ale teraz zdecydowanie biore Intela. Je¶li kto¶ nie ma za du¿o kasy to tania p³yta i tani procek i nie bedzie p³aka³ przy wymianie, na dodatek na intelu komputer jest stabilniejszy (takie moje odczucie).

Ja po 2 latach to jeszcze ide ze starymi czê¶ciami do sklepu, kupuje nowe, a za stare mam odliczon± kase, ostatnio 300 zeta taniej mia³em :D

prezesartur 

Motocykl: Nie mam. Nie jestem cool.
Imię: Artur
Wysłany: 2010-04-15, 14:13   

Intel socketem lga775 do¶æ d³ugo dawa³ tê mo¿liwo¶æ i podejrzewam, ¿e nastêpne sockety te¿ bêd± j± dawa³y. Teraz mo¿e wygl±daæ, ¿e jest inaczej ale dlatego ¿e lga775 dokonuje ¿ywota i jest na rynku równolegle z now± platform±. Co do hdd to nie ma siê co spieraæ i trzeba zrobiæ tak jak powiedzia³em a to dlatego, ¿e najszybsze 500gb dyski s± obecnie szybsze jakie¶ 30% od 250gb a za kilkadziesi±t z³otych ró¿nicy wydajno¶æ znacznie wzrasta gdy¿ w komputerach to zawsze hdd jest najwiêkszym hamulcem.

Dawid
[Usunięty]

Wysłany: 2010-04-15, 16:00   

ser-jones napisał/a:

Te¿ tak do niedawna my¶la³em bo i tak by³o, teraz sytuacja wygl±da inaczej. Niby mamy AM3 kompatybilne wstecz, ale nie s±dze by np. za 2 lata w to gniazdo wsadzisz nowy procesor, pewnie zabawa z biosem nieunikniona w najlepszym wypadku, bardziej w nowe gniazdo wsadzisz stary, ale to raczej mija siê z celem. Moim zdaniem ceny tañszych procesorów o podobnych parametrach czy AMD czy Intela s± na podobnym poziomie, a za 2 lata i tak wymienisz p³yte i proca wiêc nie widze ró¿nicy z tym ¿e intela ³atwiej podkrêciæ gdy mocy braknie.

Wole patrzeæ na to praktycznie, ni¿ przez pryzmat firmy i sympatii do niej. Dzisiaj najwydajniejszy zestaw za ma³e pieni±dze zbuduje w³a¶nie na bazie AMD i bêde mia³ jeszcze szanse na ³atwy upgrade. To oczywisty fakt jak 2x2. Za te 500 PLN mam Phenoma X4 x 3,2Ghz, a za zblizonego wydajnoscia Intela musze zaplacic sporo wiecej. Rachunek jest bardzo prosty. Kompatybilnosc z nowymi procesorami tez jest zalet± - do bardzo starej p³yty AM2 sprzed dwóch/trzech lat mogê dzisiaj wstawiæ czterordzeniowego Athlona X4 - to kolejny argument za AMD. Jakbym nie mial natomiast ogranicoznych funduszy, to wybieram Intela, bo ma najwydajniejsze procesory. Proste?

ser-jones 
spamer terrorysta

Wysłany: 2010-04-15, 16:16   

prezesartur napisał/a:
...wydajno¶æ znacznie wzrasta gdy¿ w komputerach to zawsze hdd jest najwiêkszym hamulcem.

NIe powiem dosadnie, tylko powiem, ¿e nie mogê siê z tym zgodzic, HDD nie ma praktycznie ¿adnego wp³ywu na wydajno¶c komputera, jest to tylko no¶nik danych. Wp³yw na wydajno¶c ma CPU, RAM i GPU. HDD ma tylko szybszy czas dostêpu i komp mo¿e cos np. szybciej otwierac, czy przenosic dane. Czas uruchomienia programu np. gry mo¿e byc nieco szybszy ale gra po wczytaniu szybciej chodzic nie bêdzie. Je¶li komp ma za ma³o pamiêci RAM to wtedy korzysta z HDD i tworzy tzw. pamiêc wirtualn±, wtedy faktycznie HDD ma wp³yw na wydajno¶c, ale to sytuacje sporadyczne.

Ka¿dy ma swoje zdanie w temacie i nie ma co siê nad tym rozwodzic. Temat by³ o kompie do 1500 zeta i dalem swoje propozycje.

prezesartur 

Wysłany: 2010-04-15, 16:36   

Je¿eli przetwarzasz du¿e ilo¶ci danych to jak mo¿esz nie korzystaæ z hdd? Poza tym je¶li masz wydajny procesor który od mniej wydajnego wykona operacjê o 5 sekund szybciej a w tym czasie masz gorszy dysk który operacje na danych wykona o 10 sekund wolniej to policz sobie kiedy wydajno¶æ ogólna jest lepsza gdy masz wydajniejszy procesor czy hdd...

TWARDY JEST HAMULCEM KA¯DEGO KOMPUTERA !! !!!!!!!!!!!!!!!!

Powiedzia³e¶ najwiêksz± mo¿liw± g³upotê twierdz±c, ¿e hdd nie ma wp³ywu na wydajno¶æ.

ser-jones 
spamer terrorysta

Wysłany: 2010-04-15, 20:19   

prezesartur napisał/a:
TWARDY JEST HAMULCEM KA¯DEGO KOMPUTERA !! !!!!!!!!!!!!!!!!

Powiedzia³e¶ najwiêksz± mo¿liw± g³upotê twierdz±c, ¿e hdd nie ma wp³ywu na wydajno¶æ.

Nie rozumiesz o co mi chodzi i g³upio upierasz siê przy swoim. Napisa³em ¿e przy archiwizowaniu, czy przenoszeniu danych ma to znaczenie, choc procesor tutaj bedzie i tak du¿o istotniejszy, natomiast w grach dla przyk³adu nie ma to praktycznie ¿adnego znaczenia. We¼ sobie za³±cz 3Dmarka06 i odpal kompa z ró¿nymi HDD, wynik bêdzie niemal identyczny, w grach liczy siê GPU, CPU no i RAM. Mam w kompie kilka dysków o ró¿nych pojemno¶ciach i na którym bym instalki nie robi³ po uruchomieniu chodzi tak samo, wiadomo ¿e na szybszym dysku system odpali siê nieco szybciej czy inne aplikacje ale po uruchomieniu bêd± chodzic tak samo, HDD nie ma tutaj znaczenia. Poogl±daj sobie testy wydajno¶ci podane w FPSach, czyli klatkach animacji na sekunde i HDD nie ma tu nic do gadania.

prezesartur 

Wysłany: 2010-04-15, 20:29   

Na wydajno¶æ ogóln± komputera sk³ada siê i wydajno¶æ w grach i wydajno¶æ we wszelkich programach i wydajno¶æ w zastosowaniach internetowych i wydajno¶æ sieci i wydajno¶æ w ka¿dym mo¿liwym zastosowaniu komputera to po pierwsze. Po drugie autor nic o grach nie wspomnia³ wiêc to chyba nie bêdzie wyznacznikiem dla niego przy wyborze komputera. Po trzecie id±c tym tropem my¶lenia jaki reprezentujesz mój komputer mia³by o wiele gorsz± wydajno¶æ poniewa¿ karê mam geforce 6600 oraz 2 dyski w macierzy i wiem, ¿e w wiêkszo¶ci istotnych dla mnie zastosowañ znacznie zwiêksza to wydajno¶æ jednostki w porównaniu do komputera z kart± geforce 8800gt i jednym dyskiem gdzie tracê po³owê szybko¶ci operacji zapisu/odczytu. Przykro mi ale to ty siê g³upio upierasz. Je¿eli jeste¶ tak bardzo przekonany o swoich racjach mo¿emy w realu gdzie nie mo¿na podeprzeæ siê ¿adnymi pomocami skonfrontowaæ wiedzê ogóln± dotycz±c± komputerów. Jestem nie w temacie od jakich¶ 5 lat wiêc przewagê masz du¿±. Gdybym nie wiedzia³ co mówiê to bym nie mówi³. Gry to jest dale znacznej czê¶ci 20% a dla niektórych 0% zastosowania komputera wiêc w±tpiê ¿eby ktokolwiek z tej grupy kierowa³ siê wyznacznikami jakie podajesz. Komputer kompletuje siê pod kontem zastosowania, a gry tu nie maj± nic do rzeczy chyba, ¿e kompletuje siê komputer do gier.

Wydajny serwer te¿ ma mieæ du¿o FPS/s wydajny komputer biurowy te¿, wydajny komputer dla muzyka te¿?

Szybkie dyski to szybsze uruchamianie systemu, sprawniejsza praca przegl±darki, wiêksza p³ynno¶æ i szybko¶æ komputera przy korzystaniu z kilku programów równocze¶nie i wiele innych.

Przeciêtny u¿ytkownik wykorzystuj±cy komputer do zastosowañ ogólnych posiadaj±c przeciêtny procesor wystarczaj±c± ilo¶æ ramu najwiêksz± korzy¶æ odniesie z wymiany hdd na szybszy a nie procesora, ramu czy grafiki. W grach te¿ poniewa¿ czê¶æ gier nie ³aduje ca³ych map do ramu lecz lokalizacje doczytuje na bie¿±co.

Dalej twierdzê hdd jest hamulcem ka¿dego komputera !

Za swoj± racjê ³apê k³adê na pieñ bez zawachania a Ty swoj± po³o¿ysz?

ser-jones 
spamer terrorysta

Wysłany: 2010-04-16, 00:33   

prezesartur napisał/a:
Po drugie autor nic o grach nie wspomnia³ wiêc to chyba nie bêdzie wyznacznikiem dla niego przy wyborze komputera.
...Jestem nie w temacie od jakich¶ 5 lat wiêc przewagê masz du¿±. Gdybym nie wiedzia³ co mówiê to bym nie mówi³. Gry to jest dale znacznej czê¶ci 20% a dla niektórych 0% zastosowania komputera wiêc w±tpiê ¿eby ktokolwiek z tej grupy kierowa³ siê wyznacznikami jakie podajesz. Komputer kompletuje siê pod kontem zastosowania, a gry tu nie maj± nic do rzeczy chyba, ¿e kompletuje siê komputer do gier.

...Wydajny serwer te¿ ma mieæ du¿o FPS/s wydajny komputer biurowy te¿, wydajny komputer dla muzyka te¿?

Szybkie dyski to szybsze uruchamianie systemu, sprawniejsza praca przegl±darki, wiêksza p³ynno¶æ i szybko¶æ komputera przy korzystaniu z kilku programów równocze¶nie i wiele innych.

Za swoj± racjê ³apê k³adê na pieñ bez zawachania a Ty swoj± po³o¿ysz?

- Autor w±tku wspomnia³ w pierwszym po¶cie, ¿e chodzi te¿ o gry, a do tego dobra grafa jest niezbêdna.
- Serwer mo¿e miec zero FPSow, jego przeznaczenie jest inne, nawet monitora miec nie musi i zintegrowana grafa zupelnie wystarczy, tam licz± siê procki i HDD.
-£apê k³adê bo wiem co mowie, jestem typowym graczem i si³± rzeczy na sprzêcie muszê siê znac, a komputer dla gracza wydajno¶c powinien miec jak najwiêksz±.

Nie przecze ¿e dyski s± wa¿ne, ale nie do gier, HDD w ekstremalnych warunkach mo¿e da z 10 - 15% poprawy wydajno¶ci, lepiej zainwestowac w lepsz± grafe i miec 100% albo i wiêcej, w grach oczywi¶cie :D W grach HDD ma znaczenie marginalne, a czy system odpali za 15 czy 17 sekund to raczej nie ma znaczenia, bardziej tutaj spowalniaj± ¶mieci w rejestrze.

prezesartur 

Wysłany: 2010-04-16, 01:30   

Akurat Viefier to nie jest typ go¶cia który bêdzie siedzia³ przed komputerem i trzaska³ w gry na okr±g³o jak ma³olaty. Ja sk³adaj±c swój komputer PC który sk³adam ju¿ nieprzerwanie jakie¶ 13 lat te¿ wzi±³em pod uwagê, ¿e czasem przyda³o by siê odpaliæ co¶ z gier. To czasem odpaliæ wygl±da tak, ¿e gdy raz na pó³ roku zainstaluje jak±¶ grê to ju¿ jest u mnie bardzo czêsto, a jeszcze 5 lat do ty³u potrafi³em trzaskaæ 20 godzinne sesje. Wiêc je¶li mam komputer ukierunkowywaæ pod kontem gier by zagraæ w co¶ raz na kilka miesiêcy a ujmuj±c sobie tym samym wydajno¶ci w zadaniach jakie zajmuj± mi 98% czasu pracy komputera to sory ale musia³ bym na g³owê upa¶æ. Poza tym grê mo¿na uruchomiæ na ni¿szej rozdzielczo¶ci s³abszych detalach i te¿ mo¿na graæ. Obecnie mam Geforce 6600 co trudno nazwaæ lepsz± kart± i jako¶ gdy chcê zagraæ to nie mam z tym ¿adnego problemu bo wisi mi granie w najnowsze gry kiedy mogê sobie zarzuciæ grê sprzed kilku lat w któr± nie gra³em i zabawê mam tak± sam±. Uczepi³e¶ siê gier jak rzep psiego ogona a ju¿ powiedzia³em, ¿e gry to procent zastosowania komputera tym bardziej u 23 letniego ch³opaka który ma pracê i multum innych zajêæ. Nie wiem ile masz lat ale po podej¶ciu i tek¶cie z grami wnioskujê , ¿e znam taki hardware o jakim nigdy nie s³ysza³e¶ wiêc nie dam sobie wmówiæ, ¿e nie wiem o czym mówiê. Z pecetów przerobi³em ju¿ 286,386,486,586 i 686 od 8 MHz po procesor 2 rdzeniowy 2x2660 MHz i by³y to intele, amdki, cirixy a i via ma³o nie kupi³em z kart graficznych nie bêdê wymienia³ geforców i radeonów ale i intele czy tridenty i cirrus logicki ramy przez moje rêce przesz³y DDR2,DDR,DIMM SDRAM,SIMM 72 pinowe, SIMM 30 pinowe i DIPY, RIMMów nie zahaczy³em do standard siê nie przyj±³ twarde te¿ mia³em wszystkie producentów pocz±wszy od 40 MB Seagate po macierz liczone w GB na dyskach SATA2 wersje i 3,5 i 2,5 cala. P³yty g³ówne po³owy mo¿liwych producentów gdzie karty montowano na lotach ISA, PCI, CNR, AGP, AGP Pro (które te¿ siê nie przyje³o) i PCX-E od standardu AT po ATX 20 i 24 pinowe w wersjach mini, micro i normalnych oraz modele od szrotów za 120z³ po p³yty których warto¶æ by³a porównywalna z warto¶ci± s³abego komputera nie bêdê wymienia³ innych podzespo³ów bo w±tek dotyczy³ procesora,ramu,p³yty,grafiki i hdd. Wiêc przykro mi ale raczej o hardwarze mam pojêcie bo bawi³em siê w komputery kiedy overclocking nie polega³ na zmianie ustawieñ w biosie ale na ciêciu ¿yletk± ¶cie¿ek na procesorze i dorabianiem na nim mostków a po³owa zabaw koñczy³a siê spaleniem sprzêtu.

ser-jones 
spamer terrorysta

Wysłany: 2010-04-16, 08:02   

Mam 36 lat i te¿ swoje w ¿yciu ju¿ przerobi³em, nie dam sobie wmówiæ wszystkiego, swoje zdanie mam.
Co do gier, to jak moge i mam czas to gram, ale ostatnio z tym krucho, jak si±de ko³o 22:30 to do 24 czasem pogram. Praca, dom, rodzina (2 dzieci) zajmuje mi praktycznie ca³y czas i na hobby niewiele go pozostaje w tym na moto ;/
Nie bêde Ci tu o moim ¿yciu opowiada³, ma³o kogo to obchodzi.

Koñcze i nie wypowiadam siê ju¿ w temacie bo nie mam zamiaru siê spieraæ kto ma racjê, to s± szczegó³y nie warte zachodu.
Jak jeszcze kto¶ bêdzie potrzebowa³ porady co do kompa to jak najbardziej pomoge nie wdaj±c siê w niepotrzebne dywagacje.

I/JG53_Pogo
[Usunięty]

Wysłany: 2010-04-16, 11:53   

Owszem komputer bêdzie muli³ znacz±co jak bêdziesz kopiowa³ xx - plików na raz a tak ?
Ró¿nicy w jako¶ci nie wyczujesz czy kupisz samsunga 500 gb czy seagate 500 gb czy bóg wie co jeszcze ...

Konkurencja nie ¶pi i trochê mam wra¿enie przezesie ¿e uwzi±³e¶ siê na te dyski rozumiem jak by¶ pod³±czy³ jaki¶ stary dysk to wtedy bêdzie to odczuwalne .
Ale na pewno nie wyczujesz ró¿nicy na dzisiejszych dyskach i tak jak pisa³em Ram + karta graficzna (i jej procesor) ma najwiêksze znaczenie je¿eli chodzi o gry.

Ja postawi³em teraz na najtañszy dysk jaki by³ w ofercie w³a¶nie Samsunga i nie mam zastrze¿eñ cichutko chodzi ¿adnych dociêæ nie ma czyli wszystko ok .

I uwa¿am nawet ¿e procesor na MOBO to tak¿e rzecz drugo planowa w dzisiejszych blaszakach w grach .

A na pytanie Athlon czy Intel
Zdecydowanie wolê Intel za mo¿liwo¶æ w ich krêceniu bez u¿ycia dodatkowego mocnego ch³odzenia , stabilno¶æ pracy i to ¿e siê tak nie grzej± .

A to ¿e athlona bêdzie sz³o zmodernizowaæ ....
Po¿yjemy zobaczymy bo tak jak kolega napisa³ ¿e prêdzej wymienisz MOBO z procesorem

A tak przy okazji swoj± historie zaczyna³em od jednego z pierwszych komputerów domowych CPC 464 Amstrad Schneider i choæ nie jestem ¿adnym informatykiem z wykszta³cenia co¶ tam jednak wiem na tej swojej Pc- towej drodze ¿ycia ...

prezesartur 

Wysłany: 2010-04-16, 12:32   

Nie do koñca gdy¿ s± dyski z serii ekonomicznych o transferach rzêdu 70 Mb/s a s± dyski typu Barracuda 12 czy Samsung F3 z transferami rzêdu 120 Mb/s. Je¶li twierdzi kto¶, ¿e taka ró¿nica nie wp³ywa na pracê komputera to trochê nie bardzo gdy¿ widzia³em ró¿nicê miêdzy komputerem na dysku 50 MB/s w stosunku do macierzy gdzie osi±gn±³em 100 Mb/s. Co do gier zgoda ¿e dysk ma drugoplanowe znaczenie ale jak mówi po raz enyt komputer to nie tylko gry. A poza tym dysk nie tylko wp³ywa na szybko¶æ kopiowania danych. Spróbuj nie porównywaæ pracy komputera na dyskach z tej samej pó³ki tylko na dysku z serii ekonomicznej do jakiego¶ z wy¿szej pó³ki. A ich ceny ró¿ni± siê mo¿e o 20%. Ró¿nica w grze by³a taka, ¿e biegn±c do przodu w strzelance komputer regularnie co 2 sekundy mi przycina³ na macierzy i 2x wiêkszym transferze osi±gn±³em p³ynno¶æ. Wiêc dysk wp³yw te¿ ma. Poza tym Do obliczeñ s³u¿y procesor, Grafika generuje obrazy, a dysk odpowiada za dostarczenie danych wiêc ¿eby komputer by³ wydajny wszystkie te podzespo³y musz± byæ na podobnym poziomie i ¿aden nie mo¿e odbiegaæ od pozosta³ych. Poza tym te¿ zacz±³em od 8 bitowców na których bawi³em siê 7 lat ale w±tek dotyczy³ PC. A poza tym ci±gle tylko s³yszê gry,gry ,gry. Do gier to s± konsole a komputem ma sprawdzaæ siê w ogólnym zastosowaniu. I wiem jeszcze jedno moim nastêpnym zakupem nie bêdzie ani grafika anie procesor ani dodatkowy ram tylko drugi samsung F3 do macierzy albo dysk SSD bo wiem, ¿e mój komputer na tym najbardziej skorzysta. Jak mam na wszystko czekaæ 2x d³u¿ej to mam to gdzie¶ bo wolê ¿eby wszystko robi³o siê migiem a jak bêdê musia³ pograæ to rozdzielczo¶æ ustawiê sobie stopieñ ni¿sz± i te¿ pogram. A jeszcze zapomnia³em, ¿e teraz mo¿na siê wmontowaæ w dysk z serii energooszczêdnych które maj± parametry dysków z przed 5 lat i zamiast 120 MB/s mo¿na mieæ 45-50 MB/s

I/JG53_Pogo
[Usunięty]

Wysłany: 2010-04-16, 13:40   

Ale Artur w czym 2x d³u¿ej ?

W pracach biurowych w Wordzie co ci tak muli kompa ?
No chyba ¿e tak jak wcze¶niej pisa³em gdy wykorzystuje kompa do animacji 3D lub bawisz siê jakimi¶ skomplikowanymi programami do tworzenia gier\modów które chodz± na najnowszych silnikach graficznych

Wiêc napisz mi co tobie tak spowalnia tego kompa czym siê zajmujesz jaki program ?

Wiesz kiedy¶ pamiêtam testowa³em 40gb-towe Seagate U6 vs Seagate Barracuda i sorry ¿adnej ró¿nicy nie odczu³em a niby jeden lepszy od drugiego .

Bo jednak jak by nie by³o to gry przewa¿nie najszybciej weryfikuj± wydajno¶æ komputera

prezesartur 

Wysłany: 2010-04-16, 14:05   

Zrozum nie chodzi o ró¿nicê porównywalnych dysków gdzie jest ró¿nica minimalna ale gdzie stosunek jednego i drugiego jest 40% do 100%.

W czym ró¿nica? Uruchamianie sytemu, praca przegl±darki, otwieranie dokumentów, mo¿liwo¶æ w tym samym czasie np. ogl±dania filmu, kopiowania plików i ci±gniêcia plików z internetu. Defragmentowanie dysku w tle i jednocze¶nie normalna praca z komputerem.
I ja te¿ jak ju¿ pisa³em mam porównanie ale gdzie przepustowo¶æ ro¶nie podwójnie i ró¿nice w codziennej pracy siê odczuwa. A gry jak powiedzia³em to sprawa dla mnie trzeciorzêdna.

Przy wiêkszym transferze mo¿esz robi wiêcej rzeczy jednocze¶nie bez zamulania.

I jak mówiê teraz narobili ekologicznych wynalazków i mo¿esz kupiæ dysk z transferem 120 MB/s albo ekobadziewia z transferem 50 Mb/s krêc±cego 5400 obr/minutê. Przypomnij sobie kiedy to w u¿yciu by³y takie dyski.

Odpowiedz do tematu