|
Forum Śląskich Motocyklistów
|
|
Jazda z nawigacją |
| Autor |
Wiadomość |
giemul

Motocykl: najlepszy na forum
Imię: NEO
|
Wysłany: 2011-01-31, 18:47
|
|
|
skupiacie się na jednej opcji nawigacji czyli opcji mapy a GPS to znacznie więcej :
1. Wiesz o jakiej godzinie dojedziesz do celu ( oczywiście mniej więcej , bo czym dalej tym większa tolerancja )
2. Wiesz dokładnie z jaką prędkością jedziesz ( liczniki przekłamują i to dość mocno niekiedy )
3. W nocy widzisz jak leci droga , znacznie dalej niż widzisz przed pojazdem .
4. Możesz znaleźć tanksztele , sklepy , bankomaty , punkty widokowe , dworce i masę innych rzeczy ( nawet w swojej miejscowości , niekoniecznie gdzieś daleko )
5.Widzisz na rysunku gdzie masz jechać , na mapie tego nie ma .
6. Wiesz z jaką maksymalną prędkością możesz jechać w tym konkretnym miejscu gdzie jesteś.
Oczywiście wady też są :
1. Wjazdy na drogi jednokierunkowe pod prąd .
2. Rozkojarzenie mniej "myślących" kierowców.
3. Czasami brak orientacji "gdzie się jest".
W opcji "wybierz najkrótszą drogę" lub "omijaj drogi ekspresowe" można czasem nieźle "pozwiedzać" . Ja tak lubię i często droga mi się kończy i muszę zawracać . Ale znacznie częściej jadę przez piękne okolice i zwyczajnie jazda sprawia frajdę . Dlatego też temat autostrad u mnie przestał istnieć . |
|
 |
Miki72

Motocykl: Ducati Diavel Carbon Red 2011
Imię: Michał
|
Wysłany: 2011-01-31, 19:16
|
|
|
No i stało sie.....
Musze się zgodzić z Giemulem !
Navi pomaga ale nie można jej na ślepo ufać. Warto mieć mapę i zobaczyć jaką trasę wytyczyła i ew. skorygować, Za to w nieznanym mieście - no ciężko bez Navi.... |
_________________ Pozdrawiam
Miki
Jak wsiadasz na moto Twoja dusza wzlatuje w pół drogi do Nieba.Oby jej nie było tam bliżej niż z powrotem do Ciebie
www.motoautostrada.pl |
|
|
|
 |
zeno [Usunięty]
|
Wysłany: 2011-01-31, 20:54
|
|
|
ok panowie, każdy ma swoje przyzwyczajenia.
ja chociażby z racji zawodu wole tradycyjne mapy i orientacje "do pólnocy". sposób stary ale zawsze dobry i nigdy sie nie zdupczy |
|
|
|
 |
Moderator [Usunięty]
|
|
|
|
 |
XeTaR

Motocykl: Suzuki SV1000S
Imię: Andrzej
|
Wysłany: 2011-02-28, 21:23
|
|
|
| ja dość często tak jeżdże oczywiście nie jade jak głupek tylko na gps, sam sobie wcześniej trase wytyczam i ją znam a gps pod owiewką odpalam od czasu do czasu by popatrzeć w którym miejscu jestem i czy na pewno dobrze jade oraz przy końcu trasy żeby dojechać pod konkretny adres bardzo przydatna sprawa |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie moesz zacza plikw na tym forum Nie moesz ciga zacznikw na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
• • • •  |