Forum Śląskich Motocyklistów Strona Główna Forum Śląskich Motocyklistów

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Jaka obudowa do kompa?
Autor Wiadomość
prezesartur 

Motocykl: Nie mam. Nie jestem cool.
Imię: Artur
Wysłany: 2012-09-24, 11:48   

Porównanie z tym co miałem wcześniej jednak zapożyczone z netu gdyż HDD już pogoniłem. Dodam, że to F3 czyli do nie dawna przez długi czas najszybszy z dysków twardych aktualnie wyprzedzony przez kilka modeli lecz są to głównie 2-3 TB i 1 Velociraptor. Tak więc przeciętny dysk twardy ma parametry znacznie gorsze nierzadko i o połowę. SSD podpięty pod SATAII więc to nie jest kres jego możliwości lecz komputer wymieniałem na początku roku i nie będę dla samego SATAIII znowu go wymieniał. Na SATAIII transfery dochodzą na nim do 550 MB/s. Dla porównania RD żeby pokazać jak wąskim gardłem zawsze jest dysk twardy szczególnie tym, którzy się ze mną kłócili, że dysk nie wpływa na wydajność komputera. Testy bez wybierania najlepszych wyników u mnie F3 wyciągał max 147, SSD 209.9 a RD ponad 4177. Wszystkie z najnowszymi firmwerami.

Najlepszą drogą do nawrócenia jest mało uczęszczana droga o szerokości większej niż promień skrętu.
Ostatnio zmieniony przez prezesartur 2012-09-24, 11:53, w całości zmieniany 3 razy  

TNT
[Usunięty]

Wysłany: 2012-09-24, 14:57   

Ładnie Ci ten F3 zapieprza. To naprawdę rzadkość że któryś dysk przekracza prędkość transferu standardu ATA133 :) Co do SSD faktycznie SATA będzie miała tu dużo do gadania. Ale na oko zasuwa z 6 razy szybciej niż przeciętny dysk twardy już na SATAII :O

RD rozumiem że chodzi o ramdysk oparty na DDR?

prezesartur 

Wysłany: 2012-09-24, 22:59   

Ładnie zapieprza bo nic z części komputerowych nie kupiłem nigdy z przypadku. Seagate wydała 3 TBtowca na SATAIII co średniego ma 178 a max wydaje 222 MB/s. Aktualnie najszybszy twardziel z konwencjonalnych jednak czas dostępu dalej trochę poniżej 12 ms. Ogólnie jak ktoś zamierza kupić zwykłego taniego twardziela to tylko F3 ma same zalety bo chyba najcichszy dysk jaki miałem transfery bardzo dobre i bezawaryjny. Mój sprzedałem z przebiegiem prawie 9 tyś godzin. Z 500 jest jedna troszeczkę szybsza baracuda ale Seagate miał ostatnio trochę wtop z dyskami pozatym baracudy są głośne a F3 prawie niesłyszalny. Nic jednak nie zmieni faktu, że jeśli SSD będą bezproblemowe to do konwencjonalnego dysku już nie wrócę. RD to ramdysk.

Najlepszą drogą do nawrócenia jest mało uczęszczana droga o szerokości większej niż promień skrętu.

TNT
[Usunięty]

Wysłany: 2012-09-25, 23:55   

A wracając do tematu założyciela to obudowę z jakimś dużo wydajniejszym chłodzeniem zaprojektowałbym sobie sam (zakładając trochę więcej niż podstawowe zdolności manualno-techniczne). Wiatraków i elementów chłodzenia wodnego jest do wyboru do koloru. Wszystko zależy czego się spodziewasz. Jeśli nie przeszkadza Ci hałas czasem wystarczy walnąć akcesoryjne szybsze wiatraki. Mój komp z wiatrakami na maxa chodzi porównywalnie do odkurzacza Zelmera. Ale szpilając w coś wcale mi to nie przeszkadza :P Jak robię jakieś głupoty po prostu skręcam go na potencjometrach i robi się cichutki.

prezesartur 

Wysłany: 2012-09-26, 11:23   

Jak coś to mam trochę bajerów do chłodzenia wodnego do opchnięcia.

Odpowiedz do tematu