Forum Śląskich Motocyklistów Strona Główna Forum Śląskich Motocyklistów

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
odÂświezanie moto
Autor Wiadomość
prezesartur 

Motocykl: Nie mam. Nie jestem cool.
Imię: Artur
Wysłany: 2010-08-28, 14:27   

Kajusia napisał/a:
czy ktĂłryÂś z modĂłw moÂże poprawiĂŚ tego orta w temacie?

aÂż razi!

JeÂżeli juÂż tak pilnujemy czystoÂści jĂŞzyka to pragnĂŞ zauwaÂżyĂŚ, Âże ORT to Âśredniowieczna moneta a w temacie jest o motocyklach nie o monetach i jeÂśli dobrze pamiĂŞtam wÂątek numizmatyczny na tym forum nigdy nie zostaÂł poruszony.
Do ortĂłw by raziÂł naleÂżaÂło by uÂżyĂŚ wÂłaÂśnie jakiejÂś pasty polerskiej chociaÂż pasta do zĂŞbĂłw do polerowania monet nadawaÂła by siĂŞ idealnie zwÂłaszcza do ortĂłw bo sÂą ze srebra. Stary uÂżywaÂł tego patentu do wszystkich srebrnych monet i nie tylko i siĂŞ sprawdzaÂł.

Kajusia 

Motocykl: dżina
Imię: Kaja
Wysłany: 2010-08-28, 16:17   

prezesartur napisał/a:
Do ortĂłw by raziÂł naleÂżaÂło ..

jak juÂż tak siĂŞ czepiasz - powinieneÂś radziĂŚ, gdyÂż raziĂŚ to mogÂą ewentualnie te wypolerowane monety, ewentualnie odÂświeÂżone moto.

Artur czy o takÂą dyskusjĂŞ Ci chodzi?

prezesartur 

Wysłany: 2010-08-28, 19:47   

Kajusia napisał/a:
jak juÂż tak siĂŞ czepiasz - powinieneÂś radziĂŚ, gdyÂż raziĂŚ to mogÂą ewentualnie te wypolerowane monety, ewentualnie odÂświeÂżone moto.

Artur czy o takÂą dyskusjĂŞ Ci chodzi?

Do OrtĂłw by raziÂł naleÂżaÂło by uÂżyĂŚ...- Do ortĂłw by bÂłyszczaÂł naleÂżaÂło by uÂżyĂŚ...

Nie wiem czego tu nie zrozumiaÂłaÂś :P

SwojÂą drogÂą juÂż swoje tu poradziÂłem.

Nie lubiê gdy ktoœ wytyka coœ co sam robi a wed³ug mnie walenie byków ortograficznych jest du¿o mniej ra¿¹ce ni¿ œwiadome kaleczenie jêzyka jakimiœ nie wiadomo sk¹d przez lenistwo wymyœlonymi s³owami, których ¿aden s³ownik nie widzia³ i pewnie nie zobaczy. Mo¿na byÌ dysortografem i nie umieÌ napisaÌ poprawnie ale nie u¿ywaÌ jakichœ niby s³ów umie ka¿dy.

Kajusia 

Motocykl: dżina
Imię: Kaja
Wysłany: 2010-08-28, 20:17   

Zatem bardzo przepraszam za uÂżycie sÂłowa niezrozumiaÂłego. PoprawiĂŞ siĂŞ zatem:

czy któryœ z moderatorów mo¿e usun¹Ì ten b³¹d ortograficzny w temacie?

Jeszcze tylko wyt³umaczê ort. to skrót od s³owa ortograficzny. Nie zosta³o u¿yte przez lenistwo, ale zapo¿yczone ze s³ownika znanej mi osoby i w moim œrodowisku jest doœÌ powszechnie u¿ywane.
Dziwne, ¿e s³owa "modów" siê nie doczepi³eœ - równie¿ zapo¿yczone przeze mnie - wiele osób na ró¿nych forach internetowych pos³uguje siê tym skrótem do okreœlenia moderatorów.

Ale masz racjê, nie powinnam u¿ywaÌ tego typu skrótów, tym bardziej podczas oceniania cudzych b³êdów.

Miki72 

Motocykl: Ducati Diavel Carbon Red 2011
Imię: Michał
Wysłany: 2010-08-28, 21:30   

Kajusia napisał/a:
ale zapo¿yczone ze s³ownika znanej mi osoby i w moim œrodowisku jest doœÌ powszechnie u¿ywane

To w ktĂłrej szkole poprawiasz klasĂłwki?

:D
www.motoautostrada.pl

walek809 

Motocykl: streetfighter
Imię: kris
Wysłany: 2010-08-28, 22:22   

hmmm :zawstydzony jak by³em za granic¹ w pracy to te¿ bardzo wkurza³o mnie jak mi koleœ non stop poprawia³ wymowê angielskiego ale póŸniej dziêkowa³em mu bo czegoœ siê nauczy³em.
jak to mówi¹ uczysz siê na b³êdach :)
przyda³o nie mo¿e dobrze by by³o jak by moderator poprawi b³¹d ortograficzny który pope³ni³em i od razu usunie posty nie zwi¹zane z tematem poniewa¿ ktoœ bêdzie szuka³ coœ na temat polerowania , odœwie¿ania moto i natknie siê na dyskusjê o monetach pastach do zêbów i poprawnie pisanych klasówkach :P

ort.moÂże byĂŚ teÂż skrĂłtem od sÂłowa ortopeda ;)

prezesartur 

Wysłany: 2010-08-28, 23:27   

walek809 napisał/a:
ort.moÂże byĂŚ teÂż skrĂłtem od sÂłowa ortopeda ;)

Albo od Ortodoksyjny Âżyd w dupĂŞ jeba..y za pejsy szarpany matoÂł obrzezany truchÂłem koszernym karmiony.
Ostatnio zmieniony przez prezesartur 2010-08-28, 23:41, w całości zmieniany 2 razy  

OCC Senior 
sorry but without me

Motocykl: to zło
Imię: róży
Wysłany: 2010-08-28, 23:37   

dobra dobra - bez antysemickich tektow. ort to skrot od funkcji ORTO ktora sprawia ze linie rysowane w autocadzie sa wzledem siebie rownolegle badz prostopadle.

Cytat:
czy ktĂłryÂś z modĂłw moÂże poprawiĂŚ tego orta w temacie?

what ever you wish

prezesartur 

Wysłany: 2010-08-28, 23:41   

Kajusia napisał/a:
Nie zosta³o u¿yte przez lenistwo, ale zapo¿yczone ze s³ownika znanej mi osoby i w moim œrodowisku jest doœÌ powszechnie u¿ywane.
Dziwne, ¿e s³owa "modów" siê nie doczepi³eœ - równie¿ zapo¿yczone przeze mnie - wiele osób na ró¿nych forach internetowych pos³uguje siê tym skrótem do okreœlenia moderatorów

Gdybym tak chciaÂł zapoÂżyczaĂŚ sÂłowa od osĂłb mi znanych musiaÂł bym mĂłwiĂŚ zamiast wÂątpliwy wÂątpiÂący zamiast ludzie czÂłowieki zamiast czÂłowiek ludÂź zamiast zmatuj zmatowiej i na razie to tyle sobie na szybko przypomniaÂłem.

Wiele osĂłb posÂługuje siĂŞ okreÂśleniem pies na policjanta to zatrzymana przez patrol sprĂłbuj kiedyÂś powiedzieĂŚ: panie psie nie moÂże skoĂączyĂŚ siĂŞ tylko na upomnieniu?

Nie czepiam siê tylko uwa¿am, ¿e to co ludzie robi¹ z jêzykiem jest ju¿ przesad¹ nikt nie dba o jego czystoœÌ sk³adniê masa jakichœ zamerykanizowanych s³ów jak gdyby nie mo¿na by³o u¿ywaÌ polskich odpowiedników a 1/4 na si³ê chce u¿ywaÌ "m¹drych" s³ów nawet nie znaj¹c ich prawid³owego znaczenia. Je¿eli coœ razi kogoœ takiego jak ja to znaczy, ¿e musi byÌ ju¿ bardzo Ÿle.

O przykÂład sprzed chwili reklama 36 6 "mĂłw bez end" i skÂąd kur... jakiÂś starszy dziadek albo osoba nie znajÂąca podstaw angielskiego ma wiedzieĂŚ co to znaczy bez end?

kiler600r 

Motocykl: DL1000/Blackbird
Imię: Paweł
Wysłany: 2010-08-29, 08:25   

zna ktos jakis dobry specyfik do tlumikow z nierdzewki? chodzi mi glownie o usuniecie przebarwien w miare bezproblemowy sposob, bo ten turtle wax to ja pie..ole, efekt jest ale nie mam dwoch miesiecy na zrobienie calych tlumikow, chcialbym to zrobic w 2 dni

Spili 

Motocykl: Honda ST1300 Pan European
Imię: Marcin
Wysłany: 2010-08-29, 08:41   

kiler600r napisał/a:
zna ktos jakis dobry specyfik do tlumikow z nierdzewki? chodzi mi glownie o usuniecie przebarwien w miare bezproblemowy sposob, bo ten turtle wax to ja pie..ole, efekt jest ale nie mam dwoch miesiecy na zrobienie calych tlumikow, chcialbym to zrobic w 2 dni

Nie ma problemu...
Bierz Turtla, wiertarkĂŞ z dokupionÂą polerkÂą filcowa w Castoramie i takim "miÂśkiem" puchatym jako drugÂą polerkÂą koĂącowÂą i zrobisz kominki raz dwa ;)

W sezonie w Âżyciu bym sie tak nie brandzlowaÂł rĂŞcznie - jakkolwiek to zabrzmiaÂło :D

prezesartur 

Wysłany: 2010-08-29, 13:02   

Z tym, Âże jeÂśli masz taniÂą nieuÂłoÂżyskowanÂą wiertarkĂŞ (a jeÂśli w ogĂłle masz to raczej takÂą masz chyba, Âże narzĂŞdzia to twĂłj chleb) to jÂą zajedziesz. Miejsce gdzie jest osadzony trzpieĂą uchwytu w obudowie najprawdopodobniej siĂŞ wytopi i uchwyt zacznie lataĂŚ jak kur..e nogi i po wiertarce. Nie polecam wiertarki do polerowania jak sama nazwa wskazuje wiertarka jest do wiercenia nie do polerowania.

walek809 

Motocykl: streetfighter
Imię: kris
Wysłany: 2010-08-29, 14:15   

Spili, luknij w temat malowanie wydechu czy coÂś takiego tam jest odnoÂśnik do forum horneta i zaje... opisane co jak i w ogĂłle
link
http://forum.motocyklisto...topic.php?t=862

kiler600r 

Motocykl: DL1000/Blackbird
Imię: Paweł
Wysłany: 2010-08-29, 15:46   

kiedys juz robilem wiertarka <paste mialem taka zielona i twarda jak kamien> wiertatrka byla zwykla i dziala do dzis, sprobuje to z turtlem

prezesartur 

Wysłany: 2010-08-29, 16:45   

KiedyÂś jak robili samochĂłd to 30 lat jeÂździÂł z tym, Âże jest jedno ale teraz nie jest kiedyÂś.

Odpowiedz do tematu