|
Yamaha xj 600s 97r. Mam pare pytań do niej |
| Autor |
Wiadomość |
pszemek7

Motocykl: xtz750
Imię: Przemcia
Wiek: 36 Dołączył: 22 Kwi 2012 Posty: 54 Skąd: ja sie tu wzioł?
|
Wysłany: 2012-04-22, 21:28 Yamaha xj 600s 97r. Mam pare pytań do niej
|
|
|
Witam jestem kompletnym świerzakiem
zaczynam dopiero swój pierwszy sezon, upatrzyłem sobie yamahe xj 600s na swój pierwszy motocykl bardzo mi się spodobał mam pare pytań do egzemplarza który oglądałem:
oglądałem yamahe xj 600
bardzo mi się spodobała wygodnie mi się na niej siedzi itp
Teraz pytania co do niej na ssaniu chodzi ok na wolnych obrotach nie równo lub gaśnie czy to będzie do ustawienia gaźnik? Sprzedawca twierdzi że go wyczyścił świece widać są nowe czy teraz wystarczy go ustawiić?
2. Motocykl nie posiada prawego lusterka i manetka od gazu nie powraca na swoje miejsce, to znaczy że pozostaje w tym miejscu gdzie ją naciągneliśmy, taka sytuacja ma miejsce na wyłączonym silniku powiem szczerze że na włączonym nie zwróciłem na to uwagi co to może być? jakie koszta naprawy?
3. Motocykl chodzi troche jak traktor czyli tłumiki do wymiany? Brzmi to jakby były podziurawione jaki koszt?
4. Amortyzator z przodu troszkę się poci ale to chyba nic poważnego? Jakie koszta uszczelnienia?
5. Opony w stanie dobrym w mojej opini 1-2 sezony spokojnie
6. Lakier chyba oryginalny w stanie średnim ma kilka niedociągnięć z przodu kanapy jest wytary na baku lekko popękany ale tym śię nie martwie
7. Ogólnie moto nie widać żeby było super zadbaane ale cena jest atrakcyjna 3tys. zł plus opłaty plus naprawy czy w 4-4,5tys zamkne się? Przebieg 3500 to nie pomyłka taki już kupujący kupił;d oceniam na przebieg około 50tys. km
ps nóżka ta stopka na której moto stoi jest nieco pordzewiała czy to może o czymś świadczyć?
ps2 czy jest ktoś z okolic zabrza kto by pomógł mi i obejrzał ten motocykl ze mną? oczywiście nie za darmo |
|
|
|
 |
Massi
Motocykl: Yamaha FZR 600 3HE
Imię: Jacek
|
Wysłany: 2012-04-22, 21:32
|
|
|
| odpuść sobie ten motor. za 3tys + opłaty i + naprawy to kupisz sobie w bardzo ładnym stanie GS 500 lub CB 500 a XJ też byś trafił. |
_________________ Yamaha FZR 3HE 93r |
|
|
|
 |
mg1989sos
Założyciel
Motocykl: ZZR600
Imię: Michał
Wiek: 37 Dołączył: 05 Kwi 2010 Posty: 2367 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: 2012-04-22, 21:33
|
|
|
albo NTV od admina |
|
|
|
 |
orzech
Motocykl: Sprint st 1050
Imię: Tomek
Wiek: 43 Dołączył: 07 Kwi 2010 Posty: 242 Skąd: Strzemieszyce
|
Wysłany: 2012-04-22, 21:34
|
|
|
| kupisz za 5 tyś w b. dobrym stanie , ten egzemplarz bym odpuścił , popatrz jeszcze na http://www.yamahaxj.pl/forum/ w dziale : " giełda " |
|
|
|
 |
swistak
Forumowy ślusarz

Motocykl: kilofaza
Imię: swistak
|
Wysłany: 2012-04-22, 21:38 Re: Yamaha xj 600s 97r. Mam pare pytań do niej
|
|
|
| affectpct napisał/a: | Witam jestem kompletnym świerzakiem
zaczynam dopiero swój pierwszy sezon, upatrzyłem sobie yamahe xj 600s na swój pierwszy motocykl bardzo mi się spodobał mam pare pytań do egzemplarza który oglądałem:
oglądałem yamahe xj 600
bardzo mi się spodobała wygodnie mi się na niej siedzi itp
Teraz pytania co do niej na ssaniu chodzi ok na wolnych obrotach nie równo lub gaśnie czy to będzie do ustawienia gaźnik? Sprzedawca twierdzi że go wyczyścił świece widać są nowe czy teraz wystarczy go ustawiić?
2. Motocykl nie posiada prawego lusterka i manetka od gazu nie powraca na swoje miejsce, to znaczy że pozostaje w tym miejscu gdzie ją naciągneliśmy, taka sytuacja ma miejsce na wyłączonym silniku powiem szczerze że na włączonym nie zwróciłem na to uwagi co to może być? jakie koszta naprawy?
3. Motocykl chodzi troche jak traktor czyli tłumiki do wymiany? Brzmi to jakby były podziurawione jaki koszt?
4. Amortyzator z przodu troszkę się poci ale to chyba nic poważnego? Jakie koszta uszczelnienia?
5. Opony w stanie dobrym w mojej opini 1-2 sezony spokojnie
6. Lakier chyba oryginalny w stanie średnim ma kilka niedociągnięć z przodu kanapy jest wytary na baku lekko popękany ale tym śię nie martwie
7. Ogólnie moto nie widać żeby było super zadbaane ale cena jest atrakcyjna 3tys. zł plus opłaty plus naprawy czy w 4-4,5tys zamkne się? Przebieg 3500 to nie pomyłka taki już kupujący kupił;d oceniam na przebieg około 50tys. km
ps nóżka ta stopka na której moto stoi jest nieco pordzewiała czy to może o czymś świadczyć?
ps2 czy jest ktoś z okolic zabrza kto by pomógł mi i obejrzał ten motocykl ze mną? oczywiście nie za darmo |
ad 1 tak może być to że zasyfiałe są gazniki bo gniją w xj'kach baki.
Ad2 takie rzeczy bo długo stała.wykręcisz przesmarujesz całą wd40 lub podobnym bedzie git.Koszta zero.Lusterko mam.Dasz flaszka to dostaniesz.
Ad3 tłumiki są drogie.Lubią gnić.Zobacz se na allegro po ile są.
Ad4 uszczelniacz 30 zł olej 40 zł.Wymiana jak masz chęci to ok 40 min i 2 piwa.w sieci jest dużo na temat wymiany.
Ad5 fajnie.
Ad 6 super.
Ad 7 jak masz chęci to spokojnie to zrobisz.
Ad ps.Tak że jest stara i zardzewiała i moto stoi nieuzywane prawdopodobnie.
Pozdro. |
_________________ A swistak siedzi....
Swistak już nie siedzi ....!!!!
Swistak już "CENZURA" !!:) Woohhhaaa
http://www.motorybnik.pun.pl
przeróbka twojego wydechu - 732252302
FB lux motometale
 |
|
|
|
 |
accent [Usunięty]
|
Wysłany: 2012-04-22, 21:40 Re: Yamaha xj 600s 97r. Mam pare pytań do niej
|
|
|
| affectpct napisał/a: |
| Cytat: |
|
albo o braku paliwa. jak na ssaniu gaśnie to jest z nim bardzo źle
|
albo linka po glebie gdzieś przycina
|
w normalnych warunkach się tego nie robi
|
to jest bardzo poważne, jakbyś się wdupczył w taką dziure jak ja wczoraj i miał takie pocące się lagi to mógłbyś wyrżnąć
|
103 tys km to bym uwierzył
|
o wieku i przechowywaniu w wilgoci
daruj se, włożysz x2, szukaj innego egzemplarza, jak ktoś tu już napisał za 5 tys kupisz w dużo lepszym stanie |
|
|
|
 |
Cris
call me snake...

Motocykl: Yamaha XJ600
Imię: Cris
Wiek: 59 Dołączył: 06 Paź 2010 Posty: 3401 Skąd: Milton Keynes UK
|
Wysłany: 2012-04-22, 21:43
|
|
|
| Moja lala stała 3 lata w garażu. Doprowadzilem ja do takiego stanu jak widać(oprócz ustawień) i twierdzę ze trzeba ja zobaczyć na własne oczu. |
_________________ Wróg publiczny nr 1 |
|
|
|
 |
Domage

Motocykl: FZS600 + Awo Turist
Imię: Krzysiek
|
Wysłany: 2012-04-22, 22:01
|
|
|
Sam szukam Xj'ty, więc widzę, że mam rywala w zakupach
Po 98r zmieniło się zawieszenie na przodzie i heble (i pewnie pare innych pierdół), warto dokładać te parę tysi żeby mieć poliftingu ? |
|
 |
orzech
|
Wysłany: 2012-04-22, 22:05
|
|
|
| z jedną tarczą nie hamuje ( do '97 ) , miałem najdroższe klocki i nowy przewód stal HEL'a - lipa |
|
|
|
 |
accent [Usunięty]
|
Wysłany: 2012-04-22, 22:06
|
|
|
| Domage napisał/a: | Sam szukam Xj'ty, więc widzę, że mam rywala w zakupach
Po 98r zmieniło się zawieszenie na przodzie i heble (i pewnie pare innych pierdół), warto dokładać te parę tysi żeby mieć poliftingu ? |
o ile dobrze pamiętam, to już '96 miała 2 przednie zamiast 1
Ponadto doszła chłodnica oleju i grubsze lagi były.
Jak dobrze poszukasz to '97-'99 znajdziesz w podobnych cenach, ale za utrzymanie warto pare stówek dorzucić (chyba, że lubisz dziubać i masz dużo czasu), ale skoro to pierwsze moto to wątpie, żebyś miał wystarczająco dużo wiedzy (mówie to na bazie własnych doświadczeń, sam miałem na 1 moto XJ600S z '92) |
|
|
|
 |
orzech
|
Wysłany: 2012-04-22, 22:09
|
|
|
| accent napisał/a: | | Domage napisał/a: | Sam szukam Xj'ty, więc widzę, że mam rywala w zakupach
o ile dobrze pamiętam, to już '96 miała 2 przednie zamiast 1
Ponadto doszła chłodnica oleju i grubsze lagi były.
Jak dobrze poszukasz to '97-'99 znajdziesz w podobnych cenach, ale za utrzymanie warto pare stówek dorzucić (chyba, że lubisz dziubać i masz dużo czasu), ale skoro to pierwsze moto to wątpie, żebyś miał wystarczająco dużo wiedzy (mówie to na bazie własnych doświadczeń, sam miałem na 1 moto XJ600S z '92) |
masz rację w dowodzie maiłem 1997 , a faktycznie była z 1995
a i jeszcze jedno w xj nagminnie siadał amor z tyłu jak buja to trza regenerować/kupować(nowy ok.400zł) |
| Ostatnio zmieniony przez orzech 2012-04-22, 22:12, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
accent [Usunięty]
|
Wysłany: 2012-04-22, 22:21
|
|
|
| w przypadku XJoty jest taki plus, że jest ich jeszcze sporo na rynku, jest dużo części tanich w stosunku do młodszych konstrukcji, a i samo moto wybacza pewne błędy. Dużo manuali i pomocy na forum.yamahaxj.pl. Na 1-3 sezony bardzo dobry wybór. Dużo rzeczy sam możesz zrobić. |
|
|
|
 |
ser-jones
spamer terrorysta

Motocykl: mam
Imię: Ser
|
Wysłany: 2012-04-22, 22:21
|
|
|
I tak wiadomo ze moja jest najladniejsza A tak powaznie, to proponuje poszukac jeszcze, nie ma sie co napalac. |
|
 |
pszemek7

Motocykl: xtz750
Imię: Przemcia
Wiek: 36 Dołączył: 22 Kwi 2012 Posty: 54 Skąd: ja sie tu wzioł?
|
Wysłany: 2012-04-23, 14:43
|
|
|
macie racje nie napalam się poszukam czegos w de
warto szukać modeli po lifcie czy skusić się na starszy rocznik? |
|
|
|
 |
ser-jones