|
Forum Śląskich Motocyklistów
|
|
Motocykl pod kat. A2 |
| Autor |
Wiadomość |
kamol
Motocykl: Brak
Imię: Dawid
|
Wysłany: 2013-03-02, 15:56 Motocykl pod kat. A2
|
|
|
| Jak w temacie, co polecacie za motocykle pod ta kategorie prawa jazdy? Czyli cos do 47KM oczywiscie moze byc słabsze, ważne żeby był to 4suw rocznik od 98+ cena do 5500zł. |
|
|
|
 |
Dariusz

Motocykl: liter kawy
Imię: Dariusz
|
Wysłany: 2013-03-02, 16:17
|
|
|
Niedawno był cb500 w takiej cenie i w tym właśnie roczniku i za taką kasę trudno chyba coś lepszego wytargać do jazdy szosowej, no chyba że jakieś enduro dałoby więcej radości |
|
|
|
 |
Brojler

Motocykl: Honda
Imię: Michał
|
Wysłany: 2013-04-08, 23:48
|
|
|
CB 500 jest za mocny dla posiadacza prawa jazdy kat. A2.
Suzuki GS 500. |
|
 |
Yogi
Instruktorek

Motocykl: FirekBladek 929
Imię: Łukasz
|
Wysłany: 2013-04-09, 09:11
|
|
|
| Brojler napisał/a: | CB 500 jest za mocny dla posiadacza prawa jazdy kat. A2.
Suzuki GS 500. |
co Ty znowu piszesz, przecież CB 500 są dostępne z róznymi mocami, wystarczy poszukać ja u siebie mam 25KW a mój kolega ma 35KW dużo takich cebul zostało sprowadzonych z niemiec gdzie takie dławienia są na porządku dziennym |
_________________ Motocyklowa Szkoła Vmax
Szkolenia z zakresu kat. AM, A1, A2, A
Doskonalenie Jazdy
Wyjazdy na tory wyścigowe Polska, Europa
Sosnowiec - Zagórze
Braci Mieroszewskich 124 teren Expo Silesia
www.oskvmax.pl
www.facebook.pl/oskvmax
 |
|
|
|
 |
TNT [Usunięty]
|
Wysłany: 2013-04-09, 09:34
|
|
|
Wszystko zależy od tego co się znajduje w dowodzie rejestracyjnym.
Co do A2 z tego co mi wiadomo na dzień dzisiejszy, to zezwala na (z wyjaśnienieniami ze strony motormania.pl):
-motocykl o mocy nieprzekraczającej 35 kW (47,59KM) i stosunku mocy do masy własnej nieprzekraczającym 0,2 kW/kg, przy czym nie może on powstać w wyniku wprowadzenia zmian w pojeździe o mocy przekraczającej dwukrotność mocy tego motocykla [to oznacza, że np. 96-konnego sprzęta nie można tak po prostu "zdławić" - przyp. red.],
b) motocyklem trójkołowym o mocy nieprzekraczającej 15 kW (20,39KM),
c) pojazdami określonymi dla prawa jazdy kategorii AM"
czyli dopuszczalne jest 'skręcenie sprzęta' do mocy ok.47KM, ale jeżeli pierwotnie sprzęt nie posiadał dwukrotności tej mocy - czyli przekraczał 70kW (ok. 95.17 KM). trzeba sobie sprawdzić w Wydziale Komunikacji jak odbywa się to obecnie, ale jeśli dobrze pamiętam niegdyś było tak:
1. wprowadzenie zmian w pojeździe (np.wymiana silnika, w tym przypadku 'skrętka' mocy)
2. wizyta na stacji diagnostycznej uprawnionej do przeprowadzania przeglądów technicznych - uzyskanie zaświadczenia potwierdzającego wprowadzone zmiany
3. wizyta w WK i zmiana danych zawartych w DR. nie pamiętam czy nie wymaga to też wpisu w Karcie Pojazdu
czyli jeśli uparłeś się na 'cebulkę' to możesz ją skręcić albo poszukać w wersji skręconej. tu znalazłem jakiś wywód na ten temat:
skrętki CB 500
aczkolwiek wychodzi na to, iż można skręcić też niektóre 600-etki, np. Suzi SV650.
pozdro
EDIT: ps.ale mimo wszystko z czystym sumieniem polecam GS'500 w miarę ładny, bez zewnętrznych amorów rodem z ETZ MZ, bez kombinowania ze skręcaniem, lekki, zwrotny. do tego prężnie działające ogólnopolskie forum gdzie zawsze znajdziesz pomoc taka moja podpowiedź. |
| Ostatnio zmieniony przez TNT 2013-04-09, 09:37, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Brojler

Motocykl: Honda
|
Wysłany: 2013-04-09, 09:59
|
|
|
| Yogi napisał/a: | | Brojler napisał/a: | CB 500 jest za mocny dla posiadacza prawa jazdy kat. A2.
Suzuki GS 500. |
co Ty znowu piszesz, przecież CB 500 są dostępne z róznymi mocami, wystarczy poszukać ja u siebie mam 25KW a mój kolega ma 35KW dużo takich cebul zostało sprowadzonych z niemiec gdzie takie dławienia są na porządku dziennym |
Jezusie. Miałem na myśli motocykl o pełnej mocy. Taki skrót myślowy.
Co, kłamałem? |
|
 |
Michal87sc
Boski Valentino

Motocykl: made in china
Wiek: 39 Dołączył: 18 Wrz 2011 Posty: 3118 Skąd: 161 JO90NH
|
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie moesz zacza plikw na tym forum Nie moesz ciga zacznikw na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
• • • •  |