Forum Śląskich Motocyklistów Strona Główna Forum Śląskich Motocyklistów

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Honda NTV 650
Autor Wiadomość
ronin 

Motocykl: SHL M11 1961
Imię: Tomek
Wysłany: 2010-05-28, 16:22   Honda NTV 650

Czołem Wszystkim,

Tak wiem - google prawdę mi powie... ale dane techniczne to nie wszystko.

Dla mnie cenne uwagi tych, którzy posiadali, posiadają takowy sprzęt i napiszą coś od siebie np. jak się tym jeździ, na co zwracać uwagę przy kupnie i wszelkie tego typu wnioski i opinie.

Według mnie sprzęt ciekawy bo: kardan, V-ka i chłodzenie cieczą.

Za wszelkie odpowiedzi z góry dziękuję ;)

pozdr

T.

u-hu 

Motocykl: NT 700
Imię: wojtek
Wysłany: 2010-06-10, 10:52   

wlasnie 2 gi sezon smigam NTV i zlego slowa o nim powiedziec nie moge ... moze to dlatego ze to moj pierwszy motocykl odkad zsiadlem z jawy TS 350 :D 15 lat temu, ale uzytkowanie modelu NTV 650 ma swoje zalety.
1jest niesamowicie wygodny / mozesz przejechac 800 km po czym zsiadasz z niego i idziesz na impreze / nie masz bolow plecow karku czy innych tego typu dolegliwosci
2 ma bardzo duza "rozpietosc biegowa" na 5 biego mozesz spokojnie jechac tak 50 jak i 150 wprawdzie przy wyprzedzaniu trzeba zredukowac ale na trasie zachowuje sie prawie jak automat

mankamentem jest moze troche maly promien skretu co przy takich gabarytach nie jest moze niczym nadzwyczajnym

pozdro

ronin 

Wysłany: 2010-06-10, 14:09   

No właśnie pomyślałem o NTV jako pierwsze moto. W tej chwili od długiego czasu remontuję SHL-kę i to właściwie jest mój pierwszy motocykl ale nie nawinąłem jeszcze ani kilometra :D Lubię grzebać w starociach ale przydałoby się coś "nowszego", wiem że cebule są dobre ale jednak ciągnie mnie do V-ki.

Z kolei chyba niełatwo jest znaleźć dobry, zadbany egzemplarz. Może jakieś wskazówki odnośnie oględzin? Na co zwracać uwagę? Czy są spore różnice w poszczegolnych latach produkcji?

Dzięki za odpowiedź :)

u-hu 

Wysłany: 2010-06-10, 16:07   

nie chcialbym grac wszechwiedzacego eksperta gdyz jest to moj pierwszy moto od pewnego czasu dlatego nie mam jakiejs skali porownawczej. jest spora rozbieznosc pomiedzy poszczegolnymi rocznikami nawet w przedziale 2000-2005 chociaz z zewnatrz wygladaja identycznie - jednakze dla zwyklego smiertelnika jest to bez znaczenia gdyz sa to roznice techniczne! np "angliki" maja przewod hamolcowy o 2 zakonczeniach kwadratowych gdy np "holendrzy, niemcy " maja jedno kwadratowe a 2 gie okragle ... jednakze takie roznice istotne sa dla mechanika bo po prostu z innego katalogu musi zamowic dana czesc ale dla nawijacza kilometrow taki szczegol jest totalnie bez znaczenia
istotne zmiany nastapily po 2006 gdzie zmieniono ksztalt owiewek dodano bardzo istotna rzecz jak wskaznik paliwa na zegarach / w modelu 650 nie wystepuje/ dodano rowniez abs / w 650ce jest tylko cbs/
jakbys byl zainteresowany przejechaniem sie lub rozmowa foniczna zapraszam do chorzowa w jakies popoludnie a przy okazji zawsze mozna jakies piwo wypic

ronin 

Wysłany: 2010-06-11, 09:38   

Dzieki za info. Pytanko: czy NTV nie były produkowane tylko w latach 1988-1998? Mnie generalnie chodzi chyba o model Revere, a Ty chyba piszesz chyba o obudowanej Deauville. Mniejsza o to. W ka?dym razie dzięki za odpowiedzi i kto wie - do Chorzowa daleko nie mam ;)

u-hu 

Wysłany: 2010-06-11, 09:43   

no i widzisz jaki ze mnie marny ekspert !
caly czas wyrazam sie o deauville NTV 650 ... a kiedys nawet slyszalem ze poprawna nazwa to NT650V

ronin 

Wysłany: 2010-06-11, 15:39   

Spoko B) z tego co się orientuję to mniej więcej ta sama konstrukcja, ale mnie bardziej chodzi o "golasa" z końcówki produkcji ;)

bedur 

Motocykl: JaponiaNTV650
Imię: Adam
Wysłany: 2010-06-14, 20:07   

Witam. NTV ("golas") to też i moje pierwsze moto i pierwszy pełny sezon motocyklowy. Jestem bardzo zadowolony.Motocykl wygodny (ale nie mam z czym porównać). Pojeździłem trochę z plecaczkiem i on (plecaczek) również nie narzekał . Co do skrętu to miałem już okazję "obracać się" na drodze i jest ok (pewnie w innych moto jest bardziej ok:)? Niestety ja kupiłem (świadomie) bardzo zaniedbany egzemplarz i powoli próbuję wydobył z niego piękno:). Jak chcesz to zapraszam do mnie- pogadamy, przymierzysz się do niego. Jak coś to na priv podam kontakt tel. Pozdro.

ronin 

Wysłany: 2010-06-15, 10:25   

Dzięki, może skorzystam z zaproszenia ;)

A jak z dostępnością części do tego modelu? Nie ma większych problemów?

bedur 

Motocykl: JaponiaNTV650
Imię: Adam
Wysłany: 2010-06-15, 19:14   

Części-sporo na allegro lub zostaje zamawianie w sklepach internetowych (zamienniki). Ceny oryginałów- drogo ale w miarę szybko do ściągnięcia. Ja zamawiałem kilka drobiazgów wcześniej w "Kawalerze" w Katowicach a obecnie jak czegoś potrzebuję to u "Sikory" w Bielsku. Polecam "nasze" forum www.ntv.fora.pl . Pozdro.

u-hu 

Wysłany: 2010-06-16, 11:55   

te czesci moze i maja swoja cene ale trzeba porzadnie orac zeby cos powaznego zepsuc!

ronin 

Wysłany: 2010-06-17, 09:38   

Poczytałem trochę na temat tej Hondy i rzeczywiście ten motocykl jest chyba nie do zajechania. Przebiegi 100-130 tys bez żadnej ingerencji w silnik nie należą do rzadkości. Pierwsze egzemplarze miały jakieś tam "wady" a od rocznika '89 wprowadzono pewne ulepszenia. Co tu dużo mówić - sprzęt ciekawy, ekonomiczny i mało awaryjny.

u-hu 

Wysłany: 2010-06-20, 09:25   

jest rzecza oczywista ze jezeli nie nalejesz oleju do silnika to kazda maszyna odmowi pracy ....ale jak bedziesz robil tylko absolutne minimum to mechanika odwiedzisz raz w roku zeby powymieniac rzeczy eksploatacyjne i masz sezon do latania. ewentualnie olej w/g kilometrow czy klocki po dluzszej wyprawie w trakcie sezonu ale to sie robi przy latarce na poboczu w jedno popoludnie.

damikss 

Motocykl: SUZUKI C-50
Imię: DAMIAN
Wysłany: 2011-01-04, 16:01   

Jeździłem wprawdzie na nt 650 ale to prawie to samo co ntv tyle ze ciezsze i wygodniejsze.
Silnik nie do zajechania jedyna wada to pompa paliwa z ktora bywaly problemy w najmniej oczekiwanych momentach,ale to wada większości ntv.Motorek ładnie ciągnie ,zadnych wibracji przy prędkościach max .spalanie 5 literkow.
Lubi lyknac oleju ale w normie .
W silniku nic do psucia,zadnych dziękow,pelna kultura, pojedzie bez oleju:))

Jako maszyna do nauki wydaje mi sie za ciężka i za wysoka(pisze o NT ,ntv jest poręczniejsza jednak)

Odpowiedz do tematu