|
Honda NC700X |
| Autor |
Wiadomość |
oldnita
Motocykl: Drag Star i V-Strom
Imię: Grzegorz
Wiek: 61 Dołączył: 31 Paź 2010 Posty: 55 Skąd: Ruda Śląska
|
Wysłany: 2012-07-18, 14:15 Honda NC700X
|
|
|
Czy ktoś z forum jeździ takim motocyklem ?
Ciekawi mnie jak z wygodą dla plecaczka , bo niestety w naszym regionie nie ma możliwości jazd testowych.
Co sądzicie o tym modelu ? |
|
|
|
 |
elemeledudek

Motocykl: Tiger 800
Imię: Marcin
Wiek: 50 Dołączył: 05 Kwi 2010 Posty: 1083 Skąd: Sosnowiec/Katowice
|
Wysłany: 2012-07-18, 16:56
|
|
|
Mój teśc tym lata. Na pierwszy i drugi rzut oka naprawdę udana konstrukcja.
Zobaczymy jak bedzie po dłuższym czasie użytkowania. |
_________________ www.wykrojnikus.pl |
|
|
|
 |
procek225

Motocykl: niebieski :)
Imię: Tomek
Wiek: 43 Dołączył: 04 Maj 2012 Posty: 550 Skąd: Mysłowice
|
Wysłany: 2012-08-02, 16:27
|
|
|
W Dos-Toros w Hondzie, dealerzy aż się rozpływali na temat tego sprzęta. W testach - pewnie czytałeś Podobno bardzo dynamiczny od dołu - duży moment obrotowy przy niskich i średnich obrotach, i elegancko wchodzi w pochylenia (bak pod siedzeniem - obniżony środek ciężkości). Siedziałem na tym i mam wrażenie że jest jakiś taki miękki - przedni widelec przy samym zdjęciu moto ze stopki zanurkował dobre kilka cm. Wrażenie pogłębiło się jak usiadłem na moto - mocno przysiadł - pewnie świadczy to o komforcie - dużego doświadczenia nie mam niestety, ale inne motocykle tak się nie zachowywały pode mną. Nie ma regulacji zawieszenia. Nie miałem okazji się przejechać więc nie wiem jak to się sprawdzi na drodze. W końcu to "New Concept" Hondy - więc pewnie przemyśleli. Ciekawy układ zmiany biegów z podwójnym sprzęgłem - ale wydaje mi się to takie skuterowate trochę. Wolę jednak tradycyjny system zmiany biegów (przynajmniej teraz dopóki się uczę ). |
| Ostatnio zmieniony przez procek225 2012-08-02, 16:29, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
oldnita
|
Wysłany: 2012-08-02, 19:53
|
|
|
procek225, bylem w Dos-Tors też mi chwalili , ale jak kupić motocykl bez jazdy testowej
? |
|
|
|
 |
procek225

|
Wysłany: 2012-08-02, 20:43
|
|
|
I tutaj trafiłeś w sedno - też cierpię z tego powodu, że w woj. śląskim ciężko o jazdę próbną. Mnie osobiście NC700X nie przekonał właśnie ze względu na tę dziwną miękkość zawieszenia (tyle, że ja raptem jechałem na 5 różnych motocyklach z czego 4 na kursie na prawo jazdy) - ale może to być atut. I prędkość maksymalna - producent podaje 140 - atutem ma być dynamika na niskich obrotach, ale turystycznie lecieć na granicy odcięcia to chyba nie jest przyjemność.
Jak oglądałem motocykle w marcu tego roku w DOS-TOROS to Janusz - doradca z Hondy, wziął mój numer telefonu i obiecał, że zadzwoni jak będą mieli NC700S(X) do testów bo podobno mieli duże szanse żeby dostać. Jak do tej pory nie dał znać (a dzwonił jeszcze miesiąc później dowiedzieć się jak tam jestem zaawansowany w poszukiwaniach maszyny, więc jest szansa że o mnie nie zapomniał) więc pewnie jednak nie dostali.
A moją pierwszą maszynę pewnie kupię bez jazdy próbnej niestety (ale będę na niej siedział wraz z przyszła pasażerką do bólu w salonie żeby zobaczyć która wygodniejsza, chyba że się zdecyduję na wycieczkę do Warszawy bo tam mają), tyle że biorę pod uwagę znane modele - CBF600SA, Bandit 650SA i jeszcze V-STROM mi tam się dobija w główce. Co by to nie było i tak będę wniebowzięty (brak porównania jednak czasem uszczęśliwia). |
_________________ "Bóg musi kochać szaleńców. Tak wielu ich stworzył" - Mudżahedin w Rambo III. |
|
|
|
 |
oldnita
|
Wysłany: 2012-08-02, 20:49
|
|
|
procek225, właśnie na starym forum ktoś napisał ,że już mają czerwoną bez ABS muszę to sprawdzić
[ Dodano: 2012-08-02, 20:50 ]
CYTAT ;Miałem okazję przetestować w salonie w Tychach. Mają zarejestrowaną już czerwoną ale bez abs-u. Zrobiłem prawie 100km.
Motocykl prowadzi się lepiej niż cbf kę którą miałem. Jeśli chodzi o przyspieszenie i moc to do cbfki nie ma szans pod warunkiem że ją "rozkręcimy".Ale nc nie trzeba kręcić.Przyspiesza do 130 bardzo żwawo. Mimo przesiadki z 78 kucyków mocy mi nie brakowało.Prędkość podróżna moim zdaniem 130km/h- nie męczy motocykla i kierowcy. Pozycja na moto idealna. Szyba przydała by się akcesoryjna-wieje.
Ja też się poważnie zastanawiam ale na wersję z abs-em. Taniej będzie jak ją sobie sprowadzę z niemiec za 5000 euro motocykl z abs-em z przebiegiem 1000km z gwarancją.Jest honorowana w Polsce. :-). |
|
|
|
 |
Grymor

Motocykl: Kawasaki GPZ 305
Imię: Paweł
|
Wysłany: 2012-08-03, 09:09
|
|
|
A co myślicie o tym sprzęgle dwutarczowym, w zasadzie automatyku lub "klawiszowcu"? Jakoś też nie potrafię sobie wyobrazić jazdy na moto bez wejchowania. Podane spalanie 3,6L/100km jest fantastyczne, choć muszę jeszcze doczytać jakieś testy czy rzeczywiście tyle wychodzi w praktyce. No i jakie jest przy standardowej skrzyni biegów. Te 50KM mi by starczyło. Jestem bardzo ciekaw kolejnych Waszych relacji, jeśli będziecie próbować jakiś jazd |
|
|
|
 |
elemeledudek

Motocykl: Tiger 800
Imię: Marcin
Wiek: 50 Dołączył: 05 Kwi 2010 Posty: 1083 Skąd: Sosnowiec/Katowice
|
Wysłany: 2012-08-03, 13:05
|
|
|
| Spalanie 3.6 jest jak najbardziej realne. Powiem wiecej, teść zszedł poniżej 3 litrów, fakt że jeździ sobie lajtowo, ale to i tak doskonały wynik. |
_________________ www.wykrojnikus.pl |
|
|
|
 |
oldnita
|
Wysłany: 2012-08-03, 16:55
|
|
|
Dziś dzwoniłem jest w Dos-toros motocykl testowy |
|
|
|
 |
mg1989sos
Założyciel
Motocykl: ZZR600
Imię: Michał
Wiek: 37 Dołączył: 05 Kwi 2010 Posty: 2367 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: 2012-08-03, 18:18
|
|
|
| oldnita napisał/a: | Dziś dzwoniłem jest w Dos-toros motocykl testowy |
a jaka wersja ? |
|
|
|
 |
oldnita
|
Wysłany: 2012-08-04, 09:18
|
|
|
| mg1989sos napisał/a: | | oldnita napisał/a: | Dziś dzwoniłem jest w Dos-toros motocykl testowy |
a jaka wersja ? |
bez automatu i bez abs |
|
|
|
 |
mg1989sos
Założyciel
Motocykl: ZZR600
Imię: Michał
Wiek: 37 Dołączył: 05 Kwi 2010 Posty: 2367 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: 2012-08-04, 10:50
|
|
|
| też się właśnie tak zastanawiam czy się nie wybrać na jazdę próbną, bo cena dość atrakcyjna jak na nowe moto .... chociaż niewiem czy nie wolałbym troszkę dopłacić i wziąć np. Z750 |
|
|
|
 |
Abaddon [Usunięty]
|
Wysłany: 2012-08-04, 13:51
|
|
|
Wolałbym dopłacić i wziąć Crosstourer'a |
|
|
|
 |
Grymor

Motocykl: Kawasaki GPZ 305
Imię: Paweł
|
Wysłany: 2012-08-05, 14:39
|
|
|
elemeledudek, a teść ma którą wersję? Najbogatszą? Z tym sprzęgłem dwutarczowym?
W pierwszym odruchu nieco zbagatelizowałem ten motocykl, ale jak zacząłem czytać, oglądać - to jest dokładnie to czego szukałem Tylko nie mam luzem teraz 30 tys. zł bo zakładałem, że jak już to klasyczna skrzynia biegów i od razu do tego komplet kufrów, może centralna stopka i szyba - na dłuższe trasy bym mocował.
Jestem też ciekaw jak się będzie na dłuższą metę sprawdzać to moto ze swoimi nowościami.
A tak BTW: byłem na prawdę zaskoczony, że zrobili moto o pojemności 670ccm, a mocy niecałe 50KM. 500ccm mają spokojnie 50KM, ale może właśnie z tej konstrukcji silnika wynika tak małe spalanie i (mam nadzieję) duża jego żywotność.
Gdybyście mogli mi jeszcze podpowiedzieć, bo nigdy nie próbowałem: jakie formalności wiążą się z jazdą próbną jednośladem z salonu? |
| Ostatnio zmieniony przez Grymor 2012-08-05, 14:41, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
procek225

|
Wysłany: 2012-08-05, 20:43
|
|
|
Przyłączam się do pytania Grymora - jakie formalności trzeba spełnić na jazdę próbną? No i jeszcze jedno - trzeba mieć swój kask? (ciułam na komplet - moto plus ciuchy więc jeszcze nie kupiłem, ew. się pożyczy). |
_________________ "Bóg musi kochać szaleńców. Tak wielu ich stworzył" - Mudżahedin w Rambo III. |
|
|
|
 |
|
|