|
Forum Śląskich Motocyklistów
|
|
Podróże budżetowe - namioty, tanie noclegi itd |
| Autor |
Wiadomość |
radziej
Motocykl: FZS 600
Imię: Radek
|
Wysłany: 2013-01-28, 20:53 Podróże budżetowe - namioty, tanie noclegi itd
|
|
|
Po konsultacji z Abaddonem postanowiłem założyć temat dotyczący podróży budżetowych. Mam na myśli wyjazdy dalsze jak i te na terenie kraju. Chciałbym aby w tym temacie wypowiadały się osoby, które już były na takich wyjazdach i te, które je planują. Przydałyby się opisy tras, postojów, poszczególnych kosztów (winiety, pola namiotowe, bungalowy, ceny paliw itd). Myślę, że mile widziane byłyby również linki lub cytowania traktujące o takich podróżach (oczywiście z zachowaniem wszystkich praw własności intelektualnej i przepisów forum).
Osobiście planuję w tym roku zrobić dwie dłuższe trasy - w okolicach Lipca Mazury lub coś na wybrzeżu a we Wrześniu w zależności od pogody Balaton lub Chorwacja.
Pozdrawiam, radziej |
_________________ Zawsze w lato pod dyskoteką ze straganem stoi pan,
Kabanos, serdel, parówka drobiowa, kaszanka zwyczajna!
LwG! |
|
|
|
 |
thrillco
remember the name

Motocykl: cbr xx whitebird
Imię: Grzegorz
|
Wysłany: 2013-01-28, 21:02
|
|
|
byłem w zeszłym sezonie na chorwacji, szybki spontan pod namioty.
austria winieta na autostrad
w chorwacji autostrady jak w Polsce czyli bramki
paliwo w podobnej cenie.
koszt noclegu róznie, ale płacilismy za namiot, osoba, motocykl okolo 40-50zł.
jesli chcesz tanio nocowac to znajdz noclegi przez internet juz teraz
jakbys chciał dokładne ceny to musiałbym przejrzec wszystkie paragony |
_________________ Lepiej na HONDZIE niż na wielbłądzie, bo wielbłąd turysta nie lata 300-sta. |
|
|
|
 |
Wydra [Usunięty]
|
Wysłany: 2013-01-28, 21:29
|
|
|
| rozumiem że w 3,5 tys sie zmieszcze za dwie osoby na powiedzmy 7 dni? |
|
|
|
 |
Bass
Pal gumę a nie dusze

Motocykl: R1200GS
Imię: SEBA
Wiek: 50 Dołączył: 18 Lis 2010 Posty: 1296 Skąd: Ruda Śląska
|
Wysłany: 2013-01-28, 21:33
|
|
|
| Wydra napisał/a: | | rozumiem że w 3,5 tys sie zmieszcze za dwie osoby na powiedzmy 7 dni? |
zależy ile chcesz zrobić kilometrów w te 7 dni bo może ci zabraknąć na paliwo te 3,5tyś. |
_________________ Bass - www.riss.pl Hurtownia odzieży BHP
 |
|
|
|
 |
Wydra [Usunięty]
|
Wysłany: 2013-01-28, 22:06
|
|
|
nie no nie przesadzajmy, do chorwacji na wyspe krk jst 913 km, tam na miejscu ze 200 bo jade odpocząć więc licze ze 2 tys zrobię
liczę bene srednio po 6,5 za litra czyli wychodzi 1300 zł
i za 2200 pobyt, no nie wiem może jestem w błedzie ale nie byłem jeszcze na takiej wyprawie |
|
|
|
 |
Edisiewicz

Motocykl: vfr 800 vtec
Imię: Marek
Wiek: 45 Dołączył: 17 Sie 2010 Posty: 648 Skąd: Chelsea(Czeladź)
|
Wysłany: 2013-01-29, 08:30
|
|
|
| radziej napisał/a: | | poszczególnych kosztów (winiety, pola namiotowe, bungalowy |
W zeszłym roku objechlismy wschodną granicę - koszta noclegów = zero, masz namiot podjeżdzasz do gospodarza i już masz pole ^^//stodołę. |
|
|
|
 |
radziej
|
Wysłany: 2013-01-29, 18:46
|
|
|
Nooo Panowie i Panie. Napewno ktoś z Was był na takich wyjazdach. Czyżby nie chciało Wam się pisać?
Przydałyby się informacje:
- miejsce docelowe i czas pobytu
- koszt całkowity wyjazdu
- trasa przejazdu (i jej ewentualne koszty)
- liczba postojów (i ich ewentualne koszty)
- koszt noclegów (może macie jakieś sprawdzone miejscówki)
- polecane miejsca do zwiedzania i koszt wejściówek
- ceny paliw
Oczywiście wszyscy wiemy, że pamięć bywa zawodna. Ceny mogą być orientacyjne, przecież strzelać z tego nie będziemy. |
LwG! |
|
|
|
 |
haidi
Motocykl: tak
Imię: tak
|
Wysłany: 2013-01-29, 19:12
|
|
|
We wrześniu 2011 zrobilem taką powiedzmy budżetową trasę po polsce.
Trasa
Pierwszy nocleg w Płocku- znaleziony przez couchsurfing
Drugi nocleg w Jastarni- pole namiotowe Draga, niestety kosztów nie pamiętam ale płaci się za wielkość namiotu+ilość osób+pojazd. Ja miałem duży namiot i byłem sam ale za motocykl mnie nie policzono, było już po sezonie, a w cenniku był tylko samochód
Trzeci nocleg w Olsztynie- couchsurfing
Czwarty nocleg u kolegi w Ełku
Kolejny tydzień spędziłem ze znajomymi na żaglach.
Ostatni nocleg w drodze powrotnej u znajomego w Lublinie.
To tak po krótce, łącznie wyszło ok 2000km, jedzenie robiłem sobie sam, a głowny koszt to paliwo (ok 500zł). Couchsurfing wg mnie jest świetną sprawą przede wszystkim dlatego, że często poznajesz bardzo ciekawych ludzi. Do tego odpada nam koszt noclegu. Nie każdemu to odpowiada ale ja ze swojej strony bardzo polecam. |
| Ostatnio zmieniony przez haidi 2013-01-29, 19:15, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
radziej
|
Wysłany: 2013-01-29, 22:34
|
|
|
haidi, nie znałem do tej pory tego serwisu. Dzięki za podpowiedź. Fajny opis, jakby Ci się coś jeszcze przypomniało to jestem głodny nowinek |
LwG! |
|
|
|
 |
Michal87sc
Boski Valentino

Motocykl: made in china
Imię: Michał
Wiek: 39 Dołączył: 18 Wrz 2011 Posty: 3118 Skąd: 161 JO90NH
|
|
|
|
 |
kiler600r

Motocykl: DL1000/Blackbird
Imię: Paweł
|
Wysłany: 2013-01-30, 18:14
|
|
|
chorwacja
senj
2011
nocleg pod dachem 25euro, gratis garaz na motocykl
na wjezdzie do miasta stal naganiacz na skuterku wiec nocleg sam nas znalazł
polecam zakupy w marketach/dyskontach ceny mniej więcej jak u nas -zwłaszcza na dolnych polkach znajdywalismy tanie rzeczy np karty do remika kupilismy za jakies 10zl dwie talie-tskie same "na mieście" byly 3-4razy drozszechorwacja
senj
2011
nocleg pod dachem 25euro, gratis garaz na motocykl
na wjezdzie do miasta stal naganiacz na skuterku wiec nocleg sam nas znalazł
polecam zakupy w marketach/dyskontach ceny mniej więcej jak u nas -zwłaszcza na dolnych polkach znajdywalismy tanie rzeczy np karty do remika kupilismy za jakies 10zl dwie talie-tskie same
edit
z balatonem szalu ni ma
jak budzet pozwala to chorwacja bez dwoch zdan
na Węgrzech polecam budapeszt zwlaszcza noca jak wszyztko jest podswietlone |
| Ostatnio zmieniony przez kiler600r 2013-01-30, 18:16, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
oldnita
Motocykl: Drag Star i V-Strom
Imię: Grzegorz
Wiek: 61 Dołączył: 31 Paź 2010 Posty: 55 Skąd: Ruda Śląska
|
Wysłany: 2013-01-30, 20:42
|
|
|
Na Chorwacji jestem co roku od 2010 . Nigdy nie kosztowało mnie więcej niż 3600 za 2 osoby za 2 tygodnie . Spanie na kwaterach max 30 euro za apartament , ale to naprawdę maksymalna kwota czasami ze śniadaniem . Ceny w marketach niestety wyższe niż u nas . Tańsze i lepsze fajki i kawa w knajpach
W tym roku lecę znów i w Montenegro mam nocleg za 20 euro za apartament 45 metrów z full wypasem , a potem na Chorwacji za 25 euro. Jak ktoś planuje noclegi polecam booking.com pewny serwis i można zanaleśc teraz ciekawe oferty .Najtańsze w Czrnogórze były za 10 euro za 2 osobowy pokój.
[ Dodano: 2013-01-30, 20:43 ]
[b11]kiler600r[/b], 2011 wrzesień też Senj zaliczyłem . |
|
|
|
 |
piter1600
Motocykl: HD
Imię: PIOTR
|
Wysłany: 2013-01-30, 21:22
|
|
|
| Jeżdżę na Bałkany od 2008 roku i nigdy nigdzie nie rezerwowałem noclegów.Zawsze szukam kwater z marszu.Nigdy też nie zostawałem na dłużej niż 3 dni.Zwykle po niewielkich targach kwatery w Chorwacji po ok 15-20 €,Czarnogóra udało mi się znaleźć po 8€ od osoby ,ale standard to 10-15€ .W Albanii mieliśmy kwartery za 5€ za jedną noc,W innym miejscu znaleźliśmy domki za 20€ z klimą lodówką,łazienką i miejscem do spania dla trzech osób.Serbia to ok 10€ ,Jednak moje podróże nie są budżetowe bo zwykle robię trochę km od 4 do 5 tyś km więc za paliwo wychodzi od 1500 do 2000 zł. |
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie moesz zacza plikw na tym forum Nie moesz ciga zacznikw na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
• • • •  |