|
Suzuki gsxr 750, Spawana Rama? |
| Autor |
Wiadomość |
apeople
Motocykl: Suzuki gsxr 750
Imię: Marcel
Wiek: 41 Dołączył: 04 Lut 2013 Posty: 7 Skąd: Kielce/ Sosnowiec
|
Wysłany: 2013-02-04, 22:38 Suzuki gsxr 750, Spawana Rama?
|
|
|
Witam Wszystkich.
Jestem nowy na forum i prosił bym o opinię, bo ta sprawa żyć mi nie daje. Kupiłem ostatnio motocykl Suzuki gsxr 750 i zacząłem się zastanawiać nad jego ramą, a dokładniej czy nie była spawana. Trochę dziwnie wyglądają te spawy i przy mocowaniu crashpada jest pęknięcie przy silniku z którego wypływa olej. Załączam zdjęcia i proszę o opinię, bo chyba trafiłem na zaj****** minę.
Wszystko fajnie, ale najpierw zapraszam tutaj
http://forum.motocyklisto...cznie-vt151.htm
Karolina |
|
|
|
 |
greenmack

Motocykl: rower
Imię: maciek
|
Wysłany: 2013-02-04, 22:43
|
|
|
jak dla mnie to wali na kilometr spawami w szopie u szwagra ale co ja tam sie znam.......
no chyba ze tak wylada ta japonska precyzja;p jesli tak to sie ciesze ze nie mam tej przyjemnosci posiadania sushi........ |
_________________ http://www.dwagary.pl/ |
|
|
|
 |
PiotRR

Motocykl: różowy
Imię: Piotr
|
Wysłany: 2013-02-05, 00:10
|
|
|
Najlepiej poszukaj jakiegoś forum gsxr, na pewno coś jest i będą tam ludzie bardziej w temacie, albo na aukcjach poszukaj tego modelu lub samej ramy, podzwoń do sprzedających, wytłumacz jaka sprawa to się pewnie znajdzie jakiś dobry człowiek i porobi Ci foty spawów.
U kumpla w 1000k2 spawy w mniej widocznych miejscach też nie wyglądały zbyt atrakcyjnie. |
_________________ srad- im szybciej jedziesz tym szybciej jedziesz |
|
|
|
 |
Yogi
Instruktorek

Motocykl: FirekBladek 929
Imię: Łukasz
|
Wysłany: 2013-02-05, 06:54
|
|
|
| wlasnie suzuki niektóre spawy takie ma dziwne, ale nie dam sobie reki uciać ze u ciebie sie orginały, tym bardziej ze gdzies sie widze zaczyna pocic, gsxr czesto pekaja ramy przy uszach mocujacych silnik od gumowania |
_________________ Motocyklowa Szkoła Vmax
Szkolenia z zakresu kat. AM, A1, A2, A
Doskonalenie Jazdy
Wyjazdy na tory wyścigowe Polska, Europa
Sosnowiec - Zagórze
Braci Mieroszewskich 124 teren Expo Silesia
www.oskvmax.pl
www.facebook.pl/oskvmax
 |
|
|
|
 |
apeople
|
Wysłany: 2013-02-05, 07:31
|
|
|
| dzięki za opinie ale mam jeszcze pytanie czy te spawy są bardzo ważne dla jazdy? czy nie bedzie mnie frygać i czy może mi to pęknąć w czasie jazdy? czy jest jakaś firma co może mi to sprawdzić - wytrzymałość ewentualnie poprawić? |
|
|
|
 |
greenmack

|
Wysłany: 2013-02-05, 09:47
|
|
|
| Yogi napisał/a: | | wlasnie suzuki niektóre spawy takie ma dziwne |
bez urazy ale takich spawow to ja dawno nie widzialem,przeciez ewidentnie widac spaw nalany na spaw,szlifowane stare i nalane nowe( rama ewidentnie szlifowana i niedbale polerowana w poblizu spawow) do tego zacieki spawow rodem z PRL, naklejka obok spawu ewidentnie sciagnieta i naklejona na nowo( temp przy spawaniu by ją poprostu roztopiła)....
| apeople napisał/a: | | czy te spawy są bardzo ważne dla jazdy? |
udajmy ze nie bylo tego pytania bo az glupio mi ze oto pytasz.....
| apeople napisał/a: | | czy nie bedzie mnie frygać i czy może mi to pęknąć w czasie jazdy? |
to tak jak z gumą peknąc zawsze moze, tylko tu to bedzie ostatnie pekniecie jakie zobzczysz...
| apeople napisał/a: | | wytrzymałość ewentualnie poprawić? |
jest na to sposob, jedziesz na jakąs mało uczeszczaną droge lub jak jestes odwazny to wypadasz na A4 i stawiasz piona tyle razy az ci peknie wtedy poznasz limit wytrzymałosci choc w tym modelu to raczej szybko sie dowiesz;p, mozesz ew przeswietlic rame tak aby sie ukazały mikropekniecia itd, gdzie to robią to nie wiem i za jaką kase tez brak mi info ale mysle ze tanie to to niejest.
Wiem ze gdzies w BB spawają dobrze ramy bo znajomy spawał tez w jakims plastiku ale to lepiej bedą wiedziec gorole z tamtych okolic gdzie tego szukac. |
|
|
|
 |
Bass
Pal gumę a nie dusze

Motocykl: R1200GS
Imię: SEBA
Wiek: 50 Dołączył: 18 Lis 2010 Posty: 1296 Skąd: Ruda Śląska
|
Wysłany: 2013-02-05, 10:46
|
|
|
apeople, Witam Wszystkich.
Jestem nowy na forum i prosił bym o opinię, bo ta sprawa żyć mi nie daje.
To miałeś napisać za nim dokonałeś zakupu ! A zakup okazał sie mina jaką nie widziałem już bardzo dawno, chyba ostatnio jak Shrek chciał kupić TDM-ke z główką ramy od Junaka |
_________________ Bass - www.riss.pl Hurtownia odzieży BHP
 |
|
|
|
 |
apeople
|
|
|
|
 |
Kapitan Bomba

Motocykl: Orzeł 1
Imię: Tytus
|
Wysłany: 2013-02-05, 12:40
|
|
|
Ile dałeś za to cudo ? | PiotRR napisał/a: | | U kumpla w 1000k2 spawy w mniej widocznych miejscach też nie wyglądały zbyt atrakcyjnie. |
Coś w tym jest, GS 500 miał również paskudne spawy. Porównaj je sobie Marcelek z jakimś innym egzemplarzem tego motocykla. |
|
|
|
 |
apeople
|
Wysłany: 2013-02-05, 12:42
|
|
|
| 9000 |
|
|
|
 |
greenmack

|
Wysłany: 2013-02-05, 15:23
|
|
|
| Brosik napisał/a: | | Coś w tym jest, GS 500 miał również paskudne spawy. Porównaj je sobie Marcelek z jakimś innym egzemplarzem tego motocykla. |
miałem okazje dzisiaj ogladac i fakt ,w suzuki mają spawaczy z wypalonymi oczami i bez jednej reki,do tego spawają zwyklymi elektrodami w czasie deszczu do tego z przerwami zasilania w godzinach pracy.
W suce dzisiejszej tez jest obstrane wszystko spawami ale u Ciebie Marcelek i tak ten pionowy na zdjeciu nr 3 i ten te pionowy na zdjeciu 8 są ewidentnie nietyryś.
Po dzisiejszej ''wizji lokalnej'' nie jestem juz pewien czy cos bylo robione bo takich spawow to nawet w polonezie nie bylo..... |
| Ostatnio zmieniony przez greenmack 2013-02-05, 15:31, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
emil

Motocykl: motocykl
Imię: lucek
Wiek: 112 Dołączył: 05 Kwi 2010 Posty: 3698 Skąd: somalia
|
Wysłany: 2013-02-05, 15:27
|
|
|
a nie widać po spawach, czy lepsza? tyle, że lepsza, nie oznacza, że bardziej prosta |
_________________ a nie bede nikogo obrazal.. |
|
|
|
 |
ralfązo
Motocykl: był 600 i 900
Imię: RALF
|
Wysłany: 2013-02-05, 16:01
|
|
|
| vega miał gixa 3/4 i spawy były jak na srane a wszystko było w orginale niestety suki maja przeochydne spawy a jak masz ochote posprawdzać ich wytrzymałosc to podjedz na weekend do mnie byle by nie było sniegu to przetestujemy ile wytrzymają twoje spawy na gumowaniu |
| Ostatnio zmieniony przez ralfązo 2013-02-05, 16:03, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
haidi
Motocykl: tak
Imię: tak
|
Wysłany: 2013-02-05, 16:47
|
|
|
| Ja bym się zgłosił na konsultacje do chlopaków w Bielsku. Spawy bliżej ocenią i pomierzą geometrię. Jeśli wszystko będzie dobrze, to wyjdzie Cię to mniej niż kupno i zamiana ramy, o której też w zasadzie nic nie wiesz. Nigdy nie korzystałem z ich usług ale słyszałem i cztałem dobrze rzeczy na ich temat, jeśli byłbym w potrzebie to właśnie tam bym się udał. |
|
|
|
 |
slusar_o2

Motocykl: suzuki
Imię: Marcin
|
Wysłany: 2013-02-05, 17:25
|
|
|
| też mi się wydaje, że zamiast (...) bez sensu, spawane/niespawane to warto zajechać pomierzyć geometrię i bedzie wszystko jasne |
|
 |
|
|