|
Forum Śląskich Motocyklistów
|
|
regulacja zaworów - ogólne wiadomości i pytania |
| Autor |
Wiadomość |
hoks

Motocykl: GSX400E
Imię: Arek
|
Wysłany: 2011-05-24, 18:43 regulacja zaworów - ogólne wiadomości i pytania
|
|
|
no i tak Panie i Panowie, w moim leciwym sprzęcie od kilku dni zaczynam słyszeć, że odzywają się zawory (słychać lekkie dzwonienie, szczególnie na rozgrzanym silniku), do tego wydaje mi się, że minimalnie jakby ma problemy z odpaleniem na zimnym (czasem rozrusznik musi 2-3 obroty pokręcić, żeby zaskoczył) a i po odpaleniu zanim się nie dogrzeje to jakby chciał zgasnąć, wcześniej zimny palił "od cyknięcia", i jeszcze zaczynam czuć lekki spadek mocy i niezbyt równą pracę silnika (w sensie odczuwam lekkie telepanie silnikiem) - reasumując z tego co mi wiadomo, są to chyba wszystkie objawy przemawiające o tym, że trzeba by zajrzeć do zaworków i skorygować luz na nich. Nie chcę katować moto i jeździć z rozklekotanymi zaworami, bo ogólnie silnik jest w dobrej kondycji, więc szkoda byłoby go zajechać przez zaniedbanie.
Regulacja podobno banalnie prosta (na razie wiem o tym tylko z opinii i opisów innych ), bo nie na płytki (jak w GS500) tylko śruby regulacyjne, odpadają więc dodatkowe koszty płytek. Jako, że pojęcie o tym ogólne posiadam, zaplecze do pogrzebania przy moto jest (czyt. garaż), trochę klamotów też (czyt. klucze), czas i chęci też się znajdą, więc postanowiłem zajrzeć we własnym zakresie.
Biorąc pod uwagę, że zabieg ten będę robił po raz pierwszy, to po sporej lekturze informacji z neta, zanim zacznę i tak mam kilka uwag/pytań:
1) brakuje mi szczelinomierza - ale na dniach zaopatrzę się w jakiś dokładny, bo wiem, że do moto to chyba bardziej precyzyjne muszą być niż samochodowe... koszt znikomy a i na przyszłość się przyda.
2) skoro nie ma regulacji na płytki to wnioskuję, że ten śmieszny półokrągły klucz (w kształcie pazura) nie będzie mi potrzebny zgadza się? bo on chyba jest tylko do "odepchnięcia" szklanki zaworu w celu wyjęcia płytki?
3) czy przy demontażu pokrywy zaworów będę musiał założyć nową uszczelkę pod pokrywę? w ogóle jak ona jest montowana? albo jak ja powinienem zrobić po regulacji?? (sama uszczelka, sam silikon, uszczelka + silikon)???? a propos nowej sztuki... nie wiem czy dostane, więc pewnie trzeba będzie przywrócic do łask starą.
4) zapewne bez demontażu baku się nie obejdzie?
5) serwis manual hayensa do GSX400E podaję wartość luzu na zaworach w zakresie 0,08 - 0,13 mm - taki sam zakres dla zaworów ssących i wylotowych. co o tym sądzicie?? jaką wartość zapodać? (środkowa wartość czy bardziej którąś ze skrajnych?) pewnie to info sie przyda teraz więc dodam, że moto z 86 roku, stan silnika nienaganny (wydaje mi się, że nawet bardzo dobry), licznikowo nawinięte 46 kkm, ale jak to w PL bywa - głowy za "stan licznika" nie dam...
6) ... i wszelkie cenne uwagi/porady/spostrzeżenia mile widziane |
|
|
|
 |
Kapitan Bomba

Motocykl: Orzeł 1
Imię: Tytus
|
Wysłany: 2011-05-24, 22:41
|
|
|
| hoks napisał/a: | | 1) brakuje mi szczelinomierza - ale na dniach zaopatrzę się w jakiś dokładny, bo wiem, że do moto to chyba bardziej precyzyjne muszą być niż samochodowe... koszt znikomy a i na przyszłość się przyda. |
W GS 500 używałem szczelinomierza od 0.03 do 0.10.
| hoks napisał/a: | | 2) skoro nie ma regulacji na płytki to wnioskuję, że ten śmieszny półokrągły klucz (w kształcie pazura) nie będzie mi potrzebny zgadza się? bo on chyba jest tylko do "odepchnięcia" szklanki zaworu w celu wyjęcia płytki? |
Zgadza się, ten klucz służy do pomocy przy wyciąganiu płytek.
| hoks napisał/a: | | 3) czy przy demontażu pokrywy zaworów będę musiał założyć nową uszczelkę pod pokrywę? w ogóle jak ona jest montowana? albo jak ja powinienem zrobić po regulacji?? (sama uszczelka, sam silikon, uszczelka + silikon)???? a propos nowej sztuki... nie wiem czy dostane, więc pewnie trzeba będzie przywrócic do łask starą. |
Wiadomo że najlepiej założyć nową. Osobiście w GS 500 użyłem dwa razy tej samej wraz z cienką warstwą silikonu (nie czerwonego ) i było gicior.
| hoks napisał/a: | | 4) zapewne bez demontażu baku się nie obejdzie? |
Może i da się bez ściągania baku ale po co sobie życie utrudniać ?
| hoks napisał/a: | 5) serwis manual hayensa do GSX400E podaję wartość luzu na zaworach w zakresie 0,08 - 0,13 mm - taki sam zakres dla zaworów ssących i wylotowych. co o tym sądzicie?? jaką wartość zapodać? (środkowa wartość czy bardziej którąś ze skrajnych?) pewnie to info sie przyda teraz więc dodam, że moto z 86 roku, stan silnika nienaganny (wydaje mi się, że nawet bardzo dobry), licznikowo nawinięte 46 kkm, ale jak to w PL bywa - głowy za "stan licznika" nie dam... |
Jeśli tak pisze serwisówka to tak ma być. Zmierz i jeśli będzie się w tych granicach mieścić to zostaw. Mądrzejsi od japońskich inżynierów nie jesteśmy i nie próbujmy
| hoks napisał/a: | 6) ... i wszelkie cenne uwagi/porady/spostrzeżenia mile widziane |
Broń boże niech Ci nic nie wpadnie do silnika bo będziesz mieć drobny problem to wyjąć. |
|
|
|
 |
hoks

|
Wysłany: 2011-05-25, 08:03
|
|
|
| Brosik napisał/a: | (...) w GS 500 użyłem dwa razy tej samej wraz z cienką warstwą silikonu (nie czerwonego ) i było gicior. |
dlaczego nie czerwonego? czy tylko ze względów estetycznych (że paskudnie wygląda), czy problem leży głębiej? (jego właściwości, brak szczelności czy co?) jakiś konkretny polecasz?
| Brosik napisał/a: | (...) Mądrzejsi od japońskich inżynierów nie jesteśmy i nie próbujmy |
a gdzieżbym sie ośmielił
Dzieki |
|
|
|
 |
Paweł gsf

Motocykl: bandit
Imię: Paweł
|
Wysłany: 2011-05-25, 10:43
|
|
|
| czyli dajesz luz na 10 zaworach, a uszczelke dasz stara na smarze,(delikatnie sciagaj pokrywe) jak bedzie cieknac to wtedy bedziesz kombinował, ja robiłem tak kilka razy i było ok;) |
|
|
|
 |
Ice man

Motocykl: GSXR 1100, FZ1
Imię: Tomek
|
Wysłany: 2011-05-25, 11:28
|
|
|
| hoks napisał/a: | | Brosik napisał/a: | (...) w GS 500 użyłem dwa razy tej samej wraz z cienką warstwą silikonu (nie czerwonego ) i było gicior. |
dlaczego nie czerwonego? czy tylko ze względów estetycznych (że paskudnie wygląda), czy problem leży głębiej? (jego właściwości, brak szczelności czy co?) jakiś konkretny polecasz?
|
Problem leży w tym ze wyglada nieciekawie no chyba ze lubisz taki oczojebny kontrast. A co do marki to we wszystkich wynalazka poczawszy od wsk do japonskich używalem technicol bo tylko taki byl dostepny u nas na wsi i nie bylo problemu |
|
|
|
 |
Kapitan Bomba

|
Wysłany: 2011-05-25, 16:49
|
|
|
Wystający czerwony silikon będzie modny dopiero w 2013 roku |
|
|
|
 |
hoks

|
Wysłany: 2011-05-25, 17:32
|
|
|
czyli tak jak myślałem - każdy czepia się i narzeka na "czerwone smarki" wkoło silnika generalnie to racja - kiepski widok, ale wydaje mi się, że dobre (umiejętne i staranne) nałożenie niewielkiej ilości to nawet nie będzie zauważalne - przecież tego nie ma być dużo!. Dawniej jak się WSK-i robiło na hermetic (też zresztą czerwony), to dopiero była sztuka jak się nakładało śrubokrętem wybierając go ze słoika... |
|
|
|
 |
prezesartur
Motocykl: Nie mam. Nie jestem cool.
Imię: Artur
|
Wysłany: 2011-05-25, 23:25
|
|
|
| Skoro tak was boli czerwona barwa czerwonego silikonu dlaczego nie kupujecie czarnego przeciez to. nie boli. Jedyny mankament to to ze jest drozszy a to boli. |
|
 |
Ice man

Motocykl: GSXR 1100, FZ1
Imię: Tomek
|
Wysłany: 2011-05-26, 09:40
|
|
|
| prezesartur napisał/a: | | Skoro tak was boli czerwona barwa czerwonego silikonu dlaczego nie kupujecie czarnego przeciez to. nie boli. Jedyny mankament to to ze jest drozszy a to boli. | czy drozszy raczej nie to kwestia gustu jak ktos chce dodac maszynie sportowych akcentów moze uzywac czerwonego sylikonu |
|
|
|
 |
hoks

|
Wysłany: 2011-05-26, 12:31
|
|
|
dobra dajmy spokój kolorom - przecież to kwestia gustu, więc jak kto woli... ja zorientowałem się już i jednak wziąłem czarny hehe.. a co do ceny to nie wpływa ona na kolor, a raczej kolor na cene - czy czarny czy czerwony to koszt od 5 do 10 pln (zalezy jaka firma i pojemność), sprzedawca pokazywał mi też droższe (za ok 25) - droższe bo może jakieś tam profesjonalne. niemieckie.... ale przeznaczenie i parametry wszystkich powyżej bardzo zbliżone (czyli temp do +/- 350 st.C), więc wziąłem czarny za 8 pln.
tylko, że teraz za pierona nie moge znaleźć PRECYZYJNEGO szczelinomierza......... wszędzie co mają, to najmniejsze listki zaczynają się od 0.05, 0,1 i w górę.... niby też dałbym rade nim zrobić, ale uważam, że jak już kupić to lepiej dokładny - zawsze to większa precyzja i większe możliwości
aaaa - malutkie jeszcze pytanie - sevice manual pisze coś o ustawiania wału w odpowiedniej pozycji - czy to konieczne??? przecież chyba luz zaworowy można mierzyć w każdej pozycji, w której oczywiście krzywka nie naciska na dźwignię/ramię zaworu (czyli krzywka znajduje sie mniej więcej w pozycji "na górze"). |
|
|
|
 |
prezesartur
Motocykl: Nie mam. Nie jestem cool.
Imię: Artur
|
Wysłany: 2011-05-26, 14:42
|
|
|
| Nie che być złośliwy... Tzn chcę ale w tym wypadku trudno tu mówić o złośliwości. Dobra powiem tak: Z takim poziomem wiedzy idź do jakiegoś kumpla co się tym zajmuje i niech to zrobi bo tyle narobisz, że się serwisem skończy. To tak jakbyś zadał pytanie czy przed zdjęciem koła naprawdę jest potrzebne podlewarowanie auta. Poważnie mówię idź do kogoś i niech to zrobi a kasę na szczelinomierze bo ja akurat musiałem kupić 2 różne żeby to miało sens przeznacz na wódkę i spożyjcie ją razem z kumplem który zrobi zawory. |
|
 |
pablogixer3/4
Motocykl: Suzuki GSXR 1000 K8, GSX-R 750 W
|
Wysłany: 2011-05-26, 18:27
|
|
|
| Słyszałeś o czymś takim jak fazy rozrządu, mijanki, kolejność zapłonu? Jeśli nie, to proponuję zrobić krok, jak napisał prezes. Narobisz dziadostwa i tyle. |
|
|
|
 |
Kapitan Bomba

|
Wysłany: 2011-05-26, 20:33
|
|
|
| Kolega chce tylko wyregulować luz zaworowy a nie ustawiać rozrząd. |
|
|
|
 |
pablogixer3/4
Motocykl: Suzuki GSXR 1000 K8, GSX-R 750 W
|
Wysłany: 2011-05-26, 21:46
|
|
|
| znam kilku ludzi, którzy "tylko coś tam chcieli zrobić" Skończyło się jak skończyło. Powodzenia i prawidłowych luzów życzę, nie moja walicha. |
|
|
|
 |
hoks

|
Wysłany: 2011-05-26, 22:10
|
|
|
spokojnie, bez nerwów - spojrzałem dokładnie w manuala i widzę, że wszystko jest "wyoślone" prawie krok po kroku, wszelkie pozycje zaznaczoone na wałkach rozrządu, więc luzik. a samego rozrządu to nie mam zamiaru tykać bo i po co... dzisiaj rozmontowałem co potrzeba i zdjąłem pokrywę, jutro bede już miał szczelinomierz to się okaże jak to wygląda po pomiarach.
[ Dodano: 2011-05-27, 21:49 ]
no i porobione, poskręcane, czekam do jutra, niech ten silikon sobie dobrze podeschnie. powiem Wam tylko tyle, że dziwnie popierdzielone były szczególnie luzy na zaworach wydechowych - na lewym cylku jakieś 0.18 (i właśnie szczególnie stamtąd dochodziło dzwonienie), na prawym 0.04 - czyli wartości rozjechały się w dwie strony, na dolotach było średnio ok 0,12, wszystko poustawiałem na 0.1 czyli mniej więcej "środek zakresu". powinno chyba być lepiej... |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie moesz zacza plikw na tym forum Nie moesz ciga zacznikw na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
• • • •  |