Forum Śląskich Motocyklistów Strona Główna Forum Śląskich Motocyklistów

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
spawanie ramy
Autor Wiadomość
marcingliwice 

Motocykl: Kawasaki ER 5
Imię: Marcin
Wysłany: 2010-05-03, 10:44   spawanie ramy

Witam
Kawasaki ER5
Mój problem polega na tym, ¿e zauwa¿y³em pêkniêcie ramy tzn dok³adniej miejsca lub uchwytu do którego zamocowany jest silnik. Nie wiem jak to dok³adnie opisaæ. Pêkniêta jest ca³a ta rurka jednak jest to rama stalowa jak my¶licie spawaæ? czy co z tym zrobiæ?To jest mój pierwszy motor. Proszê nie pisaæ tekstów typu kto ci doradzi³ przy kupnie itp. sta³o siê i teraz trzeba co¶ z tym zrobiæ. Bardzo proszê o porady.Je¿eli pomyli³em dzia³ lub co¶ w tym stylu PRZEPRASZAM nie jestem jeszcze obeznany na tym forum.
Foteczka:
http://img687.imageshack.us/i/wrrrx.jpg/ mam nadziejê, ¿e link dzia³a
Gdzie mogê to naprawiæ? najlepiej Gliwice

OCC Senior 
sorry but without me

Motocykl: to zło
Imię: róży
Wysłany: 2010-05-03, 10:50   

ww bielsku jest firma ktora zajmuje sie takimi rzeczami. nie bagatelizuj tego kiedys ci sie ten motocykl posklada w czasie jazdy.

I/JG53_Pogo
[Usunięty]

Wysłany: 2010-05-03, 10:57   

Nie widaæ zbyt dobrze na tych zdjêciach .
Ale je¿eli konstrukcja nie zosta³a skrzywiona ¶mia³o mo¿na samemu pospawaæ (jak umiesz) lub daæ komu¶ kto to potrafi .

Pamiêtaj by wyci±gn±æ akumulator i ¶ci±gn±æ bak no i tak by sz³o tam tym magiem lub tigiem doj¶æ .

marcingliwice 

Wysłany: 2010-05-03, 13:12   

To jest uchwyt silnika i on jest pêkniêty oczywi¶cie konstrukcja jest w stanie nie naruszonym i nigdzie wiêcej nie widaæ ¿adnych ¶ladów (pêkniêæ)
jeszcze jedno foto tutaj widaæ lepiej co jest walniête
http://img291.imageshack.us/i/dscf1343m.jpg/
chyba dam do jakiego¶ dobrego spawacza (tylko gdzie go szukaæ hihi), zdejmê bak, odkrêcê ¶rubê mocuj±c± silnik i akum oczywi¶cie. Mam nadziejê, ¿e wystarczy i nie trzeba bêdzie silnika zdejmowaæ :(
dziêkujê za zainteresowanie i porady

prezesartur 

Motocykl: Nie mam. Nie jestem cool.
Imię: Artur
Wysłany: 2010-05-03, 14:51   

Nie masz siê czym przejmowaæ, raz ¿e to rama stalowa dwa, ¿e to nie g³ówka ramy. Nie musisz tu mieæ jakiego¶ wybitnego spawacza tylko kogokolwiek umiej±cego siê w miarê pos³ugiwaæ migomatem i zrobi Ci to za zgrzewkê piwa. Nic Ci siê nigdzie nie posk³ada. Jak tylko pada temat spawania jakiejkolwiek motocyklowej czê¶ci to zaraz teksty typu motocykl siê rozsypie itd. Bo oczywi¶cie wszystkie motocyklowe czê¶ci nigdy nie by³y spawane i przylatuj± do nas statkiem z kosmosu dok³adnie sk±d nie wiadomo ale z tego powodu nie mo¿na nic spawaæ. Nie wiem kto w ogóle zapocz±tkowa³ to g³upie przekonanie ale o spawaniu to mia³ tyle samo pojêcia co o pilotowaniu ¶mig³owca pewnie, dziwiê siê tylko ludziom, którzy to powtarzaj± pewnie te¿ z tego samego powodu co autor czyli spawarki w rêkach nie mieli bo gdyby mieli to by nigdy tak nie stwierdzili. Aluminiowe elementy tak samo mo¿na pospawaæ problem tylko w tym by odpowiednio dobraæ rodzaj drutu do spawanego materia³u gdy¿ w przemy¶le u¿ywa siê stopu aluminium z ró¿nymi domieszkami w ró¿nych proporcjach przez co uzyskuje siê ró¿ne parametry u¿ytkowe stopu. A je¶li ju¿ kto¶ ma miga to nie ma ró¿nych spoiw tylko jedno dwa to pospawa komu¶ tym co ma a potem spaw pu¶ci i s± gadki, ¿e aluminium siê nie spawa. Skoro aluminium siê nie spawa to niech mi kto¶ wyt³umaczy co to s± te wzd³u¿ne parchy na ³±czeniach elementów konstrukcyjnych ram bo zawsze my¶la³em, ¿e to s± spawy ale jak widaæ to te¿ jaka¶ kosmiczna tajemnica. Spawa siê elementy prawie pó³ kilometrowych statków spawa siê elementy prawie kilometrowej wysoko¶ci budynków spawa siê elementy rakiet kosmicznych wiêc nie wiem co takiego niesamowitego jest w motocyklach, ¿e siê ich nie spawa.

Ice man 

Motocykl: GSXR 1100, FZ1
Imię: Tomek
Wysłany: 2010-05-03, 15:43   

je¿eli mozna tam w miare mozliwosci dobrze podejsc to naprawi to kazdy domoros³y spawacz.

I/JG53_Pogo
[Usunięty]

Wysłany: 2010-05-04, 11:00   

Artur tak siê sk³ada ¿e jestem spawaczem i co¶ ci wyt³umaczê po pierwsze nie ma czego¶ takiego jak :
Migomat czy migmat jak to ludzie sobie nazywaj± s± to dwie odmienne metody spawania !

MIG (Metal In Gas)
MAG (Metal Active Gas)

I je¿eli jeste¶my ju¿ przy spawaniu pó³automatem to nierdzewkê (aluminium) ¿eby pospawaæ musisz mieæ odpowiedni gaz os³onowy Argon a to jest najwa¿niejsza rzecz no i odpowiedni drut .
To tyle ze spraw sprzêtowych ale to nie wszystko bo technika spawania topienia siê materia³u te¿ jest inna i ³apkê trzeba mieæ wyæwiczon± by k³a¶æ porz±dne lagi a nie smarkaæ po materiale wiêc siê nie dziw ¿e spawanie nierdzewki to trochê wy¿sza szko³a jazdy i ludzie najzwyczajniej mówi± ¿e siê nie da bo nie potrafi± i tyle ...

Co do problemu kolegi to sprawa jest banalna ...
I nawet gazowo czy zwyk³ym elektrodowym trafokiem to pospawasz

prezesartur 

Wysłany: 2010-05-04, 14:58   

I/JG53_Pogo doceniam ale robisz to zbêdnie. Mo¿e nie jestem z wykszta³cenia spawaczem ale swoje wiem. Czy ABS czy PP czy PCV wszyscy mówi± plastik bo tak siê przyjê³o tak samo z migomatem. Co do migomatów to jak sam wiesz migomat potocznie mawia siê na pó³automat spawalniczym z mo¿liwo¶ci± spawania metod± MIG oraz MAG chocia¿ laik widz±c MIGa czy MAGa te¿ powie migomat. Fakt, ¿e trafniej by³ by mawiaæ migomag ale nie ja to wymy¶la³em. Jedna metoda s³u¿y do spawania stali druga do np. aluminium ró¿nica w spawaniu obu to rodzaj zastosowanego gazu os³onowego, którego rolê w spawaniu metod± elektrodow± pe³ni otulina elektrody w drucie proszkowym proszek. Dla stali bêdzie to CO2 dla Aluminium Agron. W spawalnictwie metod± spawania w os³onie gazu obojêtnego/aktywnego (mig/mag) stosuje siê te¿ hel oraz mieszanki wymienionych gazów. Nierdzewkê spawa siê o ile dobrze pamiêtam mieszank± 18 Agron 82 CO2. Druga sprawa przy spawaniu aluminium w stosunku do stali to konieczno¶æ zamiany biegunowo¶ci na pó³automacie. Jest jeszcze kwestia doboru odpowiednich ampera¿y,techniki,prawid³owego przetopu,przygotowania spawanego elementu itd. Jak sam wiesz wzi±æ miga i nacisn±æ przycisk potrafi ka¿dy i ka¿dy komu uda siê z³apaæ dwa kawa³ki metalu uwa¿a, ¿e ju¿ umie spawaæ jeszcze ludzie chodz± i powtarzaj±, ¿e migomat sam spawa. Widzia³em typów, którzy po 5 minutach twierdzili, ¿e nauczyli siê spawaæ. Jeden pospawa³ aluminium wzi±³em profil w rêkê pukn±³em o stó³ rozlecia³ siê potem by³o ju¿ tylko gorzej bo imbecyl notorycznie zapomina³ odkrêciæ gaz i dziwi³ siê, ¿e idzie mu jeszcze gorzej. Drugi elektrodówk± po³o¿y³ spaw fakt, ¿e wysz³o piêknie i dumny z siebie na mnie spogl±da ja udaje zachwyt biorê m³otek obt³ukuje piêkny "spaw" z ¿u¿lu, a tu siê okazuje, ¿e poza ¿u¿lem nie ma ¿adnego spawu i do typa mówiê no mia³e¶ racje to wcale nie jest takie trudne. Problem w tym, ¿e ludzie chodz± do takich g³±bów g³±by posmarkaj± potem siê rozleci i gadka, ¿e siê nie spawa tego srego owego. A u niektórych zawodowych spawaczy te¿ czasem jest kiepsko z pojêciem. Raz jak powiedzia³em, ¿e elektrodówk± spawa³em t³umiki w motocyklu to siê jeden g³±b (ten pierwszy którego wymieni³em) zacz±³ ze mnie ¶miaæ drugi zatrudniony jako spawacz to samo bo twierdzi³, ¿e to nie mo¿liwe. Powiedzia³em frajerom, ¿e siê o wyp³atê z ka¿dym mogê za³o¿yæ i zrobiê to na ich oczach oczywi¶cie jak zwykle rury zmiêk³y ale mentalno¶æ taka, ¿e siê ¿aden nie za³o¿y³ ale nabijali siê dalej. Przyszed³ starszy dziadek brygadzista co te¿ ju¿ nie jedne gus³a wyczynia³ i stwierdzi³, ¿e nic w tym dziwnego nie ma bo jest to do zrobienia dopiero dupy zamknêli (a jak pisa³em by³ tam go¶æ zatrudniony jako spawacz co twierdzi³, ¿e siê nie da).

Mimo wszystko dobrze wiedzieæ, ¿e jest spawacz bo pewnie nie raz bêdê mia³ jakie¶ pytanie. Przy okazji powiedz czy mia³e¶ do czynienia z inwertorówkami i czy op³aca siê to kupoiwaæ? Pomijam mobilno¶æ bo do transformatorówki zawsze mo¿na dorobiæ kó³ka, a je¶li kto¶ ma problem z jej d¼wiganiem to niech ma pretensje sam do siebie a nie do sprzêtu. Chodzi mi g³ównie o praktyczne zastosowania. Chcê kupiæ albo miga albo inwertor i zastanawiam siê co mi siê bardziej przyda, a z inwertorem nie mia³em do czynienia. By³ kiedy¶ na firmie, w której pracowa³em nowiutki inwertorowy pó³automat ale, ¿e kosztowa³o to ko³o 16-18 ty¶ to sta³ nieu¿ywany bo nikt nie chcia³ go dotykaæ. Spawacz siê ba³, ¿e siê zepsuje to ¶ciemni³ w³a¶cicielowi, ¿e nie dali w zestawie kabli jaki¶ i nie da siê go u¿ywaæ. ¯eby nie by³o niedomówieñ mi chodzi o zwyk³y inwertor do spawania elektrod±. Chodzi mi g³ównie o cykle ile czasu powiedzmy w takim tañszym sprzêcie trwa cykl 100% jakie potem przerwy czy fajnie to spawa w ca³ym zakresie ampera¿y czy dla ka¿dego jest ustalony jaki¶ nomina³ w ogóle jak siê to ma w porównaniu do transformatora o tym samym ampera¿u.

Daro ZX 

Motocykl: rn20
Imię: Daro
Wysłany: 2010-05-04, 16:08   

marcingliwice podczas jakiej czynno¶ci odkry³e¶ te pêkniêcie ?

Evil 

Motocykl: Fajno Honda
Wysłany: 2010-05-04, 16:38   

Podczas czytania swojego ulubionego czasopisma na kiblu... ;o
Matko co za pytania tu sie czasami zdarzaj± na forum ;o

prezesartur 

Wysłany: 2010-05-04, 16:45   

Daro ZX napisał/a:

Bêdê zgadywa³. Odkry³ to podczas patrzenia. :D

marcingliwice 

Wysłany: 2010-05-04, 18:24   

Witam
Motorek rozkrêcony, silnik na glebie jutro bêdzie spawanie poni¿ej fotki
http://img576.imageshack.us/i/dscf3027.jpg/
http://img39.imageshack.us/i/dscf3026u.jpg/
http://img163.imageshack.us/i/dscf3025.jpg/

macie mo¿e jakie¶ podpowiedzi co mo¿na jeszcze zrobiæ przy okazji wyjêtego silnika?

lewy 
i nieźle żyć :D

Motocykl: pół Hornetki 600
Imię: Wojtek
Wysłany: 2010-05-04, 18:48   

wyczy¶ciæ tam gdzie normalnie ma siê trudny dostêp i koniecznie patrzeæ, patrzeæ i jeszcze raz patrzeæ :) mo¿e jakie¶ inne pêkniêcia bêd±. czego oczywi¶cie nie ¿yczê :)

A nic Ci tam nie "wci±gnê³o" z ³añcuchem? Wygl±da jakby co¶ nie¼le piz³o, ¿e a¿ dziurê masz w rurce. Przecie¿ od samych wibracji by chyba siê tak nie porobi³o...

Daro ZX 

Motocykl: rn20
Imię: Daro
Wysłany: 2010-05-04, 19:44   

prezesartur napisał/a:
Daro ZX napisał/a:

Bêdê zgadywa³. Odkry³ to podczas patrzenia. :D

Je¿eli tak to powinien to podczas kupna zauwa¿yæ wiêc sobie daruj kolejnego inteligentnego posta na tym forum. Evil ma swój ¶wiat i swoje czasopisma wiêc jego akurat idzie zrozumieæ ;)

Pytam bo móg³ z tym ju¿ d³ugo je¼dziæ, a dopiero teraz to zauwa¿y³

prezesartur 

Wysłany: 2010-05-04, 20:10   

Daro ZX napisał/a:
Je¿eli tak to powinien to podczas kupna zauwa¿yæ wiêc sobie daruj kolejnego inteligentnego posta na tym forum. Evil ma swój ¶wiat i swoje czasopisma wiêc jego akurat idzie zrozumieæ ;)

Odpowied¼ by³a szyta na miarê pytania. Przecie¿ ewidentnie napisa³, ¿e to jego pierwszy motocykl wiêc kupi³ to zacz±³ ogl±daæ i wypatrzy³, a skoro pisze ¿eby sobie darowaæ teksty typu kto ci doradzi³ przy kupnie itp to znaczy, ¿e mo¿e dobrze wiedzia³ co kupuje i dosta³ taniej pod naprawê a nie chcia³ tego napisaæ ¿eby pseudoznawcy po nim nie pojechali, ¿e kupi³ ¶mieræ na kó³kach bo rurycka pynk³a. A je¶li tak zrobi³ to dobrze zrobi³ bo z ceny urwa³, a za naprawê ze 20z³ wyda. Sherlocka tu nie trzeba ¿eby doj¶æ do tego, ¿e jest jedna z tych dwóch opcji.

Do autora: Je¶li masz transformatorówkê to nawet nie ma sensu je¼dziæ z tym cholera wie gdzie tylko za³ó¿ pó³torówkê i sam to obspawaj.

Odpowiedz do tematu