|
Forum Śląskich Motocyklistów
|
|
spawanie ramy |
| Autor |
Wiadomość |
marcingliwice

Motocykl: Kawasaki ER 5
Imię: Marcin
|
Wysłany: 2010-05-04, 20:41
|
|
|
Mam spawacza ulicê dalej, wiêc spokojnie dopcham i zrobi mi to konkretnie za max 30z³
Rama zosta³a ogl±dniêta bardzo dok³adnie i wiêcej uszkodzeñ nie posiada
Nie bêdê opisywa³ historii tego pêkniêcia bo uwa¿am, ¿e nie ma sensu (nie je¼dzi³em z tym).
Dziêkujê za wszystkie porady |
_________________ http://www.opakowaniaozdobne24.pl |
|
|
|
 |
I/JG53_Pogo [Usunięty]
|
Wysłany: 2010-05-04, 22:42
|
|
|
Artur to zale¿y do czego chcesz spawarkê do jakich celów i tu musisz sam sobie odpowiedzieæ na to pytanie co bêdziesz spawa³.
Je¿eli jak±¶ drobnice która wymaga precyzji to polecam jakiego¶ dobrego Tiga z mo¿liwo¶ci± zmiany pr±du ze sta³ego na zmienny.
Je¿eli natomiast bêdzie to jakie¶ masowe spawanie w du¿ych ilo¶ciach lub o d³ugich lagach to jaki¶ dobry pó³-automat . A ze spawarek to polecam firme "Kempic" no i oczywi¶cie do tego gaz szlachetny
A do popierdó³ek styknie ci zwyk³y trafok lub palnik acetylenowy choæ ten akurat to zawsze siê mo¿e w gara¿u przydaæ
|
|
|
|
 |
prezesartur
Motocykl: Nie mam. Nie jestem cool.
Imię: Artur
|
Wysłany: 2010-05-04, 23:30
|
|
|
Ten pó³automat za 16-18 ko³a to chyba by³ kempi w³a¶nie.. pomarañczowa w ka¿dym b±d¼ razie obudowa sprzêt jak komputer wy¶wietlaczy LCD przycisków do sterowania w r±czce cudów niewidów. Tam mieli inwertorowy Kempi i zwyk³e Esaba i Bestera.
Tig odpada bo to ju¿ nie spawanie a rêkodzie³o. Mi chodzi o co¶ na u¿ytek domowy bardziej do stali ale al czy nierdzewkê te¿ czasem mo¿na by pospawaæ w sumie to nie wiem czy to bêdzie w³±czone raz na kwarta³. Mam transformatorówkê ale ki³a 140A mia³em migomaga ale sprzeda³em kumplowi bo nie mia³em butli i rolki siê posypa³y wiêc pogoni³em mu za ¶mieszne pieni±dze my¶la³em ¿e uszanuje i jak bêdzie trzeba to czasem u niego co¶ pocheftuje tymczasem zajecha³ tego miga obudowa porozkrêcana wê¿e ponadrywane wod± zalane a sprzêt w takim stanie spawa tak jak wygl±da. Moje trafo po¿yczy³ i doprowadzi³ do takiego stanu, ¿e brakowa³o tylko ¿eby na nie nasra³. Niby tym trafem pospawasz ale za³o¿ysz trójkê i za chwilê siê wy³±cz± trza czekaæ 10 minut i tak co chwila. Znowu mig w miarê wszechstronny ale raz ¿e do takiego u¿ytku nie chce wydawaæ kasy bo jak pisa³em z 4 razy w roku to odpalê i taki midimagster bestera by mi wystarczy³ my¶lê w zupe³no¶ci np. 1501 czy 1801 spawa³em 1800 i by³ nawet ale pracowa³ na sile a ja nie mam si³y ani mo¿liwo¶ci jej pod³±czenia czyta³em, ¿e te 1800-1801 na 230 nie za specjalnie chodz± a 1501 jest przereklamowany. One ju¿ kosztuj± bez butli 1700-2200z³ a trudno ¿ebym na taki u¿ytek bra³ co¶ jeszcze dro¿szego. I tak siê zastanawiam czy wywaliæ to trafo i wzi±æ takiego miga bo mo¿liwo¶ci bêdzie to mia³o podobne (w sensie przetopu) czy jaki¶ inwerter zamiast tego trafa a z migiem poczekaæ. Narobili tych tanich chiñczyków ale znowu wepchaæ siê w gówno te¿ bym nie chcia³. Nie jestem spawaczem to nie mam dostêpu do ró¿nych wynalazków z migów operowa³em dwoma czy trzema modelami transformatorem to samo wiêc nie mam porównania miêdzy poszczególnymi. Wiec jak mówiê TIG odpada bo nie wykorzystam w gaz siê nie chce pchaæ bo znowu butle przewody palniki topniki dupniki zanim siê nauczê zawsze trochê minie. Do gara¿u propan-butan wystarczy bêdzie ma³o dokupiê drug± butlê i tlenem zatankuje. Wiêc zostaje opcja migmat+inwerter lub trafo 250-300A wszystko na 230 w rozs±dnych pieni±dzach do sporadycznego u¿ytku ale sporadycznie nie znaczy, ¿e mam siê przy tym nawkur... zanim co¶ zrobiê. Jeszcze jak wygl±da sprawa wirówek czasem idzie jeszcze gdzie¶ kupiæ u¿ywkê a dziadki co tym kiedy¶ spawa³y twierdz±, ¿e na wirówki nie by³o bata ale skoro tak to czemu wirówki zniknê³y z rynku ? My¶la³em ¿eby zrobiæ jak± dobr± transformatorówkê samemu ale znowu jak mam za parê stów siê napier... to te¿ bez sensu. |
|
|
|
 |
marcingliwice

Motocykl: Kawasaki ER 5
Imię: Marcin
|
Wysłany: 2010-05-07, 20:25
|
|
|
Motorek pospawany i z³o¿ony pozostaje tylko regulacja hamulca, sprzêg³a, ³añcucha i hmm nie wiem czy o czym¶ zapomnia³em aha jeszcze wymiana p³ynu w ch³odnicy. Muszê czego¶ poszukaæ na ten temat bo jestem zielony. Jeszcze jedno, motorek odpali³ za pierwszym razem mam nadziejê, ¿e ju¿ tak zostanie
Pozdrawiam i DZiêkujê Bardzo za pomocne informacjê. |
_________________ http://www.opakowaniaozdobne24.pl |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie moesz zacza plikw na tym forum Nie moesz ciga zacznikw na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
• • • •  |