Forum Śląskich Motocyklistów Strona Główna Forum Śląskich Motocyklistów

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Yamaha MT-09
Autor Wiadomość
procek225 

Motocykl: niebieski :)
Imię: Tomek
Wysłany: 2013-09-30, 19:22   Yamaha MT-09

Yamaha wprowadza na początku października nowy model motocykla. Z tego co piszą będzie możliwość zapisania się na jazdę próbną. Ja się zapisałem na premierę :D i będę próbował zapisać na jazdę.
Opis MT-09
http://www.yamaha-motor.e...ries/mt-09.aspx
Info o premierze motocykla:
http://www.yamaha-motor.e....aspx?id=549015

Piecol 

Motocykl: Kawasaki Versys
Imię: Tomasz
Wysłany: 2013-10-01, 15:00   

Czekam z niecierpliwością.
Też zapisałem się w Dos Toros w Katowicach. Mają mieć testowy egzemplarz.

Edit:
O ! W Dos Toros też premiera ! :D Kilka dni temu nie było.
Ostatnio zmieniony przez Piecol 2013-10-01, 15:01, w całości zmieniany 2 razy  
Profil Facebook

procek225 

Wysłany: 2013-10-01, 19:14   

Ja się Piecol właśnie w DOS TOROS zapisałem na tę premierę 05.10. Nigdy na takim czymś nie byłem i jestem mocno ciekawy jak to będzie wyglądać i jakie atrakcje w związku z tym.
Jak też będziesz to będzie okazja podzielić się wrażeniami na gorąco.
Ostatnio zmieniony przez procek225 2013-10-01, 19:15, w całości zmieniany 1 raz  

Piecol 

Wysłany: 2013-10-05, 09:47   

Będę. Ciekawe czy będzie tak : https://www.youtube.com/watch?v=AXvy7kiIoQo :D
Profil Facebook

procek225 

Wysłany: 2013-10-05, 11:17   

Na stronie yamahy są zdjęcia z warszawy z POLand POSition:
nawet w ten deseń co w filmiku, tylko mniej dymu:
http://www.yamaha-motor.e....aspx?id=550733

Piecol 

Wysłany: 2013-10-05, 21:22   

Ciemno było jak w du... nie było nic widać. To na minus.
Na plus, że był Damian Śmigielski ;) i sushi.

Co do moto to już nie umiem się doczekać jazdy próbnej, ale zaskoczyło mnie jak bardzo stopy są z tylu i jak mocno skierowane w dół. Ale zgaduję, że to kwestia przyzwyczajenia. Na sporcie pewnie też jest jeszcze inaczej.
Profil Facebook

procek225 

Wysłany: 2013-10-05, 21:28   

Moje wrażenia takie - lekki jak rower, pozycja za kierownicą, hmm kwestia przyzwyczajenia, ale w pierwszym kontakcie tyłek mi zjeżdżał z siodełka w kierunku baku. Ugięcie kolan, w porządku. Na jazdę próbną jestem zapisany, wtedy coś więcej. Zgram zdjęcia na kompa to wrzucę tu jakieś.

Rozczarowany jestem tylko tym, że nie chcieli dołożyć opon zimowych ani dywaników, nie wspominając już o wycieraczce szyby tylnej. Nie mają też tych opcji w wyposażeniu akcesoryjnym.... no cóż, tunerzy będą mieli pole do popisu :D
Zresztą, czego chcieć od motocykla do jazdy po ciemnej stronie japonii, chyba tylko dobrego oświetlenia, a przednia lampa nieźle dawała po oczach więc raczej ok.
Ostatnio zmieniony przez procek225 2013-10-05, 21:30, w całości zmieniany 1 raz  

horbal 
Moderator

Motocykl: xj600
Imię: Karol
Wysłany: 2013-10-05, 22:26   

Cala szopka przed wjazdem motocykli troche za dluga jak dla mnie, ale fajnie wszystko przygotowane.
Motocykl jak najbardziej pozytywny :-) lekki,maly,i naprawde ladny. Czekam na jazde bo naprawde moto zacheca :-)

mg1989sos 
Założyciel

Motocykl: ZZR600
Imię: Michał
Wysłany: 2013-10-05, 23:07   

Pierwszy raz bylem na takiej prezentacji i chyba nie było najgorzej .. można by się tylko doczepić do prezentacji przez tego trzeciego gościa.. czytanie ze slajdów jakby nie bardzo miał pojęcie o czym mówi ... a co do samego moto .. ogólne wrażenie bardzo pozytywne... lżejszy niż wszystko na czym jeździłem.. a przynajmniej sprawiał takie wrażenie, na jazdę próbną się zapisałem to się sprawdzi jak to jeździ ... no i jedna uwaga co do samego moto ... rzecz na która Pure Evil zwrócił uwagę, a dokładnie tylna lampa... jest dokładnie na poziomie kanapy, minimalnie za nią, i jest mocowana na plastiku ... jeśli plecak zjedzie delikatnie z siedzenia do tyłu może ją najzwyczajniej urwać ...

Profil Facebook

Piecol 

Wysłany: 2013-10-06, 00:58   

Tylu Was(nas) tam było ?
Mogliśmy się umówić jakoś, żeby się poznać. Następnym razem ;)
Ta lampa to najgorszy element tego motocykla.
Faktycznie czytanie ze slajdów troszkę lipa, ale nie każdy ma dar występowania i lania wody przed publiką.
Zresztą i tak pojechaliśmy tam na nim usiąść, a nie dowiadywać ile ma koni i nm ;)
Profil Facebook

procek225 

Wysłany: 2013-10-06, 09:32   

Piecol napisał/a:
Tylu Was(nas) tam było ? Mogliśmy się umówić jakoś, żeby się poznać. Następnym razem ;)

Z mg1989sos się spotkaliśmy, był jeszcze z jedną osobą z forum, myślałem że to Ty jesteś ;) , ale teraz główkując i czytając post Michała, to chyba jednak Pure Evil (albo i nie) - jakoś tak wyszło że nie wymieniliśmy się ksywkami witając się.

Teraz pora na krótką relację dla tych co nie byli, a jednak zainteresowani:

Od samego początku motocykl jest przedstawiany jako tzw. "ciemna strona Japonii". W założeniu ma to oznaczać zaprzeczenie wszystkich cech, które przypisywane są temu narodowi od czasu kiedy przegrali drugą wojnę światową i mocno się zamerykanizowali (nie tracąc jednak przy tym do końca swojego stylu) - a zatem, praktyczności, służalczości, konformizmu. Jaki zatem miał być ten sprzęt? Wg. określeń marketingowych - bezkompromisowy, wyróżniający się w tłumie, dający mnóstwo frajdy z prowadzenia i nie
do końca praktyczny. O danych technicznych można przeczytać na stronie Yamahy, natomiast ciekawostką dla mnie jest fakt, że motocykl posiada możliwość wyboru sposobu charakterystyki w jaki będzie reagował na otwarcie przepustnicy. O ile (wg. prowadzących prezentację) w trybie A - ma być dziki i bezkompromisowy, rwać na koło od pierwszych sekund i powodować ciągły przepływ adrenaliny w żyłach prowadzącego, o tyle tryb B, ze swoją łagodną reakcją na ruchy przepustnicą ma umożliwić poprowadzenie pojazdu nawet przez niedoświadczonego motocyklistę. Co ciekawe, ma się zmieniać tylko sposób reakcji na gaz a nie charakterystyka mocy i momentu. Jak to działa, na to pytanie odpowie dopiero jazda próbna. Jeśli chodzi o wrażenia estetyczne, to wg. mnie jest to bardzo ładnie wykonany motocykl, bez denerwujących na pierwszy rzut oka niedoróbek. Wrażenie robią światła ledowe i to co dla mnie przy wyborze motocykla jest bardzo ważne opona 180 z tyłu :) . Kolejną rzeczą na jaką zwrócili uwagę prowadzący był niewielki zbiornik paliwa - 14 litrów. Mało, ale zwrócona została też uwaga na to, że spalanie przy spokojnej jeździe wynosi w granicach 4 - 4,5 litra, zatem zasięg motocykla byłby niezły. Czy jest to realne? Zobaczymy.
I kilka zdjęć:
Hasła promujące nowy model motocykla, na chustach reklamowych:

Moment, na który wszyscy czekali - uroczysty wjazd bohaterów wieczoru:

Prezentacja:

Poczęstunek też był:

Bohater wieczoru:

Ściana płaczu - czyli zapisy na jazdę próbną cieszyły się ogromną popularnością:

Przymiarek nie mogło zabraknąć:

Podsumowując - wydarzenie bardzo udane, motocykl robi duże wrażenie, pozostaje więc czekać na jazdy próbne.

Odpowiedz do tematu