|
Kask |
| Autor |
Wiadomość |
horbal
Moderator

Motocykl: xj600
Imię: Karol
Wiek: 34 Dołączył: 16 Lis 2010 Posty: 591 Skąd: Piekary Śląskie
|
Wysłany: 2011-02-02, 15:04 Kask
|
|
|
| Witam chciałem zapytać o opinie na temat kasku Naxa f1 . Czym w codziennym uzytkowaniu różni się kask matowy do połysku ? Szukam swojego pierwszego poważnego kasku totalnie sie nie znam na tym , może macie jakieś inne propozycje w tej cenie ? http://naxa.pl/kask.php?model=F1&foto=F1I_a |
|
|
|
 |
mg1989sos
Założyciel
Motocykl: ZZR600
Imię: Michał
Wiek: 37 Dołączył: 05 Kwi 2010 Posty: 2367 Skąd: Szczecin
|
|
|
|
 |
tlusty

Motocykl: CB 450 N
Imię: Wojtek
|
Wysłany: 2011-02-02, 15:13
|
|
|
stary w tej cenie bierz i śmigaj
i masz z głowy jeden z odwiecznych problemów motocyklisty...
Poprzedni kash Shiro full face miałem w pół macie, przetarłem cały chusteczkami W5 do czyszczenia wizjerów z lidla i był jak nowy. Teraz mam cały w czarnym macie, widać na nim każdy odcisk palca, trudniej doczyścić. Ale kogo to obchodzi, kaski są do śmigania a nie do czyszczenia.
a inne? Lazer? Ale czy ma wyjmowany wkład? Raczej nie |
|
|
|
 |
d1abol
czerwony dioboł
Motocykl: CBR F4i FS
Imię: Mateusz
|
Wysłany: 2011-02-02, 15:30
|
|
|
Jest takie przyslowie, ze kask kupujesz za tyle, na ile wyceniasz swoja glowe
Kask bylby chyba ostatnia rzecza na ktorej bym oszczedzal.
A tak w teamcie... wez lepiej lakierowany (polysk). Po kazdym dluzszym wypadzie bedziesz scieral garscie robali ze skorupy. Czasami ciezko jest sie takiego zaschnietego robala pozbyc, a na matowym po skrobaniu moze zostac ladny slad. |
|
|
|
 |
malinka
wolny strzelec

Motocykl: Kruszunka (GSX-R 600 K3)
Imię: Agnieszka
Wiek: 37 Dołączyła: 05 Kwi 2010 Posty: 697 Skąd: SCI - dzikie strony
|
Wysłany: 2011-02-02, 15:34
|
|
|
| Lazer vertigo przy 110 km/h w kontakcie z asfaltem daje rade, to ci mogę powiedzieć z własnego doświadczenia. |
|
|
|
 |
eve
...3,14 i reszta

Motocykl: eFZet szósty w negliżu
Imię: IWI
Wiek: 42 Dołączyła: 26 Lip 2010 Posty: 3417 Skąd: Orzesze
|
Wysłany: 2011-02-02, 15:38
|
|
|
| malinka napisał/a: | | Lazer vertigo przy 110 km/h w kontakcie z asfaltem daje rade, to ci mogę powiedzieć z własnego doświadczenia. |
podpiszę się pod malinką
fakt że w kontakcie z asfaltem nie miałam do czynienia ale ogólnie z kasku jestem bardzo zadowolona i cena nie wiele wyższa od Naxa.
http://www.motoakcesoria....rozm-p-498.html |
_________________ "Życie należy przeżyć tak, aby gołębie przelatujące nad twoim grobem zesrały się z wrażenia." |
|
|
|
 |
sylaD-Team
Barbie Killers Squad

Motocykl: Yamaha YP400 Majesty
Imię: Sylwia
Wiek: 42 Dołączyła: 07 Kwi 2010 Posty: 152 Skąd: WodzisÂław ÂŚlÂąski
|
Wysłany: 2011-02-02, 15:53
|
|
|
Prawda taka , że każdy będzie chwalił swoje.
Najważniejsze kryterium : KONIECZNIE przymierzyć kask .
najlepiej przymierzyć kilka modeli , by mieć choć minimalny pogląd na to co dobrze nam na dyńce leży i w czym czujemy się w miarę komfortowo.
Jeżeli masz do przeznaczenia tak niewielką kwote na kask i nie masz możliwości by dołożyć do nieco bardziej renomowanej skorupy - trudno.
Pamiętaj , że w kaskach z tego przedziału cenowego - bardzo szybko "wygniata się" wnętrze , dlatego trzeba zwrócić uwagę na to by dopasować kask w ten sposób żeby leżał jak najciaśniej - ale bez powodowania bólu i punktowych ucisków powyżej skroni.
Co do lakieru - w praktyce najłatwiejszy w utrzymaniu jest połysk .
Reasumując , ja radzę dołożyć jakieś 150 zł i kupić już coś rozsądnego gdzie nie będzie nerwów z "niedoróbkami" czy wygniatającym się wnętrzem.
Osobiście bym tak zrobiła - ale to moja taka rada
Pozdrawiam a w razie pytań zapraszam na pw lub gg
Syla
[ Dodano: 2011-02-02, 15:57 ]
| malinka napisał/a: | | Lazer vertigo przy 110 km/h w kontakcie z asfaltem daje rade, to ci mogę powiedzieć z własnego doświadczenia. |
A w jakim kasku teraz smigasz? bo rozumiem że Lazer to musiał pójśc w odstwakę przy glebie z tą prędkością i kontakcie z asfaltem . |
_________________ SALON SERWIS ... CZEGO DUSZA MOTOCYKLISTY ZAPRAGNIE - ZAPRASZAMY
http://www.facebook.com/damir.team.wodzislaw |
|
|
|
 |
greenmack

Motocykl: rower
Imię: maciek
|
Wysłany: 2011-02-02, 15:57
|
|
|
| ja mam naxe i jak dla mnie troche za glosna jest ale to chyba wina moto, bez zatyczek juz nie wyjezdzam bo ostatnio nie slysze co do mnie ludzie gadaja nawet do godziny po zejsciu z moto. Co do szumu przy wiekszych predkosciach od wiatru to da sie przezyc |
_________________ http://www.dwagary.pl/ |
|
|
|
 |
malinka
wolny strzelec

|
Wysłany: 2011-02-02, 16:06
|
|
|
| sylaD-Team napisał/a: |
A w jakim kasku teraz smigasz? bo rozumiem że Lazer to musiał pójśc w odstwakę przy glebie z tą prędkością i kontakcie z asfaltem . |
Dalej w tym samym. Wiem że nie powinnam, że to ryzyko, ale brak kasy na to, może ładnie uproszę swojego anioła stróża o nowy na urodziny |
| Ostatnio zmieniony przez malinka 2011-02-02, 16:08, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
sylaD-Team
Barbie Killers Squad

Motocykl: Yamaha YP400 Majesty
Imię: Sylwia
Wiek: 42 Dołączyła: 07 Kwi 2010 Posty: 152 Skąd: WodzisÂław ÂŚlÂąski
|
Wysłany: 2011-02-02, 16:08
|
|
|
| malinka napisał/a: | | sylaD-Team napisał/a: |
Dalej w tym samym. Wiem że nie powinnam, że to ryzyko ale brak kasy na to może ładnie uproszę anioła stróża o nowy na urodziny |
Dziwne że nadaje się do użytku
No to żykej dziołcha to tego Anioła co by Cie trzimoł fest . ( masz koszulkę "jestem hardkorem" ? ) |
_________________ SALON SERWIS ... CZEGO DUSZA MOTOCYKLISTY ZAPRAGNIE - ZAPRASZAMY
http://www.facebook.com/damir.team.wodzislaw |
|
|
|
 |
malinka
wolny strzelec

|
Wysłany: 2011-02-02, 16:11
|
|
|
| sylaD-Team napisał/a: |
Dziwne że nadaje się do użytku
No to żykej dziołcha to tego Anioła co by Cie trzimoł fest . ( masz koszulkę "jestem hardkorem" ? ) |
Nadaje się ale wiele rys jest na nim Przy następnym kontakcie bym nie wróżyła wiele dobrego. A z hardcoru to już niewiele mi zostało syla, to już nie jest dawna malina co lubiła pociągnąć za manete i 140 minimum na liczniku. Teraz grzecznie |
| Ostatnio zmieniony przez malinka 2011-02-02, 18:22, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
horbal
Moderator

Motocykl: xj600
Imię: Karol
Wiek: 34 Dołączył: 16 Lis 2010 Posty: 591 Skąd: Piekary Śląskie
|
Wysłany: 2011-02-02, 17:13
|
|
|
Dzięki wszystkim za opinie , jednak wezmę naxę i zobaczymy jak się będzie sprawować
|
_________________ Suzuki gs500 ->Yamaha xj600 |
|
|
|
 |
mayty
100% straight

Motocykl: mały fazer
Imię: Arek
|
Wysłany: 2011-02-02, 17:23
|
|
|
| Ja myślę że warto też zwrócić uwagę na wentylację i szybę w kasku nie tylko lakier. Grexa mam i całkiem ok, Suomy prawie nie paruje, a w tym sezonie przetestuję AGV i HJC. Sporo ludzi widzę właśnie w kaskach tych dwóch firm. |
|
|
|
 |
tlusty

Motocykl: CB 450 N
Imię: Wojtek
|
Wysłany: 2011-02-02, 18:10
|
|
|
No dobra mayty jak ktoś ma do wydania więcej jak 2-3 stówki na kask to może sobie zawracać dupę wentylacją, wagą, "głośnością" kasku i fabrycznym anti fogiem. Ale jak celujesz w podstawowe modele to bierzesz ten który najlepiej leży albo akurat jest w promocji, nie oszukujmy się nie każdy człowiek na motocyklu jeździ w 100% skrupulatnie dobranym stroju...
Gadanie, że na kasku się nie oszczędza, nie ma sensu w sytuacji kiedy ja nie chce anti foga, wyjmowanego wnętrza, blendy, niskiej wagi i dobrego wyciszenia Po pierwsze patrze na materiał z jakiego wykonana jest skorupa, jak leży na dyńce, i jakość wykonania. Na taki kask nie potrzebuje więcej niż 300-400 PLN. Zgadza się? |
|
|
|
 |
malinka
wolny strzelec

|
Wysłany: 2011-02-02, 18:18
|
|
|
Ja bym posłuchała Syli jako sprzedawca dobrze Ci radzi. Na kasku nie powinieneś oszczędzać lepiej zapłacić koło 400 zł za kask i mieć średniej/a spełniający w miarę swoją funkcję jakości niż za dwie stówy który po roku użytkowania nie będzie taki sam jak wcześniej. A kurtkę i inne rzeczy idzie taniej wychaczyć na allegro czasem trafiają się perełki. W sumie na pocztątek starczy ci kask rękawice jakaś kurtała i porządniejszy but (np. glany).
W sumie na forum niedawno sprzedawał za tańszą kasę kaski (bodajże HJC - przeglądnij tą ofertę i się zapytaj go coby ci doradził) jeden forumowicz, poniżej link do tematu:
http://forum.motocyklisto...?highlight=kask |
|
|
|
 |
|
|