|
zatarty silnik? po naprawie w serwisie ATV zabrze ul webera |
| Autor |
Wiadomość |
pszemek7

Motocykl: xtz750
Imię: Przemcia
Wiek: 36 Dołączył: 22 Kwi 2012 Posty: 54 Skąd: ja sie tu wzioł?
|
Wysłany: 2012-08-07, 22:43 zatarty silnik? po naprawie w serwisie ATV zabrze ul webera
|
|
|
UWAGA!!!
Dziś 14.08.2010 odebrałem z serwisu motocykl Suzuki gs 500.
Tym razem jestem bardzo zadowolony z usługi! Motocykl jest na chodzie pali od strzała.
Chłopaki wymienili zaworki iglicowe wraz z gniazdami oraz olej.
Wszystko to odbyło się w ramach naprawy gwarancyjnej czyli nie wzieli odemnie nic.
Z tego miejsca przepraszam serwis ATV w Zabrzu za zbyt pochopny osąd. Jestem osobom impulsyjną i uważam że zbyt pochopnie postąpiłem z tym smarowaniem na forum.
Chłopaki przetestowali mojego gsa przez pare dni i mówią że wszystko jest już ok.
Teraz ja pojeżdżę troszkę ale jestem przekonany że będzię dobrze
Jeszcze w ramach sprostowania:
Gdy pisałem że motocykl stał 3 tyg w serwisie to nie dodałem że 2 tyg. JA OSOBIŚCIE załatwiałem ssimering więc dlatego trwało to tak długo.
Co jeszcze mogę dodać, nie odesłali mnie z kwitkiem, zaproponowali abym przyjechał za tydzień zdać sprawozdanie jak się spisuje. Więc na PLUS!
Witam sprawa ciągnie się kilka ładnych długich tygodni.
Opisze w punktach jakie były objawy co robili "mechanicy" i jakie są skutki. Proszę o wszelkie rady zarówno prawne jak i mechaniczne.
Objawy:
-z przewodu odprowadzającego nadmiar benzyny zaczęła cieknąc benzyna
-z tego samego przewodu ciekł olej wyrzucony odmą do filtru powietrza i tamtędy na zewnątrz
-Suzuki jeździło nie muliło wchodziło płynnie na obroty
-NIE kopciło
-czasem na ssaniu miał mało obrotów ale po nagrzaniu było ok
-podejrzenie że benzyna dostała się do oleju
Zawiozłem do serwisu ATV w Zabrzu przy ul. Webera (celowo podaje nazwę i adres by nikt tam nie oddawał swojego motocykla na pewno nie gsa)
Naprawy:
-prosiłem by sprawdzili zaworki iglicowe w gaźniku bo wyczytałem że często są nieszczelne i przelewają paliwo które może dostać się do oleju. "fachowcy" stwierdzili że to niemożliwe ale po kilku moich prośbach zapewnili mnie że jest ok
-wymienili uszczelniać popychacza wałka sprzęgła bo ciekł olej
-wyczyścili i zsynchronizowali gaźniki
-wymienili olej - starego który był wymieniany 300km temu spóścili aż 4litry ponoć poprzedni fachowiec przelał i nie wylał całego starego. olej obecni "fachowcy" wąchali i stwierdzili ze wszystko jest z nim ok
Po odebraniu z serwisu:
-motocykl na serwisie nie chciał odpalić ale w końcu odpalił, potem się kapłem że zostawili kranik na PRI!
-na rezerwie dławił się mulił na ON było ok
-przejechałem 20km bez problemu odstawiłem na garaż
-drugi dzień godzina 14 motocykl z ledwością odpala na ssaniu 1100obr i gaśnie strzela
-staram dojechać się na serwis po 20m dochodzi do eksplozji z silnika wydobywa się siwy dym przerażony dzownie na serwis
-motocykl przewieziony na serwis
-tam kombinują nie wiedzą co się dzieje
-doszedłem że benzyna jest w nowym oleju! "fachowcy" też!
-sprawdzenie kompresji wynik 6 i 6,5 "fachowiec" twierdzi że jest ok
-godzina 18 telefon z serwisu że mam wymienić na własny koszt silnik!
-Nie potrafią ustawić gaźników bo kompresja powinna wynosić od 10 do 12 ale ponoć zatarłem silnik, jak byłem na serwisie to trochę na siwo kopcił, na serwisie dusili go na obrotach itp na tym benzynowo olejowym roztworze
Oddałem jeżdżący motocykl dostałem martwy?
oferta serwisu:
-przyznali mi racje że zawór iglicowy przepuszczał paliwo
-podejmą się naprawy w/w zawrku i wymienią olej i mam liczyć że kompresja wzrośnie
Moje roszczenia:
-skoro odałem zepsuty motocykl to czemu jeździł na nim i czemu robi się ze mnie durnia że ejst sprawny? czemu jeździli na takim oleju? Czemu uważają że nie ma tu ich winy? co zrobić? powiedzili że nie ma co ustawiać gaźników bo są ok to czemu doszło do eksplozji? jak wywalczyć jakieś zadośćuczynienie za zmarnowane 3tyg i za zepsuty silnik? Może coś pomóc trzecia wymiana oleju? |
_________________ Wieje Ci w głowe podczas jazdy? Sprawdź ten artykuł |
| Ostatnio zmieniony przez pszemek7 2012-08-14, 19:13, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
ralfązo
Motocykl: był 600 i 900
Imię: RALF
|
Wysłany: 2012-08-07, 22:57
|
|
|
siemano napisz który mechanik naprawiał ci sprząta ?
nie ukrywam ze mnie ciekawość rozwala ? |
|
|
|
 |
SKURA

Motocykl: LEGENDY PRL
Imię: ADAM
|
Wysłany: 2012-08-08, 04:23
|
|
|
Ralf jak ty trzymasz łape na tych serwisach haha:)
co jeden serwis w tym zabrzu to lepszy:D
Jedni twierdza ze nakretka nie dokrecona a tu prosze akcja niezla |
_________________ Facebok-AJS Dabrowa gornicza
REGULACJE ZAWORÓW,REGULACJE GAŻNIKÓW,SYNCHRONIZACJA GAZNIKOW,WYMIANA PLYNÓW,FILTRÓW,
Oraz inne rzeczy serwisowe.....ZAPRASZAM
 |
|
|
|
 |
pszemek7

|
|
|
|
 |
Cris
call me snake...

Motocykl: Yamaha XJ600
Imię: Cris
Wiek: 59 Dołączył: 06 Paź 2010 Posty: 3401 Skąd: Milton Keynes UK
|
Wysłany: 2012-08-08, 07:24
|
|
|
| Co.zrobic? Pożyczyć łopatę i zaprosić mechanika na grzyby. |
_________________ Wróg publiczny nr 1 |
|
|
|
 |
ArturS

Motocykl: XT600 Téréféré
Imię: Artur
|
Wysłany: 2012-08-08, 14:35
|
|
|
I nie bać się samemu grzebać w tak prostym silniku Bierz serducho na stół i samemu oceń czy coś z tym można zrobić. Więcej raczej nie popsujesz, może być już tylko lepiej
A tak się jeszcze zapytam - jeśli benzyna przedostawała się do oleju, to jego stan powinien być podwyższony (o ile w ogóle by się nie przelewał). Tam chyba jest mokra micha, tak? |
| Ostatnio zmieniony przez ArturS 2012-08-08, 14:38, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Cortex

Motocykl: -
Imię: Rrrrr
|
Wysłany: 2012-08-08, 14:42
|
|
|
ja u nich 2x zmieniałem opony. robota wykonana prawidłowo. dziek za info, bedziemy omijać łukiem |
_________________ amicus certus in re incerta cernitur
 |
|
|
|
 |
ralfązo
|
Wysłany: 2012-08-08, 15:57
|
|
|
| pszemek7 napisał/a: | | ten młody taki bo jest ich tam dwóch bracik tego co pracuje w sklepie i taki młody gościu to właśnie ten młody |
jaki kolorek włosów ?
chudy - gruby ?
gladki - pryszczaty?
bo mam małą teorie |
|
|
|
 |
SKURA

Motocykl: LEGENDY PRL
Imię: ADAM
|
Wysłany: 2012-08-08, 17:19
|
|
|
| deadrider mowisz ze o dobrego mechanika ciezko...dlatego ja robie na wlasna reke a nie robie komus na buty... |
_________________ Facebok-AJS Dabrowa gornicza
REGULACJE ZAWORÓW,REGULACJE GAŻNIKÓW,SYNCHRONIZACJA GAZNIKOW,WYMIANA PLYNÓW,FILTRÓW,
Oraz inne rzeczy serwisowe.....ZAPRASZAM
 |
|
|
|
 |
pszemek7

|
Wysłany: 2012-08-08, 19:15
|
|
|
| ArturS napisał/a: | I nie bać się samemu grzebać w tak prostym silniku Bierz serducho na stół i samemu oceń czy coś z tym można zrobić. Więcej raczej nie popsujesz, może być już tylko lepiej
A tak się jeszcze zapytam - jeśli benzyna przedostawała się do oleju, to jego stan powinien być podwyższony (o ile w ogóle by się nie przelewał). Tam chyba jest mokra micha, tak? |
twój post dodał mi troche otuchy że gorzej już nie może być ino lepiej
tak oleju przybyło wlali 2,9 litra wylali 5l!
to jest moje konto
doczytałem w pewnym temacie na forum gs że kolega tam miał kompresje 7 i pisali mu że silnik ma zatarty i z taką kompresja nie ma prawa chodzić a u mnie kompresja wynosi niby 6 i 6,5 ale on odpala itp. przynajmniej 20km temu chodził jak igła a przez 20km kompresja nie jest w stanie spaść o 50% cudów przecież nie ma. Myśle że sam pomiar był nieprecezyjny.
A pytanie mam bo przeczytałem tam o próbie olejowej. ale nie do końca jest to wyjaśnione jak to mam przebiegac wiem że raz mam wlać troszkę oleju do gniazda świecy pokręcić chwilke załorzyć manometr i sprawdzić jeszcze raz?
nie pasuje mi coś tu ta kompresja
udałem się do emerytowanego mechanika jego opinia:
Serwis dał dupy że zostawili na pri karnik co spowodowało zalanie gaźników i dostanie sie benzyny do oleju. benzyna rozpuściła wszelkie brudy w silniku i w skrzyni, mogła uszkodzić uszczelniacze temperatura na silnik poszła co również mogło uszkodzić uszczelniacze (to się zgadza jeden poszedł). bo nowy olej wymieniony 20km temu jest czarny jak smoła!
jego rada:
zalać nowy olej pojeździć z 300km ale bardzo spokojnie i wymienić olej i poprawnie sprawdzić kompresje.
Jak długo kręcicie sprawdzając kompresje? Mi w serwisie zakręcił tylko parę razy (i wskazówka się chyba zatrzymała) wiem że czeka się do zatrzymania wskazówki, a jeszcze jedno czy akumulator może mieć jakiś wpływ na kompresje? Ogólnie aku jest nowy ale bardzo dużo był kręcony bo tam nie chciał odpalić mi nie odpalił kiedyś zostawiłem na światłach itp. czy można taki test przeprowadzić z podłączonym prostownikiem?
ogólnie jestem wkurwiony na serwis bo wmawiali mi że motocyklk jest sprwny i wszystko jest ok a teraz jednak wyszło że nie jest. Powiedzieli że zaworki iglicowe zrobili a teraz się przyznali że jednak nie zrobili
myślę że jutro cos się wyjaśni |
|
|
|
 |
ralfązo
|
Wysłany: 2012-08-08, 20:55
|
|
|
ty beczysz kolego ale widze ze wczesniej miałes nie halo z tym piecem opisywałes to na forum
wiec moze nie ich wina a ty wsadzileś ich na mine !!????
http://forum.motocyklisto...zyny-vt5681.htm |
|
|
|
 |
pszemek7

|
Wysłany: 2012-08-08, 21:42
|
|
|
może i becze
tak jak wyżej napisałem z powodu tego że było podejrzenie że benzyna jest w oleju poszedł na serwis po naprawie powiedzili że wszystko jest ok i benzyny nie było teraz jest twierdzenie że niby wtedy była benzyna. Nie mówie że jest to tylko i wyłącznie ich wina ale prawda jest taka że oddałem jeźdżący zbierający się a dostałem ....
A problem był w tym że kranik zaczoł przeciekać i zaworki iglicowe puściły i dlatego ciekło i ciężko odpalał
za 1 razem oleju było 4,2l (olej plus benzyna)
po serwisie po kilku dniach po wymianie oleju (5litrów oleju i benzyny)
więc nie wiem dlaczego sugerujesz że ich ..... na mine.
Póki co troche ochłonołem i wstrzymuje się z wydaniem ostatecznej opini zobaczymy jak się sprawa zakończy mam nadzieję że jakoś polubownie |
|
|
|
 |
Abaddon [Usunięty]
|
Wysłany: 2012-08-08, 21:57
|
|
|
| Jeśli nie przestaniecie przeklinać, temat poleci do kosza. |
|
|
|
 |
pszemek7

|
Wysłany: 2012-08-08, 22:08
|
|
|
dobra przepraszam poniosło mnie pierwszy i ostatni raz, już nie będę
proszę o nieusuwanie tematu bo będę jeszcze potrzebował Waszej pomocy zobaczymy jak się wszystko potoczy |
|
|
|
 |
ralfązo
|
Wysłany: 2012-08-08, 23:43
|
|
|
| wszystko wyjdzie w praniu czas zweryfikuje kto tu kreci czy ATV czy pszemek7 |
|
|
|
 |
|
|