|
Forum Śląskich Motocyklistów
|
|
nowy komp |
| Autor |
Wiadomość |
Vifier [Usunięty]
|
Wysłany: 2010-04-13, 19:52 nowy komp
|
|
|
Szukam jakiego¶ stacjonarnego kompa w cenie do 1,5tys. (bez monitora itp. - sama baza). Niestety laptopik nie wyrabia z modelowaniem a musze co¶ wyskrobaæ w inventorze. Oczywi¶cie nie powiem bo i co¶ bym odpali³ z gier
Jakie podzespo³y moglisbyscie zaproponowaæ? Nie siedze juz w kompach i nie wiem co sie dzieje na rynku |
|
|
|
 |
prezesartur
Motocykl: Nie mam. Nie jestem cool.
Imię: Artur
|
Wysłany: 2010-04-13, 19:53
|
|
|
| Same markowe przynajmniej bêdziesz wiedzia³ ¿e sprzêt bêdzie chodzi³ jak trzeba |
|
|
|
 |
OCC Senior
sorry but without me
Motocykl: to zło
Imię: róży
|
Wysłany: 2010-04-13, 19:54
|
|
|
w wieku 16 lat projektujesz w inventorze?
szukaj kompa z karta graficzna rekomendowana przez Autodesk. to bardzo przyspiesza prace.
ps. milo widzec ze jenak potrafisz pisac jak czlowiek. |
|
|
|
 |
Vifier [Usunięty]
|
Wysłany: 2010-04-13, 19:56
|
|
|
a tam odrazu projektuje... narazie sie bawie
A czy ktos z szanownych kupi³ ostatnio nowego kompa? |
|
|
|
 |
prezesartur
|
Wysłany: 2010-04-13, 20:25
|
|
|
| id¼ do kleszcza rzuæ 1500z³ i powiedz Luisowi - poproszê komputer i tam co¶ wybierze. Teraz komputery s± na tylke szybkie ¿e co nie kupisz to bêdzie dobre |
|
|
|
 |
Vifier [Usunięty]
|
Wysłany: 2010-04-13, 20:36
|
|
|
Ten æwok nie ma nawet dobrych p³yt DVD a co dopiero kompy. Kupi³em u niego kiedy¶ Sound Blaster 5.1 a dosta³em jaki¶ szit za 30z³. Wtedy SB kosztowa³ ponad 2 stówki...
Czy on Ci nie przypomina marsza³ka Komorowskiego? |
|
|
|
 |
prezesartur
|
Wysłany: 2010-04-13, 20:50
|
|
|
| taka promocja i jeszcze narzekasz... zamówisz konkretne rzeczy to przywiezie konkretne rzeczy nie przywiezie to nie bierzesz proste. A co do komputerów to jak z telefonami komórkowymi tyle tego narobili ¿e nie wiadomo co jest grane. procesory i tak porównywalne dyski te¿ karty te¿ wiêc czego by¶ nie kupi³ w danym przedziale cenowym to bêdzie porównywalne. |
|
|
|
 |
ser-jones
spamer terrorysta

Motocykl: mam
Imię: Ser
|
Wysłany: 2010-04-14, 07:48
|
|
|
Teraz nie najlepszy moment jest na kupno komputera. Ceny podzespo³ów s± na do¶æ wysokim poziomie, my¶lê ¿e ko³o wakacji bêdzie taniej no ale to zale¿y od wielu rzeczy.
Ja zazwyczaj kompy sk³adam sam, a ju¿ na pewno wybieram czê¶ci, zawsze. Nie kupuje w marketach.
Do wyceny kompa proponuje stronê: http://www.komputronik.pl/ i konfigurator, laik sobie poradzi, ale trzeba czytaæ opinie i testy najlepiej na portalach internetowych np. www.benchmark.pl
Tu jest przydatne i proste zestawienie GPU, czyli kart graficznych: http://www.benchmark.pl/zestawienie_gpu.html £atwo sprawdziæ która karta jest wydajniejsza.
[ Dodano: 2010-04-14, 08:51 ]
Ostatnio sk³ada³em w³a¶nie takiego kompa, g³ównie pod k±tem gier. Jak wiadomo gry maj± spore wymagania, ale g³ówny nacisk jest k³adziony na kartê graficzn±. Sterowniki i kody gier coraz bardziej obci±¿aj± GPU, a CPU ma tutaj coraz mniejsze znaczenie.
Za minimum na obecny czas to procesor dwu rdzeniowy np. Pentium Dual Core E5300. Oczywi¶cie im wiêcej rdzeni i wiêksze taktowanie tym lepiej, ale cena jest tutaj decydujaca. Proponuje procesor Intela ze wzglêdu na potencja³ do podkrêcania i niezawodno¶æ, co do AMD to cenowu ju¿ tak dobrze to nie wygl±da jak kiedy¶, a i mo¿liwo¶ci procków co do przetaktowania s± mniejsze.
Zatem: Pentium Dual Core E5300 - 239 z³.
P³yta g³ówna to najwa¿niejsza czê¶æ kompa, musi byæ stabilna jak ska³a, co do portów, czy mozliwo¶ci overclockerskich tutaj nie ma co siê wypowiadaæ, na firmowej p³ycie te 15 % podkrêciæ proca zawsze mo¿na i to na boxowym ch³odzeniu praktycznie bez zmiany napiêæ. Tutaj do zestawu proponuje tani±, firmow± stabiln± p³ytê bez bajerów. Proponujê firmê Asus lub Gigabyte z podstawk± 775, nie ma co przep³acaæ. Wiêkszo¶c modeli ma zintegrowan± kartê ale my i tak do³o¿ymy w³asn±, nie ma problema.
Obs³uga Ramu to przewa¿nie tylko 4GB ale my¶le ¿e to wystarczy min na 2 - 3 lata, potem i tak trzeba wszystko wymieniæ, ja kompa wymieniam co 2 lata. Ostatnie miesi±ce to podobno przewaga Asusa (wraca do dobrych tradycji), a Gigabyte troche spasowa³, taka moja opinia.
P³yta: Asus P5 KPL-AM podstawka 775 - nieca³e 200 z³
Pamiêci Ram, proponuje firmowe, mog± byæ z radiatorami, DDR2 800, na pocz±tek w jednej ko¶ci 2GB, potem najwy¿ej do³o¿y siê kolejne 2GB. Proponuje Kingstona, ale nawet GoodRam da rade, nie braæ noname. Oczywi¶cie pamiêci powinny byæ dopasowane do czêstotliwo¶ci p³yty g³ównej. W DDR3 nie ma co siê pakowaæ, drogo wyjdzie, choæ pamiêci pewnie na przysz³o¶æ by siê przyda³y.
GoodRam DDR2 2GB 800MHz - 209 z³.
Karta graficzna, no tu to jest problem, ja wole kupiæ starszy topowy model za niewielkie pieni±dze ni¿ nowy okrojony. Ostatnio bra³em karty ATI, ale z racji tego ze ten zastaw oparty bêdzie na Intelu to proponuje GeForca, mniej k³opotów ze sterami i ogólnie wszystko dzia³a, choæ wydajno¶æ mo¿e nie najwy¿sza. Tutaj szukamy taniej wydajnej karty by pograæ bez problemu w najnowsze gry przy du¿ej rozdzielczo¶æi, w HD mo¿e byæ problem przy wymagaj±cych tytu³ach, a wiadomo ¿e natywna rozdzielczo¶c monitora ma tutaj znaczenie, dlatego ja wymieram monitory LCD o mniejszej rozdzielczo¶ci natywnej by komp dawa³ rade, nie wiem jak bêdzie w tym przypadku, nie znam monitora. Proponuje doskona³± kartê jak± jest GF 9800 GT Gigabyte 512 MB, dlaczego tylko 512, a no dlatego ¿e wiêksza pamiêæ podra¿a nam kartê a u¿ywana jest tylko przy du¿ych rozdzielczo¶ciach, przy rozdzielczo¶ciach np. 1440 - 900 nie ma to ¿adnego znaczenia wiêc po co przep³acaæ, szyna oczywi¶cie 256 bitow, obecnie wystarczy nawet GF9600 ale chyba nie na d³ugo ju¿, wiêc 9800 bêdzie optymalnym rozwi±zaniem a tañsze wersje w podobnej cenie ale nowsze GF240 siê i tak przy nim chowaj±. Patrzeæ na kartê z dobrym i cichym ch³odzeniem.
Zatem: GF 9800 Gigabyte 512 MB (mo¿e byæ Asus, te¿ dobry) - 359 z³.
Dysk Seagate 250 GB - ok. 140 z³ (zawsze u¿ywam Seagate i nie narzekam)
Co do obudowy to proponuje kupiæ wieksz± o dobrym ch³odzeniu i wszystko siê zmie¶ci bez problema, co do zasilacza to lepiej kupiæ osobno firmowy min 500 Wat, ale to cena min 200 zeta za sam zasilacz, patrzeæ tez by by³ cichy i mia³ filtry.
Reszta to ju¿ wedle uznania, DVD-ROM, klawiatura, mysz
Taki zestaw z powodzeniem powinien siê zmie¶ciæ w kwocie 1500 z³. Komp bêdzie cichy, stabilny i wydajny. Pamietajmy ¿e komputer jest tak dobry jak najgorsza jego czê¶æ wiêc nie nabieraæ siê na chwyty marketingowe tylko kupowaæ sprawdzone firmowe podzespo³y. |
|
|
|
 |
prezesartur
|
Wysłany: 2010-04-14, 18:54
|
|
|
| A ja siê nie zgodzê. Po pierwsze systemy jak na razie nie radz± sobie rewelacyjnie z obs³ug± wielu rdzeni wiêc jak na razie zakup czegokolwiek ponad 2 to strata kasy. Poza tym w niektórych zastosowaniach procesor o wiêkszej czêstotliwo¶ci taktowania sprawdzi siê znacznie lepiej ni¿ procesor o dwóch wolniejszych rdzeniach wiêc procesor wybiera siê pod kontem zastosowania. Co do Hdd to samsung robi teraz dyski o lepszych parametrach ni¿ seagate s± szybsze, cichsze i maj± mniejsz± temperaturê pracy. Kupno 250 GB za 140 z³ jest bezsensowne skoro dok³adaj±c 30-40 z³ mo¿na mieæ 500GB i lepsze parametry pracy. Co do obudowy to wiêksze znaczenie ma odpowiednia cyrkulacja powietrza ni¿ jej wielko¶æ. Obudowa mniejsza o lepszych parametrach przep³ywu powietrza bêdzie lepszym rozwi±zaniem od du¿ej ale gorzej zaprojektowanej. P³ytê g³ówn± lepiej wybraæ z wy¿szej pó³ki z lepszym wyposa¿eniem. Komputer bêdzie mo¿na bardziej upgraedowaæ w przysz³o¶ci a poza tym eliminuje to zakup dodatkowych kart rozszerzeñ w momencie kiedy p³yta sama w sobie jest wyposa¿ona w np. Wifi, buletooth, raid itp. |
|
|
|
 |
Vifier [Usunięty]
|
Wysłany: 2010-04-14, 21:15
|
|
|
| ser-jones napisał/a: | | Teraz nie najlepszy moment... |
Dzienkuje Ci bardzo za wyczerpujoncy tekst, masz u mnie browara!
Stwierdzi³em ¿e nie bede kupowa³ kompa ¿eby zrobic jeden projekcik i zostane przy moim, obsran.m na mientowo laptopie
Za 1,5 kafla kupie sobie multiteca albo nolana
[ Dodano: 2010-04-14, 21:16 ]
aha, temat do usuniêcia hyba ¿e kto¶ chce skopiowac tekst sera d¿onsa |
|
|
|
 |
OCC Senior
sorry but without me
Motocykl: to zło
Imię: róży
|
Wysłany: 2010-04-14, 21:18
|
|
|
| Vifier napisał/a: | | aha, temat do usuniêcia hyba ¿e kto¶ chce skopiowac tekst sera d¿onsa |
gdyby nie ten tekst to tez bym go usunal ale troche szkoda takiego eseju
zostawimy. moze ktos bedzie chcial cos dopisac.
| prezesartur napisał/a: | | Po pierwsze systemy jak na razie nie radz± sobie rewelacyjnie z obs³ug± wielu rdzeni |
radza sobie lepiej lub gorzej ale obsluga ramu na systemach x64 jest o niebo lepsza. |
|
|
|
 |
prezesartur
|
Wysłany: 2010-04-14, 21:56
|
|
|
| Rezygnacja z zakupu 4 rdzeniowego procesora na rzecz 2 rdzeniowego nie wyklucza nie korzystanie z architektury 64 bitowej. Wiêc odpowied¼ trochê w stylu: HDD caviara ma s³abszy transfer ale mniejszy czas dostêpu. |
|
|
|
 |
ser-jones
spamer terrorysta

Motocykl: mam
Imię: Ser
|
Wysłany: 2010-04-15, 08:30
|
|
|
| prezesartur napisał/a: | | A ja siê nie zgodzê. |
A ja Cie zaskoczê i siê z Tob± zgodzê Ogólnie chodzi³o o kompa za niewielkie pieni±dze i chcia³em siê dostosowaæ, z twojej odpowiedzi wnosze, ¿e masz na my¶li kompa za dwa razy tyle bo np. dobra obudowa do kompa kosztuje tyle co budzet przeznaczony na ca³o¶æ w tym wypadku. Nie mam zamiaru wdawaæ siê w techniczny be³kot bo bêdzie to dla wiekszo¶ci pewnie ma³o interesuj±ce i ma³o zrozumia³e, a "troche" siê na tym znam. Moim zdaniem do tych zastosowañ i za te pieni±dze to optymalne rozwi±zanie, oczywi¶cie mo¿na siê spieraæ jaka firma lepsza i czy nie lepiej 0,5 zamiast 0,25 TB ale nie widzia³em nic, ¿e bêdzie to archiwum Divx, MP3 czy jpg. W tym wypadku, stabilna tania p³yta, proc i grafa to priorytety. |
|
|
|
 |
I/JG53_Pogo [Usunięty]
|
Wysłany: 2010-04-15, 12:02
|
|
|
Miesi±c temu kupi³em nowego kompa bez monitora wiêc co nieco napisze co wybra³em i co polecam
Przede wszystkim mocny zasilacz 500 w np z modecoma by wszystko chodzi³o na cacy czyli ogólnie obudowa z dobrym zasilaczem
P³yta g³ówna ASUS P5QL/EPU
Procesor Pentium Core 2 Duo E7600 freq 3.06 Ghz FSB 1066.
I my¶lê ¿e w zupe³no¶ci wystarczy dwu rdzeniowy proc bo potencja³u czterordzeniowego my¶lê ¿e nie wykorzystasz no chyba ¿e zajmujesz siê grafik± komputerow± i animacj± .
Karta graficzna no i tu bym postawi³ by¶ wybra³ jak±¶ dobr± kartê w dzisiejszych czasach Ram+ karta grafiki ma du¿e znaczenie.
Ja kupi³em Asusa EN9800 GT - 1GB DDR 3
Ram 4 GB Kingston ale jeszcze na DDR 2
Dysk - Samsung 500 Gb
Do tego zainstalowa³em Windowsa 7 w 64 bitowej wersji !
I naprawdê polecam ten system chodzi on stabilnie ,szybciutko jeszcze ani razu mi siê nie zawiesi³ no a gry ¶migaj± na najwy¿szych detalach bez problemu
£±czny wydatek to ok 1700 z³ (bez ramu bo kupi³em go wcze¶cniej kilka miesiêcy temu)
Ale zawsze mo¿esz z czego¶ zrezygnowaæ lub kupiæ po prostu taniej .
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
Dawid [Usunięty]
|
Wysłany: 2010-04-15, 13:01
|
|
|
| W tañszych konsttrukcjach odradzam ca³kowicie stosowanie procesorow Intela - ma gorszy stosunek wydajnosci do ceny. Za te pieni±dze mo¿na ju¿ z³o¿yæ porz±dny zestaw z procesorem czterordzeniowym AMD, który dodatkowo bêdzie znacznie ³atwiejszy do rozbudowy. Intel podzieli³ klientów na bogatych i biednych - masz wiec serie i3, i5 oraz i7. Jak chcesz zmienic pozniej procesor na lepszy to lipa, a kupujac plyte z gniazdem AM3 mozesz dzisiaj wstawic procek nawet za dwiescie zlotych, a pozniej nawet najszybszy na rynku. Intel tego nie daje. |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie moesz zacza plikw na tym forum Nie moesz ciga zacznikw na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
• • • •  |