|
Forum Śląskich Motocyklistów
|
|
Elektryk z Katowic i okolic!! Pilnie potrzebuję!! |
| Autor |
Wiadomość |
bodziak_spiz

Motocykl: Honda CBR 600rr
Imię: Andrzej
|
Wysłany: 2012-04-23, 12:29 Elektryk z Katowic i okolic!! Pilnie potrzebuję!!
|
|
|
Witam , wszystkich
potrzebuję oddać do naprawy moja Hanie jakiemuś zaufanemu elektrykowi bo gdy się nagrzeje motorek to nie chce odpalać. odebrałem dzis od mechanika i on nie wie co z nia jest nie tak ladowanie jest dobra , rozrusznik opalał na gorąco i też działał. Mowil ze moze akumulator stracił siłę rozruchową i nie chce palić po przejechaniu dluzszej trasy bo za duzo traci pradu na swiatla , zegary itp a ze po tych 10-15 min sie regeneruje i nabiera trosze mocy i potem normalnie pali. Help Bo nikt nie wie co jest z moja hania |
|
|
|
 |
Peter6969
Motocykl: VFR V-TEC GSF600S na wydaniu
Imię: PIOTR
|
Wysłany: 2012-04-23, 15:09
|
|
|
| Kolego sprawdz sobie luz zaworów pewnie go już nie masz i dlatego jak silnik jest zimy to odpala a na zagrzanym wszystko sie rozszerza i nie może odpalić elektryka nie ma z tym nic wspólnego |
|
|
|
 |
bodziak_spiz

|
Wysłany: 2012-04-23, 22:23
|
|
|
| Peter6969 napisał/a: | | Kolego sprawdz sobie luz zaworów pewnie go już nie masz i dlatego jak silnik jest zimy to odpala a na zagrzanym wszystko sie rozszerza i nie może odpalić elektryka nie ma z tym nic wspólnego |
Poniżej link z tego jak zachwuje sie moto gdy jest nagrzane :
http://www.youtube.com/wa...eature=youtu.be
To moga być zawory o ktorych mowisz ? |
|
|
|
 |
emil

Motocykl: motocykl
Imię: lucek
Wiek: 112 Dołączył: 05 Kwi 2010 Posty: 3698 Skąd: somalia
|
Wysłany: 2012-04-23, 22:27
|
|
|
nie wydaje mi się.
podmień ten akumulator na jakiś inny i zobacz czy jest to samo.
wygląda jakby się ugotował regler i nie ładuje w ogóle, jedynie aku traci moc na rozruch i światła. Ale może poszło któreś uzwojenie w altku i regler nie ma skąd brać mocy. Mierzyłeś napięcia międzyfazowe na wejściu do reglera (pomiędzy żółtymi przewodami)? Pomierz, ustaw miernik na 200VAC/ACV i uważaj żebyś się nie dotknął bo może boleć. Jak odpalisz to pomierz pomiędzy trzema parami: 1-2, 2-3, 1-3, polaryzacja nie ma znaczenia bo to prąd przemienny. Ma być to samo. Jeśli dobrze pamiętam, to napięcie powinno sięgnąć ok 100V, ale to też zależy od modelu. Tak czy siak na każdej parze ma być taki sam wynik, zapisz sobie je najlepiej. Od razu pomierz na wyjściu z regulatora co masz pomiedzy czerwonym a ramą, i na samym akumulatorze na klemach.
Tu podejrzewam, że aku już nie żyje, pytanie dlaczego. Jak będzie zdupione to nie pomierzysz dokładnie ładowania.
Pozdro |
_________________ a nie bede nikogo obrazal.. |
| Ostatnio zmieniony przez emil 2012-04-23, 22:32, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
bodziak_spiz

|
Wysłany: 2012-04-24, 16:46
|
|
|
| emil napisał/a: | nie wydaje mi się.
podmień ten akumulator na jakiś inny i zobacz czy jest to samo.
|
miałeś chyba rację , kupiłem dziś nowy akumulator żelowy , koszt 150 zł. Wsadziłem do Hani i odpaliła jak głupia jak nigdy do tej pory. Jeździłem dziś , dystanse podobne do tych co zawsze ( a nawet dłuższe) i moto za każdym razem pali jak trzeba. Zobacze na dniach czy nadal będzie tak się utrzymywać dobrze , bo nie chciałbym się rozczarować i zobaczyć że znów nie pali , wtedy będę martwić się tym ładowaniem
Póki co działa Dzięki wielkie Emilll ! |
|
|
|
 |
emil

Motocykl: motocykl
Imię: lucek
Wiek: 112 Dołączył: 05 Kwi 2010 Posty: 3698 Skąd: somalia
|
Wysłany: 2012-04-24, 16:53
|
|
|
no dobra, to narazie masz jedną z przyczyn załatwioną. teraz pomierz ładowanie tak, jak napisałem powyżej, zacznij od napięcia na akumulatorze, ma nie przekroczyć 14,5V na wysokich i nie spaść poniżej 13,5 z włączonymi światłami. Czyli wszystkie światła na ON, i mierz, u mnie ciagle jest ok 14,2-14,4. Jeśli tak będziesz miał, jak napisałem, to winny był tylko aku.
pozdrawiam! |
_________________ a nie bede nikogo obrazal.. |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie moesz zacza plikw na tym forum Nie moesz ciga zacznikw na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
• • • •  |