Forum Śląskich Motocyklistów Strona Główna Forum Śląskich Motocyklistów

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
WSK 125 Rejestracja. Pomóżcie.
Autor Wiadomość
uzi68
[Usunięty]

Wysłany: 2012-03-15, 22:29   WSK 125 Rejestracja. Pomóżcie.

Chciałbym sobie sprawić coś takiego. wsk .
Jak można to zarejestrować bez zbytnich komplikacji? Proszę doradźcie. Tak na poważnie.

Largo 
Laluś - Czaruś

Motocykl: Virusia & Halynka
Imię: Bartek
Wysłany: 2012-03-15, 23:14   

OHOHOHo
Z kąd ja to znam - Uzi - co by ci tu doradzić.
Na własnym przykładzie - jak lata temu walczyłem nad moim moskitem
byłem w takiej samej sytuacji.
Chciałem rejestrować na "Żółte tablice" ale jeszcze w tedy przepisy w takim przypadku były nie przychylne.
Więc załatwiłem sprawę tak: Po znajomości zwróciłem się do właścicielki złomowiska z którego kupiłem mase części aby wypisała mi "kwitek" że zakupiłem u niej rame o takich nr seryjnych. A że była to bardzo poczciwa serdeczna kobieta to pozytywnie rozpatrzyła moją prośbę - zgineła w wypadku samochodowym w zeszłym roku.
Z tym kwitkiem z masą fotek pobiegłem do wydziału komunikacji. Naczelnik pokręcił troche głową widząc ten "kwitek" ale po oglądnięciu fotek zrozumiał ile trudu w niego włożyłem i wystawił skierowanie na "pierwsze badanie techniczne" - ale się udało!!

Przepisy się troszke zmieniły
Drugą możliwością są żółte tablice gdzie do rejestracji - jesli nie ma dokumentów wystarczy pisemne oświadczenie, że jest sie legalnie w posiadaniu tego pojazdu
Do tego opinia rzeczoznawcy poj. zabytkowych(wg. nowych przepisó chyba wystarczy zwykły rzeczoznawca-nie jestm pewien), przegląd, wpis na liste....
Musze poszperać za tym rozporządzeniem

Plusem żółtych tablic jest to że płacisz OC w tedy kiedy jeżdzisz (tzn. mozesz zapłacić za 1 miesiąc) i przegląd bezterminowy

Wada żółtych tablic:
Często się zastanawiałem na różnych zlotach poj. zabytkowych dlaczego naprawde stare samochody nie są zarejestrowane jako zabytek, odp. okazała sie prosta - podlegasz pod konserawtora zabytków i wiąże się to z kilkoma obłożeniami (np.bez jego zgody nie możesz pojazdu wywieść za granice).

Ja powoli dojrzewam do przerejstrowania mojego Komarka na zabytek - muszę w wolnej chwili podskoczyć do zaprzyjaznionej stacji diagnostyczej i zapytac czy ich rzeczoznawca podejmie sie mojego przypadku.

Uzi jak sie zdecydujesz na tę rakiete to razem powojujemy :)

"Si vis pacem para bellum"
Ostatnio zmieniony przez Largo 2012-03-15, 23:16, w całości zmieniany 1 raz  

magik
[Usunięty]

Wysłany: 2012-03-15, 23:25   

jak wyżej żołte tablice są bez sensu co do normalnej rejestracji to albo rama z papierami albie sprawdzasz czy jeszcze widac numery i są nabite jesli nie składasz o przeglad w urzedzie oni daja CI swistek do rzeczoznawcy on wystawia Ci kwit ze pojazd moze być dopuszczony do ruchu nabija CI numer na rame wydaje papiur a z tym papiurem już normalnie

tylko jak zwykle wszystko w polsce zalezy od dobrej woli pań urzędniczek a one chyba takiej nie posiadaja :( Przerabialem temat z reszta nawet gdzies na forum było cos o ramach samoróbkach itp Jedyną szansą jest rejstracja na pojazd typu SAM żółte blachy bez papierów bedzie cholernie ciezko uzyskaćo ile w ogóle bedzie to mozliwe

uzi68
[Usunięty]

Wysłany: 2012-03-16, 09:08   

Dzięki Panowie. Pojadę ją obejrzeć.

Largo 
Laluś - Czaruś

Wysłany: 2012-03-16, 10:03   

Uzi naprawde ładna sztuka Kawał polskiej motoryzacji - jeszcze za te pieniadze
Jak bedziesz chciał nią przyjechać na kołach to Ci moge pożyczyć Tablice i dowód rejestracyjny (bo mojej WSK-ce jeszcze długo nie będą potrzebne )

kendi 

Motocykl: MZ TS 150 / XJ 900 Diversion
Imię: Wojtek
Wysłany: 2012-03-16, 20:47   

Largo napisał/a:
Często się zastanawiałem na różnych zlotach poj. zabytkowych dlaczego naprawde stare samochody nie są zarejestrowane jako zabytek, odp. okazała sie prosta

Mi sie jesycye obilo o uszy ze nie mozna przekraczac 60km.h

Ja mam zamiar zarejestrowac moja MZ na zolte blachy na nastepny sezon, bo teraz oplacilem OC i nie mialem juz kasy gdyz zakupilem XJ :)

Largo 
Laluś - Czaruś

Wysłany: 2012-03-17, 00:06   

kendi napisał/a:
Mi sie jesycye obilo o uszy ze nie mozna przekraczac 60km.h

Dopuszczalna prędkość maksymalna jest określana przez rzeczoznawce w PROTOKOLE OCENY STANU TECHNICZNEGO POJAZDU ZABYTKOWEGO
I w zależności od jego stanu rzeczoznawca może obłożyć pojazd ograniczeniami:
-dop. predkosc max.
-zakaz przewozu pasazerow
-zakaz przewozenia ładunków
-zakazy jazdy w okreslonych warunkach.
- i jeszcze szereg innych rzeczy.

kendi napisał/a:
Ja mam zamiar zarejestrowac moja MZ na zolte blachy na nastepny sezon

Fajnie, że chcesz - nie chce Cię zniechecać ale Ciężka droga przed tobą.

uzi68, powiem to poraz kolejny - WSK naprawde fajna
Rejestracja tego cudeńka nie jest nie wykonala - ale jest bardzo mocno nieopłacalna.
Gdyby to była "pamiatka rodzinna" i miałbyś do niej sentyment - to warto robić to dla tzw. "SPORTU"
Bo jesli nie masz sentymentu a zalezy Ci zeby mieć takie moto to daj 3-4tys. i bedziesz miał ideała z papierami.

uzi68
[Usunięty]

Wysłany: 2012-03-17, 10:09   

Myślę nad tym. Kupić padakę z papierami i coś pokombinować.

magik
[Usunięty]

Wysłany: 2012-03-17, 10:40   

uzi68 napisał/a:
Myślę nad tym. Kupić padakę z papierami i coś pokombinować.
to zależy od Ciebie czy wolisz kopać sie z urzednikami i papierami czy babrać sie w oleju smarze ze srubkami i nakrętkami

Largo 
Laluś - Czaruś

Wysłany: 2012-03-17, 23:02   

magik napisał/a:
to zależy od Ciebie czy wolisz kopać sie z urzednikami i papierami czy babrać sie w oleju smarze ze srubkami i nakrętkami

Ja wole śrubki, nakrętki i smary - dodam do tego jeszcze szczotki druciane i papier ścierny niż użerać się z ludźmi

Odpowiedz do tematu