Forum Śląskich Motocyklistów Strona Główna Forum Śląskich Motocyklistów

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Jakiej firmy grzane manetki. Profesjonalny montaż
Autor Wiadomość
arturm 

Motocykl: v-strom 2012
Imię: Artur
Wysłany: 2013-10-14, 00:21   Jakiej firmy grzane manetki. Profesjonalny montaż

Chcę zamontować grzane manetki do V-stroma 2012, ale nie wiem jakiej firmy i gdzie? Proszę doradżcie jakie najlepiej wybrać żeby były solidne i trwałe, no i GDZIE W CZĘSTOCHOWIE profesjonalnie i precyzyjnie mi to zamontują i za rozsądną cenę?
Nadmieniam, że jestem świeży po długoletniej przerwie. Za pomoc z góry serdecznie dziękuję i pozdrawiam!

Maro 

Motocykl: VFR800 V-tec'02
Imię: Marek
Wysłany: 2013-10-14, 01:54   

Ostatnio miałem podobny problem, bo w moich padło sterowanie, przy okazji rozładowując do cna aku. Zamontowane miałem przedpotopowe Oxfordy.

Nie wiem, jakie było ich wysłużenie, ale po zużyciu samego materiału manetek podejrzewam, że poprzedni właściciel ich nie montował, także żyły i działały dość długo ;) . Zastanawiałem się nad zmianą na Saito lub powrót na Oxford.

Poczytałem troszkę tu i tam, wyszło na to, że Saito nie ma zbyt pochlebnych opinii (ponoć dosyć awaryjne, słabo grzeją i długo się rozgrzewają). Padło na Oxford HotGrips przykład.

Montaż podstawowy we własnym zakresie, w sumie nic trudnego. Dodatkowo dodałem przekaźnik za 12zł, który pozwala włączyć podgrzewanie dopiero po przekręceniu kluczyka w stacyjce oraz wyłącza je po wyjęciu kluczyka. W sumie to dodatkowe zabezpieczenie, bo w tych nowych sterownik z manetek odetnie je automatycznie, gdy napięcie na aku spadnie poniżej 10,5V z tego co pamiętam (moje poprzednie tego nie miały ;) ).

Wszystko działa i jestem bardzo zadowolony. Ostatnio śmigałem przy 5st. i przy rekraacyjnej jeździe drugi stopień grzania wystarczył. Wczoraj na A4 przy 10st. i dość znacznej prędkości również drugi bieg na manetkach, także zapas mocy jeszcze jest spory :) .

Bass 
Pal gumę a nie dusze

Motocykl: R1200GS
Imię: SEBA
Wysłany: 2013-10-14, 14:28   

arturm, proponuje firmę DAYTONA używałem je od lat i praktycznie miałem je przy każdym motocyklu i nigdy mnie nie zawiodły. Co do montażu proponuje ASO z pewnością cena cie nie zabije . pozdro

horbal 
Moderator

Motocykl: xj600
Imię: Karol
Wysłany: 2013-10-14, 15:23   

Jesli kupowales nowke w salonie to podjedz tam i dowiedz sie czy nie musisz w ASO robic takich rzeczy zeby nie miec potem ewentualnych problemow z gwarancja

Zrzęda 
Lord Malkontent

Motocykl: GSX1250FA
Imię: Łukasz
Wysłany: 2013-10-14, 19:35   

Potwierdam to co mówi horbal. Jedź do ASO bo w przypadku jak coś się sknoci to Ci mogą nie uznać gwarancji. Ja w ASO montowałem Oxfordy i nie zapłaciłem jakiś tam kosmicznych kwot.

arturm 

Wysłany: 2013-10-14, 20:46   

Bardzo dziękuję wszystkim! Nawet przez myśl mi nie przeszło że mógłbym przez to stracić gwarancję! Gdy na początku pytałem o możliwość montażu gmoli to nie widzieli przeciwwskazań. Kontaktowałem się wcześniej z ASO w Piasecznie skąd brałem motocykl. Obecnie montują TYLKO "najnowsze" Oxfordy, Wcześniej głównie Daytony :( . Cena z montażem jak dla swojego klienta to 430zł. co wydaje mi się trochę dużo. Nadmienię, że bardziej kierowałem się w stronę Daytony

[ Dodano: 2013-10-14, 21:11 ]
arturm napisał/a:
Bardzo dziękuję wszystkim! Nawet przez myśl mi nie przeszło że mógłbym przez to stracić gwarancję! Gdy na początku pytałem o możliwość montażu gmoli to nie widzieli przeciwwskazań. Kontaktowałem się wcześniej z ASO w Piasecznie skąd brałem motocykl bo wybieram się do nich (prawdopodobnie w czwartek) w innej sprawie i pomyślałem że może się zdecyduję na montaż ale obecnie montują TYLKO "najnowsze" Oxfordy, Wcześniej głównie Daytony :( . Cena z montażem jak dla swojego klienta to 430zł. co wydaje mi się trochę dużo. Nadmienię, że bardziej nakierowany byłem w stronę Daytony
. Teraz już nie wiem co zrobić

horbal 
Moderator

Motocykl: xj600
Imię: Karol
Wysłany: 2013-10-14, 22:14   

Gmole nie ingeruja w mechanike ani elektryke motocykla i chyba dlatego ich instalacja nie narusza gwarancji ;) tak mi sie wydaje

Zrzęda 
Lord Malkontent

Wysłany: 2013-10-15, 11:56   

Jako klient masz prawo zażyczyć sobie żeby zamontowali Ci to co im przywieziesz. Z pewnymi zastrzeżeniami. Nie dają gwarancji na sprzęt który montujesz - ale sama robocizna jest objęta gwarancją i nie tracisz też gwarancji motocykla. Ja im zawiozłem kupione w necie i mi założyli. Nie musisz tego robić w ASO gdzie kupowałeś motocykl.

Waldi59 

Motocykl: dwa nakedy
Imię: Waldemar
Wysłany: 2013-10-15, 22:00   

Ja zamontowałem Oxfordy sport montaż zajął mi 2 godziny nic trudnego masz dwa przewody + i - tego nie da się spieprzyć. u ciebie może to potrwać pół godziny więcej ze względu na ilość śrubek które trzeba odkręcić aby ściągnąć zbiornik paliwa.
Ostatnio zmieniony przez Waldi59 2013-10-15, 22:04, w całości zmieniany 1 raz  

arturm 

Wysłany: 2013-10-16, 17:41   

Bardzo dziękuję wszystkim! Na razie odkładam to na póżniej. W sobotę wyjeżdżam na 2tyg. Najpierw może kupię ocieplane rękawiczki z GORE-TEX np.firmy Held

Zrzęda 
Lord Malkontent

Wysłany: 2013-10-16, 20:56   

Waldi - problem jest w tym, że mogą się w razie W doczepić i nie gwarancja przepadnie. Bo założenie samemu to żadna filozofia.

Waldi59 

Motocykl: dwa nakedy
Imię: Waldemar
Wysłany: 2013-10-16, 23:50   

należy sprawdzić czy jest w warunkach gwarancji adnotacja dotycząca tego że montaż należy wykonać w ASO ja zainstalowałem manetki sam bo lubię od czasu do czasu porozkręcać albo moto albo auto, wymiana klocków hamulcowych, uszczelniaczy, linek, napędu to jest to co lubię.

emil 

Motocykl: motocykl
Imię: lucek
Wysłany: 2013-10-21, 21:51   

najlepiej wszystko robić w ASO :D

Edisiewicz 

Motocykl: vfr 800 vtec
Imię: Marek
Wysłany: 2013-10-23, 19:44   

emil napisał/a:
najlepiej wszystko robić w ASO :D
Tak, wtedy się podobno gwarancji na stare manetki nie straci
Ostatnio zmieniony przez Edisiewicz 2013-10-23, 19:46, w całości zmieniany 1 raz  

Thorgal1 
Moderator

Motocykl: XVS950
Imię: Czarek
Wysłany: 2013-10-24, 18:51   

nie lepiej kupić drugą kierę i w niej zamontować grzanie?
a przed wyjazdem na przegląd przekręcać starą
:) :) :) :) :) :) :) :)
:) :) :) :) :) :) :) :)

Ostatnio zmieniony przez Thorgal1 2013-10-24, 18:52, w całości zmieniany 1 raz  
Profil Facebook

Odpowiedz do tematu