Forum Śląskich Motocyklistów Strona Główna Forum Śląskich Motocyklistów

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
CBR 600 F4 - Pisk z okolic pompy wody
Autor Wiadomość
Arkadius 

Motocykl: 954
Imię: Arek
Wysłany: 2010-11-30, 10:15   CBR 600 F4 - Pisk z okolic pompy wody

Witam

Mam problem ze swoją Hondą CBR600 F4 (2000r.). Po rozgrzaniu moto gdzieś do 60% temperatury wg skali na wolnych obrotach pojawia się bardzo dobrze słyszalny pisk z okolic pompy wody. Pisk znika po lekkim podkręceniu obrotów albo po krótkim wychłodzeniu moto. Pojawia się zawsze przy określonej temp. i tylko na wolnych obrotach. W momencie jak włącza się dmuchawa pisk na chwilę ustaje a za chwilę włącza się ponownie. Sprawdziłem już magneto - tam wszystko wygląda ok, spuściłem płyn chłodniczy i wyciągnąłem pompę - tam też wszystko WYDAJE SIĘ być w porządku.. Dolałem płynu chłodniczego.. Jakie jeszcze macie pomysły? Bo ja zaczynam już tracić wszelką nadzieję.. Dodam że pisk sprawia wrażenie jakby nie był mechaniczny tylko jakby załączał się jakiś czujnik i generował taki "elektryczny" pisk jakby z jakiegoś piszczka. Z czym takie zjawisko może być związane? Ktoś się spotkał z podobnymi przypadłościami?

Nie wiem czy to ma jakikolwiek związek z powyższym ale.. Mam też wrażenie że zbiornik wyrównawczy nie otwiera się bo nie widać po wymianie płynu chłodniczego żadnego ruchu cieczy.. Ile go było tyle jest. Co więcej kolor też się nie zmienił chłodnicę zalałem czerwonym Dynagelem a w zbiorniku wyrównawczym jest jakiś zielony płyn.
Jeszcze jedna ważna sprawa - ponoć do układu wchodzi ok 2,4l u mnie natomiast nie weszło nawet 2l i poziom był już pod korkiem. Coś jest niedrożne czy jak??

Próbowałem znaleźć już odpowiedź w kilku miejscach i wszędzie cisza.. Mam nadzieję że na rodzimym Śląsku znajdę kogoś kto podpowie albo nawet kogoś kto pomoże z naprawą ;)

Pozdrawiam i liczę na Waszą pomoc
Arek

MadJack
[Usunięty]

Wysłany: 2010-11-30, 11:21   

Z tym, ze nie wchodzi tyle plynu ile trzeba to moze swiadczyc, ze uklad w ktoryms miejscu jest zapowietrzony. Nie wiem jak to wyglada w F4 ale u mnie w F2 zrobilem w ten sposob, ze spuscilem plyn za pomoca sruby spustowej, ktora znajduje sie u mnie w w okolicy dzwigni zmiany biegow. Pozniej wlalem 1,5 l. Do chlodnicy. Korek u mnie jest nie daleko bezpiecznikow pod przednia owiewka. Odpalilem moto i czekalem az zassa do obiegu z chlodnicy i dolewalem tak caly czas. Jak sie moto zagrzala mozna troszke przegazowac wtedy plyn idzie w obieg. Dolewalem tak dlugo az bylo pod korkiem. Jesli chodzi o zbiornik wyrownawczy to wychodza z niego 2 wezyki. Jeden idzie do okolicy korka na chlodnicy (jak jest super wysoka temp i cisnienie skacze to tym wezykiem wszystko sobie splywa do zbiorniczka. Drugi wezyk idzie w okolice korka spustowego. Nie ma w F2 pompy ktora zasysa plyn. Wiec przy wymianie plynu zbiorniczek wyrownawczy mialem pusty i pusty pozostal. Teraz na koniec sezony bylo w nim nie wiele. Raczej nie stalem nigdzie w korkach, zeby temp skakala.

Co do piszczenia to nie jestem w stanie pomoc, przez internet.

Arkadius 

Wysłany: 2010-11-30, 13:12   

Weszło mi prawie 2l i po zagrzaniu i przegazowaniu moto poziom jest prawie na max pod korkiem także CHYBA wszystko powinno być ok. Aha - nie spuszczałem płynu z tłoka ani ze zbiornika wyrównawczego, tylko z chłodnicy przy pomocy śruby do spuszczania płynu. Dziwi mnie tylko że nie ma żadnego ruchu płynu w zbiorniku wyrównawczym mimo że po kilkuminutowym zagrzaniu i gazowaniu moto w garażu włącza się nawet dmuchawa.. A zbiornik wyrównawczy jak był tak jest na tym samym poziomie i nic się w nim nie zmienia.

No ale ta sprawa to mniejsze zmartwienie dla mnie, dręczy mnie ten nieszczęsny pisk. Oddałbym moto do serwisu ale nie mam tu pod nosem żadnego zaufanego. Znajomy oddał moto po zakupie do serwisu na porządny przegląd celem określenia w jakim stanie jest moto, jak z ramą itd itd a okazało się że nie ściągnięto nawet owiewek.. Jak tu zaufać serwisantom??

P.S. To moje pierwsze moto więc wybaczcie czasem laickie pytania. Siedzę z serwisówką w ręku ale kończą mi się już pomysły powoli.

[ Dodano: 2010-11-30, 21:51 ]
Wyczyściłem przewód łączący chłodnicę ze zbiornikiem wyrównawczym i piszczenie ucichło.. A przynajmniej nie odezwało się po 3 włączeniach się wiatraka. Ale zastanawia mnie jedno.. Identyczny dźwięk (króciutki pisk typu "pip") pojawia się jak wyłączam nagrzane moto.. i podobnie jak go znowu uruchamiam. Czy to normalne? Czy w waszych F4 też tak się dzieje??

MadJack
[Usunięty]

Wysłany: 2010-12-01, 14:26   

moze wezyk byl przytkany i cisnienie ktore tamtedy przechodzi powodowalo taki dzwiek. W zbiorniczku wyrownawczym nie zobaczysz ruchu cieczy chyba, ze moto sie juz tak rozgrzeje, ze cisnienie wypchnie plyn z chlodnicy do zbiorniczka. W przeciwnym wypadku chlodzi ta ciecz ktora jest w chlodnicy, a nie w zbiorniczku :)

Arkadius 

Wysłany: 2010-12-01, 15:51   

Jasne mogło tak być ;) Ale jak pisałem w poście wyżej - pisk ustał ale po zagrzaniu moto przy wyłączaniu i włączaniu słychać takie krótkie "PIP" takie samo jak przedtem piszczało ciągle. U Was też tak się dzieje? Powinienem się tym przejmować?

robert 81 

Motocykl: kilka
Imię: Robert
Wysłany: 2010-12-02, 01:15   

nie jestem pewien z tym piskiem ale stawiam na lozysko lub panewke jak niema lozyska w pompie cieczy. a jesli chodzi o ruch plynu w zbiorniku wyrownawczym to go nie zobaczysz bo w f4 jest polonczony tylko przewodem tym co kolo korka jest i sluzy to tylko do lapania nadmiaru plynu. dla przykladu ja nie mam wyrownawczego wcale w swojej f4 z99roku i jest ok.

Arkadius 

Wysłany: 2010-12-02, 15:32   

W przypadku łożyska lub panewki pisk raczej pojawiłby się już po włączeniu zapłonu, tymczasem pojawia się tylko przy pewnej temperaturze co jest co najmniej dziwne.. Tak przynajmniej mi się na chłopski rozum wydaje ;)

robert 81 

Motocykl: kilka
Imię: Robert
Wysłany: 2010-12-03, 00:11   

http://moto.allegro.pl/po...1327424815.html
ja bym tak sprawe zalatwil ewentualnie w ta niedziele jest bajzel w katowicach.

sylaD-Team 
Barbie Killers Squad

Motocykl: Yamaha YP400 Majesty
Imię: Sylwia
Wysłany: 2010-12-03, 11:47   

Hej jak Chciałbyś wykluczyć pompę wody to mamy taką z naszej byłej F4 (jest na pewno sprawna) możemy pożyczyć na sprawdzenie po co zaraz kupować:)

Pozdrawiam

Odpowiedz do tematu