|
Forum Śląskich Motocyklistów
|
|
Norma HaÂłasu |
| Autor |
Wiadomość |
franc [Usunięty]
|
Wysłany: 2010-05-05, 16:33 Norma Ha³asu
|
|
|
Czy jest okre¶lona w polskim prawie jaka¶ norma ha³asu emitowanego przez pojazd (w db), aby poruszanie siê nim by³o zgodne z prawem ?
Wiem, ze policja mo¿e czepiaæ siê t³umików / uk³adu wydechowego je¶li nie maj± certyfikatu dopuszczenia do ruchu (zwykle jest on wybity maczkiem gdzie¶ na produkcie), ale ten cert. okre¶la chyba tylko normê emisji spalin ? |
|
|
|
 |
prezesartur
Motocykl: Nie mam. Nie jestem cool.
Imię: Artur
|
Wysłany: 2010-05-05, 16:41
|
|
|
| Bodaj¿e 102 Db dla motocykla. Normy ha³asu ma tak¿e droga je¶li norma jest przekroczona wtedy instaluje siê w³a¶nie bariery d¼wiêkoch³onne. |
|
|
|
 |
seph
streetburner

Motocykl: FZS 1000 byÂł:( "rehabilitacja" B
Imię: Mariusz
|
Wysłany: 2010-05-05, 16:48
|
|
|
Nie bede sie k³uci³ ale kiedy¶ s³ysza³em 72db ale moze to dla samochodu pewny w kazdym razie na 1090% nie jestem! |
_________________ Celem wojny nie jest umrzeĂŚ za ojczyznĂŞ, tylko sprawiĂŚ by tamci skurwiele zginĂŞli za swojÂą.
G.C. Patton |
|
|
|
 |
mg1989sos
Założyciel
Motocykl: ZZR600
Imię: Michał
Wiek: 37 Dołączył: 05 Kwi 2010 Posty: 2367 Skąd: Szczecin
|
|
|
|
 |
Malutki l

Motocykl: Suzuki intruzzz 1500 LC
Imię: Paweł
|
Wysłany: 2010-05-05, 17:10
|
|
|
nie prosciej wpisac w wyszukiwarce
w wielkim skrucie jest tak :
"Motocykli¶ci powinni wiedzieæ, ¿e prawo przewiduje dopuszczalny poziom natê¿enia ha³asu wytwarzany przez jedno¶lady. W za³±czniku nr 1 do rozporz±dzenia w sprawie warunków technicznych jasno jest stwierdzone, ¿e motocykle o pojemno¶ci do 125 cm3 mo¿e wytwarzaæ ha³as do 94 dB, natomiast motocykle o pojemno¶ci wiêkszej ni¿ 125 cm3 nie mog± przekroczyæ progu 96 dB. W przypadku, kiedy policjant stwierdzi, i¿ poziom ha³asu jest wiêkszy, ni¿ przewiduj± to normy ma on prawo zatrzymaæ dowód rejestracyjny i skierowaæ pojazd na badania techniczne." |
|
|
|
 |
Tweety

Motocykl: Yamaha
Imię: Gosia
|
Wysłany: 2010-05-05, 19:08
|
|
|
| Te¿ s³ysza³am ¿e 96 bd na droge to max w motocyklu. |
_________________ A w sercu wyryte tych 6 magicznych liter i kamertonów znak co przysłania cały świat.... |
|
|
|
 |
emil

Motocykl: motocykl
Imię: lucek
Wiek: 112 Dołączył: 05 Kwi 2010 Posty: 3698 Skąd: somalia
|
Wysłany: 2010-05-05, 23:56
|
|
|
w normie jest napisane, powy¿ej pojemno¶ci 175ccm, max poziom ha³asu to 82db, oczywi¶cie ca³ego motocykla, nie tylko t³umika. Poczytajcie punkt 3.1 tej normy
znaczy powinien byæ pojazd pierw sprawdzony, czy ma dobre ¶wiece, wyregulowane ga¼niki, ustawiony zap³on.. dobrze byc nagrzany, wentylator na ch³odnicy ma pracowaæ.
Masa kierowcy i urz±dzenia pomiarowego ma sie zawieraæ miêdzy 70-80kg.
Punkt 3.5
Nawierzchnia ma byæ twarda, p³aska i pozioma (wozicie ze sob± poziomicê??)
Poza tym, ka¿dy ma na tabliczce znamionowej napisany jaki jest poziom ha³asu przy danych obrotach, nieraz widzia³em tam 89db przy ilu¶ tam, co ju¿ jest powy¿ej normy ale skoro pojazd tak zosta³ wypuszczony z fabryki, to co mog± nam zrobiæ? |
|
|
|
 |
taiszio

Motocykl: RF 600R
Imię: Łukasz
|
Wysłany: 2010-05-06, 10:39
|
|
|
ja te¿ s³ysza³em 94 i 96 choæ podobno na Gsx-r z roczniku tak mi sie zdaje z dwa lata temu albo troszke wiecej do by³o ponad 100 i to by³a nówka salonowa z oryginalnym t³umikiem...
czyli wychodzi tak- sa ogólne jakie¶ normy dopuszczalne ale jeszcze jest wa¿niejsza norma czyli z jakimi normami zosta³ dany motocykl dopuszczony do ruchu podczas wprowadzania na rynek polski (to co ma na tabliczce)...
no gorzej jak motocykl jest sprowadzony i starszy motocykl.... ale prawo chyba nie dzia³a wstecz wiec te¿ nie wiem jak to dok³adnie ma mia³o byæ ale jest to do¶æ ciekawe |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie moesz zacza plikw na tym forum Nie moesz ciga zacznikw na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
• • • •  |