Forum Śląskich Motocyklistów Strona Główna Forum Śląskich Motocyklistów

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
yzf-r1 rn12 problem z licznikiem
Autor Wiadomość
prezesartur 

Motocykl: Nie mam. Nie jestem cool.
Imię: Artur
Wysłany: 2010-05-15, 16:29   

Daro ZX napisał/a:
po raz kolejny zostawiê Twój post bez komentarza

To bardzo dobrze bo oznacza, ¿e wiesz, ¿e gdy nie masz racji nale¿y zamilkn±æ...

ElectroOne 
People can fly

Motocykl: GSX-R 1000 K9
Imię: Arek
Wysłany: 2010-05-17, 21:21   

Jak zwykle mnóstwo postów i ¿aden tak naprawdê nie jest pomocny. Dlatego nigdy na forum nie pytam pseudoznawców gdy mam jaki¶ problem tylko dzwoniê albo jadê do serwisu. Tobie radzê te¿ tak zrobiæ.

Yamaha Motor Beskid
Czechowice-Dziedzice, ul. Krêta 78 (przy drodze szybkiego ruchu Bielsko-Katowice)
tel. 033 214 07 06
Czynne pon-pt 9-17, sob 9-13

LEŚNICZY 
MACANT TEMATU

Motocykl: przeważnie zmazane
Imię: Łukasz
Wysłany: 2010-05-18, 18:25   

Spytaæ nie zaszkodzi , a serwis mo¿na zostawiæ sobie jako ostatnie wyj¶cie .
Zawsze tak robiê , dziêki temu mo¿na zaoszczêdziæ trochê kasy :P

ElectroOne 
People can fly

Motocykl: GSX-R 1000 K9
Imię: Arek
Wysłany: 2010-05-18, 22:09   

Nie zaszkodzi tylko z odpowiedziami ró¿nie. A chytry dwa razy traci.

LEŚNICZY 
MACANT TEMATU

Motocykl: przeważnie zmazane
Wysłany: 2010-05-19, 14:26   

Ka¿d± podpowied¼ trza przemy¶leæ 2 razy , ¿eby czasami nie narobiæ se kosztów :P
Niektórzy nawet nie umiej± oleju wymieniæ czy klocków ... Tym to dopiero siê fajnie podpowiada :D

prezesartur 

Wysłany: 2010-05-19, 14:32   

Wymieniæ?

Na moich oczach do kumpla podjecha³ samochodem pacjent ko³o 23 lat i pyta go czy by mu sprawdzi³ stan oleju bo nie potrafi. Ju¿ pomijam, ¿e bagnet by³ suchy.

kiler600r 

Motocykl: DL1000/Blackbird
Imię: Paweł
Wysłany: 2010-05-30, 10:04   

a mie sie wydaje ze jakby udalo sie wykazac ze ta elektronika padla na skutek cofania licznika <flashowania jak ktos napisal> to wtedy mozna by dochodzic rekojmii, bo kupujesz moto z przebiegiem x, a faktycznie przebieg wynosi 2x, wiec towar nie jest taki jaki deklaruje sprzedawca

ale ja tam prawnikiem nie jestem :P

prezesartur 

Wysłany: 2010-05-30, 11:22   

Wtedy ma zastosowanie przepis nie dotycz±cy rêkojmi tylko niezgodno¶ci towaru z umow± i masz na to 2 lata od zakupu motocykla. Problem w tym ¿eby to wykazaæ i udowodniæ tylko o to sprawa siê rozbija.

kosma 

Imię: Marek
Wysłany: 2010-05-30, 12:31   

prezes tyo wcale nie tak wyglada :P
Jesli kupowala osoba prywatna to zawsze bedzie domniemanie kupna uszkodzonego pojazdu i to sprzedajacy musi wykazac ze tak nie bylo i na nim tez ciazy obowiazek udowodnienia tego. kupujacy tylko to zglasza. Natomiast zupelnie odwrotnie jest jesli kupujacym jest firma. wtedy jest domniemanie kupna sprawnego pojazdu i to na kupujacym ciazy obowiazek udowodnienia tego ze kupiony pojazdy posiadal wady ukryte. I nie trwa to dwa lata tylko 6 miesiecy lub 10 miesiecy w przypadku sprzedazy internetowej.

taiszio 

Motocykl: RF 600R
Wysłany: 2010-05-30, 13:14   

a ja czyta³em ¿e jest tak
jak kupujesz od osoby prywatnej ona nie jest znawca tematu (fachowcem) i ona nie musi wiedzieæ czy licznik by³ cofany czy co¶ jest w silniku popsute no chyba ¿e to pierwszy w³a¶ciciel i mówi ¿e nie by³o dzwona a by³... jak to jest kolejny w³a¶ciciel to musia³ by¶ udowodniæ ¿e to on to naprawia³ i o tym wiedzia³ a ukry³ to przed tob± ale to jest trudne bo kole¶ mo¿e sie t³umaczyæ ¿e on tak kupi³ on sie nie zna tylko la³ bene i je¼dzi³... jak kupujesz sprzêt od firmy na przyk³ad handlarza motorami on jest uznawany za fachowca i on musi znaæ sie na tym i powiedzieæ ci ¿e ten sprzêt jest do naprawy bo co¶ tam ju¿ w silniku s³ychaæ ¿e stuka czy co¶ tam takiego...
udowodnienie osobie prywatniej ¿e co¶ naprawia³a albo nie naprawia³ i ukry³ w sprzêcie jest trudne no chyba ze znalaz³ by¶ warsztat gdzie mu to naprawiali albo ¿e ubezpieczalnia mu wyp³aci³a je¶li kto¶ udostêpni ci dane... jak on sam grzeba³ przy tym i na przyk³ad sam sobie cofn± licznik to nie wiem jak mu mo¿na udowodniæ ¿e rozebra³ ten licznik i go przestawi³...

prezesartur 

Wysłany: 2010-05-30, 16:06   

W momencie zakupu pojazd by³ 100% sprawny a licznik zacz±³ szwankowaæ d³ugo po zakupie motocykla wiêc nie mo¿na mówiæ o ukrytej wadzie zw³aszcza w momencie gdy wada jest mo¿liwa do wykrycia podczas podstawowych oglêdzin i jazdy. Wiêc przykro mi ale przepis odnosz±ce siê do rêkojmi za wady ukryte nie ma tu najmniejszego zastosowania. Natomiast je¶li licznik by³ krêcony to jego w³a¶ciwy przebieg by³ wiêkszy ni¿ deklarowa³ sprzedawca wiêc klient kupi³ nie to co mówiono mu, ¿e kupuje ale nie by³o to z wad± ukryt± wiêc zastosowanie ma przepis odnosz±cy siê do niezgodno¶ci towaru z umow±, który daje nam termin 2 lat od daty zakupu.

Kosma czy¿by problemy z interpretacj± przepisów? :P

Taiszio jest bliski sedna sprawy mianowicie trudno tu cokolwiek komukolwiek udowodniæ i rozwi±zaniem jest proces cywilny z powo³aniem bieg³ych czyli czas koszty i niemo¿liwy do przewidzenia fina³.
Nawet je¶li licznik by³ cofany nie udowodnisz tego sprzedaj±cemu bo moto mog³o mieæ 5 w³a¶cicieli i ka¿dy móg³ to zrobiæ.

kosma 

Wysłany: 2010-05-30, 18:35   

Prezes to raczej Twoje problemy z ich interpretacja :P albo nie doczytales.
W przypadku niezgodnosci towaru z umowa przyjmuje sie zawsze domniemanie ze taka wada istniala w momencie sprzedazy o ile zostanie ujawniona w terminie do 6 miesiecy od daty kupna i nie mozna do tego wliczac wady towaru a Ty wlasnie o tym mowisz. ponad to okres 24 miesiecy obowiazuje przy towarze nowym i.... nie chce mi sie dalej tlumaczyc bo i tak pewnie znajdziesz riposte. Tak wiec jesli sie ze mna nie zgadzasz to trudno i zakonczmy temat.

prezesartur 

Wysłany: 2010-05-30, 19:04   

Bardzo optymistycznie podchodzisz do zagadnienia. Dalej twierdzê, ¿e to nie jest wada ukryta gdy¿ w momencie sprzeda¿y wszystko funkcjonowa³o sprawnie i tej wady nie by³o. Wada ukryta jest to wada która istnia³a ju¿ w momencie sprzeda¿y. Przepis w Twojej wersji nie ma prawa funkcjonowaæ bo krzywdzi³ by sprzedaj±cych a nie zabezpiecza³ kupuj±cych. Ka¿dy kupuj±cy kupowa³ by towar potem grzeba³ gdzie popadnie robi³ zwarci pali³ instalacje niszczy³ urz±dzenie a potem wnosi³ roszczenie do kupuj±cego jakoby to towar mia³ wadê ukryt±. Nawet gwarancja bêd±ca dobr± wol± sprzedaj±cego daje wiêksze prawa od rêkojmi za wady ukryte a i tak wy³±cza wiele okoliczno¶ci jak czynnik si³ wy¿szych, czy u¿ywanie towaru niezgodnie z przeznaczeniem b±d¼ ingerencjê u¿ytkownika nie posiadaj±cego uprawnieñ.

Jeste¶ w takim sporze na przegranej pozycji gdy¿ powo³uje bieg³ego który wyja¶nia, ¿e uk³ad który uleg³ uszkodzeniu sk³ada siê g³ównie z pó³przewodników których ¿ywotno¶æ znacznie przekracza ¿ywotno¶æ samego motocykla a jego uszkodzenie mo¿e powstaæ w wyniku zwarcia czy zawilgocenia. A skoro w dniu sprzeda¿y wszystko dzia³a³o sprawnie to widocznie sta³o siê to po zakupie. Za zu¿ywanie siê towaru sprzedaj±cy nie odpowiada tak samo jak za to, ¿e kupuj±cy móg³ grzebaæ w instalacji i zrobi³ gdzie¶ zwarcie które uszkodzi³o element. Rêkojmia to nie gwarancje, ¿e kupuj±cy jest zobowi±zany po sprzeda¿y usuwaæ wszelkie powsta³e po zakupie uszkodzenia. Rêkojmia zabezpiecza jedynie przez zatajeniem przed kupuj±cym wad a ta wada nie by³a zatajona gdy¿ na dzieñ sprzeda¿y jej nie by³o. Gdyby to by³a wada niemo¿liwa do zauwa¿enia podczas zakupu mo¿na by przyj±æ za³o¿enie, ¿e istnia³a ale to czy istnia³a czy nie by³o od razu widaæ a takowej kupuj±cy nie stwierdzi³. A nawet je¶li istnia³a to w umowie pewnie by³ zapis "kupuj±cy o¶wiadcza po zapoznaniu siê ze stanem technicznym, ¿e stan techniczny pojazdu jest mu znany". Skoro nawet zauwa¿y³ ¿e uszkodzenie by³o a pojazd naby³ znaczy, ¿e wadê t± zaakceptowa³.

kosma napisał/a:
W przypadku niezgodnosci towaru z umowa przyjmuje sie zawsze domniemanie ze taka wada istniala w momencie sprzedazy o ile zostanie ujawniona w terminie do 6 miesiecy od daty kupna i nie mozna do tego wliczac wady towaru

Z ca³ym szacunkiem ale nie rozumie tego zdania gdy¿ przeczy ono samo sobie w skrócie: Przyjmuje siê, ¿e wada istnia³a i nie mo¿na do tego wliczaæ wady towaru.

Poszuka³em i znalaz³em. Tu odpowied¼ z jednego z for prawniczych:

"Odpowiedzialno¶æ za wady fizyczne rzeczy polega na tym, i¿ sprzedawca jest odpowiedzialny wzglêdem kupuj±cego, je¶li rzecz sprzedana ma wadê zmniejszaj±c± jej warto¶æ lub u¿yteczno¶æ ze wzglêdu na cel wyznaczony w umowie, je¿eli rzecz nie ma w³a¶ciwo¶ci o których zapewnia³ kupuj±cego albo je¿eli rzecz zosta³a wydana w stanie niezupe³nym. W umowie mo¿na wy³±czyæ lub ograniczyæ odpowiedzialno¶æ z tytu³u rêkojmi, ale bêdzie to nieskuteczne zawsze w wypadku, gdy sprzedawca zatai³ podstêpnie wadê przed kupuj±cym. Uprawnienia z tytu³u rêkojmi wygasaj± z up³ywem roku od wydania rzeczy kupuj±cemu. Termin ten nie wy³±cza uprawnieñ z tytu³u rêkojmi,je¶li sprzedawca wadê podstêpnie zatai³. Przewidziany w art. 568 kodeksu cywilnego roczny termin mo¿e byæ przed³u¿ony umow± stron. Sprzedawca nie bêdzie odpowiedzialny za wady fizyczne, które powsta³y po przej¶ciu niebezpieczeñstwa na kupuj±cego (po wydaniu samochodu), chyba ¿e wady wynik³y z przyczyny tkwi±cej poprzednio w rzeczy sprzedanej. Odpowiedzialno¶ci tej nie da siê wy³±czyæ umownie. Kupuj±cy traci uprawnienia z tytu³u rêkojmi, je¿eli nie zawiadomi sprzedawcy w ci±gu miesi±ca od wykrycia wady, chyba ¿e sprzedawca wadê podstêpnie zatai³ lub zapewnia³, ¿e wada nie istnieje (wówczas utrata uprawnieñ nie nastêpuje w ci±gu miesi±ca). "

Najistotniejsze jest zdanie:

"Sprzedawca nie bêdzie odpowiedzialny za wady fizyczne, które powsta³y po przej¶ciu niebezpieczeñstwa na kupuj±cego (po wydaniu samochodu), chyba ¿e wady wynik³y z przyczyny tkwi±cej poprzednio w rzeczy sprzedanej. "

Oraz wszêdzie powtarza siê "zatai³" co jest nie mo¿liwe gdy¿ nie móg³ przed kupuj±cym zataiæ czego¶ co by³o do stwierdzenia podczas zakupu no chyba, ¿e mu szmatê na g³owê zarzuci³. Albo sprzeda³ moto zamkniête w skrzyni i nie pozwoli³ otworzyæ.

Wada ukryta zatajona przed kupuj±cym to brak jakiej¶ czê¶ci motocykla, ¿yletka pod panewk±, spawana rama a nie ¿e komu¶ po miesi±cu padnie licznik strzeli opona czy nawet wa³ wylezie bokiem (to jest tzw. przej¶cie niebezpieczeñstwa na kupuj±cego) a od tego jest gwarancja a nikt takowej nie udzieli³.

Mi te¿ siê ju¿ nie chce t³umaczyæ je¶li nabywca chce mo¿e udaæ siê przed s±d.

kosma 

Wysłany: 2010-05-30, 20:21   

w skrocie tak bo:
niezgodnosc towaru z umowa to nie tylko wada ale tez sto innych rzeczy. wada podana dla przykladu...
a wada o ktorej mowa w watku byla w momencie kupna i nalezy sie tu oprzec na niewlasciwych wskazaniach licznika przebiegu. (czyli cofniecie licznika) ale na prawde nie chce mi sie tu wdawac w polemike bo z calym szacunkiem dla osob piszacych na forum prawniczym te wiadomosci nie sa dla mnie zadnym wyznacznikiem.

prezesartur 

Wysłany: 2010-05-30, 20:39   

Licznik po miesi±cu pad³ i zacz±³ pokazywaæ z³± prêdko¶æ w trakcie jazdy a to, ¿e mo¿e by³ cofany dlatego siê zepsu³ sam za³o¿y³e¶. Jeste¶ tego na tyle pewien by wys³aæ ch³opaka przed s±d by powo³a³ siê na przytoczone przez Ciebie przepisy? A je¶li siê oka¿e, ¿e podesz³a gdzie¶ wilgoæ spowodowa³a zwarcie i uszkodzi³o uk³ad co wtedy? Twoje interpretacja ma zastosowanie tylko pod warunkiem, ¿e licznik by³ cofany ale je¶li nie by³ to sory ale no bonus pewno¶ci ¿e by³ cofany nie ma ¿adnej.

Nawet je¶li by³ cofany to bêdzie to musia³ potwierdziæ bieg³y a nie jaki¶ pierwszy lepszy mechanik co kosztuje. Je¶li siê oka¿e, ¿e nie by³ wtedy kupuj±cy poniesie wszelkie koszta procesu.

Zasadê dzia³ania niezgodno¶ci towaru z umow± znam. Ale rozpatruje tu konkretn± sytuacjê jak± ma autor tematu wiêc nie ma sensu siê rozwodziæ nad niekompletno¶ci±, wad± pomniejszaj±c± warto¶æ i ca³± reszt± ta³atajstwa.

Gdzie¶ Ty wyczyta³, ¿e wada istnia³a na pocz±tku wskazuj±c niew³a¶ciwy przebieg

cybek1984 napisał/a:
jw cos sie ostatnio zepsulo gdzies mniej wiecej licznik przeklamuje o polowe to jest jadac ok 70 km/h pokazuje 35 km/h przy wyzszych predkosciach to samo i podobnie chyba z kilometrami wracajac 2 dni temu z krakowa do Tychów pokaza³o mi dokladnie 40 km a od domu mam tam rowne 80 km ktos wie o co biega i jakie koszta ? i jeszcze dodam ze temp. to samo skacze do gory i w dol dobre kiklanascie stopni w ciagu nawet minuty

Fakt licznik teraz przek³amuje z przebiegiem ale jest to spowodowane niew³a¶ciwymi wskazaniami licznika prêdko¶ci co zaczê³o siê dziaæ od momentu uszkodzenie licznika prêdko¶ci czyli miesi±c po zakupie.

cybek1984 napisał/a:
Daro ZX napisał/a:
to niech kole¶ od którego kupi³e¶ moto pokryje koszta naprawy

kupilem motor dobry miesiac temu a to sie zepsulo jakies 3 moze 4 dni temu

Na pocz±tku by³ wodór, chaos, s³owo jaki¶ rusek jeszcze wymy¶li³ teoriê, ¿e absolutne nic ale nie wada licznika.

Odpowiedz do tematu