|
PARAGLIDING |
| Autor |
Wiadomość |
Abaddon [Usunięty]
|
Wysłany: 2012-03-28, 12:39
|
|
|
| Wracamy do tematu. |
|
|
|
 |
ralfązo
Motocykl: był 600 i 900
Imię: RALF
|
Wysłany: 2012-03-28, 12:56
|
|
|
panie michas skoro jest pan w temacie to prosze o info:
jaki sredni koszt :
-skrzydła ?
-szkolenia na same loty?
-szkolenia na latnie z wiatrakiem?
- cena wiatraka?
itp. |
|
|
|
 |
Michal87sc
Boski Valentino

Motocykl: made in china
Imię: Michał
Wiek: 39 Dołączył: 18 Wrz 2011 Posty: 3118 Skąd: 161 JO90NH
|
|
|
|
 |
n3o101
Motocykl: GSF600S
Imię: Witek
|
Wysłany: 2012-03-28, 14:25
|
|
|
| Michal87sc napisał/a: | | n3o101 napisał/a: | | thrillco napisał/a: | sport jest super. bracik i ojciec maja kilka skrzydeł i chyba dwie uprzęze
probowalem i powiem większa adrenalina jak na moto
niestety zeby polatać bez napędu to trzeba jechac w góry lub na siewierz |
Niekoniecznie, w Rybniku i Częstochowie jest możliwość startu za wyciągarką.
Nie chce Cię w błąd wprowadzić ale chyba jeszcze Orzesze wchodzi w grę.
Natomiast.. Żar czy Skrzyczne są rzut beretem więc nie ma tragedii |
szkoda sprzeta gory to gory..... warunki tez lepsze pewnie noszenie i zawirowania mozesz wykorzystac po zawietrznej stronie gory |
Jesteś tego absolutnie pewien? Z tego co ja wiem to na zawietrznej... nie ma ateistów i tam każdy krzyczy "Boże ratuj!"...
Trochę teorii o lotach żaglowych: http://www.paralotnie.org...php?d=3&p=2&r=6 |
| Ostatnio zmieniony przez n3o101 2012-03-28, 14:26, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
n3o101
|
Wysłany: 2012-03-28, 14:38
|
|
|
| ralfązo napisał/a: | panie michas skoro jest pan w temacie to prosze o info:
jaki sredni koszt :
-skrzydła ?
-szkolenia na same loty?
- cena wiatraka?
itp. |
Z cenami sprzętu paralotniowego są niezłe jaja. Generalnie jak chcesz coś konkretnego nowego to cena przeważnie na telefon i do negocjacji. Ta branża tak ma i już. Jedno co jest pewne, to że ceny tych samych modeli skrzydeł w Polsce są tańsze niż w Niemczech, a już na pewno tańsze niż w UK. Od taka polityka producentów.
Czasem się gdzieś pojawia cennik: http://www.paragliding.com.pl/main.php?site=cennik
Czy jest aktualny? Mniej więcej. Pierwsze skrzydło (nowe) + napęd (nowy) = ~ 20k PLN. Napęd będzie na lata, natomiast pierwsze skrzydło pewnie będziesz chciał zmienić już po sezonie... dlatego lepiej kupić lepszą używkę wyższej klasy w cenie nówki skrzydła typu Dudek Nemo. Przykład: http://www.skywalk.info/147-2/mojito-hy/?lang=en
Pierwszy zestaw można równie dobrze złożyć za ok 10k PLN i też mieć wiele radości.
Tu masz cennik za szkolenie PG + PPG w ALTUSIE w Katowicach: http://paralotnie.katowice.pl/oferta
Czyli, żeby zacząć latać z napędem i zrobić licencje potrzebujesz: Etap I 1200 PLN + Etap II (PPG) 1600 PLN. Nie trzeba wyskakiwać z kasy od razu za całość.
Dobre jest tutaj to, że szkolisz się kiedy masz czas. Czyli np. weekendy. Tak długo jak trzeba. W tej formie nigdzie indziej raczej nie uświadczysz. |
| Ostatnio zmieniony przez n3o101 2012-03-28, 14:42, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
prezesartur
Motocykl: Nie mam. Nie jestem cool.
Imię: Artur
|
Wysłany: 2012-03-28, 19:21
|
|
|
| Michaś przecież kochasz prędkość to zainteresuj się lepiej AFF. Chociaż z AFF jest jak z F4 - powyżej 200 już nie przyspieszasz. |
|
 |
ralfązo
Motocykl: był 600 i 900
Imię: RALF
|
Wysłany: 2012-03-28, 19:39
|
|
|
| n3o101 napisał/a: | | ralfązo napisał/a: | panie michas skoro jest pan w temacie to prosze o info:
jaki sredni koszt :
-skrzydła ?
-szkolenia na same loty?
- cena wiatraka?
itp. |
Z cenami sprzętu paralotniowego są niezłe jaja. Generalnie jak chcesz coś konkretnego nowego to cena przeważnie na telefon i do negocjacji. Ta branża tak ma i już. Jedno co jest pewne, to że ceny tych samych modeli skrzydeł w Polsce są tańsze niż w Niemczech, a już na pewno tańsze niż w UK. Od taka polityka producentów.
Czasem się gdzieś pojawia cennik: http://www.paragliding.com.pl/main.php?site=cennik
Czy jest aktualny? Mniej więcej. Pierwsze skrzydło (nowe) + napęd (nowy) = ~ 20k PLN. Napęd będzie na lata, natomiast pierwsze skrzydło pewnie będziesz chciał zmienić już po sezonie... dlatego lepiej kupić lepszą używkę wyższej klasy w cenie nówki skrzydła typu Dudek Nemo. Przykład: http://www.skywalk.info/147-2/mojito-hy/?lang=en
Pierwszy zestaw można równie dobrze złożyć za ok 10k PLN i też mieć wiele radości.
Tu masz cennik za szkolenie PG + PPG w ALTUSIE w Katowicach: http://paralotnie.katowice.pl/oferta
Czyli, żeby zacząć latać z napędem i zrobić licencje potrzebujesz: Etap I 1200 PLN + Etap II (PPG) 1600 PLN. Nie trzeba wyskakiwać z kasy od razu za całość.
Dobre jest tutaj to, że szkolisz się kiedy masz czas. Czyli np. weekendy. Tak długo jak trzeba. W tej formie nigdzie indziej raczej nie uświadczysz. |
to wcale nie jest tani "szpas" |
|
|
|
 |
Michal87sc
Boski Valentino

|
|
|
|
 |
n3o101
|
Wysłany: 2012-03-29, 10:37
|
|
|
| ralfązo napisał/a: |
to wcale nie jest tani "szpas" |
Ano na sprzęt trzeba wydać tyle co na motocykl. Kurs droższy 2x niż prawo jazdy.
Wrażenia pod oderwaniu się od ziemi? Bezcenne |
|
|
|
 |
Michal87sc
Boski Valentino

|
|
|
|
 |
Abaddon [Usunięty]
|
Wysłany: 2012-03-29, 19:46
|
|
|
nooo... Michal nie uznaje żadnych uprawnień |
|
|
|
 |
zeno [Usunięty]
|
Wysłany: 2012-03-29, 19:49
|
|
|
| Abaddon napisał/a: | nooo... Michal nie uznaje żadnych uprawnień |
jak sie nie daj Boże zabije to rodzina mu pośmiertnie podziękuje, ze dostanie duże odszkodowanie |
|
|
|
 |
magik [Usunięty]
|
Wysłany: 2012-03-29, 19:54
|
|
|
| zeno napisał/a: | | jak sie nie daj Boże zabije to | zenek wszystko sie zgadza ale z jedna mała róznica bez tego Powinno być | zeno napisał/a: | | jak sie daj Boże zabije to rodzina mu pośmiertnie podziękuje, ze dostanie duże odszkodowanie | a my bedziemy szczesliwi ze mamy swiety spokój Ja nawet z tego szczescia mogę obiecac ze rzuce jakiegos chabazia na grób Michała |
|
|
|
 |
zeno [Usunięty]
|
Wysłany: 2012-03-29, 19:58
|
|
|
| magik ja mu źle nie życze, niech se żyje jeździ lata i robi fotki, byle tyle nie pieprzył |
|
|
|
 |
Patra

Motocykl: CB 500
Imię: Patra
|
Wysłany: 2012-03-29, 20:01
|
|
|
| No to jak spadnie to może przynajmniej sobie ręce połamie i nie będzie pisał. |
_________________ Zawsze kiedy piszesz głupie posty bóg zabija kotka!
Gość pozdrawiam
 |
| Ostatnio zmieniony przez Patra 2012-03-29, 20:02, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
|
|