|
CB Radio - Moto kanał? |
| Autor |
Wiadomość |
invidia

Motocykl: CB1000RA
Imię: Adrian
|
Wysłany: 2011-07-20, 21:21
|
|
|
| chciałbym uniknąć w tym temacie idiotycznych postów a raczej coś konstruktywnego |
|
 |
prezesartur
Motocykl: Nie mam. Nie jestem cool.
Imię: Artur
|
Wysłany: 2011-07-20, 21:29
|
|
|
| A to chyba pomyliłeś fora. |
|
 |
mikasa92

Motocykl: er-5
Imię: Monika
|
Wysłany: 2011-07-20, 21:31
|
|
|
| albo ktoś inny je pomylił... |
|
|
|
 |
emil

Motocykl: motocykl
Imię: lucek
Wiek: 112 Dołączył: 05 Kwi 2010 Posty: 3698 Skąd: somalia
|
Wysłany: 2011-07-20, 21:37
|
|
|
| kto taki? |
_________________ a nie bede nikogo obrazal.. |
|
|
|
 |
Daro ZX

Motocykl: rn20
Imię: Daro
|
Wysłany: 2011-07-20, 21:56
|
|
|
| invidia napisał/a: | | chciałbym uniknąć w tym temacie idiotycznych postów a raczej coś konstruktywnego |
a widziałeś tu może jakiś temat wyłącznie konstruktywny to chyba ostatnia rzecz jaką chciałbyś chcieć na tym forum |
|
|
|
 |
invidia

|
Wysłany: 2011-07-21, 08:51
|
|
|
wychodzę z założenia aby poprawiać wizerunek motocyklisty a nie go pogarszać
teksty z linką metalową na szyi to dla mnie idiotyzm.
debil na motocyklu to nie motocyklista.
z tego co naczytałem na innych forach to chyba dobrze byłoby gdyby kanał byłby blisko 19 bo łatwo to tylko kliknięcie od drogowego kanału a poza tym zwykle anteny są strojone najlepiej pod środkowe kanały |
|
 |
T_rex
Motocykl: mam
Imię: Piotr
|
Wysłany: 2011-07-21, 11:19
|
|
|
| invidia napisał/a: | | chciałbym uniknąć w tym temacie idiotycznych postów a raczej coś konstruktywnego |
Skoro ktoś wyraźnie zaznacza , to nabijacze powinni sie powstrzymać.
Jeżeli chodzi o alana w kieszeni to sam sobie ograniczasz zasięg , zasłaniasz antenę ciałem, no i nie wiem czy Twoje jądra są szczęsliwe gdy nadajesz .
Do alana są dłuższe anteny 54 cm , zasięg wzrasta do 3km, zależnie od otoczenia, ale wyklucza to trzymanie radia w kieszeni, chyba że lubisz styl UFO
Przy moto lepiej jest stosować anteny helikalne. |
_________________ Gdy siadam na moto czuję ze spalam benzynę, w samochodzie tylko ją zużywam. |
|
|
|
 |
invidia

|
Wysłany: 2011-07-21, 11:37
|
|
|
Mam dla Ciebie ciekawostke bo przy alanie jest gniazdko ladowarki a z niej tez idzie kabelek do anteny zewnetrznej a nie takiej przypinanej na gorze urzadzonka więc można stosować zwykłe anteny i nie krępuje ruchów + zasięg jest znacznie lepszy. Taką antenkę zamontowałem na moto (jak i mój kolega) i wszystko jest bardzo funkcjonalne : )
p.s. kolega na fazerce stosuje technike ukrytego radia ; ) radio pod kanapa schowane i podlaczone pod prad + antene i wychodzi z niego tylko kabelek do PTT oraz sluchawek z mikrofonem - 2 małe przewody. |
|
 |
c64club
MacGyver

Motocykl: Banda małolitrażówek
Imię: Igor
|
Wysłany: 2011-07-21, 12:22
|
|
|
Lepiej coś w okolicy środka, bo jeśli na moto uda się na 20 kanale ustawić SWR w granicach 2 (niezły wynik), to na brzegach (1, 40)może być po 3.5, co juz raczej nie służy nadajnikom.
#20 jest zaśmiecony przez ustawiajacych radia (bo na nim się testuje SWR). #17 i #21 zajęte przez nawigujacych się, #15 i #23 zazwyczaj puste lub nawiedzane przez uskuteczniających swobodne gadki. #18 wydaje się dobrym wyborem. Blisko 19 (łatwo przełączyć guzikiem góra/dół).
Osobiście mam Midlanda 77-114 z gruszką skopiowaną do małego panelu nad lewym zespołem prezełączników, kabel mic/spk z potencjometrem biegnący do czajnika, Antena Lemm AT1200. Bez zestawu już mi się nienajlepiej jeździ, radyjko wchodzi w krew. Nadawanie, przełączanie kanałów i przełączanie telefon/CB mam pod lewym kciukiem.
Uprzedzam pytania "gdzie to kupiłeś?":
-słuchawki na targu
-mikrofon i potencjometr w sklepie z GSM 100 lat temu jako zestaw HF
-przełączniki, kable z szuflady wyciągnąłem
-obudowa i detale w elektronicznym nabyłem
-nie ma uniwersalnego zestawu, do każdego radia trzeba zbudować od podstaw kopiując gruszkę |
_________________ Po co siwieć o jakieś pierdoły?
http://www.grzegorski.net
Wózki boczne, przyczepki - polski kącik |
|
|
|
 |
invidia

|
Wysłany: 2011-07-21, 19:01
|
|
|
mówisz 18... obadamy.
Polatamy troche z kumplem i zobaczymy jak to będzie wyglądało w praktyce : )
p.s. to się nazywa coś wnieść do tematu : ) |
|
 |
T_rex
Motocykl: mam
|
Wysłany: 2011-07-22, 00:05
|
|
|
| invidia napisał/a: | Mam dla Ciebie ciekawostke bo przy alanie jest gniazdko ladowarki a z niej tez idzie kabelek do anteny zewnetrznej a nie takiej przypinanej na gorze urzadzonka więc można stosować zwykłe anteny i nie krępuje ruchów + zasięg jest znacznie lepszy. Taką antenkę zamontowałem na moto (jak i mój kolega) i wszystko jest bardzo funkcjonalne : )
|
No chyba nie tak bardzo dobrze, bo macie zasięg 100-200m ...a tą ciekawostką nie zaskoczyłeś mnie , ani tysięcy innych użytkowników alana , bo przy zakupie w komplecie dostaje się rozdzielacz pod ładowanie 12v i wyjście na normalną antenę
Anteny helicalne mają większa sprwność , dlatego mogą być krótsze od zwykłych batów, co w naszym przypadku wpływa znacząco na wygląd i poręczność. |
_________________ Gdy siadam na moto czuję ze spalam benzynę, w samochodzie tylko ją zużywam. |
|
|
|
 |
Diabeł

Motocykl: hmm...
Wiek: 42 Dołączył: 05 Cze 2011 Posty: 681 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 2011-07-31, 21:47
|
|
|
Jeżeli już chcecie montować CB w moto to siedzieć na nasłuchu na 19- stym. Inny kanał nie ma większego sensu bo co z tego że dasz info innym motocyklistom jak o twoim manewrze żaden
"puszkowiec" nie będzie mieć pojęcia |
|
|
|
 |
Daro ZX

Motocykl: rn20
Imię: Daro
|
|
|
|