Forum Śląskich Motocyklistów Strona Główna Forum Śląskich Motocyklistów

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
SHOEI QWEST lata ktoś w tym ?
Autor Wiadomość
RedBaron 

Motocykl: Yamaha XJ600
Imię: Paweł
Wysłany: 2011-05-18, 21:29   SHOEI QWEST lata ktoś w tym ?

Cześć :P

SHOEI QWEST jest niby reklamowany jako najcichszy kask na rynku.

Interesuje mnie jak się w tym jeździ i czy rzeczywiście jest sporo ciszej niż w pozostałych kaskach.
Ktoś w tym jeździł może, czy ten garnek jest warty tej ceny ?
Czy w tej kasie lepiej kupić coś innego.

Na kask mogę wydać max 1500 zł

Piwowarek 
...3,14 i reszta

Motocykl: BMW R1200GS LC
Imię: Pshemas
Wysłany: 2011-05-18, 21:36   

Mam kask Shoei XR1100 jednak w zeszłym sezonie pokusiłem się o testy Questa i sprawa wygląda tak:
- ten sam wizjer,
- ta sama wyściółka w środku,
- wentylacja podobnie się spisuje (jest ok),
- ciszej na 100% nie jest!!! To chwyt marketingowy. Porównuję oczywiście do XR1100,
- gorzej wyprofilowana skorupa, więc jeśli śmigasz na motocyklu typu naked łbem będzie bardziej Ci rzucało :P

...tyle ode mnie :)

maru 

Motocykl: Gsf 1250 SA Bandit
Imię: Marek
Wysłany: 2011-05-18, 23:02   

Jeśli kolega Piwowarek testował i stwierdził, że nie jest "cichszy" od XR1100 to lepiej dołóż pare stówek i weź Schuberha. XR1100 to burza hałasu przy moim szczękowym Schubercie C3 a masz jeszcze integrale tej marki S1 i nowość SR1. SHOEI jast ogólnie przereklamowany moim zdaniem, no chyba, że zamierzesz śmigać po torze...

RedBaron 

Motocykl: Yamaha XJ600
Imię: Paweł
Wysłany: 2011-05-18, 23:41   

maru napisał/a:
Jeśli kolega Piwowarek testował i stwierdził, że nie jest "cichszy" od XR1100 to lepiej dołóż pare stówek i weź Schuberha. XR1100 to burza hałasu przy moim szczękowym Schubercie C3 a masz jeszcze integrale tej marki S1 i nowość SR1. SHOEI jast ogólnie przereklamowany moim zdaniem, no chyba, że zamierzesz śmigać po torze...

Schubert C3 wygląda fajnie, ale słyszałem taką opinie że kaski szczękowe są głośniejsze od tych integralnych. To integralny Schubert S1 będzie cichszy od szczękowego C3 ?

Ogólnie to zależy mi żeby w kasku było na maxa jak tylko się to da Cicho bo teraz mam taką wichurę że jak zdejmuje kask to jeszcze jakiś czas po jeździe szumi mi w uszach. ;/
No i żeby był aerodynamiczny np przy szybszej jeździe żeby mi wiatr kaskiem nie majtał..

Z tego co mówicie wynika że mam olać SHOEI bo Schubert jest cichszy ?
Fajnie by było żeby wypowiedział się ktoś kto lata w SHOEI QWEST czy to potwierdza ?
bo może są tam w nim jakieś cuda wianki i naprawdę jest w nim cicho ;)

Piecol 

Motocykl: Kawasaki Versys
Imię: Tomasz
Wysłany: 2011-05-19, 09:02   

Jak o ciszę to tylko Schubert. Dołóż trochę siana i kupuj. Nie będziesz żałować.
Ja mam xr1100 - jeździć się da, ale czuję ze Schuberty są lepsze.
Profil Facebook

saucio 

Motocykl: Yamaha XJ600n 1999
Imię: Grzesiek
Wysłany: 2011-05-19, 15:12   

Ja mam SHOEI Quest (czarny połysk - ale to mało istotne). Jako że jeżdżę na moto dopiero 1,5 miesiąca, to przelatałem w nim 2000tyś km.
Szczerze mówiąc myślałem że będzie ciszej. Porównanie mam z jakimś bardzo prostym kaskiem RXT (czy jakoś tak), i w RXT jest dużo głośniej a przede wszystkim głowę chce urwać już przy 90km/h.
SHOEI jest lekki i ma całkiem niezłą aerodynamikę. Przy 120km na nakedzie można całkiem swobodnie głową kręcić, jednak im szybciej tym gorzej, ale to chyba normalne. tak od 130km/h lekko zaczyna świszczeć i nie wiem czy to mój egzemplarz ma czy wszystkie i chętnie się dowiem jak ktoś się jeszcze wypowie.
Wentylacja daje radę, jeżdżę w okularach i z wpiętym podbródkiem, przy otwartym przednim nawiewie okulary ani szybka nie parują. Dobrym patentem jest możliwość otwarcia tzw mikrouchyłu, co odkleja szybkę kasku od uszczelki co znacznie poprawia wentylacje, wtedy jest zdecydowanie głośniej ale przy wolnej jeździe jest do przeżycia.
Co do ceny to w Olek-motocykle K-ce udało mi się go wyrwać za 1350zł (kupowałem tam również resztę ciuchów)

maru 

Motocykl: Gsf 1250 SA Bandit
Imię: Marek
Wysłany: 2011-05-19, 22:14   

Schubert C3 wygląda fajnie, ale słyszałem taką opinie że kaski szczękowe są głośniejsze od tych integralnych.

To nie dotyczy C3 :) - jak dałem się karnąć kumplom którzy śmigają w SHOEIiach xr1000 to byli w szoku!! Teraz żałują że spróbowali przjażdzki w C3 :) bo myśleli, że mają ciche kaski :)
Natomiast ja jak włożyłem xr1000 a później xr 1100 to mówie boshe co to jest!! Normalnie burza z piorunami w środku!!
Ja zdecydowałem się na Schubertha, bo jak szukałem dobrego kasku to w zasadzie wszędzie proponują SHOEI. Mowie, coś nie tak, nie podoba mi się to, musi być jakaś alternatywa :) i dlatego Schuberth C3. -3 sezon/rok, 34 tysia w nim nawinięte i zero problemów. Naprawde polecam. A co do integrali Schubertha to najlepiej wybierz się do Ratka-Motocykle. U nich można stestować kask i wtady się przekonasz.

Bobek 

Motocykl: Suzuki SV 650S
Imię: Bartek
Wysłany: 2011-05-22, 18:28   

Ja mam Raid 2 i testowałem Questa na dniach otwartych. Powiem tak. Ciszej może i jest od Raida 2 ale nie tak jak podają reklamy za to wizjer jest super.

Odpowiedz do tematu