|
Forum Śląskich Motocyklistów
|
|
Pompa hamulcowa przednia- szybkie pytanie. |
| Autor |
Wiadomość |
haidi
Motocykl: tak
Imię: tak
|
Wysłany: 2013-04-10, 21:48 Pompa hamulcowa przednia- szybkie pytanie.
|
|
|
Cześć, problem wygląda następująco:
Dzisiaj dostałem zamówioną pompę hamulcową z Hondy CB 600 Hornet, ale guma przy tłoczku jest trochę podarta, wygląda to tak:
1 pytanie- czy jest to temat typowy i tak to zostawić, czy należy coś zrobić (o tym dalej)?
2 pytanie- czy jest to element nr 4 z poniższego schematu?
3 pytanie- czy jest to ten element z poniższego zestawu naprawczego?
4 pytanie- co robić? Dzwonić do gościa, zwrot kasy i odesłanie pompy/ zwrot kasy za zestaw naprawczy/ nic. tak to ma być.
Bardzo proszę o w miarę szybką reakcję bo jutro będę musiał podjąć jakąś decyzję. Nie chcę zwlekać zbyt długo, żeby w razie czego gość mi nic nie zarzucał. Dzięki z góry!
PS. Wg sprzedającego pompa zupełnie sprawna, zdjęta z jeżdżącego motocykla przeznaczonego do rozbiórki. W środku zalana jeszcze była płynem hamulcowym. |
|
|
|
 |
Waldi59
Motocykl: dwa nakedy
Imię: Waldemar
|
Wysłany: 2013-04-10, 22:07
|
|
|
osobiście to ja bym zainwestował w nową pompę - od niej wiele zależy. używane można kupić części od których nie zależy twoje życie. na allegro widziałem za niecałe 300 zł.
stare są dobre skrzypce i wino :-) |
|
|
|
 |
Largo
Laluś - Czaruś

Motocykl: Virusia & Halynka
Imię: Bartek
|
Wysłany: 2013-04-10, 22:23
|
|
|
Bez przesady, po co zaraz nowa cała pompka
Pierwsze to sprawdź czy nie cieknie "pod ciśnieniem"..........
Gumka odpowiadająca za uszczelnienie znajduje sie na tłoczku, więc ta raczej pełni funkcję ozdobną (ręki sobie uciąć nie dam - ale tak to na zdjęciu wygląda, żeby mieć pewność musiałbym to zobaczyć z bliska).
Gdyby było nieszczelne, to nie traciłbym czasu na szarpanie sie ze sprzedającym, tylko kupił "zestaw naprawczy" - ten z ostatniego zdjęcia i wymienił całość. |
_________________ "Speeding. No one thinks big of you"
"Si vis pacem para bellum" |
|
|
|
 |
haidi
|
Wysłany: 2013-04-10, 22:59
|
|
|
| Moje rozumowanie jest takie wygląda mi to na osłonę przeciw kurzową. Być może da się z tym żyć i pompa będzie działać jednak lepiej było by to zmienić. Na aukcji napisane było, że pompa bez żadnych uszkodzeń, a to uszkodzenie powoduje, że wypadało by kupić zestaw naprawczy za 90zł. Jeśli źle myślę to wyprowadźcie mnie z błędu. |
|
|
|
 |
Largo
Laluś - Czaruś

Motocykl: Virusia & Halynka
Imię: Bartek
|
Wysłany: 2013-04-11, 08:55
|
|
|
| haidi napisał/a: | | że pompa bez żadnych uszkodzeń, a to uszkodzenie powoduje, że wypadało by kupić zestaw naprawczy za 90zł. |
Nie wiem na jakiego sprzedajacego trafiłeś, ale jak będzie kawał kutasa to ci powie "element nie jest uszkodzony tylko zużyty, a ty kupiłeś używaną część"
Wszystko zależy od Ciebie czy chcesz na moto jeździć czy chcesz na patrzeć i musi wyglądać idealnie. |
_________________ "Speeding. No one thinks big of you"
"Si vis pacem para bellum" |
|
|
|
 |
august

Motocykl: zx6r
Imię: Adrian
Wiek: 36 Dołączył: 05 Kwi 2010 Posty: 267 Skąd: Oświęcim/Gliwice
|
Wysłany: 2013-04-11, 09:10
|
|
|
| Largo napisał/a: | (...) więc ta raczej pełni funkcję ozdobną (ręki sobie uciąć nie dam - ale tak to na zdjęciu wygląda, żeby mieć pewność musiałbym to zobaczyć z bliska).(...)
|
Guma ta zabezpiecza prze dostaniem się kurzu i brudu na powierzchnię tłoka, co mogłby spowodować jego porysowanie a w konsekwencji przecieki. |
|
|
|
 |
haidi
|
Wysłany: 2013-04-11, 11:05
|
|
|
| Dzięki za podpowiedzi. Rozmawiałem z facetem, powiedział, że nie zwrócił na to uwagi, i że mogę bez problemu odesłać. Albo będę szukał dalej ale z okolicy żeby już nie bawić się w odsyłki albo kupię zestaw naprawczy do tego co mam. Dzięki jeszcze raz za pomoc, mojej strony temat można usunąć. |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie moesz zacza plikw na tym forum Nie moesz ciga zacznikw na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
• • • •  |