Forum Śląskich Motocyklistów Strona Główna Forum Śląskich Motocyklistów

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
hałas łancuszka rozrzadu honda cbr f2
Autor Wiadomość
shure 

Motocykl: CBR f600
Imię: Arek
  Wysłany: 2011-04-22, 08:49   hałas łancuszka rozrzadu honda cbr f2

Kilka dni temu usłyszałem jak na wolnych obrotach coś sie mieli po prawej stronie silnika myśle że to rozrząd padł i trzeba wymienić dziś rozkreciłem i ujrzałem że brakuje tam śruby bo jest gwint a a śruby nie ma wiec pytanie do was powinna tam być śruba ?? ? tam gdzie zaznaczyłem na foto

Jeśli tak to jest problem bo jak się odkręciła to wpadła do miski olejowej ?? ;/ i pewnie ona tak hałasuje w silniku ;( co mam zrobić odkręcać miskę ?

MadJack
[Usunięty]

Wysłany: 2011-04-22, 09:36   

Powiem CI ja tak :) 2 miesiace temu wymienialem rozrzad w mojej F2. I za cholere sobie nie umiem przypomniec czy tam sruba byla. Ale wydaje mi sie, ze nie. Na pokrywie z od srodka nie ma takiego bolca co tam sie wciska do srodka? Troche mnie zabiles tym pytaniem bo wizualnie nie pamietam czy tak to bylo. Jak masz to odkrecone to sprawdz czy napinacz jest do konca naciagniety jesli tak to lepiej wymienic lancuszek bo pewnie i tak halasuje. Jak krecisz teraz walem tak zeby sie lancuszek obracal to nie ma na nim luzow? Bo moj to sie obijal o wszystkie prowadnice... Koszt lancuszka to 200 pln. Wymiana to 1,5 h.

A co do sruby to jesli tam byla to mozesz odkrecic miske olejowa. Moze uda Ci po spuszczeniu oleju wsadzic tam lape i ja zidentyfikowac. Jesli sie lapa nie zmiesci to musisz sciagnac cale wydechy bo miska Ci nie zejdzie. W chuj roboty bo wiadomo jak to jest z kreceniem srub przy kolektorach. Ja zerwalem tylko jedna jak u siebie sciagalem :) nie wiem z czego sa zrobione ale maja dosc wysoki indeks twardosci bo ni chuja nie dalo sie jej nawiercic. W koncu zastosowalem inny patent ale nie rzycze Ci takich przygod :) wymiana rozrzadu to szybka pilka. A w warsztacie zaplacisz jak za zboze... jakbys mial jakies pytania co do rozrzadu do wal na PW jestem jeszcze w miare na swiezo.

shure 

Wysłany: 2011-04-22, 10:16   

właśnie ze w klapie nie ma bolca a za tą prowadnicą jest gwint na poczatku myślałem że śruba z klapy trzyma to ale tak nie jest i najprawdopodobniej cała prowadnica lata mi z łancuszkiem na boki i hałasuje jak bym wiedział na bank ze tam śruba jest to rozkręcam miskę i po problemie :D

[ Dodano: 2011-04-22, 10:28 ]
znalazlem zdjecie z 900rr i wyglada na to ze jest tam śruba

MadJack
[Usunięty]

Wysłany: 2011-04-22, 15:13   

fakt. Teraz jak popatrzylem na zdjecie od 900rr to powinna byc tam sruba. I u mnie tez byla :) jesli jest w misce to powinienes dac rade ja wyciagnac bez sciagane wydechow. Jak odkrecisz miske i polozysz na wydechu to zostaje 1,5 cm szparki :D tam jest taki zajebisty "grzyb" przez ktory nie da sie sciagnac miski bez sciagniecia wydechow. Odkrec miske i potrzasnij w takim zakresie ruchu jaki bedzie i powinienes wiedziec czy jest tam sruba.

shure 

Wysłany: 2011-04-22, 15:21   

śruba była w misce wszystko rozebrane teraz tylko nowa uszczelka i składam moto bo szkoda pogody ;) a właśnie a wie ktoś czy są w f2 jakieś uszczelki do wydechu ? bo odkręciłem i nic tam nie ma i nie wiem czy ktoś nie założył czy nie ma po prostu ;)

MadJack
[Usunięty]

Wysłany: 2011-04-22, 15:41   

u mnie nie bylo. Wchodzi na wcisk i tyle :) uszczelka pod miske sobie wytnij z klingierytu :) arkusz kosztuje jakies 20 pln.

adamSWD 

Motocykl: Honda CBR F4
Imię: Adam
Wysłany: 2011-04-23, 12:57   

co ja wiem ta sa uszczelki wydechu. W f2 po zdemontowaniu kolektorów nie zmieniłem i mi jeden kolektor puszczał. Koszt 5 zł sztuka

shure 

Wysłany: 2011-04-29, 16:41   

no i śruba na miejscu i to samo czyli do wymiany ;/ teraz pytanie takie kupić łancuszek czy napinacz ? czy to i to ?? bo trochę krucho z kasa jak na teraz a sezon w pełni ;( wiadomo że lepiej wszystko wymienić a nie potem 5 razy rozkrecać ale na razie może by mnie uratowało coś tańszego tym bardziej ze napinacz niby 280 zł a łancuszek jakieś 200 zł

thrillco 
remember the name

Motocykl: cbr xx whitebird
Imię: Grzegorz
Wysłany: 2011-04-29, 16:48   

shure napisał/a:
no i śruba na miejscu i to samo czyli do wymiany ;/ teraz pytanie takie kupić łancuszek czy napinacz ? czy to i to ?? bo trochę krucho z kasa jak na teraz a sezon w pełni ;( wiadomo że lepiej wszystko wymienić a nie potem 5 razy rozkrecać ale na razie może by mnie uratowało coś tańszego tym bardziej ze napinacz niby 280 zł a łancuszek jakieś 200 zł

najlepiej oba na raz, jaki napinacz masz w hondzie? caly napinacz kosztuje 280zł, lecz niektore napinacze składaja sie ze spręzynki ktora kosztuje az 20zł. wymiana spręzynki jest do ogarniecia.

shure 

Wysłany: 2011-04-29, 18:58   

hmm nie wiem czy tam jest sprężynka ale wiem ze mam hydrałliczny a widziałem na allegro też takie do regulowania na śrubę. A jak coś gdzie można kupić taką spreżyne ?

thrillco 
remember the name

Wysłany: 2011-04-29, 19:02   

http://motohussar.com/ind...ct&prod_id=1223
no i w larssonie jest.
hmm spręzynka jest tylko w napinacz mechanicznych, wiem ze do f4 pasuje.

to ja mam pytanie, czy jak sciagales ten dekiel z silnika przy rozrządzie to wyleje sie olej? czy go tam nie ma? chce sprawdzic lancuszek ale oleju szkoda spuszczac.

shure 

Wysłany: 2011-04-29, 19:11   

ja mialem postawiony na bocznej stopce i od kreciłem i ani kropla oleju sie nie wylała

MadJack
[Usunięty]

Wysłany: 2011-04-30, 10:25   

włóż cały napinacz do jakiegoś specyfiku. Bena extrakcyjna czy coś. Jak sie dokładnie wyczyści to sprawdź czy swobodnie pracuje. Ja wymieniłem sam łańcuszek. Odpowietrzyłem tylko napinacz (czy jak to tam nazwać). Łańcuszek 190 pln. Wymiana expres. Zrzucasz chłodnice, odkręcasz pokrywe górną od cylindrów i ujawniają Ci się cudowne 2 zębatki z rozrządu :) najlepiej oprócz widocznych tam markerów zrób sobie po przeciwnej stronie 2 znaki, żeby nic nie przestawić. Odkręcasz dekielek i masz prawie cały łańcuszek na wierzchu :) ja do wymiany odkręciłem górną, prawą zębatke :) gra i buczy :) jak masz więcej czasu to możesz przy okazji skontrolować luz zaworowy (parę śrubek więcej do odkręcenia).

shure 

Wysłany: 2011-05-06, 11:33   

Jak wymieniam sprężynkę napinacza to wystarczy ją wsadzić czy trzeba ją jakoś napiąć ??

thrillco 
remember the name

Wysłany: 2011-05-06, 12:22   

ja napiolem spręzyne troszke, ponizej filmik ja to robia ruscy :P
http://www.youtube.com/watch?v=sTEjqDKsLn0

Odpowiedz do tematu