Forum Śląskich Motocyklistów Strona Główna Forum Śląskich Motocyklistów

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
CBR F4i - dzwonienie rozrzadu
Autor Wiadomość
d1abol 
czerwony dioboł

Motocykl: CBR F4i FS
Imię: Mateusz
Wysłany: 2011-04-19, 09:34   CBR F4i - dzwonienie rozrzadu

Hej ludziska, mam pytanie do posiadaczy tej CBRki.. bo tak na dobra sprawe szkoda mi oddawac na slepo sprzeta do serwisu :P Miedzy tak mniejwiecej... 2500 a 3700 obrotow slychac wyrazne dzwonienie lancuszka rozrzadu. Jak hamuje silnikiem to pieknie to slychac :D
Pytanie... warto w ogole inwestowac w wymiane calego zestawu lancuszek + napinacz czy moze lepiej pokombinowac cos z samym napinaczem.. ? Aktualny przebieg to 22 tys, prawdopodobnie realny ale tego tak do konca nigdy sie nie dowiem. W zwiazku z takim przebiegiem i brakiem jakichkolwiek innych problemow z rozrzadem tak na chlopski rozum szkoda mi wymieniac wszystko, jako ze to troche bedzie kosztowac. No ale z drugiej strony jezeli co kilka tys km bedzie wracac charakterystyczne dzwonienie to wole juz wszystko wymienic i miec z tym swiety spokoj. Najlepiej gdyby sie wypowiedzial ktos kto przerabial juz samo napinananie bez wymiany lancuszka.. i czy to w ogol ma sens :P

sylaD-Team 
Barbie Killers Squad

Motocykl: Yamaha YP400 Majesty
Imię: Sylwia
  Wysłany: 2011-04-19, 11:48   

Bez kombinowania jak koń pod górkę , sprawdzić łańcuszek rozrządu i napinacz łańcuszka i będzie wszystko jasne.
Jeżeli sam się na tym nie znasz , to oddaj to w ręce serwisu.

Tym bardziej że jeżeli już zajdzie potrzeba wymiany łańcuszka rozrządu czy nawet do tego jeszcze napinacza , to taniej wyjdzie niż remont silnika.

Pozdrawiam,
Sylwia

Bass 
Pal gumę a nie dusze

Motocykl: R1200GS
Imię: SEBA
Wysłany: 2011-04-19, 16:49   

W Hondzie należny wymienić napinacz bo to on jest przyczyna twojego dzwonienia ale za jakieś 2000km zacznie dzwonić już łańcuszek tak wiec od razu wymień i jedno i drugie. Ja to wymieniałem na raty wiec szkoda kasy . Przebieg mojej CBR-ki był 40tyś.km jak wszystko wymieniałem.
pozdrawiam :)

-pawlus- 

Motocykl: CEBRA
Imię: Paulo
Wysłany: 2011-04-19, 20:57   

Bass napisał/a:
W Hondzie należny wymienić napinacz bo to on jest przyczyna twojego dzwonienia ale za jakieś 2000km zacznie dzwonić już łańcuszek tak wiec od razu wymień i jedno i drugie. Ja to wymieniałem na raty wiec szkoda kasy . Przebieg mojej CBR-ki był 40tyś.km jak wszystko wymieniałem.
pozdrawiam :)

Zgadzam się z przedmówcą.

Ja też to zrobiłem na raty i naprawdę szkoda kasy na to. Wymień to od razu za jednym razem - łańcuszek + napinacz.

Pozdro 4all.

Yogi 
Instruktorek

Motocykl: FirekBladek 929
Imię: Łukasz
Wysłany: 2011-04-19, 21:07   

Napinacz jako całość nie ma tutaj żadnego znaczenia, napinacza nie trzeba wymieniac wystarczy sama sprężynę w napinaczu i łancuszek. Łańcuch jakieś 200zl spręzyna 20zł
Wyjazdy na tory wyścigowe Polska, Europa
Sosnowiec - Zagórze
Braci Mieroszewskich 124 teren Expo Silesia
www.oskvmax.pl
www.facebook.pl/oskvmax
Profil Facebook

d1abol 
czerwony dioboł

Motocykl: CBR F4i FS
Imię: Mateusz
Wysłany: 2011-04-19, 21:08   

Dzisiaj bardziej sie temu przyjrzalem. Dzwonienie wystepuje jednak w duzo wezszym zakresie dokladnie miedzy 2500-3000... i tylko na niskich biegach. Na 4,5 i 6 nie wydobywaja sie zadne nieprzyjemne dzwieki. Pojezdze jeszcze jakis czas i zobacze co sie bedzie dziac. Najwyzej wymienie potem wszystko za jednym zamachem, tak jak piszecie :)

-pawlus- 

Motocykl: CEBRA
Imię: Paulo
Wysłany: 2011-04-19, 21:17   

Yogi napisał/a:
Napinacz jako całość nie ma tutaj żadnego znaczenia, napinacza nie trzeba wymieniac wystarczy sama sprężynę w napinaczu i łancuszek. Łańcuch jakieś 200zl spręzyna 20zł

Nie w każdym przypadku wystarczy wymienić sprężynę. Mój napinacz był już tak wyjechany na trzpieniu że należało go wymienić. Nie mniej jednak należy spróbować naciągnąć sprężynę i sprawdzić czy to coś pomoże i wtedy można kupić nową...

Yogi 
Instruktorek

Motocykl: FirekBladek 929
Imię: Łukasz
Wysłany: 2011-04-19, 22:18   

-pawlus- napisał/a:
Yogi napisał/a:

Nie w każdym przypadku wystarczy wymienić sprężynę. Mój napinacz był już tak wyjechany na trzpieniu że należało go wymienić. Nie mniej jednak należy spróbować naciągnąć sprężynę i sprawdzić czy to coś pomoże i wtedy można kupić nową...

Wiesz jak moto ma przejechane 21 tyś to raczej trzpień powinien byc good nie uważasz.

Ale druga sprawa to przebieg. ja np. w swoim mam teraz 56 tys i było oki moto ma 10 lat więc wychodzi ok 5tyś na rok te same rocznik na allegro maja po 30-35 tys czyli po ok 3 tys km na rok.
Ja już w tym sezonie zrobiłem 3tyś a od 2 lat ponad 26tyś. wniosek patrząc na przebiegi na allegro koniec jazdy w tym sezonie bo juz zaliczylem 3 tyś km
Wyjazdy na tory wyścigowe Polska, Europa
Sosnowiec - Zagórze
Braci Mieroszewskich 124 teren Expo Silesia
www.oskvmax.pl
www.facebook.pl/oskvmax
Profil Facebook

emil 

Motocykl: motocykl
Imię: lucek
Wysłany: 2011-04-19, 22:30   

kupcie se vfr, w mojej sie wczoraj pokazało 90 tys.km i żaden rozrząd nie nadupcza :D B)

sylaD-Team 
Barbie Killers Squad

Motocykl: Yamaha YP400 Majesty
Imię: Sylwia
Wysłany: 2011-04-30, 09:27   

Test CBR
http://tk3city.net/cbr600f4i.html

Odpowiedz do tematu