Forum Śląskich Motocyklistów

Pomoc Techniczna - Zakuty łańcuch

T_rex - 2010-09-22, 18:04
Temat postu: Zakuty łańcuch
Czy dobrze zakułem /w Pitstopie/ ? nie rozpadnie się/ did 525/ ?

Martin.B.M. - 2010-09-23, 13:57
Temat postu: Re: Zakuty ÂłaĂącuch
CzymÂś Ty to zakuwaÂł ,punktamiem i mÂłotkiem ?? TrochĂŞ Ci zeszÂło ale powinien wytrzymaĂŚ
Kapitan Bomba - 2010-09-23, 15:11

W koùcu dziêki takim ludziom inni zauwa¿¹ ¿e nie trzeba z byle pierdo³¹ do serwisów jeŸdziÌ, trochê ruszyÌ g³ow¹ i kasa w kieszeni.
emil - 2010-09-23, 15:11

troche g³êboko chyba ;)
T_rex - 2010-09-23, 20:11

Brosik napisał/a:
W koùcu dziêki takim ludziom inni zauwa¿¹ ¿e nie trzeba z byle pierdo³¹ do serwisów jeŸdziÌ, trochê ruszyÌ g³ow¹ i kasa w kieszeni.

Ehh ...zeby to byÂła caÂła prawda , ÂłaĂącuch zakuÂłem w Pitstopie ;/ , a wstawiÂłem foto bo obawiaÂłem sie tego wykruszenia na jednym bolcu.Nigdy nie zakuwaÂłem ani nie widziaÂłem ja ktoÂś to robi, ale sam wymieniÂłem zĂŞbatki i zaÂłoÂżyÂłem ÂłaĂącuch, a bolce lekko rozplaszczyÂłem' samorĂłbkÂą zakuwarki , ktĂłra polegÂła w trakcie , tak czy siak w kieszeni zostaÂło 100 pln

danvield - 2010-09-23, 20:45
Temat postu: hmm
Dobrze zakuÂłes, jezeli ogniwo sie porusza (nie ejst zakleszczone) Zazwyczaj wystarczy lekko pupnÂąc byleby tylko sworznie napuchÂły i jest git.
Kapitan Bomba - 2010-09-24, 16:01

Ewentualnie pokluchaĂŚ spawarkÂą.
sorier - 2010-09-24, 16:16

[quote="T_rex"]
Brosik napisał/a:
. . . ÂłaĂącuch zakuÂłem w Pitstopie ;/ . . . bolce lekko rozplaszczyÂłem' samorĂłbkÂą zakuwarki . . .

To kto w koĂącu uprawiaÂł tÂą metaloplastykĂŞ, ty czy pitstop?

T_rex - 2010-09-24, 18:20

sorier napisał/a:

To kto w koĂącu uprawiaÂł tÂą metaloplastykĂŞ, ty czy pitstop?

sam wymieniÂłem zĂŞbatki i zaÂłoÂżyÂłem ÂłaĂącuch, a bolce lekko rozplaszczyÂłem' samorĂłbkÂą zakuwarki , ktĂłra polegÂła w trakcie i pojechaÂłem do pitstopu a tam mechanik /lub wÂłaÂściciel/ ostatecznie przywaliÂł punktakiem. PiĂŞknie to nie wyszÂło ,ale jak mĂłwicie Âże solidnie to niech tak bĂŞdzie B)

LEŚNICZY - 2010-09-24, 18:45

Popraw do pewnoÂści kulkÂą ÂłoÂżyska B)
rufus - 2010-09-25, 08:26

moze nie najladniej ale dobrze jest zakute , nie rozpadnie sie .
-pawlus- - 2010-11-24, 22:50

Ja bym temu łańcuchowi już nie zaufał...

Zdajecie sobie sprawę co się może stać jak się pojedzie powiedzmy tylko 120 km/h i ta zakuwka puści ?
Potem się modlić żeby łańcuch nie zablokował kola...

Brojler - 2010-12-13, 11:00

Fatalnie łańcuch zakuty. Trzpienie popękały, dziać się może to co kolega wyżej opisał.
Trzpień powinien być rozgnieciony na podobną szerokość do ogniw stałych i idealnie okrągły.
Kup kolego nowe ogniwo i zakuj tak jak trzeba.
Tutaj widać jak można skończyć w najlepszym wypadku: http://www.youtube.com/wa...eature=related, albo tak: http://www.youtube.com/wa...l&v=H9E9Dy2uUU4

DragstaR1 - 2010-12-13, 16:32

Moze wytrzyma a moze nie. Sam sobie kolego odpowiedz na to pytanie. Niestety jak to czesto bywa niektorzy wola odwalic fuszere ( ale jak to sie mowi - kasa zostaje w kieszeni ). Nie obraz sie ale w tym wypadku mozna by spokojnie zmienic tytul posta z " zakuty lancuch" na " zakuty leb "
T_rex - 2010-12-13, 18:48

Rozumiem że zakuty łeb to ten co zakuł łańcuch ?
DragstaR1 - 2010-12-13, 19:00

T_rex napisał/a:
Rozumiem że zakuty łeb to ten co zakuł łańcuch ?

Raczej ktos kto zle zakul lancuch. A czy to jestes Ty to sam sobie odpowiedz :) Ja nic takiego nie napisalem i mozliwe ze sie nie znam :)

T_rex - 2010-12-13, 20:49

No to jak bedziesz w Pitstopie wejdź na serwis i powiedz właścicielowi że ma zkuty łeb , bo to on zakuwał.

Temat założyłem bo mi sie to zakucie niepodobało, ale na początku parę osób napisało że będzie dobrze , a teraz po pół roku wszyscy piszą ze to źle zakute. To gdzie byliście wcześniej ...czekaliście czy mi pęknie w czasie jazdy ? :D

-pawlus- - 2010-12-13, 22:20

Cytat:
No to jak bedziesz w Pitstopie wejdź na serwis i powiedz właścicielowi że ma zkuty łeb , bo to on zakuwał.

No to masz juz dowód gdzie nie oddawać motonga...
Jak widzę ludzi którzy sprzęt zakuwają robiąc taką fuszerę to mnie czyści...

No ludzie zadajcie sobie pytanie jak można tak zakuć łańcuch ??

Popatrz sobie na ogniwa obok jak powinno wyglądać zakute ogniwo jeżeli tego ktoś nie potrafi to niech sobie wsadzi paluszek do d*** i tam trzyma !! ! anie naprawiam motocykle.

A jak Ci odpowiedzą że Paaanie jak tak zakuwam od 5 lat i nic się nie dzieje !! to śmiało można powiedzieć że głupi ma zawsze szczęście a jak ktoś się zabił spowodu takiego łańcucha to już go nie pozwie i tak to się kręci...

Trochę wyobraźni...

DragstaR1 - 2010-12-13, 23:21

T_rex napisał/a:

Temat założyłem bo mi sie to zakucie niepodobało, ale na początku parę osób napisało że będzie dobrze , a teraz po pół roku wszyscy piszą ze to źle zakute. To gdzie byliście wcześniej ...czekaliście czy mi pęknie w czasie jazdy ? :D

W Pitstopie nie będę bo puki co , bo nie mam ważnego paszportu i jakoś nie pali mi się do tego ;)
A jeśli faktycznie to robili na serwisie to współczuję ... zarówno im samym (głupoty) jak i klientom.

A na pytanie gdzie byłem przez te pół roku??? No jak to gdzie? Na Chudowie ;)

ShoGun - 2010-12-14, 09:42

-pawlus- napisał/a:
Popatrz sobie na ogniwa obok jak powinno wyglądać zakute ogniwo jeżeli tego ktoś nie potrafi to niech sobie wsadzi paluszek do d*** i tam trzyma ! anie naprawiam motocykle.

To żeś się teraz wiedzą popisał. Pokaż gdzie zakuwają tak jak mówisz że wszystkie ogniwa potem tak samo wyglądają? Zakute jest mało estetycznie ale dobrze, prędzej łańcuch pęknie niż to zakucie.
Internetowi eksperci :D

Brojler - 2010-12-14, 10:11

Co się Shogun czepiasz? Zapłacił gość za usługę, a jakiś kowal spartaczył temat.
Zakuty łańcuch ma wyglądać tak: http://www.advrider.com/f...ad.php?t=540273
IMHO EOT

-pawlus- - 2010-12-14, 16:21

Cytat:
To żeś się teraz wiedzą popisał. Pokaż gdzie zakuwają tak jak mówisz że wszystkie ogniwa potem tak samo wyglądają? Zakute jest mało estetycznie ale dobrze, prędzej łańcuch pęknie niż to zakucie.
Internetowi eksperci

No i do razu widać jak kolega Szogun płytko myśli...

Nie powiedziałem że trzeba zakuwać ogniwa tak jak te fabrycznie zrobione powiedziałem tylko jak to ma wyglądać i wskazałem fabrycznie zakute ogniwa jako przykład po to aby można było porównać jak daleko zakutemu łańcuchowi w PITSTOPIE do fabrycznego zakucia ogniwa...

PO prostu tak zakutemu łańcuchowi w życiu nie zaufam...

Cytat:
akuty łańcuch ma wyglądać tak: http://www.advrider.com/f...ad.php?t=540273

Wzór do naśladowania....

Pozdro 4all

ozon - 2010-12-14, 19:20

tak jak mowia moi przed mowcy lepej nie ryzykuj..... ma nas jezdzic coraz WIECEJ a nie mniej szkada zdrowia albo co gorsza zycia..... lwg
rufus - 2010-12-15, 21:04

brzydko jest zakute to fakt , ale nie pusci . Zreszta pewnie przelatales juz na tym sporo km i wszystko jest ok .
T_rex - 2010-12-15, 21:34

rufus napisał/a:
brzydko jest zakute to fakt , ale nie pusci . Zreszta pewnie przelatales juz na tym sporo km i wszystko jest ok .

He he , tak B) estetyka 1 , solidność 4 /skala do 5/, ale jakbym miał dostęp do zkuwarki to kupiłbym nową zakuwkę coś 25pln i zakuł na wiosnę :)

Ola_su - 2010-12-17, 09:54

A możesz powiedzieć gdzie kupisz zakówark za 25 zł, bo ja szukałam i najtńsz nalzła za 700pln
Patra - 2010-12-17, 09:56

Hmm... jak dla mnie to mowa o 25zł za zakuwkę, a nie zakuwarkę... ;o
A swoja drogą TU jest zakuwarka za niecałe 500zł

Brojler - 2010-12-17, 12:52

Tanio jak barszcz. Mam taką i się spisuje: http://cgi.ebay.co.uk/Mot...=item51958248bf marki Rothewald. W Polsce koszt. 199 + przesyłka.
Tutaj Review: http://vfrworld.com/forum...tool-km500.html

Zapraszam T Rex, to Ci to poprawię za dychę :P
Ola su, czy mi się wydaje, czy usprawiedliwiasz partactwo warsztatu drogim osprzętem?
Z resztą mamy wolny rynek, niech przypadek T Rex'a będzie przestrogą dla innych.

Ola_su - 2010-12-17, 13:27

Nikogo nie sprawiedliwiam, a jak widćz powyższych postów większość osób napisało, że łańcuch jest dobrze zakuty. A 199 + koszty wysyłki tonie jest 25 zł. - to jest 1 sprawa, 2. jeżeli uważasz że ta zakówarka wytrzyma w profesjinalnym warsztacie motocyklowym to się grubo mylisz.
Średnio wystarcza na zakucie 10 - 15 łańcuchów dlatego mówię o porządnym sprzęcie.

Brojler - 2010-12-17, 17:32

Sama zakuwarka jest wieczna, tam nie ma się co zepsuć. Jedynie trzpień popychający się zużywa i się zgadzam z tym; jego można sobie dokupić za 20PLN również w sklepie, albo dać wytoczyć z twardszej stali tokarzowi.

I ja nie napisałem, że zakuwarka ma być po 25PLN, ani nikt inny. Wszak 224PLN się zwraca po trzecim zakuciu łańcucha klientowi, no nie?
W każdym razie, ogniwa są rozgniecione fatalnie na zdjęciach T Rexa, byle by chłopakowi nie puściło i nie zablokowało koła przy prędkości 140km/h, bo będzie kolejny temat w "Ku przestrodze".

To moja opinia, a ta jest jak dupa. Każdy ma własną.

-pawlus- - 2010-12-17, 20:10

Cytat:
W każdym razie, ogniwa są rozgniecione fatalnie na zdjęciach T Rexa, byle by chłopakowi nie puściło i nie zablokowało koła przy prędkości 140km/h, bo będzie kolejny temat w "Ku przestrodze".

No wreszcie ktoś kto widzi zagrożenie z tak wykonanej roboty !! ! Ktoś odwalił fuszerę a użytkownik jest pewny że może śmigać 200 km/h bo ma wszystko sprawne a przez jakiegoś "Zdzisia" a tak nie jest...

Nikomu nie życzę źle ale na łańcuch naprawdę trzeba uważać....

Pozdro dla kolegi BROJLERA lewa...

TNT - 2010-12-18, 20:01

Hmm... tak czytam czytam czytam i dochodzę do dziwnych wniosków. Będę za niedługo zmieniał cały napęd u siebie i mam DID'a 520 VM w całości. Kupiłem wprawdzie złączkę oryginalną do tego łańcucha żeby samodzielnie go rozkuć i złączyć na spinkę, ale jak poczytałem różne teorie spiskowe na temat spinek w różnych linkach które zapodaliście to robi mi się gorąco. Może jednak lepiej zdemontuję wahacz, co...? ;/
T_rex - 2010-12-18, 20:16

Brojler napisał/a:
Tanio jak barszcz. Mam taką i się spisuje: http://cgi.ebay.co.uk/Mot...=item51958248bf marki Rothewald. W Polsce koszt. 199 + przesyłka.
Tutaj Review: http://vfrworld.com/forum...tool-km500.html

Zapraszam T Rex, to Ci to poprawię za dychę :P
Ola su, czy mi się wydaje, czy usprawiedliwiasz partactwo warsztatu drogim osprzętem?
Z resztą mamy wolny rynek, niech przypadek T Rex'a będzie przestrogą dla innych.

Ostatnie zdanie zabrzmiło , jakby juz było po kliencie :D

Na wiosnę zakujemy q...tak że narody klękajcie B)

Brojler - 2010-12-18, 21:41

TNT napisał/a:
Na wiosnę zakujemy q...tak że narody klękajcie

Rotfl. :D

TNT, zakucie łańcucha jest łatwiejsze i szybsze niż wymiana łożyska główki ramy, czy sprawdzenie luzów zaworowych. Po prostu nie wiem jak niedbałym trzeba być, żeby taką manianę odstawić. Odezwij się do mnie, to pomogę wiosną. Mam zakuwarkę.

ShoGun - 2010-12-20, 08:41

-pawlus- napisał/a:

Płytkie to są Twoje wypowiedzi. Nie znamy się to za dużo sobie nie pozwalaj.

T_rex - 2010-12-20, 21:05

Brojler napisał/a:
TNT napisał/a:
Na wiosnę zakujemy q...tak że narody klękajcie

Rotfl. :D

TNT, zakucie łańcucha jest łatwiejsze i szybsze niż wymiana łożyska główki ramy, czy sprawdzenie luzów zaworowych. Po prostu nie wiem jak niedbałym trzeba być, żeby taką manianę odstawić. Odezwij się do mnie, to pomogę wiosną. Mam zakuwarkę.

Szkoda myślałem że mi zakujesz :)

TNT - 2010-12-20, 21:09

Dzięki za propozycję ;) Jednak skoro już moto jest w 50 kawałkach to chyba zdejmę ten wahacz i zajrzę do jego łożysk :P W końcu dostałem przedniego Sunstara to mogę się po mału zabrać za napęd :)
-pawlus- - 2010-12-21, 00:10

Cytat:

Cóż tu dużo mówić Prawda w oczy kole...

Ale nie w tym rzecz, grunt że paru motocyklistów wyciągnęło wnioski z tak przedyskutowanej sprawy...

I naprawdę dbajcie o swoje sprzęty bo bezpieczeństwo jest najważniejsze a życie ma się tylko jedno.

ShoGun - 2010-12-21, 08:20

-pawlus- napisał/a:

Doigrasz sie i bedzie bolalo

Brojler - 2010-12-21, 09:29

T_rex napisał/a:

Zakuję.

Ola_su - 2010-12-21, 09:32

-pawlus- napisał/a:
Cytat:

Ale nie w tym rzecz, grunt że paru motocyklistów wyciągnęło wnioski z tak przedyskutowanej sprawy...

I naprawdę dbajcie o swoje sprzęty bo bezpieczeństwo jest najważniejsze a życie ma się tylko jedno.

Aby motovcykliści mogli wyciągnąć wnioski to dobrze by było aby tacy jak Ty również umieścili zdjęcia w jaki sposób osobiście zakówasz łańcuch. Krytykować jest bardzo łatwo trudniej wykazać się wiedzą i umiejętnościami.

Brojler - 2010-12-21, 09:40

Ola_su napisał/a:
Aby motovcykliści mogli wyciągnąć wnioski to dobrze by było aby tacy jak Ty również umieścili zdjęcia w jaki sposób osobiście zakówasz łańcuch. Krytykować jest bardzo łatwo trudniej wykazać się wiedzą i umiejętnościami.

Jeśli ktoś jest sędzią skoków narciarskich nie oznacza, że musi skakać jak Adam Małysz.
Nie atakuj kolegi, tylko za to, że widzi co się dzieje. Zdjęcia zostały zamieszczone jak łańcuch ma wyglądać i jeśli Ty masz do czynienia z serwisantem, czy przedstawiasz go, to fajnie by było napisać "przepraszamy, przyjedź, poprawimy nieodpłatnie". Chyba, że dziś o klienta nie trzeba walczyć...

Ola_su - 2010-12-21, 10:15

Brojler napisał/a:
Jeśli ktoś jest sędzią skoków narciarskich nie oznacza, że musi skakać jak Adam Małysz.

I tu się mylisz kolego, Osoby które sędziują muszą znać się na swojej pracy i muszą wiedzieć jak to się robi, może nie skaczą jak Adam Małysz ale napewno wiedzą jak to się robi.

[/quote]Nie atakuj kolegi, tylko za to, że widzi co się dzieje. Zdjęcia zostały zamieszczone jak łańcuch ma wyglądać...[/quote]
Tak zostały zamieszczone ale Fabrycznie zakutego łańcucha na MIEDZIANYCH nie stalowych ogniwach a to jest kolosalna różnica wieć sory ale tu już wynika jak patrzycie na wszystko i jak wszystko ignorujecie.

Tak jestem związana z serwisem i wyobraź sobie, że nikt się do nas nie zwrócił z tym, że jest źle zakuty łańcuch tym bardziej, że kilka wypowiedzi temu ktoś napisał że zakucie napewno wytrzyma bo jest zrobione dobrze tylko mało estetycznie więc widze - czytanie ze zrozumieniem też wchodzi w gre.

Brojler - 2010-12-21, 11:50

Ola_su napisał/a:

I tu się mylisz kolego, Osoby które sędziują muszą znać się na swojej pracy i muszą wiedzieć jak to się robi, może nie skaczą jak Adam Małysz ale napewno wiedzą jak to się robi.

No właśnie, kolega pawlus nie zakuwa, ale wie jak ma to być.
Ola_su napisał/a:

Tak zostały zamieszczone ale Fabrycznie zakutego łańcucha na MIEDZIANYCH nie stalowych ogniwach a to jest kolosalna różnica wieć sory ale tu już wynika jak patrzycie na wszystko i jak wszystko ignorujecie.

Popatrz dokładnie na to zdjęcie:
. To czarn0-grafitowe, to stal. Miedź jest za miękka, z niej się kable elektryczne robi, nie trzpienie w łańcuchach.
W obu przypadkach (T rex i z forum Advrider) są to trzpienie rozklepywane, zakuwarka do tego jest taka sama. Producent podaje średnicę ogniwa po rozgniecieniu i wykonanie Pit-Stopu nie trzyma tych norm.
Czekam na wartości średnicy minimalnej i maks. dla ogniwa rozgniatanego, (Informacja jest w pełni jawna i dostępna) bo Ty ignorantką nie jesteś jak nas nazywasz, więc czekam. :]
Cytat:

Tak jestem związana z serwisem i wyobraź sobie, że nikt się do nas nie zwrócił z tym, że jest źle zakuty łańcuch tym bardziej, że kilka wypowiedzi temu ktoś napisał że zakucie napewno wytrzyma bo jest zrobione dobrze tylko mało estetycznie więc widze - czytanie ze zrozumieniem też wchodzi w gre.

Rzeczywiście użytkownik mógł zapytać w serwisie, po wykonanej usłudze czy aby na pewno dobrze trzpienie rognietli.
Ale wiem jak to się kończy (może nie u Was), gdy klient zapyta, czy aby na pewno tak ma być: "Tak, panie! Siadać i jeździć!"
Wierzę jednak, że Wy poprawicie takie coś na przyszłość.
Pozdrawiam serdecznie.

-pawlus- - 2010-12-21, 20:09

Cytat:

Nikt się nie zgłosił bo gro motocyklistów po prostu ufa serwisom a ja niestety już nigdy tego nie zrobię i zawsze będę sceptycznie patrzył na ręce mechanika. Raz się przejechałem i drugi raz nie zamierzam.

Cytat:

święta racja kolegi Brojlera wystarczy porównać zakuwki fabryczne i te zrobione przez PitStop żeby TYLKO ZOBACZYĆ różnicę (żeby zaraz ktoś nie powiedział "...powiedz mi gdzie zakuwają tak jak fabryka...") a na kolejnych zdjęciach widać jak powinna wyglądać zakuwka miedziana - zakuta prawidłowo.

Cytat:
jeśli Ty masz do czynienia z serwisantem, czy przedstawiasz go, to fajnie by było napisać "przepraszamy, przyjedź, poprawimy nieodpłatnie". Chyba, że dziś o klienta nie trzeba walczyć...

Sam bym lepiej tego nie ujął ;)

Cytat:

Jeszcze nie zakuwałem łańcucha bo nie było takiej potrzeby, ale widziałem jak to powinno wyglądać i na pewno nie tak jak to zostało zrobione w PitStopie.
Co do krytyki to się zgodzę że jest łatwo to robić ale jeżeli ktoś zwykłym użytkownikom tego nie uświadomi to każdy przyjmie że tak wykonana robota jest OK - a tak nie jest. Dodam jeszcze stare przysłowie iż "KRYTYKA ZWIĘKSZA JAKOŚĆ"

Cytat:
To czarn0-grafitowe, to stal. Miedź jest za miękka, z niej się kable elektryczne robi, nie trzpienie w łańcuchach.

NO kolega Brojelr uderza (żeby nie powiedzieć wali :D ) w samo sedno sprawy. Miedź jest bardzo miękkim materiałem bardzo dobrze przewodzi prąd elektryczny ale mechanicznie jest beznadziejna wiem bo na co dzień projektuje maszyny elektryczne i z miedzi robi się uzwojenia (giętkie i miękkie aby mogły się fajnie wyginać) i wierzcie mi pod względem mechanicznym (do atkich zastosowań jak zakuwka w łańcuchach motocyklowych) miedź jest do kitu.

Nie wiem jaki stop jest zastosowany w tej zakuwce ale na pewno będzie on bardziej miękki od stali a to powoduje szybsze odkształcenia w jakichś nie kontrolowanych warunkach pracy tej zakuwki - a takie one są.

Cytat:
Rzeczywiście użytkownik mógł zapytać w serwisie, po wykonanej usłudze czy aby na pewno dobrze trzpienie rognietli.
Ale wiem jak to się kończy (może nie u Was), gdy klient zapyta, czy aby na pewno tak ma być: "Tak, panie! Siadać i jeździć!"
Wierzę jednak, że Wy poprawicie takie coś na przyszłość.

I znowu przyznam koledze świętą rację...

Pozdrawiam.

walek809 - 2010-12-21, 20:28

sam niedawno rozkuwałem łańcuch i mam też pewne obawy ( wiadomo dlaczego i jakie są skutki takiej źle wykonanej usługi ) teraz po przeczytaniu tego postu mam wyobrażenie jak powinien wyglądać dobrze zakuty łańcuch .
dzięki T_rex że założyłeś taki temat .

tak miałem zakuty
i tak będę chciał żeby to wyglądało

T_rex - 2010-12-21, 20:59

Brojler napisał/a:
T_rex napisał/a:

Zakuję.

No to na wiosnę kupię ...tak ze 2 kg zakuwek .... jakby za pierwszym razem nie wyszło :D i będziemy arystycznie zakuwać

Cytat:

Oczywiście że tak zrobił użytkownik B) ale usłyszałem inny tekst " już dużo łańcuchów tak zakułem i żaden nie pękł"

Brojler - 2010-12-21, 22:36

T_rex napisał/a:

No to na wiosnę kupię ...tak ze 2 kg zakuwek .... jakby za pierwszym razem nie wyszło :D i będziemy arystycznie zakuwać

Jak artystycznie, to tylko w PitStopie :P

Ola_su - 2010-12-21, 23:05

Brojler napisał/a:

Nie sądź kolego abyś nie był sądzony!
Poniżej podaje kilka linków które znalazłam aby wgłębić się w prawidłowość zakówania łańcucha
http://grupy.scigacz.pl/z...08,2007_03.html
http://forum.scigacz.pl/a...html&highlight=
http://motocyklisci.kalis...8db5947f80e95e7
http://www.grupy.otopr.pl...sn,6274995.html
życze miłej lektury

Brojler - 2010-12-21, 23:34

Ola_su napisał/a:
Brojler napisał/a:

Poniżej podaje kilka linków które znalazłam aby wgłębić się w prawidłowość zakówania łańcucha
życze miłej lektury

Poczytałem. Piszą tam "internetowi mechanicy" o klepaniu łańcucha młotkiem.
Oj, dużo piszesz w internecie, ale praktyki w warsztacie żadnej nie nabyłaś.

Ola_su - 2010-12-22, 00:28

Brojler napisał/a:

Przyganiał kocioł garnkowi ...

Brojler - 2010-12-22, 10:09

Ola_su napisał/a:
Brojler napisał/a:

Przyganiał kocioł garnkowi ...

Olu, nie podrywaj mnie, jestem zajęty.

rufus - 2010-12-22, 12:13

Brojler napisał/a:
Ola_su napisał/a:
Brojler napisał/a:

życze miłej lektury

Nie chce w zaden sposob bronic serwisu ktory majstrowal przy tym lancuchu bo faktycznie zrobil to brzydko , ale denerwuja mnie tez troche Twoje wypowiedzi np na temat uzywania mlotka . Na potwierdzenie tego ,ze mlotek to tez narzedzie wciepalem fotke lancucha ktory zakulem wlasnie mlotkiem .

pzdr

Ola_su - 2010-12-22, 14:10

Brojler napisał/a:
Olu, nie podrywaj mnie, jestem zajęty.

Dzięki za poropozycje ale nie skorzystam
Powiem szczerze, że nawet bym nie pomyślała, że wtaki sposób można podrywać!!!!!

Kapitan Bomba - 2010-12-24, 17:57

Reasumując można zakuć ładnie łańcuch domowymi sposobami bez dawania motocykla do serwisu :D
LEŚNICZY - 2010-12-24, 19:46

Brosik napisał/a:
Reasumując można zakuć ładnie łańcuch domowymi sposobami bez dawania motocykla do serwisu :D

No można , sam jestem tego przykładem :D

-pawlus- - 2010-12-25, 11:04

Cytat:

Brosik napisał/a:
Cytat:

Może jakieś zdjęcia by się dało wrzucić ?

LEŚNICZY - 2010-12-28, 13:49

-pawlus- napisał/a:
Cytat:

Brosik napisał/a:
Cytat:

Fotki nie mam pod ręką , ale 1 masz u góry .
Bierzesz kulke łożyska i młotek, reszta to już zdrowy rozsądek i troche wyczucia :D
I po co płacić 150 zł w serwisie :D

walek809 - 2010-12-28, 14:05

LEŚNICZY, napisał/a:
Cytat:

nie mów że tyle kosztuje zakucie w serwisie ;o

Brojler - 2010-12-28, 19:58

walek809 napisał/a:
LEŚNICZY, napisał/a:
Cytat:

"Normalne" serwisy biorą ok. 80 PLN. ASO pewnie wezmą 150PLN.

emil - 2010-12-28, 20:22

ale jak kupujesz napęd u nich to zakucie powinno być gratis (zakucie - nie mówie tu o wymianie zębatek), no chyba że się mylę.
walek809 - 2010-12-28, 20:26

to cena z zakuwką ?
-pawlus- - 2010-12-29, 00:16

LEŚNICZY napisał/a:
-pawlus- napisał/a:
Cytat:

Brosik napisał/a:
Cytat:

Fotki nie mam pod ręką , ale 1 masz u góry .
Bierzesz kulke łożyska i młotek, reszta to już zdrowy rozsądek i troche wyczucia :D

No to całkiem pomysłowe, kulka łożyskowa jest o odpowiedniej twardości i ma odpowiedni kształt do tego typu zadania - fajny patent ;)

LEŚNICZY - 2010-12-29, 15:03

walek809 napisał/a:
LEŚNICZY, napisał/a:
Cytat:

Na samym łańcuchu daleko nie zajedziesz :P
Trza wymienić tyż zębatki :D

majzur - 2010-12-29, 17:37

mam pytanie co do zestawu napedowego. Musze wymienić zestaw napędowy zastanawiałem sie nad O-ringowym (łańcuchem) ale dużo jest tez bez O-ringowych super wzmocnionych. Czyna O-ringowym naprawde tak dużo wiecej przejae w terenie czy jak kupie super wzmocniony bez O-ringowy to roznicy az tak nie odczuje?
Brojler - 2010-12-29, 21:43

Najtańszy O-ringowy dłużej wytrzyma od bez O-ringowego. Jeśli producent motocykla przewiduje łańcuch z uszczelnieniem, to tylko taki zakładamy.
Ola_su - 2010-12-29, 22:21

Może mało się znam ale czy założyć łańcuch o-ringoy czy bez-oringowy zależychyba od typu motocykla.
Z tego co mnie uczono bez-oringowy zalecany jest do motocykli typu cross a o-ring i jemu podobne z uszczelnieniami zalecane są do motocykli szosowych i enduro.

Co do cen to może macie na myśli wymiane zestawu napędowego a nie samo zakucie łańcucha bo mim skromnym zdaniem jest tu dość znaczna różnica.

majzur - 2010-12-30, 15:33

a jezeli zamontuje O-ringowyw enduro to cos sie stanie czy o co chodzi z tymi zaleceniami?
Ola_su - 2010-12-30, 22:03

Chodzi o to że piasek i błoto dużo szybciej niszczą uszczelnienia i nie ma sensu wkładać łańcucha o-ringowego do motocykli cross bo czy będziesz smarował czy nie to i tak 2 razy szybciej ten łańczuch zostanie zniszczony niż bez-oringowy.

Jeżeli jeździsz na motocyklu enduro to zależy gdzie jeździsz i jaką pojemność motocykla posiadasz.
Ja na twoim miejscu jeżeli większą część czasu spędzałabym na szosie założyła bym o-ring

LEŚNICZY - 2010-12-31, 11:00

Ola_su napisał/a:
Chodzi o to że piasek i błoto dużo szybciej niszczą uszczelnienia i nie ma sensu wkładać łańcucha o-ringowego do motocykli cross bo czy będziesz smarował czy nie to i tak 2 razy szybciej ten łańczuch zostanie zniszczony niż bez-oringowy.

Jeżeli jeździsz na motocyklu enduro to zależy gdzie jeździsz i jaką pojemność motocykla posiadasz.
Ja na twoim miejscu jeżeli większą część czasu spędzałabym na szosie założyła bym o-ring

Do crossa nie wkłada się o-ringowego bo tracisz moc przez uszczelnienia, do ENDURO wkłada się tylko o-ring bo jest trwalszy (błoto i te sprawy ... :D )

T_rex - 2010-12-31, 20:31

Ola su, od kobiety nikt nie wymaga żeby odróżniala zakuwke od zakuwarki /ale Patra wiedziała ;) /
nikt nie wymaga, aby wdług foto określić materiał bolców w łańcuchu,
nikt nie oczekuje trafionych' porad co do łańcuchów O ringowych.
Ale widać ogólne parcie na poprawę wizerunku Pitstopu za wszelką ceną, tylko że nie tedy droga.
Jak chcesz pomóc serwisowi i "przekuć " porażkę w sukces to przy minimum wysiłku, powinien tu by wpis: " kolego trex jak chcesz to kup zakuwę założymy nową za darmo, zadzwoń i przyjedź , kiedy chcesz to i tak 15 minut roboty"
A serwisy naprawdę klasowe i fachowe, napisały by "zapraszamy do bezpłatnej wymiany"
Ja straciłem 20 zł , ale wy kilku lub klikunastu klientów ,bo jak ktoś spojrzy na ten temat i zobaczy jakie są jaja za 20 zł , a jak będzie jakaś poważniejsża naprwa za kilka stów u was bez gwarancji że będzie dobrze zrobione , ...to objedzie was szerokim łukiem

-pawlus- - 2011-01-01, 13:29

T_rex napisał/a:
Ola su, od kobiety nikt nie wymaga żeby odróżniala zakuwke od zakuwarki /ale Patra wiedziała ;) /
nikt nie wymaga, aby wdług foto określić materiał bolców w łańcuchu,
nikt nie oczekuje trafionych' porad co do łańcuchów O ringowych.
Ale widać ogólne parcie na poprawę wizerunku Pitstopu za wszelką ceną, tylko że nie tedy droga.
Jak chcesz pomóc serwisowi i "przekuć " porażkę w sukces to przy minimum wysiłku, powinien tu by wpis: " kolego trex jak chcesz to kup zakuwę założymy nową za darmo, zadzwoń i przyjedź , kiedy chcesz to i tak 15 minut roboty"
A serwisy naprawdę klasowe i fachowe, napisały by "zapraszamy do bezpłatnej wymiany"
Ja straciłem 20 zł , ale wy kilku lub klikunastu klientów ,bo jak ktoś spojrzy na ten temat i zobaczy jakie są jaja za 20 zł , a jak będzie jakaś poważniejsża naprwa za kilka stów u was bez gwarancji że będzie dobrze zrobione , ...to objedzie was szerokim łukiem

No chyba coraz więcej ludzi na forum czyta w moich myślach :D

Kolego T_rex po prostu z ust wyjąłeś mi te słowa i oczywiście zgadzam się z tobą w 100%.

Pozdro 4all.

2KH - 2011-01-21, 17:38

ja jako że prowadzę serwis nie powinienem się odzywac, ale jeżeli dobrze rozumię to Panowie z serwisu młotkiem i punktakiem zakuli łańcuch tak? No to jeżeli tak ja nie wiem do czego to dochodzi, Nasza firma do jakiegoś czasu miała kompleksy że mieści się w garażu przystosowanym ale zawsze garażu, właśnie przez takie zdjecia i opinie wyleczyliśmy sie z tych kompleksów :) . Panowie i Panie zakucie łańcucha wcale nie musi byc drogie...u Nas wymiana całego napedu teraz w promocji 60zł a poza 70-150 mało tego powiem że mamy chyba rarytas ponieważ zakuwamy orginalną zakuwarką DiD dla ciekawych wgląd w papier DiD. Kosztuje taka zabawka ile kosztuje, ale jak robimy to robimy.

Zastanawiam się tylko czy Ci ludzie także uważają że wszyscy motocykliści to jedna rodzina??
Bo ja nawet obcemu bym takiej jopy nie wcisnął a co dopiero rodzinie!!

Pozdrawiam wszystkich prawdziwych motocyklistów i zapraszam do poprawiania zakuwek za free zakuwka to koszt 15zł zakucie gratis
Bo przedewszystkim bezpieczeństwo

bart_b - 2011-01-30, 09:34

ShoGun napisał/a:
-pawlus- napisał/a:
Popatrz sobie na ogniwa obok jak powinno wyglądać zakute ogniwo jeżeli tego ktoś nie potrafi to niech sobie wsadzi paluszek do d*** i tam trzyma ! anie naprawiam motocykle.

hahaha dokładnie shogun to samo pomyślalem. kurwa specjaliści internetowi.

kolego 2KH a co zmienia ze masz zakuwarkę DID?? fajny chlyt matetindody ale tylko dla laików :)

ja nie mam DID ani takiej z podpisem prezesa firmy DID i jakoś jeszcze nikt nie przyjechał z reklamacja. a no i biore 50zł za wymiane zestawu bez promocji :)

tak tylko dla porównania w swoich motocyklach robie to punktakiem i mlotkiem bo jak dla mnie to najlepsza metoda (jak ktoś wie jak to zrobić). klienci w to nie wierzą stąd robie to zakuwarką. moge ci pokazać łańcuch zrobiony jedną i druga metoda. ciekawe czy odróżnisz :) a do kompletu wystarczy się zastanowic jakie siły działają na łańcuch i na tym byśmy zakończyli temat ;)

pozdr dla mechaników

Cytat:
ale jak kupujesz napęd u nich to zakucie powinno być gratis (zakucie - nie mówie tu o wymianie zębatek), no chyba że się mylę.

mylisz sie. może jeszcze kiełbache na ciepło sprzedawca powinien opierdolić a mechanik poprawic?

koszty serwisu w polsce sa porażająco niskie a i tak jeszcze źle.

rufus - 2011-01-30, 10:15

bart_b napisał/a:
wystarczy się zastanowic jakie siły działają na łańcuch i na tym byśmy zakończyli temat ;)

amen

bart_b - 2011-01-30, 11:07

generalnie patrząc na zdjęcie faktycznie mogło by to być bardziej estetycznie zrobione ale moim zdaniem to sie nie rozpadnie, ale jak to ma poprawić komfort psychiczny własciciela to faktycznie niech zmieni i po temacie. ktorys ze specjalistów w tej dziedzinie, a wypowiedziało ich się tu troche ;) zakuje tak ze nie ma lipy i po sprawie.

Smuci mnie tylko poziom niewiedzy jaki tu przedstawiono. co najgorsze robiąc złą opinie warsztatowi ktory w środowisku uchodzi za raczej dobry. najgorsze jest jednak to ze konkurencja używa takich troche nieeleganckich sposobów żeby komus zrobić obore. nadarzyła się okazja wmówić laikom głupote to trzeba skożystac. szkoda ale to nie nowość

Piotr Dudek - 2011-01-30, 12:23

Patra napisał/a:
Hmm... jak dla mnie to mowa o 25zł za zakuwkę, a nie zakuwarkę... ;o
A swoja drogą TU jest zakuwarka za niecałe 500zł

A w reklamie napisały:
Przedmiotem sprzedaży jest fabrycznie nowa

zakuwarka do łańcuchów napędowych D.i.D

Przyżąd ten służy do cięcia i zakówania łańcuchów.

Służy do łańcuchów DID o rozmiarze

Mam nadzieję, że ta niska cena ma związek z błędami ortograficznymi w reklamie :D

Bele co sprzedać za duże kase i olać pisownię języka ploskiego.

Takie zakuwarki były w Lousie na wyprzedaży po 20 eurynek.

bart_b - 2011-01-30, 13:47

jak juz zainwestowac w zakuwarkę to porządną bo takie urządzenie za kilkadziesiąt złotych moim zdaniem zrobi wiecej szkody niz pożytku. kolega kupił za okolice 100zł jakas czeską. na moich oczach rozpadła się na pierwszym łańcuchu.
-pawlus- - 2011-01-30, 16:34

bart_b napisał/a:
ShoGun napisał/a:
-pawlus- napisał/a:

hahaha dokładnie shogun to samo pomyślalem. kurwa specjaliści internetowi.

kolego 2KH a co zmienia ze masz zakuwarkę DID?? fajny chlyt matetindody ale tylko dla laików :)

ja nie mam DID ani takiej z podpisem prezesa firmy DID i jakoś jeszcze nikt nie przyjechał z reklamacja. a no i biore 50zł za wymiane zestawu bez promocji :)

tak tylko dla porównania w swoich motocyklach robie to punktakiem i mlotkiem bo jak dla mnie to najlepsza metoda (jak ktoś wie jak to zrobić). klienci w to nie wierzą stąd robie to zakuwarką. moge ci pokazać łańcuch zrobiony jedną i druga metoda. ciekawe czy odróżnisz :) a do kompletu wystarczy się zastanowic jakie siły działają na łańcuch i na tym byśmy zakończyli temat ;)

pozdr dla mechaników

Cytat:

mylisz sie. może jeszcze kiełbache na ciepło sprzedawca powinien opierdolić a mechanik poprawic?

Porażające że wśród motocyklistów są jeszcze ludzie którzy tak postrzegają świat...

Szkoda klawiatury na tłumaczenia.

bart_b - 2011-01-30, 16:51

-pawlus- napisał/a:
Porażające że wśród motocyklistów są jeszcze ludzie którzy tak postrzegają świat...

no bo co tu powiedzieć jak sie nie ma nic do powiedzenia ;) tu jest mowa o konkretach tak wiec personalne wycieczki sa zbędne. konkrety kolego konkrety. masz pojecie jakie siły działają czy nie masz??

-pawlus- - 2011-01-30, 17:08

bart_b napisał/a:
-pawlus- napisał/a:

no bo co tu powiedzieć jak sie nie ma nic do powiedzenia ;) tu jest mowa o konkretach tak wiec personalne wycieczki sa zbędne. konkrety kolego konkrety. masz pojecie jakie siły działają czy nie masz??

Oczywiście że mam pojęcie jak to pracuje. Trzpienie łączące kolejne ogniwa pracują na ścinanie więc siła po osiowa (siła chcąca rozerwać ogniwo na bok) trzpienia jest mała więc można powiedzieć iż na część która się rozszerza podczas zakuwania działa niewielka siła ale oczywiście w stanie ustalonym - kiedy łańcuch mknie sobie spokojnie przenosząc moment obrotowy na koło.

Trzeba jednak pamiętać że łańcuch pracuje również w stanach dynamicznych w tych stanach na 100% nie jesteś w stanie określić jaka tam działa siła ! Zwłaszcza w sportowych motongach gdzie łańcuch pracuje pod znacznym obciążeniem dynamicznym.

Zmierzam do tego że jak "słabo" zakujesz ogniwo łączące oba końce łańcucha nie masz 100% pewności że wytrzyma taką samą siłę jaką wytrzymała by prawidłowo zakuta zakuwka. A to już stwarza zagrożenie życia.

Zresztą nie wiem po co tyle polemiki ?? ?
Lepiej zakuć to jak bozia przykazała i ma się święty spokój. A jak ktoś woli odwalać fuszerę i stwarzać zagrożenie życia to proszę bardzo.

Producent, a raczej inżynierowie producenta, nie na darmo opracowali urządzenie do zakuwania które robi to tak jak powinno być a nie tak jak to na początku tego wątku na rysunku wygląda...

Tyle...

T_rex - 2011-01-30, 18:32

bart_b napisał/a:
generalnie patrząc na zdjęcie faktycznie mogło by to być bardziej estetycznie zrobione ale moim zdaniem to sie nie rozpadnie, ale jak to ma poprawić komfort psychiczny własciciela to faktycznie niech zmieni i po temacie. ktorys ze specjalistów w tej dziedzinie, a wypowiedziało ich się tu troche ;) zakuje tak ze nie ma lipy i po sprawie.

Smuci mnie tylko poziom niewiedzy jaki tu przedstawiono. co najgorsze robiąc złą opinie warsztatowi ktory w środowisku uchodzi za raczej dobry. najgorsze jest jednak to ze konkurencja używa takich troche nieeleganckich sposobów żeby komus zrobić obore. nadarzyła się okazja wmówić laikom głupote to trzeba skożystac. szkoda ale to nie nowość

Bartb może przyjadę do ciebie , przygotuj młotek i przecinak i ja tak poprawię twoje bolce że będą pobobne do moich szczerbatych :D , a potem polatasz ponad 2 paczki i zobaczymy jaki będzie twój komfort psychiczny ?Może też moto sprzedam pod koniec roku i wolę dać parę zł jakby komuś miało sie rozpaść

Co do drugiej części , nie mam nic wspólnego z żadnym serwisem na Sląsku a opinie warsztat wyrobił sobie sam, nie wyszło najpiękniej /to widzi każdy/ to zaprosić do poprawki, ...niestety wolą pisać posty.

bart_b - 2011-01-30, 20:16

przecinak ci sie nie przyda.

poza tym zapytałes czy tak moze byc to ci odpowiedzialem ale skoro jestes nastawiony negatywnie to po co w ogole zakładasz temat? tak jak napisałem jesli to ma poprawić twoj komfort psychiczny to to zmień a nie pytaj czy jest dobrze skoro jestes nastawiony na nie. dziwne zachowanie.

prawda jest taka ze klientowi bym tak nie zostawił ze względu na takie wlasnie akcje ale u siebie bez problemu bo siła ktora działa akurat w te stronę jest na tyle niewielka ze nie ma za specjalnie opcji

jak masz troche chęci to wez zakuwkę zakuj w ten sposób co na zdjeciu i postaraj się to rozłączyć na boki. co z tego wyjdzie opisz nam tutaj. ja wiem co bedzie ale masz prawo byc niewiernym tomaszem ;)

-pawlus- - 2011-01-30, 22:30

bart_b napisał/a:
...bo siła ktora działa akurat w te stronę jest na tyle niewielka ze nie ma za specjalnie opcji

Skąd wiesz że jest niewielka ? A skoro już wiesz jaka jest to podaj chociaż jej wartość.

Przeprowadziłeś testy, badania laboratoryjne w celu określenia tej siły ?

Bo producent łańcucha na pewno takie przeprowadził, określił też pewnie graniczne wartości na zerwanie bądź granicę plastyczności materiału z którego jest wykonany trzpień.
A skoro już miał te wartości na pewno określił typ i rodzaj połączenia jakie może zastosować aby przeniosło wszystkie obciążenia wynikające z takiej pracy łańcucha.

Zmierzam do tego że to połączenie zostało zaprojektowane, obliczone, zasymulowane podczas obciążeń dynamicznych i wreszcie "PRZEBADANE" przez wykwalifikowany zespół inżynierski wg odpowiednich norm nad którymi pracowali uczeni !!

Wiem jak to wygląda bo sam jestem konstruktorem i pewnych rzeczy NIE ROBI się tak jak niektórzy robią no i dlatego mamy inżynierów którzy robią to za ludzi którzy uważają że coś potrafią a w rzeczywistości tak wcale nie jest...

I nie chcesz chyba powiedzieć że zakucie takiego łąńcucha punktakiem jest lepsze od przewidzianego przez producenta a jeśli tak myślisz bo zrobiłeś tak kilkanaście łańcuchów i żaden nie puścił to jest to po prostu czysty PRZYPADEK losu... (do czasu oczywiście).

bart_b - 2011-01-31, 12:44

to spójż jak wygląda konstrukcja zakuwarki i jak on bardzo sie różni od punktaka.

moim zdaniem demonizujecie ten konkretny przypadek i tyle (z reszta nie tylko moim zdaniem)

A to że TYSIĄCE łańcuchów zakutych punktakiem a nie profesjonalną zakuwarka (hahaha urządzenie skomplikowane mniej więcej jak cep) nie rozpadło się to tez przypadek?

Tak jak wspomniałem kazdy obcy motocykl robie tymi super specjalistycznymi urządzeniami o nazwie zakuwarka do łańcucha ale swoje robie punktakiem.

Paki_sc - 2011-02-16, 23:37

T_rex napisał/a:
Co do drugiej części , nie mam nic wspólnego z żadnym serwisem na Sląsku a opinie warsztat wyrobił sobie sam, nie wyszło najpiękniej /to widzi każdy/ to zaprosić do poprawki, ...niestety wolą pisać posty.

Zamiast pierdolić głupoty na forum to mógłbyś najpierw przyjechać na serwis. Z pewnością zakówka była by wymieniona w ramach gwarancji i wyjechał byś zadowolony, a tak robisz niepotrzebne zamieszanie.

bart_b napisał/a:
Tak jak wspomniałem kazdy obcy motocykl robie tymi super specjalistycznymi urządzeniami o nazwie zakuwarka do łańcucha ale swoje robie punktakiem.

Też tak robię i jest w porządku, nigdy nie miałem przygody z zerwanym, rozkutym łańcuchem itd.

T_rex - 2011-02-17, 20:51

Paki_sc napisał/a:

Zamiast pierdolić głupoty na forum to mógłbyś najpierw przyjechać na serwis. Z pewnością zakówka była by wymieniona w ramach gwarancji i wyjechał byś zadowolony, a tak robisz niepotrzebne zamieszanie.

Ok przyjadę, to gdzie masz ten serwis ?

TNT - 2011-02-17, 21:45

bart_b napisał/a:

A ja Ci powiem że byłem, robiłem, chłopak ma nie tylko sprzęt ale też wiedzę i umiejętności. Ja jestem zadowolony z jego roboty :)

bart_b napisał/a:

tak tylko dla porównania w swoich motocyklach robie to punktakiem i mlotkiem bo jak dla mnie to najlepsza metoda (jak ktoś wie jak to zrobić). klienci w to nie wierzą stąd robie to zakuwarką.

A ja mogę izolację z kabla zdjąć zębami zamiast narzędziem do tego przeznaczonym. Albo odkręcić śrubę francuzem zamiast odpowiednio dobranym kluczem. I też nie zobaczysz różnicy. Chodzi o takie słówko jak >profesjonalizm<. To tak jakby zrobić coś 'z klasą'.

Sam wiesz, że klienci zwracają na to uwagę i na pewno wiesz jak marketing funkcjonuje w praktyce - złe wieści roznoszą się szybko. Przedmiotowy serwis już ma zmniejszony popyt na swoje usługi poprzez istnienie tego wątku... zaprzeczysz?

Cytat:

Przyrównując do średniej wysokości zarobków są kur*wsko wysokie, nie mam racji?

Paki_sc - 2011-02-17, 22:27

T_rex napisał/a:

Ok przyjadę, to gdzie masz ten serwis ?

Nie wiem czy Cie stać.

Brojler - 2011-02-17, 22:29

TNT napisał/a:

A ja mogę izolację z kabla zdjąć zębami zamiast narzędziem do tego przeznaczonym.

:)

bart_b - 2011-02-23, 15:43

TNT napisał/a:
A ja Ci powiem że byłem, robiłem, chłopak ma nie tylko sprzęt ale też wiedzę i umiejętności. Ja jestem zadowolony z jego roboty :)

nie znam chłopa i nic do niego nie mam i fajne ze było ci fajnie jak ci serwis zrobił.

A wiedze oceniasz na jakiej podstawie?? rozumiem ze twoja jest jeszcze większa i masz podstawy do oceny wiedzy innych. (tak tylko pytam, nie złośliwie)

TNT napisał/a:
A ja mogę izolację z kabla zdjąć zębami zamiast narzędziem do tego przeznaczonym. Albo odkręcić śrubę francuzem zamiast odpowiednio dobranym kluczem. I też nie zobaczysz różnicy. Chodzi o takie słówko jak >profesjonalizm<. To tak jakby zrobić coś 'z klasą'.

pewnie ze możesz i niewidze w tym nic złego ani nieprofesjonalnego bo w zaden sposób to nie wpływa na jakość roboty. jesli ładne narzędzia według ciebie świadczą o klasie i profesjonaliźmie to napisz mi prosze czym sięzajmujesz i jak się nazywa twoja firma żebym tam w życiu nie trafił bo osobiście mam troche inne wyznaczniki jakosci klasy i profesjonalizmu.

jesli sie upierasz to podjedz i oceń fachowym okiem poziom zaopatrzenia w narzędzia jaki posiadam. jesli to ma ci w czymś pomóc to na ten moment jest to około 50 000zł w sprzęcie. warsztat ma dwa stanowiska. wg mnie to nie wyznacznik ale jak to ma takie znaczenie to proszę bardzo.

walek809 - 2011-06-19, 14:36

szukam kogoś z okolic Będzina kto może podjechać i zakuć mi łańcuch w garażu ,
szukam takiej opcji bo nie chcę wozić moto na przyczepce itp.

espe - 2012-03-19, 09:08

Witam,

podobnie jak kolega wyżej (w zeszłym sezonie), poszukuję kogoś z zakuwarką do łańcucha z okolic Mikołowa. ;(

Pozdrawiam