|
Forum Śląskich Motocyklistów
|
|
pomoc w zakupie laptopa |
| Autor |
Wiadomość |
lewy
i nieźle żyć :D

Motocykl: pół Hornetki 600
Imię: Wojtek
|
Wysłany: 2012-03-29, 22:25 pomoc w zakupie laptopa
|
|
|
Witajcie. Zostałem poproszony o pomoc w zakupie laptopa dla dziecka, ma to być prezent na komunie (ehh kiedyś dawano zegarki i rower, sam dostałem 2 rowery jednoczesnie). Jako, że ostatnio nie siedze w temacie bo najzwyczajniej nie mam potrzeby ani czasu na to, zwracam się do Was. Może ktoś aktualnie jest zorientowany w nowościach i w tym co warto kupić.
Cena jaką dysponujemy jest ruchoma, bo jak się znajdzie naprawdę warty do kupienia droższy to się kupi. Wstępnie dysponuje kwotą 2000 - 2500 zł.
wymagania: Laptop ma być używany do gier, filmów, internetu. Nie wiem co jeszcze dzieci mogą z nim robić? Na pewno powinien być trwały mechanicznie, zeby zawiasy po roku dwóch się nie rozpadły.
Ewentualnie jeśli ktoś z Was może kogoś polecić we wschodniej części śląska...
Zainteresowana zakupem była ostatnio w pierszym lepszym komputerowym i zaproponowano jej:
1) Samsung 305V5A-T01PL 15,6'' / A6-3410MX / 4 GB RAM / HD6680G2-1GB / 7HP za cenę 2380zł
2) SAMSUNG 300ESA-S08PL 15,6" / B950 / 4 / 500GB HDD / GT315 / BT / 7HP za cene 1990zł
kto pomoże? |
| Ostatnio zmieniony przez lewy 2012-03-29, 22:28, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
emil

Motocykl: motocykl
Imię: lucek
Wiek: 112 Dołączył: 05 Kwi 2010 Posty: 3698 Skąd: somalia
|
Wysłany: 2012-03-29, 22:35
|
|
|
laptop do gier? to chyba takich prostszych i mniej wymagających w tej cenie |
_________________ a nie bede nikogo obrazal.. |
|
|
|
 |
ser-jones
spamer terrorysta

Motocykl: mam
Imię: Ser
|
Wysłany: 2012-03-29, 22:43
|
|
|
Da rede w tej cenie cos kupic sensownego, laptopy to juz nie to co kiedys, powoli staja sie takimi kombajnami do wszystkiego, niedlugo zastapia chyba w pelni stacjonarne kompy, ale jeszcze w wydajnosci jest roznica, komputer stacjonarny za 2,5 tys zl na pewno bedzie wydajniejszy, ale roznice sa juz coraz mniejsze.
MSI z serii GE600 bo lapki Alienware sa pewnie poza zasiegiem
Tu test mobilnych kart graficznych, mysle ze tak od 7000pkt juz da rade sensownie pograc, oczywiscie w wymagajacych grach na pelne detale nie ma co liczyc za te pieniadze.
http://laptopy.benchmark....ne-ranking.html
Tak sobie przegladam, moze ten ? http://www.komputronik.pl.../showComments/1
Ten jakis nawet sensowny i niezbyt drogi http://www.komputronik.pl...dv6_6b15ew.html
Ten calkiem ladny i wydajny http://www.komputronik.pl.../showComments/1
A tu to o co mi chodzi, sa w wersjach tanszych GE ale GT to juz cos, wydajnosc i jakosc jak stacjonarny i wcale nie taki drogi, piekna rzecz http://www.komputronik.pl...T683_802PL.html |
| Ostatnio zmieniony przez ser-jones 2012-03-29, 23:38, w całości zmieniany 7 razy |
|
|
|
 |
Drzewo
Drzewo
Motocykl: HH919
Imię: Dawid
|
Wysłany: 2012-03-29, 23:48
|
|
|
Akurat nie zgodziłbym się z tą wydajnością. Laptop nigdy nie będzie w stanie konkurować ze stacjonarnym PCtem. Taki droższy laptop do 3000 PLN zaoferuje wydajność bardzo przeciętnego PCta z kartą za 200 PLN - np. GeForce 9800 GT.
No ale teraz moda na laptopy, więc każdy musi mieć laptopa Nawet jeśli komp przez 99% leży na biurku z podłączoną myszą |
_________________ http://www.moto-opinie.info/ - opinie na temat kurtek, kasków, opon i akcesoriów motocyklowych. |
|
|
|
 |
Kamyk
Motocykl: Fazer, tyle, że goły:)
Imię: Paweł
|
Wysłany: 2012-03-30, 06:28
|
|
|
| Drzewo napisał/a: | Akurat nie zgodziłbym się z tą wydajnością. Laptop nigdy nie będzie w stanie konkurować ze stacjonarnym PCtem. Taki droższy laptop do 3000 PLN zaoferuje wydajność bardzo przeciętnego PCta z kartą za 200 PLN - np. GeForce 9800 GT.
No ale teraz moda na laptopy, więc każdy musi mieć laptopa Nawet jeśli komp przez 99% leży na biurku z podłączoną myszą |
Bo zwyczajnie jest wygodniejszy |
_________________ ale po co? |
|
|
|
 |
ser-jones
spamer terrorysta

|
Wysłany: 2012-03-30, 09:51
|
|
|
| Drzewo napisał/a: | | Akurat nie zgodziłbym się z tą wydajnością. Laptop nigdy nie będzie w stanie konkurować ze stacjonarnym PCtem. Taki droższy laptop do 3000 PLN zaoferuje wydajność bardzo przeciętnego PCta z kartą za 200 PLN - np. GeForce 9800 GT. |
A ja sie nie do konca zgadzam z tym. Postepujaca miniaturyzacja i coraz wydajniejsze uklady w tym tez chlodzenia w koncu doscigna pecety i w tej samej cenie bedziesz mial i to i to, ale wtedy zakup PC juz nie bedzie mial wiekszego sensu i to bedzie koniec. Dzisiejsze komorki juz sa wydajniejsze od 10 letnich komputerow. Co do 9800 GT to oczywiscie karta nie na dzisiejsze czasy, obsluguje tylko DirectX 10, gdzie mu tam do 11, czyli na XP czy ostatecznie Viscie jeszcze sie sprawdzi ale w nowszych systemech juz nie, ale przez to ze nie obsluguje nowosci nadal jest w miare wydajna. Mam takiego GFa w jednym z domowych kompow, ale w BF3 sobie nie pograsz
Laptop, przynajmniej te co podalem zaoferuje pelne DX11 i wydajnosc podobna do GF 9800GT, tu sie zgadzam. Przy rozdzielczosciach nominalnych matryc w tych laptopach oraz w ustawieniach srednich da rade pograc prawie we wszystko. Oczywiscie zaleta stacjonarki jest mozliwosc wymiany np. karty graficznej na szybsza, a w lapku to praktycznie niemozliwe, wiec powiedzmy za 3 lata w nowosci juz nie pogramy Dlatego lapka mam do internetu, a PC do grania. Jak ktos sie upiera przy laptopie w takiej cenie do grania to daje jakies sensowne propozycje wg mnie.
Test laptokow z 540M http://laptopy.benchmark....ce-gt-540m.html |
|
 |
Michal87sc
Boski Valentino

Motocykl: made in china
Imię: Michał
Wiek: 39 Dołączył: 18 Wrz 2011 Posty: 3118 Skąd: 161 JO90NH
|
|
|
|
 |
Michal87sc
Boski Valentino

Motocykl: made in china
Imię: Michał
Wiek: 39 Dołączył: 18 Wrz 2011 Posty: 3118 Skąd: 161 JO90NH
|
Wysłany: 2012-03-30, 14:16
|
|
|
| Kamyk napisał/a: | | Drzewo napisał/a: | Akurat nie zgodziłbym się z tą wydajnością. Laptop nigdy nie będzie w stanie konkurować ze stacjonarnym PCtem. Taki droższy laptop do 3000 PLN zaoferuje wydajność bardzo przeciętnego PCta z kartą za 200 PLN - np. GeForce 9800 GT.
Bo zwyczajnie jest wygodniejszy |
Dokładnie, mniej miejsca zajmuje nawet w pokoju goscinnym goscie wchodza to chowasz pod stół i gitara nie wiem po co zaśmiecać ktorykolwiek pokoj szafą i monitorem.... lapka podpinasz kablem pod 50 cali i gitara |
_________________ Moje wszystkie moto: http://www.bikepics.com/members/michal87sc/
http://www.michaljeczak.flog.pl
https://www.facebook.com/...54797774?ref=hl
 |
|
|
|
 |
cybek1984

Motocykl: R1
Imię: Adrian
Wiek: 42 Dołączył: 06 Kwi 2010 Posty: 290 Skąd: Tychy, Kraków
|
Wysłany: 2012-03-30, 21:10
|
|
|
teraz to do grania jest x-box albo play 3 a nie pc-ty (do lamusa) chyba ze mowa o jakiejs strategii lapek tylko do neta seriali i filmów cenowo nie wiem czy sie to zrowna obecnie ogladalem i stacjonarne w cenie ok 1000-1200 zl porównywalnie to 3500 zl laptop |
| Ostatnio zmieniony przez cybek1984 2012-03-30, 21:16, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
ser-jones
spamer terrorysta

|
Wysłany: 2012-03-30, 21:19
|
|
|
Sie podniecacie, a konsole dzieciak pewnie dawno juz ma, bo jak inaczej, no moze konsolke mu kupi ktos inny. Osobiscie wole sobie pograc na PC mimo ze Xklocek w domu jest to gram sporadycznie. Nie ma to jak mycha Moje dzieciaki tez chyba czesciej sie na kompie bawia, ale jak przyjda koledzy to juz na konsoli raczej Co kto lubi, taki lapek to kombajnik do wszystkiego, a konsolka to wiadomo, praktycznie tylko gry, no moze jeszcze filmy.
| cybek1984 napisał/a: | | cenowo nie wiem czy sie to zrowna obecnie ogladalem i stacjonarne w cenie ok 1000-1200 zl porównywalnie to 3500 zl laptop |
Cenowo jest coraz lepiej, komp do gier to minimum 2000 (z monitorem), a laptoczek kolo 3000 zl. Ogolnie przyczynia sie do tego stagnacja rynku kart graficznych bo gry robione sa teraz multiplatformowo i nie moga miec wiekszych wymagan bo na konsolach by nie chcialy chodzic, ale to dobrze. Jak wejdzie nowa generacja konsol, wtedy sie zacznie wyscig zbrojen i te wszystkie lapki do gier po dupie dostana, ale mysle ze to nie wczesniej niz za dwa lata. |
| Ostatnio zmieniony przez ser-jones 2012-03-30, 21:27, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Drzewo
Drzewo
Motocykl: HH919
Imię: Dawid
|
Wysłany: 2012-03-30, 23:16
|
|
|
| cybek1984 napisał/a: | | teraz to do grania jest x-box albo play 3 a nie pc-ty (do lamusa) |
No to dpal sobie Battlefielda 3 z maksymalnymi ustawieniami na PC to zmienisz zdanie Wersja na konsole graficznie odpowiada minimalnym ustawieniom grafiki na PC. Różnica w grafice wręcz bije po oczach. |
_________________ http://www.moto-opinie.info/ - opinie na temat kurtek, kasków, opon i akcesoriów motocyklowych. |
| Ostatnio zmieniony przez Drzewo 2012-03-30, 23:17, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
prezesartur
Motocykl: Nie mam. Nie jestem cool.
Imię: Artur
|
Wysłany: 2012-03-31, 17:25
|
|
|
Laptop dla dziecka na komunię ? Dla takiego smarkacza to tylko desktop bo go przynajmniej nie zdemoluje a nawet jeśli to naprawa byle pierdoły nie wyniesie tyle co ten laptop. Poza tym desktop ma większy ekran większe możliwości rozbudowy i lepsze parametry przy tej samej cenie.
| cybek1984 napisał/a: | teraz to do grania jest x-box albo play 3 a nie pc-ty (do lamusa) chyba ze mowa o jakiejs strategii |
Są PC'ty i PC'ty. |
| Ostatnio zmieniony przez prezesartur 2012-03-31, 17:31, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Kapitan Bomba

Motocykl: Orzeł 1
Imię: Tytus
|
Wysłany: 2012-03-31, 18:17
|
|
|
| Zróbcie dziecku przysługę i kupcie mu tradycyjnie rower. Wyjdzie mu to tylko na zdrówko. |
|
|
|
 |
lewy
i nieźle żyć :D

Motocykl: pół Hornetki 600
Imię: Wojtek
|
Wysłany: 2012-04-01, 14:46
|
|
|
| prosze, nie podejmojcie dyskusji na temat co jest lepsze a co gorsze dla dzieciaka na prezent. Dla uściślenia laptop jest dla dziewczynki, mądrej, ktora nie rozwali tego sprzęta. |
|
|
|
 |
uzi68 [Usunięty]
|
Wysłany: 2012-04-01, 15:17
|
|
|
Wojtek kup lapka na którym będzie chodzić większość średniej jakości gier. Na pewno z systemem. Min 250Gb. Dwudzeniowy. Na ten wiek wystarcza. Na 18 urodziny kupisz lepszy . Mam dwie córki = wiem co piszę.
Aha... i żeby dobrze " grał muzę" |
| Ostatnio zmieniony przez uzi68 2012-04-01, 15:19, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie moesz zacza plikw na tym forum Nie moesz ciga zacznikw na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
• • • •  |