Forum Śląskich Motocyklistów Strona Główna Forum Śląskich Motocyklistów

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
motorkurs - Katowice
Autor Wiadomość
c64club 
MacGyver

Motocykl: Banda małolitrażówek
Imię: Igor
Wysłany: 2011-04-06, 14:33   motorkurs - Katowice

Tematu o tej szkole nie ma, a szkoda. Najlepszy OSK motocyklowy o jakim słyszałem. Dzięki opiniom zapisałem się i nie żałuję. Egzamin zdałem (za drugim razem, ale to kwestia sporu z WORD :P ), jednak nie na tym polega wyjątkowość tego ośrodka. Oni nie mają reklam, nawet drogowskazu do szkoły - najlepszą reklamą są byli kursanci, dzięki którym dowiedziałem się o MotorKursie.

Cały przybytek znajduje się na i przy placu na końcu ul. Owocowej w Katowicach. Nieduży kantorek (zwany dziuplą) to królestwo Jacka, Mariusza i Sławka, trzech gości zarażających swoją pasją każdego, kogo tam zaniesie. W dziupli oprócz normalnego wyposażenia (m.in. cała szatnia strojów motocyklowych) znajduje się symulator jazdy wyposażony jak przeciętny motocykl.
Kursy prowadzone są indywidualnie, przychodzi się po prostu jak do znajomych, nawet nie czujesz, że zostawiasz tam kawał portfela :) Cały przebieg kursu zależy od Twojego doświadczenia, tego jak rozumiesz się z motocyklem. Na teorię przeznaczane są dni bardziej pochmurne i deszczowe, żeby nie tracisz pogody na plac. Część godzin placowych robisz po pierwszych wizytach w mieście, żeby poprawić ew. błędy. Teorię wykładają po kolei wszyscy trzej, w 2-3 osobowych grupach, omawiając pułapki i zawiłości przepisów.
Obok plac z masą atrakcji - dziury, piasek, muldy, kamienie, stare opony i cała reszta dziadostwa, które można napotkać na drodze. Do tego chłopcy dobudowali stalowy zygzak symulujący przejazd przez masę torów tramwajowych wystających z nawierzchni, równoważnię (tak, na kursie jedziesz po chybotliwej ławce) oraz kilka innych atrakcji. Pierwsze ósemki kończą się glebą, gaszeniem grata itd. Dopiero jak się trochę powkurzasz, ósemka okazuje się znacznie mniejsza niż egzaminacyjna i instruktor kieruje Cię na właściwą, też nieco mnieszą niż WORD-owska :)
Zazwyczaj na placu jest 2-3 kursantów i 2 instruktorów, czasami ktoś z przyjaciół instruktorów wpada na chwilę pogadać i zrobić parę kąśliwych uwag świeżakom. A metody nauczania są naprawdę "mocne" - parę przykładów z mojego kursu. Np. obie ręce na kierownicy i uczysz się porządnego oglądania za siebie. Za Tobą stoi instruktor i jeśli się na niego nie obraziłeś, to znaczy że za słabo odwracasz łeb, skoro nie zauważyłeś dłoni złożonej w "międzynarodowy gest przyjaźni". Innym razem między ćwiczących nagle wjeżdża Yamaha XT600 siejąc zamieszanie, robiąc sztuczny tłok i zmuszając do większej kontroli tego, co dzieje się wokół motocykla. Instruktor wsiądzie Ci na tył kanapy i pokaże, że można złożyć się w zakręt i jak mocno to zrobić. Potem każe Ci omijać plastykowy słupek "na żyletki". Ósemki kręcisz nakedem, terenówką i małym sportem z kierownicą o masie 1,5 tony, od której bolą nadgarstki. Po objeżdżeniu wszystkich maszyn w szkole, egzaminacyjna YBF250 jest po prostu kolejnym wynalazkiem, który prowadzisz bez większego stresu.
Na którejś godzinie dostajesz strój do zabaw w błotku, dosiadasz Suzuki DR125 i jedziecie z instruktorem na hałdę zaliczyć parę niegroźnych gleb i poczuć piach w zębach.
Jeśli któryś z motocykli padnie podczas zajęć (np. po kolejnej glebie), możesz pomóc w jego naprawie lub przynajmniej się przyjrzeć.
Na miasto wyruszacie w pełnych strojach w 2 motocykle. Nie ma mowy o szortach, klapeczkach, braku rękawic czy instruktorze jadącym za Tobą w Punto i mającym głęboko w tłumiku Twoje wyczyny. Każdy błąd omówicie na światłach, a jadący przed Tobą instruktor pokazuje ręką różne pułapki i ważne rzeczy.
Po zdaniu egzaminu i tak wrócisz na Owocową, pogadać z ludźmi z kursu, po pomoc w kupnie sprzęta, pochwalić się nowym albo umówić na "obóz szkoleniowy", czyli urlop z instruktorami.

Rozpisałem się, ale takiego kursu w 3 zdaniach się nie da opisać. Jakby każda szkoła tak uczyła, to bym nie miał na drogach paru przygód z debilami dosiadającymi jednoślady.

uzi68
[Usunięty]

Wysłany: 2011-04-07, 10:37   

Jest dokładnie tak ja Igor napisał. Kurs robiłem dwa lata temu. Doradzili mi jaki moto kupić ( jestem zadowolony), pokazali jak zrobić podstawowe czynności na trasie( smarowanie bez centralnej stopki) itp. Do tej pory jeżdżę tam co kilka tygodni aby przybić piąteczkę. Ludzie którzy jeżdżą większą część roku. Moja córka tam będzie robiła kwity :) :) :)

Piotroz 

Motocykl: FZS 600
Imię: Piotr
Wysłany: 2011-04-07, 12:25   

Zdecydowanie polecam. Instruktorzy to wieloletni motocyklisci/mechanicy, uczą jazdy na motocyklu, a nie tylko jak zdać egzamin. Bardzo podobało mi się zróżnicowane podejście do kursantów zarówno pod względem merytorycznym jak i psychologicznym a miałem pównanie na przykładzie moim i żony. Podobnie jak moi przedmówcy co jakiś czas wracam do "dziupli" poradzić się lub pogadać,a czasem wspólnie pojeździć.

Piecol 

Motocykl: Kawasaki Versys
Imię: Tomasz
Wysłany: 2011-04-07, 13:24   

To jak tak zachwalacie to jaka cena takiego kursu ?
Profil Facebook

SkandalRally 

Motocykl: Suzuki GS 500 E
Imię: Piotr
Wysłany: 2011-04-07, 17:13   

O tak, skończyłem zabawę na placu- Jacek rzucił tylko - "Piotrek, nie masz już czego szukać na placu. W sobotę jak bedzie błoto jedziemy w teren, jak będzie sucho miasto" - chcę błoto. Tak jak kolega napisał, ta trójka to prawdziwi pasjonaci.
viral, za kurs płacę 1150 - podobno wiecej niż u innych, ale bazując na opinii znajomych nie zastanawiałem się ani przez chwilę.
Gorąco polecam

Bass 
Pal gumę a nie dusze

Motocykl: R1200GS
Imię: SEBA
Wysłany: 2011-04-07, 20:37   

wczoraj znalazłem się na placu manewrowym w tej szkółce przez przypadek gdyż kolega który chciał kupić ode mnie CBF powiedział że mam podjechać właśnie na Owocową i tez tak zrobiłem. Jak sprawdzali CBF-ke ja podpatrywałem co uczy kolega Jacek bodajże i powiem krótko oby więcej takich kolesi naprawdę robią to z pasją i zamiłowaniem GORĄCO POLECAM ich profesjonalizm . :) :)

Piecol 

Motocykl: Kawasaki Versys
Imię: Tomasz
Wysłany: 2011-04-07, 20:51   

Ja dałem rok temu 900, czyli niedużo więcej i szczerze mówiąc żałuje, że nie widziałem o tej szkole wtedy.
Będę polecać znajomym.
Profil Facebook

Dzika Czika 
Dzika Czika Papryka

Motocykl: Honda
Imię: Aga
Wysłany: 2011-04-08, 19:16   

Cytat:
powiem krótko oby więcej takich kolesi naprawdę robią to z pasją i zamiłowaniem GORĄCO POLECAM ich profesjonalizm . :) :) [/
quote]

Nie bralam udzialu w kursie, ale slyszalam z opowiadan jak jest i znam ekipe - podpisuje sie pod tym czterema lapami:)
Szacun dla kolegow!!!!!!!!!!!!!!!

rundi 

Motocykl: R6
Imię: Tomek
Wysłany: 2011-07-27, 16:20   

Na początku tego sezonu robiłem kurs u Jacka i naprawdę jestem zadowolony z podejścia do kursanta jak i wiedzy instruktorów , którą przekazują w sposób bardzo naturalny.
Ktoś zupełnie zielony zacznie od symulatora , potem plac i dopiero miasto. Duże nastawienie na uświadomienie zagrożeń a przy okazji porawny tor jazdy , przeciwskręt itp.
Z czystym sumieniem mogę polecić przyszłym motocyklistom jak i tym , którzy jeżdżą "bez" :)

master_endriu 
\m/ Stay Heavy \m/

Motocykl: Black Cofee ZR7S :)
Imię: N-driu
  Wysłany: 2011-12-11, 21:41   

No to ja też dołączę do gorna chwalących :D Kurs zacząłem w ubiegłym roku i skończyłem w październiku tego roku (trochę to trwało :zawstydzony , ale to z powodu pracy :D ).
Najlepszą rekomendacją jest to, że zdałem za pierwszym razem, choć nigdy wcześniej nie jeździłem na żadnym moto.
Dla całej ekipy MotorKursu pozdorwionka i do zobaczenia na trasie :)

c64club 
MacGyver

Motocykl: Banda małolitrażówek
Imię: Igor
Wysłany: 2013-01-17, 13:50   

Motorkurs zmienili adres, byłem u nich parę dni temu. Obecnie są na Targowej 5 (wjazd od strony Bytkowskiej). Gdybym teraz na wiosnę robił kurs a nie wtedy na Owocowej, to by dopiero była atrakcja. Rekompensuje nawet te dziwne kategorie. Będzie brakowało jeszcze chyba tylko techniki jazdy trajką z przyczepą turystyczną. Spory park, będzie gdzie "atrakcje" poustawiać, odnowiony park maszynowy oraz w budowie jeszcze jeden element, którego nie ma prawdopodobnie na żadnym, nawet zaawansowanym kursie w Polsce , ale żeby nie zapeszać nie mówię co (kto mnie zna, to już się pewnie domyśla), nowi kursanci będą mieli niezły opad kopary.

(prośba do modów o uaktualnienie podpisu pod tematem)
Ostatnio zmieniony przez c64club 2013-01-17, 13:53, w całości zmieniany 3 razy  

Adamer 
Majster

Motocykl: MZ ETZ 250 / GSXR 600 00'
Imię: Adam
Wysłany: 2014-12-07, 12:56   

Robilem tam kurs dwa lata temu. Z czystym sumieniem polecam!

michał27sie 

Motocykl: Honda shadow vt 1100 c3 aero
Imię: Michał
Wysłany: 2014-12-08, 17:52   

polecam bardzo pozytywne nastawienie i duże umiejętności instruktorów pozdrawiam chłopaków

Odpowiedz do tematu