|
Forum Śląskich Motocyklistów
|
|
[F4] Elektroniczny tachometr |
| Autor |
Wiadomość |
-pawlus-

Motocykl: CEBRA
Imię: Paulo
|
Wysłany: 2011-04-19, 20:52 [F4] Elektroniczny tachometr
|
|
|
Witam wszystkich serdecznie.
Jak w temacie czy ktoś robił kiedyś elektroniczny obrotomierz z rozdzielczością poniżej 50 obr/min ?
Planuje sobie wyregulować gaźniki a potrzebuję do tego obrotomierza z dokładnością do 50 rpm.
Dzisiaj próbowałem podłączyć ten oto licznik impulsów --> http://jabel.com.pl/files/instrukcje/J-091.pdf który przelicza impulsy na obroty. Po podłączeniu do jednej z fajkocewek (na niskim napięciu oczywiście) nic nie wskazywał Shocked W celu sprawdzenia podłaczyłem napięcie z sieci i wskazywał 1500 rpm i w drugim przypadku (po zdjęciu zwory) 3000 rpm więc licznik działa.
Teraz tylko pytanie jakie są impulsy w obwodzie niskiego napięcia na fajkocewkach ?
Po podłączeniu i uruchomieniu silnika wyświetlacz wskazywał - 0.
Wydaje mi się że są one za krótkie dla tego procka i nie jest w stanie ich w ogóle wykryć.
Może ktoś zna inny sposób jak to ugryźć ? |
_________________ Nie ważne dokąd idziemy, ale to w jakim kierunki zmierzamy... |
|
|
|
 |
TNT [Usunięty]
|
Wysłany: 2011-04-20, 00:56
|
|
|
Hmmm... ale za bardzo nie rozumiem z jakiego powodu do sprzęta na gaźnikach miałbyś potrzebować tak czuły obrotomierz, możesz przybliżyć trochę temat?
Z tego co wiem i robiłem, to skład mieszanki ustawia się na najniższych możliwych obrotach, na których silnik chodzi płynnie, ponieważ podkręcenie obrotów śrubą wolnych obrotów jest jednoznaczne z rozpoczęciem uchylania przepustnic... gdzie już za skład mieszanki nie odpowiada układ wolnych obrotów a wysokość iglic, dysza główna, stan filtra powietrza.
Zaś jeśli chodzi o synchro polega przecież na synchronizacji otwarcia przepustnic, czyli wyższe obroty. Ale poziom wolnych ustawia się (z tego co mi wiadomo) na samym końcu.
Skąd potrzeba dokładności do 50 rpm?
Pozdro |
|
|
|
 |
-pawlus-

|
Wysłany: 2011-04-20, 19:32
|
|
|
| TNT napisał/a: | Hmmm... ale za bardzo nie rozumiem z jakiego powodu do sprzęta na gaźnikach miałbyś potrzebować tak czuły obrotomierz, możesz przybliżyć trochę temat?
Z tego co wiem i robiłem, to skład mieszanki ustawia się na najniższych możliwych obrotach, na których silnik chodzi płynnie, ponieważ podkręcenie obrotów śrubą wolnych obrotów jest jednoznaczne z rozpoczęciem uchylania przepustnic... gdzie już za skład mieszanki nie odpowiada układ wolnych obrotów a wysokość iglic, dysza główna, stan filtra powietrza.
Zaś jeśli chodzi o synchro polega przecież na synchronizacji otwarcia przepustnic, czyli wyższe obroty. Ale poziom wolnych ustawia się (z tego co mi wiadomo) na samym końcu.
Skąd potrzeba dokładności do 50 rpm?
Pozdro |
Gdy regulujesz gaźniki w CBR F4 na każdym gaźniku kręcąc dyszą wolnych obrotów (regulacja składu mieszanki paliwowo powietrznej) zmieniają ci się obroty silnika. Jest to niewielka zmiana więc na wskazówkowym obrotomierzu nie wychwycisz tego.
Wkręcając dyszę wolnych obrotów obroty silnika wzrastają, szukasz takiego położenia przy którym silnik ma najwyższe obroty. Czynność tą powtarzasz dla każdego gaźnika...
Znając to położenia wykręcasz dyszę do momentu w którym obroty silnika spadną o 50 rpm. Powtarzasz dla każdego gaźnika. Od tego położenia wykręcasz, w zależności od wersji motonga o 3/4 obrotu lub o 1 obrót.
Tak wygląda w skrócie wyregulowanie składu mieszanki paliwowo-powietrznej w CBR F4.
Ten sposób wymyślili a raczej opracowali konstruktorzy Hondy więc myślę że jest OK |
_________________ Nie ważne dokąd idziemy, ale to w jakim kierunki zmierzamy... |
|
|
|
 |
TNT [Usunięty]
|
Wysłany: 2011-04-22, 12:38
|
|
|
Jednym słowem chcesz powiedzieć, że ustawiasz skład mieszanki wolnych obrotów... yyy na słuch i obrotomierz?
| -pawlus- napisał/a: | Tak wygląda w skrócie wyregulowanie składu mieszanki paliwowo-powietrznej w CBR F4.
Ten sposób wymyślili a raczej opracowali konstruktorzy Hondy więc myślę że jest OK |
Ja znam taki sposób, że się ustawia moto na możliwie najniższe obroty, na których pracuje bez szarpania (w końcu ustawiamy skład na wolnych, im mniej otwarte przepustnice tym lepiej), wkładamy colortune i bez zbędnej zabawy kręcimy do uzyskania ciemnego niebieskiego płomienia spalania z pomarańczowymi przebłyskami, gdy w trakcie regulacji obroty rosną, zmniejszamy śrubą wolnych obrotów (czyli zmniejszamy otwarcie wszystkich przepustnic w gaźnikach) do opisanego na początku stanu. Potem synchro, w trakcie oczywiście również praca śrubą wolnych poza śrubami do synchro, na końcu ostatecznie ustawienie wolnych.
Nie wiem, kto wymyślił ten sposób, jak dla mnie mógł to być i Jan Brzechwa, ale chyba był 100 lat do przodu przed konstruktorami Hondy ustawiającymi skład na słuch <joke> |
|
|
|
 |
-pawlus-

|
Wysłany: 2011-04-22, 14:48
|
|
|
| TNT napisał/a: | Jednym słowem chcesz powiedzieć, że ustawiasz skład mieszanki wolnych obrotów... yyy na słuch i obrotomierz?
| -pawlus- napisał/a: | Tak wygląda w skrócie wyregulowanie składu mieszanki paliwowo-powietrznej w CBR F4.
Ja znam taki sposób, że się ustawia moto na możliwie najniższe obroty, na których pracuje bez szarpania (w końcu ustawiamy skład na wolnych, im mniej otwarte przepustnice tym lepiej), wkładamy colortune i bez zbędnej zabawy kręcimy do uzyskania ciemnego niebieskiego płomienia spalania z pomarańczowymi przebłyskami, gdy w trakcie regulacji obroty rosną, zmniejszamy śrubą wolnych obrotów (czyli zmniejszamy otwarcie wszystkich przepustnic w gaźnikach) do opisanego na początku stanu. Potem synchro, w trakcie oczywiście również praca śrubą wolnych poza śrubami do synchro, na końcu ostatecznie ustawienie wolnych.
Nie wiem, kto wymyślił ten sposób, jak dla mnie mógł to być i Jan Brzechwa, ale chyba był 100 lat do przodu przed konstruktorami Hondy ustawiającymi skład na słuch <joke> |
Ty coś piłeś pisząc tego posta ?
Gdzie ty widzisz jakieś ustawianie na słuch ?
Regulacje które opisałem wykonujesz z podpiętym elektronicznym tachometrem ! No ale to dla mnie jest chyba logiczne nie
No i opisany przeze mnie sposów jest przedstawiony w serwisówce... |
|
|
|
 |
TNT [Usunięty]
|
Wysłany: 2011-04-23, 01:36
|
|
|
| -pawlus- napisał/a: |
Ty coś piłeś pisząc tego posta ?
|
Kawę z mlekiem... i cukrem trzcinowym Podobno zdrowszy
| -pawlus- napisał/a: |
Gdzie ty widzisz jakieś ustawianie na słuch ?
Regulacje które opisałem wykonujesz z podpiętym elektronicznym tachometrem ! No ale to dla mnie jest chyba logiczne nie
No i opisany przeze mnie sposów jest przedstawiony w serwisówce... |
Nie wiem czy jestem jakiś mało inteligentny, czy za takiego mnie uważasz, ale obroty silnika zależą również od zsynchronizowania gaźników (bo wysokość wolnych obrotów nie składa się jedynie z tego, co wlatuje mechanizmem wolnych obrotów ze śrubą składu mieszanki, ale i częściowo z minimalnego otwarcia przepustnic śrubą wolnych obrotów) czyli podciśnienia na gaźnikach, które przy regulacji składem mieszanki będą się zmieniać... i to samo chyba napisali Ci ludzie tutaj:
http://forum.scigacz.pl/about61372.html
gdzie, nie omieszkam zauważyć, posty przekleiłeś żywcem
Po prostu chcę zauważyć, że precyzyjnie skład mieszanki ustawia się jedynie z Colortune albo analizatorem spalin. A taka zabawa w kręcenie i obserwowanie obrotomierza po prostu mnie troszkę śmieszy. A choćby z tej racji, że i z Colortune idzie się ładnie namęczyć zanim będzie OK. A gdyby weszły Ci do tego komplikacje typu np.lewe powietrze na jednym z gaźników... to jest dopiero zabawa. Przerobiłem temat akurat. W sumie... poustawiaj śrubki w Hondzi nie tak i życzę powodzenia ze spalaniem 10l/100. Chcę Ci tylko dobrze doradzić. Np. możesz poustawiać zbyt bogate mieszanki wszędzie, obroty specjalnie Ci nie spadną, ale: świece będą czarne, moto może będzie waliło w tłumik i będzie miało spalanie smoka wawelskiego. I co Ci obroty pomogą wtedy... ? |
|
|
|
 |
-pawlus-

|
Wysłany: 2011-04-23, 08:08
|
|
|
| TNT napisał/a: | | Po prostu chcę zauważyć, że precyzyjnie skład mieszanki ustawia się jedynie z Colortune albo analizatorem spalin. A taka zabawa w kręcenie i obserwowanie obrotomierza po prostu mnie troszkę śmieszy. A choćby z tej racji, że i z Colortune idzie się ładnie namęczyć zanim będzie OK. A gdyby weszły Ci do tego komplikacje typu np.lewe powietrze na jednym z gaźników... to jest dopiero zabawa. Przerobiłem temat akurat. W sumie... poustawiaj śrubki w Hondzi nie tak i życzę powodzenia ze spalaniem 10l/100. Chcę Ci tylko dobrze doradzić. Np. możesz poustawiać zbyt bogate mieszanki wszędzie, obroty specjalnie Ci nie spadną, ale: świece będą czarne, moto może będzie waliło w tłumik i będzie miało spalanie smoka wawelskiego. I co Ci obroty pomogą wtedy... ? |
Zdaję sobie sprawę że może to być nie do końca dobre, bo tak pewno ustawia się na nowych gaźnikach gdzie nie ma niebezpieczeństwa lewego powietrza (tak jak napisałeś).
Z przechodzonymi gaźnikami może być problem...
Zestawu Colortune nie mam i trochę to kosztuje i zbytnio teraz czasu nie mam na takie zabawy... (remont)
Ty ustawiałeś sam u siebie gaźniki ?
Jeżeli nie, to znasz jakiegoś dobrego mechanika w okolicach Chorzowa , Katowic, aby mógł mi to zrobić |
|
|
|
 |
TNT [Usunięty]
|
Wysłany: 2011-04-26, 18:30
|
|
|
Hmmm powiem Ci w ten sposób: w kilku serwisach za regulację luzów zaworowych pod deklem oraz czyszczenie, ustawienie i synchro 2 gaźników zaśpiewano mi od ok. 450 do 600 złotych łącznie. Za tą cenę masz sprzęt colortune+carbtune i możesz robić sobie, przy odrobinie wiedzy, wszystko sam. Tak też ja przy swoich gaźnikach kopię. Teraz w trasie moto schodzi do 4,x litra, przy spokojnej jeździe miasto 5,x za to 6 rzadko przekracza nawet przy kręceniu. A w historii miało lewe powietrze w 3 miejscach, złamaną sprężynę w gaźniku i spalanie dochodzące 8 litrów... Co do jakichś fuch dla znajomych - z przyjemnością, gdybym tylko miał na to czas... niestety. Za to pomocą skromnych doświadczeń mogę służyć. Przecież może się zdarzyć że ktoś bardziej obeznany zjebie mnie tutaj że pieprzę głupoty Ja piszę tylko o własnych doświadczeniach z gaźnikami
Kto tanio Ci może zrobić gaźki nie wiem, dobrze za to obstawiłbym Ratka, Olek moto, Booster |
|
|
|
 |
Cortex

Motocykl: -
Imię: Rrrrr
|
Wysłany: 2011-04-27, 00:11
|
|
|
ty szwagier, za niedlugo by trzeba zajrzec do gaziorow w moim moto, chyba dasz rade. co prawda to nie 2 gary ale chyba rozkminisz |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie moesz zacza plikw na tym forum Nie moesz ciga zacznikw na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
• • • •  |