Forum Śląskich Motocyklistów Strona Główna Forum Śląskich Motocyklistów

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Naprawa motocykla na swój koszt, bez wycenienia jego szkód.
Autor Wiadomość
Grzesiek 

Motocykl: Było sobie F4i,obecnie czerwony skuter.
Imię: Grzesiek
Wysłany: 2014-03-31, 16:47   Naprawa motocykla na swój koszt, bez wycenienia jego szkód.

Witam, sytuacja ma się tak

mój kochany motocykl stoi już nie używany ok 1,5 roku ponieważ miałem na nim wypadek.

Ciągle trwa sprawa odnośnie wypadku i z tego tytułu nie mogę się ubiegać o odszkodowanie.

I moje pytanie jest takie czy bez wizyty rzeczoznawcy itd mogę naprawić go bym mógł się nim poruszać po drogach i zrobić przegląd techniczny. Np. udokumentuje zdjęciami wszystko + zostawię stare części które wymienię.

I czy później po naprawie będę mógł się ubiegać o odszkodowanie, skoro ze stanu niesprawnego zostanie przywrócona jego sprawność potwierdzona przeglądem technicznym?

Jest to dla mnie ważne bo motocykl swoje już stoi, nie wiadomo kiedy się skończy rozprawa.

Pozdrawiam

Cortex 

Motocykl: -
Imię: Rrrrr
Wysłany: 2014-03-31, 18:23   

dziwna sprawa. rzeczoznawca powinien juz dawno zrobic ogledziny, i wycene, a wyplata odszkodowania to inna sprawa.... ja po wypadku w ciagu kilku dni mialem ogledziny, i wycene fakt ze na wyplate odszkodowania czekalem 8 miesiecy ale wiedzialem ze wygram sprawe wiec wylozylem swoje na remont a potem wplynely srodki z ubezpieczalni

Grzesiek 

Wysłany: 2014-04-01, 13:59   

Ja żadnego rzeczoznawcy nie miałem, tak czy siak według moich obliczeń będzie szkoda całkowita motocykla.

Largo 
Laluś - Czaruś

Motocykl: Virusia & Halynka
Imię: Bartek
Wysłany: 2014-04-07, 00:20   

Grzesiek napisał/a:
Ciągle trwa sprawa odnośnie wypadku

Rozumiem, że dochodzisz kto jest winny w zaistniałym zdarzeniu i nie masz AC, z resztą na AC i tak już za późno.

"Wycena na własną rękę" - ja bym nie ryzykował (w to się baw jak Ci za mało wycenią)

Ale jeśli znasz nr polisy drugiego uczestnika to możesz złożyć wniosek o wypłatę odszkodowania w jego ubezpieczalni, powinien przybyć rzeczoznawca i dokonać oględzin ( w tym momencie będziesz miał wszystko udokumentowane przez uprawnioną osobę),
natomiast wypłata odszkodowania nastąpi po udowodnieniu winy.

Miałem podobną sytuacje, co prawda moja szkoda nie powstała w ruchu komunikacyjnym, ale znałem nr polisy drugiego współuczestnika szkody, złożyłem wniosek, przyjechało dwóch rzeczoznawców (bo mieli bałagan w ubezpieczalni) każdy zrobił swoje oględziny.
Nie udało mi się udowodnić winy u drugiego uczestnika, więc wyceny ani odszkodowania nie dostałem, ale i za rzeczoznawców nie musiałem płacić.

"Si vis pacem para bellum"

Grzesiek 

Wysłany: 2014-04-07, 19:22   

Problem w tym, że nie znam polisy drugiego uczestnika wypadku

Odpowiedz do tematu