|
Forum Śląskich Motocyklistów
|
|
Pierwszy motor dla początkującego ! |
| Autor |
Wiadomość |
Leszekkk
Motocykl: Jeszcze nie mam ;P
Imię: Michał
|
Wysłany: 2014-01-15, 20:42 Pierwszy motor dla początkującego !
|
|
|
Witam,
Może i tematy podobne były ale ja mam swoje pytanie i swoje wymagania czy też oczekiwania.
Proszę o pomoc w zakresie wybrania pierwszego motocykla,
jestem całkowicie początkujący, obecnie uczęszczam na kurs kat. A
do tej pory jeździłem na motorach typu : WSK, WFM, MZT jako że na wsi można wiele bez prawka ;D jednak było to sporadycznie więc uważam się za typowego świeżaka ;D
-----------------------------------------------------------------------------------------------
W tym sezonie chciałbym po zdaniu ( o ile zdam heh ) chciałbym zainwestować w swoją
pierwszą maszynę wymagania/oczekiwania :
1) jestem dość wysoki ( 186 cm ), a więc chciałbym coś na czym nie będę śmiesznie wygl.
2) nie interesuje mnie moto typowo sportowy do ścigania się, a raczej turystyk do zwiedzania i czerpania z wypraw motocyklowych największej przyjemności,
a więc przede wszystkim wygoda/komfort/niezawodność.
3) Kwota około 5 tyś zł ( wiem że nie za dużo jednak chciałbym zacząć od czegoś takiego i za jakieś 2 sezony zmienić na coś młodszego / lepszego w tym typie turysty
4) Wygląd hmmmm nie ma większego znaczenia jednak żeby nie był to moto typu lat 60-tych ;D
Zainteresowały mnie ogłoszenia np.
1) Kawasaki ER500 Tourist
2) Honda Deauville NTV 650
3) Suzuki SV650
4) Suzuki GSF650
5) Yamaha FZR
Chyba że ktoś ma jakieś inne propozycje i może powiedzieć na czym będzie mi wygodnie pokonywało się wyprawy po Polsce ? Te powyższe to tylko moje typy jednak nie jestem pewien więc pytam czy to będzie ok ? Czy może jednak jakiś Bandit lub coś innego ?
Proszę o pomoc/opinie/info . |
_________________ Pozdrawiam prawie Początkujący motocyklista ;D |
| Ostatnio zmieniony przez Leszekkk 2014-01-15, 20:46, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
procek225

Motocykl: niebieski :)
Imię: Tomek
Wiek: 43 Dołączył: 04 Maj 2012 Posty: 550 Skąd: Mysłowice
|
Wysłany: 2014-01-15, 21:21 Re: Pierwszy motor dla początkującego !
|
|
|
Wg. mnie pierwszy motocykl, jakikolwiek się nie kupi to i tak się jest zadowolonym (luksus braku porównania ). A tak serio, to bierz to co znajdziesz w najlepszym stanie technicznym. Najważniejsze jest to, jak Ty się będziesz czuł na motocyklu, a nie to co my Ci tutaj napiszemy, bo każdy z tych sprzętów może być fajny, a może Ci zupełnie nie przypasować. Znając życie i tak kupisz to co Ci się na daną chwilę będzie najbardziej podobać. Dopisałbym do Twojej listy jeszcze Honde CB500 - też wygodna i myślę, że w cenie się znajdzie. |
| Ostatnio zmieniony przez procek225 2014-01-15, 21:21, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
mg1989sos
Założyciel
Motocykl: ZZR600
Wiek: 37 Dołączył: 05 Kwi 2010 Posty: 2367 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: 2014-01-15, 21:54
|
|
|
w tej cenie jeszcze możesz szukać starej CBR F2, albo GSX600F
a i tak w tej cenie najlepiej kupić coś w dobrym stanie .. a później patrzeć na markę |
|
|
|
 |
Dariusz

Motocykl: liter kawy
Imię: Dariusz
|
Wysłany: 2014-01-15, 22:51
|
|
|
a ja zaczynałem od Kawasaki ZR-7 i wcale nie żałuję więc popatrz też może na coś takiego bo to w miarę duży i wygodny motocykl |
|
|
|
 |
Kapitan Bomba

Motocykl: Orzeł 1
Imię: Tytus
|
Wysłany: 2014-01-16, 01:15
|
|
|
| GS 500 |
|
|
|
 |
walek809

Motocykl: streetfighter
Imię: kris
|
Wysłany: 2014-01-16, 08:33
|
|
|
| kolega bedzie miał na dniach 2) Honda Deauville NTV 650 sprowadzoną z włoch , czekam aż dojedzie i podjadę luknąć co tam jeszcze ciekawego przywiózł |
|
|
|
 |
ArturS

Motocykl: XT600 Téréféré
Imię: Artur
|
Wysłany: 2014-01-16, 09:01 Re: Pierwszy motor dla początkującego !
|
|
|
| Leszekkk napisał/a: |
2) nie interesuje mnie moto typowo sportowy do ścigania się, a raczej turystyk do zwiedzania i czerpania z wypraw motocyklowych największej przyjemności,
a więc przede wszystkim wygoda/komfort/niezawodność.
3) Kwota około 5 tyś zł
Zainteresowały mnie ogłoszenia np.
1) Kawasaki ER500 Tourist
2) Honda Deauville NTV 650
3) Suzuki SV650
4) Suzuki GSF650
5) Yamaha FZR
|
Żaden z wymienionych motocykli się do tego nie nadaje Spytaj Borsuka, dlaczego chciał deauvillkę zmienić na enduraka Chcesz wypraw i czerpania z nich przyjemności, to tylko turystyczne enduro. Kończy się asfalt, zaczyna się przygoda Zamiast patrzeć i podziwiać, można po prostu zwiedzać Żadnym załadowanym turystykiem nie będziesz grzał 180km/h, a 120-130 to i w moim ćwierćwiekowym XTku prędkość dojazdowa po asfaltach.
Przykładowe wyprawówki w tej cenie:
- Honda XL600V Transalp
- Yamaha XT600Z / XTZ660 Tenere
- Yamaha XTZ750 Super Tenere
- Kawasaki KLR 650 (kiepsko z pojemnością zbiornika, można kupić dużą używkę acerbisa)
- Kawasaki KLE 500 (kiepsko z pojemnością zbiornika, brak akcesoryjnych)
Oczywiście do śmigania po PL endurak zbędny, ale biorąc pod uwagę to, jak blisko mamy choćby w Karpaty do Rumunii, czy Ukrainy, to bardzo szybko możesz odpuścić np. nudną jazdę nad drogie polskie morze, gdzie kilometrowo nabije się tyle samo asfaltów, przy okazji łapiąc kilka mandatów z fotką od tyłu
Decyzja będzie Twoja, ale jeśli szukasz turysty, to zacznij od fotorelacji z różnych wypraw i może zmienisz kierunek. Wtedy zamiast fotek w zatoczkach z widokami na ładne góry, po prostu je zwiedzisz
Ja początki miałem podobne - szukałem typowej 500-tki. Ale nic się nie trafiło i całe szczęście Trafił się KLE 500, którym można już zjechać z asfaltu, to wystarczyło. |
|
 |
Michal87sc
Boski Valentino

Motocykl: made in china
Wiek: 39 Dołączył: 18 Wrz 2011 Posty: 3118 Skąd: 161 JO90NH
|
|
|
|
 |
walek809

Motocykl: streetfighter
Imię: kris
|
Wysłany: 2014-01-16, 13:56
|
|
|
| Michal87sc napisał/a: | za 5400 kupilem fajne, technicznie bardzo fajne cb600 hornet.... poszukaj moze czegos takiego szybki naked pozycja turystyczna bardzo wygodne moto |
o i tu ma rację fajny sprzęcik jak na pierwszy raz |
|
|
|
 |
Leszekkk
Motocykl: Jeszcze nie mam ;P
|
Wysłany: 2014-01-16, 20:23
|
|
|
ArturS - podsumowując masz dużo racji ... faktycznie takie widoczki ;D
i zwiedzanie gór , a nie tylko zdjęcia z daleka ;D ;P ;X
Jednak że to będzie moje pierwsze moto i myślą bardziej o czymś spokojnym bardziej do jazdy po asfalcie i jak na początek to po PL, jestem z Zabrza więc ewentualnie Czechy słowacja ale to raczej blisko ... ;D
Raczej po to aby przez 2 sezony ogarnąć trochę co jak i z czym ;D
Spokojne wyprawy i zwiedzanie polski, a jak się wkręcę to za 2-3 lata można pomyśleć nad zmianą moto na droższy lepszy do tego co przez kolejne 2 sezony się nauczę i co mi podpasuje. |
_________________ Pozdrawiam prawie Początkujący motocyklista ;D |
|
|
|
 |
ArturS

Motocykl: XT600 Téréféré
Imię: Artur
|
Wysłany: 2014-01-17, 10:31
|
|
|
Jak tam chcesz. Ostatnio na wycieczkę brałem gościa, który motocyklem jeździł w sumie 5 miesięcy. Za niespełna 800zł przejechał kawał Rumunii i przez kolejne pół roku banan z gęby mu nie schodził, a na lipiec już się "zapisał" do mnie na Ukrainę. A jedź teraz nad Bałtyk, po drodze będzie walka z kierowcami puszek (kultura jazdy u nas jeszcze nie istnieje), 50 fotoradarów, na miejscu załamka cenowa, a w nocy strach, że motka ukradną |
|
 |
kirk25

Motocykl: Suzuki GSF 600
Imię: Marcin
|
Wysłany: 2014-01-17, 12:35
|
|
|
za te kase to XTZ tenere 660
XTZ super tenere 750
transalp I generacji
motocykle nieśmiertelne i do twojego wzrostu wygodne w podróży
Deauville odpuść, on ma sporo zalet ale jednak jest po prostu nudny moim zdaniem |
_________________ https://picasaweb.google.com/113187242854883365083 |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie moesz zacza plikw na tym forum Nie moesz ciga zacznikw na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
• • • •  |