|
Forum Śląskich Motocyklistów
|
|
Podłączanie manetek podgrzewanych. |
| Autor |
Wiadomość |
MadJack [Usunięty]
|
Wysłany: 2011-01-12, 10:17 Podłączanie manetek podgrzewanych.
|
|
|
Mam pytanko. Dostałem na urodziny Manetki Oxford. I moje pytanie brzmi następująco. W instrukcji zalecają podłączenie bezpośrednio do akumulatora. Jednakże chciałbym uniknąć sytuacji w której osoby postronne będą mogły na parkingu wypompować mi akumulator. Chciałbym podłączyć je gdzieś pod stacyjkę. Teraz moje pytanie brzmi w którym miejscu najlepiej wziąć +? Pobór prądu maksymalnie 4 A. Jakieś pomysły?
Moto to Honda CBR 600 F2.
Pozdrawiam,
MadJack
P.S. pilnie potrzebuję odpowiedzi bo zaraz ide do garażu |
|
|
|
 |
lunat

Motocykl: czorny
Imię: Krzysiek
Wiek: 37 Dołączył: 06 Maj 2010 Posty: 37 Skąd: Turza ÂŚlÂąska
|
Wysłany: 2011-01-12, 11:06
|
|
|
| Mam te same manetki i mają jakieś zabezpieczenie przed rozładowaniem akumulatora. Wyłączają się same, jak spadnie napięcie poniżej jakiejś wartości. |
|
|
|
 |
MadJack [Usunięty]
|
Wysłany: 2011-01-12, 11:10
|
|
|
niby tak. poniez 11 V sie wylaczaja. Z tym, ze watpie zeby mi nowka aku spadal ponizej 12 V jak jest silnik wylaczony :/
po za tym z tego co czytam w instrukcji to one sie wylaczaja po to, zeby calkiem AKU nie wypompowal. Wiec jak wylaczysz moto to one moga sie caly czas grzac az do momentu kiedy aku opadnie z sil i wartosc bedzie ponizej 11 V. |
|
|
|
 |
OCC Senior
sorry but without me
Motocykl: to zło
Imię: róży
|
Wysłany: 2011-01-12, 11:18
|
|
|
| nie pomoge ci technicznie bo pojecia o tym nie mam. mam takie manetki (tez oxforda) i podpiete sa pod akumulator (sa osobne klamry) ale uruchomic je mozna tylko przy zalaczonej stacyjce. wiec jest to mozliwe. |
|
|
|
 |
MadJack [Usunięty]
|
Wysłany: 2011-01-12, 11:32
|
|
|
dobra to w takim razie lece zobaczyc jak sie u mnie to sprawdzi |
|
|
|
 |
jatromb
Motocykl: FZS 600 '99
Imię: Tomasz
|
Wysłany: 2011-01-12, 11:47
|
|
|
mozesz to zrobic na przekazniku(typ 541) ze zwyklego poloneza .. dopiero po przekreceniu stacyjki bedziesz mogl wlaczac manetki(bo domyslam sie ze maja one dodatkowy wlacznik) |
|
|
|
 |
emil

Motocykl: motocykl
Imię: lucek
Wiek: 112 Dołączył: 05 Kwi 2010 Posty: 3698 Skąd: somalia
|
Wysłany: 2011-01-12, 14:36
|
|
|
przekaźnik, ale nie pod stacyjke tylko podepnij jego sterowanie pod + z tylnej lampy ze świateł pozycyjnych, żebys na postoju ich nie włączał bo po co?
manety tylko pod przekaźnik, schemat masz poniżej, jak co nie wiesz - pytaj
aha, jest to schemat ideowy, nad montażem musisz pomyśleć (na kablu plusowym z manetki masz oczko, a nie wsuwkę, ja to uciąłem i założyłem normalne złącze, ale nie wiem jak gwarancja to traktuje )
jeszcze jedno - polecam Ci od razu odkleić tą szybkę z włącznika i przykleić ją jakims dobrym klejem, chyba że chcesz zgubić .
złącza zasmaruj wazeliną techn., to na małe piny też.
Jeśli efekt działania będzie odwrotny - tzn. manety będą działać bez świateł, to zamień na przekaźniku wsuwki miejscami z 85 na 86, bo nie pamiętam w którą dokładnie strone to działa
pozdro
[ Dodano: 2011-01-12, 14:40 ]
| Ar2rM napisał/a: | | nie pomoge ci technicznie bo pojecia o tym nie mam. mam takie manetki (tez oxforda) i podpiete sa pod akumulator (sa osobne klamry) ale uruchomic je mozna tylko przy zalaczonej stacyjce. wiec jest to mozliwe. |
coś ściemniasz |
|
|
|
 |
MadJack [Usunięty]
|
Wysłany: 2011-01-12, 18:20
|
|
|
Cóż rozwiązałem to trochę inaczej. Jeśli nie będzie się spisywać to zrobię tak jak mówi emil. Podłączyłem bezpośrednio pod aku i właczone były caly czas nawet jak silnik wyłączony. Wyłączały się dopiero jak podpiąłem pod aku kilka urządzeń tak, że napięcie spadlo poniżej 11 V to sie wyłączały. Więc Artur coś ściemniasz sprawe rozwiązałem tak, że podpiąłem plusik do plusika ze stacyjki tego co rozprowadza prąd na wszystko inne tak więc cały układ obciążyłem tymi dodatkowymi 3,5 A
minusik podpiąłem do śrubki z uchwytem na przewody hamulcowe wszystkie złączenia zaizolowałem taśma izo. sprawdziłem urządzenia elektryczne czy nic sie nie schrzaniło. Ładowanie też się nie zmieniło więc myślę, że będzie działać. No i przy przekręceniu klucza wyłączają się manetki jest gitara. Jutro może zrobię rundę po okolicy to sprawdzę jak się sprawują
pzdr i dzięki za pomoc! |
|
|
|
 |
emil

|
Wysłany: 2011-01-12, 19:05
|
|
|
sprawdź tylko dobrze, czy one mają w sumie 60W czy po 60W , stacyjke obciążasz i jej zasilanie, więc popatrz sobie ile odbiorników jest podpiętych do jednego tylko przewodu czasem te 5A może namieszać, ale próbuj
pozdro! |
|
|
|
 |
Edisiewicz

Motocykl: vfr 800 vtec
Imię: Marek
Wiek: 45 Dołączył: 17 Sie 2010 Posty: 648 Skąd: Chelsea(Czeladź)
|
Wysłany: 2011-01-12, 20:42
|
|
|
Napięie na aku a jego pojemność a za razem energia zgormadzona w nim to 2 różne sprawy. Takimi manetkami można bez problemu rozładować akumulator. Najlepszy sposob to tak jak podpowiadają koledzy przekaźnik. Jego cewkę (czyli wysteowanie) podłączasz pod któryś z kabli ze stacyji w zasadzie obojętne co , ważne jedynie to aby cewka była na odpowiednią wartość napięcia. Nie musi to być przekaźnik samochodowy - wystarczy zwykły elektryczny za 2 zł ze sklepu z elektroniką (w Gliwicach jest tego pełno sam skończyłem tam elektronikę). Wtedy po włączeniu np świateł dostaniesz napięcie na manetki. Ah zwróć uwagę również na obciążalność styków - tak aby wytrzymały 4A a najlepjej dać jakiś zapas. |
|
|
|
 |
MadJack [Usunięty]
|
Wysłany: 2011-01-12, 22:21
|
|
|
| ogolnie pisze, ze przy maksymalnym grzaniu (ktorego sie raczej nie wykorzystuje) jedna manetka maksymalnie pobiera 2 A. Czyli dwie manetki 4. Srednio zuzywaja 3,6 A razem. |
|
|
|
 |
emil

|
Wysłany: 2011-01-12, 22:24
|
|
|
no a ja Ci mowie, że jest to kawałek prądu jednak, pojezdzisz to zobaczysz ze 100% też się używa zwłaszcza wiosną, jesienią i w deszcz
ja bym to wolał zrobić raz porządnie i mieć spokój no ale jak tam chcesz.
aha
no i co do obliczeń manetka bierze 2A dla napięcia znamionowego 12V, czyli jej opór to 6Ohm, dla napięcia 14.4 V prąd popłynie 2,4 A co razem da ok 5A czyli wielki ubytek, nie wiem czy przewód do stacyjki ma przewidziany zapas do tego stopnia, oraz czy bezpiecznik główny wytrzyma podłączenie do niego kolejnych 5A (jak sie podpinasz do aku to go pomijasz)
no ale.. j.w. |
| Ostatnio zmieniony przez emil 2011-01-12, 22:31, w całości zmieniany 3 razy |
|
|
|
 |
MadJack [Usunięty]
|
Wysłany: 2011-01-12, 22:29
|
|
|
udam sie jutro do sklepu i zobacze czy dostane taki przekaznik ele. jesli tak to przelutuje jeszcze raz tylko poprowadze uklad przez przekaznik z tego samego przewodu i bedzie ok
moze zeby bardziej naswietlic sprawe. To podlaczylem to tak: pod stacyjka byly dwa kable. Czerwony i czerwono niebieski. Na czerwonym plus byl caly czas (domyslam sie, ze idzie prosto od aku). Na czerwono niebieskim pojawil sie sztrum po przekreceniu klucza. I tam wpialem manetki
5 A raczej nie moze tamtedy plynac. Bo manetki maja swoj bezpiecznik (wlasnie 5 A) wiec mysle, ze raczej jest to jakos inaczej rozwiazane z tym jaki prad one pobieraja. |
|
|
|
 |
emil

|
Wysłany: 2011-01-12, 22:36
|
|
|
jeden kij jest on zasilany z bezpiecznika gl. 30A, nie jest to gruby kabel dlatego nigdy nie ingeruję w instalację w taki sposób jak podałeś zmierz sobie jego średnicę jak możesz, i policz jaki prąd może przez niego płynąć, przyjmując że dla przekroju 1.5 mm^2 ten prąd to 10A, dla 2,5 mm^2 20A
przekrój to pirkwadrat
nie no żartuje, ale popraw to
noo, nie 5A, 4,8 dokładnie bezpiecznik zazwyczaj pali się przy przekroczeniu zakresu o 5%
pozdro |
|
|
|
 |
MadJack [Usunięty]
|
Wysłany: 2011-01-12, 22:48
|
|
|
| czyli jedyne co zmienic zeby bylo leppiej to nie wpinac sie bezposrednio tylko przez przekaznik? |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie moesz zacza plikw na tym forum Nie moesz ciga zacznikw na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
• • • •  |