|
CBR F4i - dzwonienie rozrzadu |
| Autor |
Wiadomość |
d1abol
czerwony dioboł
Motocykl: CBR F4i FS
Imię: Mateusz
|
Wysłany: 2011-04-19, 09:34 CBR F4i - dzwonienie rozrzadu
|
|
|
Hej ludziska, mam pytanie do posiadaczy tej CBRki.. bo tak na dobra sprawe szkoda mi oddawac na slepo sprzeta do serwisu Miedzy tak mniejwiecej... 2500 a 3700 obrotow slychac wyrazne dzwonienie lancuszka rozrzadu. Jak hamuje silnikiem to pieknie to slychac
Pytanie... warto w ogole inwestowac w wymiane calego zestawu lancuszek + napinacz czy moze lepiej pokombinowac cos z samym napinaczem.. ? Aktualny przebieg to 22 tys, prawdopodobnie realny ale tego tak do konca nigdy sie nie dowiem. W zwiazku z takim przebiegiem i brakiem jakichkolwiek innych problemow z rozrzadem tak na chlopski rozum szkoda mi wymieniac wszystko, jako ze to troche bedzie kosztowac. No ale z drugiej strony jezeli co kilka tys km bedzie wracac charakterystyczne dzwonienie to wole juz wszystko wymienic i miec z tym swiety spokoj. Najlepiej gdyby sie wypowiedzial ktos kto przerabial juz samo napinananie bez wymiany lancuszka.. i czy to w ogol ma sens |
|
|
|
 |
sylaD-Team
Barbie Killers Squad

Motocykl: Yamaha YP400 Majesty
Imię: Sylwia
Wiek: 42 Dołączyła: 07 Kwi 2010 Posty: 152 Skąd: WodzisÂław ÂŚlÂąski
|
Wysłany: 2011-04-19, 11:48
|
|
|
Bez kombinowania jak koń pod górkę , sprawdzić łańcuszek rozrządu i napinacz łańcuszka i będzie wszystko jasne.
Jeżeli sam się na tym nie znasz , to oddaj to w ręce serwisu.
Tym bardziej że jeżeli już zajdzie potrzeba wymiany łańcuszka rozrządu czy nawet do tego jeszcze napinacza , to taniej wyjdzie niż remont silnika.
Pozdrawiam,
Sylwia |
_________________ SALON SERWIS ... CZEGO DUSZA MOTOCYKLISTY ZAPRAGNIE - ZAPRASZAMY
http://www.facebook.com/damir.team.wodzislaw |
|
|
|
 |
Bass
Pal gumę a nie dusze

Motocykl: R1200GS
Imię: SEBA
Wiek: 50 Dołączył: 18 Lis 2010 Posty: 1296 Skąd: Ruda Śląska
|
Wysłany: 2011-04-19, 16:49
|
|
|
W Hondzie należny wymienić napinacz bo to on jest przyczyna twojego dzwonienia ale za jakieś 2000km zacznie dzwonić już łańcuszek tak wiec od razu wymień i jedno i drugie. Ja to wymieniałem na raty wiec szkoda kasy . Przebieg mojej CBR-ki był 40tyś.km jak wszystko wymieniałem.
pozdrawiam |
_________________ Bass - www.riss.pl Hurtownia odzieży BHP
 |
|
|
|
 |
-pawlus-

Motocykl: CEBRA
Imię: Paulo
|
Wysłany: 2011-04-19, 20:57
|
|
|
| Bass napisał/a: | W Hondzie należny wymienić napinacz bo to on jest przyczyna twojego dzwonienia ale za jakieś 2000km zacznie dzwonić już łańcuszek tak wiec od razu wymień i jedno i drugie. Ja to wymieniałem na raty wiec szkoda kasy . Przebieg mojej CBR-ki był 40tyś.km jak wszystko wymieniałem.
pozdrawiam |
Zgadzam się z przedmówcą.
Ja też to zrobiłem na raty i naprawdę szkoda kasy na to. Wymień to od razu za jednym razem - łańcuszek + napinacz.
Pozdro 4all. |
_________________ Nie ważne dokąd idziemy, ale to w jakim kierunki zmierzamy... |
|
|
|
 |
Yogi
Instruktorek

Motocykl: FirekBladek 929
Imię: Łukasz
|
Wysłany: 2011-04-19, 21:07
|
|
|
| Napinacz jako całość nie ma tutaj żadnego znaczenia, napinacza nie trzeba wymieniac wystarczy sama sprężynę w napinaczu i łancuszek. Łańcuch jakieś 200zl spręzyna 20zł |
_________________ Motocyklowa Szkoła Vmax
Szkolenia z zakresu kat. AM, A1, A2, A
Doskonalenie Jazdy
Wyjazdy na tory wyścigowe Polska, Europa
Sosnowiec - Zagórze
Braci Mieroszewskich 124 teren Expo Silesia
www.oskvmax.pl
www.facebook.pl/oskvmax
 |
|
|
|
 |
d1abol
czerwony dioboł
Motocykl: CBR F4i FS
Imię: Mateusz
|
Wysłany: 2011-04-19, 21:08
|
|
|
Dzisiaj bardziej sie temu przyjrzalem. Dzwonienie wystepuje jednak w duzo wezszym zakresie dokladnie miedzy 2500-3000... i tylko na niskich biegach. Na 4,5 i 6 nie wydobywaja sie zadne nieprzyjemne dzwieki. Pojezdze jeszcze jakis czas i zobacze co sie bedzie dziac. Najwyzej wymienie potem wszystko za jednym zamachem, tak jak piszecie |
|
|
|
 |
-pawlus-

Motocykl: CEBRA
Imię: Paulo
|
Wysłany: 2011-04-19, 21:17
|
|
|
| Yogi napisał/a: | | Napinacz jako całość nie ma tutaj żadnego znaczenia, napinacza nie trzeba wymieniac wystarczy sama sprężynę w napinaczu i łancuszek. Łańcuch jakieś 200zl spręzyna 20zł |
Nie w każdym przypadku wystarczy wymienić sprężynę. Mój napinacz był już tak wyjechany na trzpieniu że należało go wymienić. Nie mniej jednak należy spróbować naciągnąć sprężynę i sprawdzić czy to coś pomoże i wtedy można kupić nową... |
_________________ Nie ważne dokąd idziemy, ale to w jakim kierunki zmierzamy... |
|
|
|
 |
Yogi
Instruktorek

Motocykl: FirekBladek 929
Imię: Łukasz
|
Wysłany: 2011-04-19, 22:18
|
|
|
| -pawlus- napisał/a: | | Yogi napisał/a: | | Napinacz jako całość nie ma tutaj żadnego znaczenia, napinacza nie trzeba wymieniac wystarczy sama sprężynę w napinaczu i łancuszek. Łańcuch jakieś 200zl spręzyna 20zł |
Nie w każdym przypadku wystarczy wymienić sprężynę. Mój napinacz był już tak wyjechany na trzpieniu że należało go wymienić. Nie mniej jednak należy spróbować naciągnąć sprężynę i sprawdzić czy to coś pomoże i wtedy można kupić nową... |
Wiesz jak moto ma przejechane 21 tyś to raczej trzpień powinien byc good nie uważasz.
Ale druga sprawa to przebieg. ja np. w swoim mam teraz 56 tys i było oki moto ma 10 lat więc wychodzi ok 5tyś na rok te same rocznik na allegro maja po 30-35 tys czyli po ok 3 tys km na rok.
Ja już w tym sezonie zrobiłem 3tyś a od 2 lat ponad 26tyś. wniosek patrząc na przebiegi na allegro koniec jazdy w tym sezonie bo juz zaliczylem 3 tyś km |
_________________ Motocyklowa Szkoła Vmax
Szkolenia z zakresu kat. AM, A1, A2, A
Doskonalenie Jazdy
Wyjazdy na tory wyścigowe Polska, Europa
Sosnowiec - Zagórze
Braci Mieroszewskich 124 teren Expo Silesia
www.oskvmax.pl
www.facebook.pl/oskvmax
 |
|
|
|
 |
emil

Motocykl: motocykl
Imię: lucek
Wiek: 112 Dołączył: 05 Kwi 2010 Posty: 3698 Skąd: somalia
|
Wysłany: 2011-04-19, 22:30
|
|
|
kupcie se vfr, w mojej sie wczoraj pokazało 90 tys.km i żaden rozrząd nie nadupcza |
_________________ a nie bede nikogo obrazal.. |
|
|
|
 |
sylaD-Team
Barbie Killers Squad

Motocykl: Yamaha YP400 Majesty
Imię: Sylwia
Wiek: 42 Dołączyła: 07 Kwi 2010 Posty: 152 Skąd: WodzisÂław ÂŚlÂąski
|
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie moesz zacza plikw na tym forum Nie moesz ciga zacznikw na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|