|
Przekładka silnika VF 500 C na VF 500 F |
| Autor |
Wiadomość |
elDamiano
soldier

Motocykl: XV 750
Imię: Damian
|
Wysłany: 2012-09-04, 00:01 Przekładka silnika VF 500 C na VF 500 F
|
|
|
Witam
Jestem w chwili przekładania silnika w mojej "Madzi" na silnik z VF 500 F Interceptor
jednak napotkałem na problem związany z elektryką - po naciśnięciu przycisku "START" gaśnie przednia lampa , brak impulsu na przekaźnik rozrusznika ( obojętnie czy przy dobrze naładowanym akumulatorze , czy przez kable z samochodu ) na chwilę obecną dopatrzyłem się zmiany kabli na kontrolce "luzu" Czy ktoś z Was robił podobną przekładkę lub zna się lepiej ode mnie na elektryce PROSZĘ O POMOC |
|
 |
magik [Usunięty]
|
Wysłany: 2012-09-04, 01:45
|
|
|
wiesz co z elektryką.................hmmm jakby to powiedzieć bez szczegółów ciężko coś mówić. Piszesz o objawach.............., a przed przekładką wszystko grało?? Weź że chłopie po ludzkiemu napisz co jest bo nie kumam problemem jest gasnąca lampa, czy silnik nie gada w ogóle Trza by to obejrzeć coś nagmerał przy przekładce |
|
|
|
 |
elDamiano
soldier

|
Wysłany: 2012-09-04, 10:34
|
|
|
Magik a więc tak, przed przekładką wszystko grało i buczało ... skoro piszę , że jest brak impulsu na przekaźnik rozrusznika to wiadomo , żę rozrusznik wcale nie kręci ( na 100 % jest sprawny ), wygląda to tak jakby po naciśnięciu "START" impuls zamiast na przekaźnik , trafiał na ramę robiąc zwarcie |
|
 |
SKURA

Motocykl: LEGENDY PRL
Imię: ADAM
|
Wysłany: 2012-09-04, 10:55
|
|
|
| obejrzyj kable...dokladnie |
_________________ Facebok-AJS Dabrowa gornicza
REGULACJE ZAWORÓW,REGULACJE GAŻNIKÓW,SYNCHRONIZACJA GAZNIKOW,WYMIANA PLYNÓW,FILTRÓW,
Oraz inne rzeczy serwisowe.....ZAPRASZAM
 |
|
|
|
 |
magik [Usunięty]
|
Wysłany: 2012-09-04, 11:51
|
|
|
| elDamiano napisał/a: | po naciśnięciu "START" impuls zamiast na przekaźnik , trafiał na ramę robiąc zwarcie | start co masz na myśli przycisk rozrusznika czy moduł zapłonowy (ten czerwon)
Na pewno sprawdź kable zacznij od baterii i sprawdź stycznik może kable zamieniłeś miejscami? Może być że przez moduł ucieka do masy, a próbowałeś odpalić silnik na krótko , że wiesz że rozrusznik ok |
|
|
|
 |
elDamiano
soldier

|
Wysłany: 2012-09-04, 21:40
|
|
|
| magik napisał/a: | ... a próbowałeś odpalić silnik na krótko , że wiesz że rozrusznik ok |
... tak podpiołem rozrusznik bezpośrednio pod "+" aquma i kręci ... Tak ten "START" to ten styk pod rozrusznik - nie chodzi mi o ten włącznik czerwony
Sytuacja wygląda następująco:
( tak wygląda w tym modelu i może w 80% innych )
1) wkładam kluczyk do stacyjki i przekręcam na "zapłon"
2) załączam czerwony przycisk na "RUN"
3) naciskam mały przycisk "START" rozrusznika i ...
... gaśnie przednia loampa i tyle... cisza ( ten model jest amerykański już po przekręceniu stacyjki świecą światła mijania oraz lekko żarzą się kierunki jako obrysówki ) |
| Ostatnio zmieniony przez elDamiano 2012-09-04, 21:41, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
emil

Motocykl: motocykl
Imię: lucek
Wiek: 112 Dołączył: 05 Kwi 2010 Posty: 3698 Skąd: somalia
|
Wysłany: 2012-09-04, 21:44
|
|
|
interceptor = wersja usa = światła świecą non stop.
tam przycisk rozrusznika rozłącza lampę, więc połowa sukcesu za Tobą.
pozostaje podłączyć Ci drugi kabel do przekaźnika rozrusznika, czyli tego, do którego również idą kable grube bezpośrednio z aku, jako sterowanie owym przekaźnikiem.
wrzuć tu schemat najlepiej wersji ue i usa to obadamy. czytelny.
generalnie każdy amerykaniec ma to samo, światła non stop i klawisz dwufunkcyjny - rozłącza lampę, włącza przekaźnik rozrusznika.. |
_________________ a nie bede nikogo obrazal.. |
| Ostatnio zmieniony przez emil 2012-09-04, 21:50, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
elDamiano
soldier

|
Wysłany: 2012-09-04, 22:00
|
|
|
| Dorzucam schematy wersji VF 500 C i VF 500 F |
|
 |
emil

|
Wysłany: 2012-09-04, 22:11
|
|
|
najprostsza rzecz mi przychodzi do glowy - przełożyłeś instalację razem w przełącznikiem prawej manetki?? patrze na schemat vfr, bo to masz mało czytelne, i ten klawisz przy wciśnięciu odcina dopływ prądu na bezpieczniki świateł, zostawia tylko na rozruch, więc jeśli wiązkę masz z usa to i cały prawy przełącznik musisz dać z usa.
najlepiej całość przekładać, podobnie z pozycyjnymi w kierunkach, bo zawsze można odgiąć blachę bądź rozpiąć przewód, ale wiesz, że wszystko pasuje. |
| Ostatnio zmieniony przez emil 2012-09-04, 22:12, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
magik [Usunięty]
|
Wysłany: 2012-09-04, 22:16
|
|
|
o ja Cie pieprze maestro nie masz czegoś w lepszej rozdzielczości bo po powiekszeniu to mam i tak nieczytelna pikseloze
[ Dodano: 2012-09-04, 22:19 ]
no tak emil gożej jak nie ma tej manety |
|
|
|
 |
emil

|
Wysłany: 2012-09-04, 22:22
|
|
|
te schematy dotyczą oba wersji usa - bez osobnego włącznika świateł.
w związku z tym zrób to, o czym piszę wyżej - przełóż też przełącznik, a najlepiej instalację ze wszystkimi czujnikami i dupsami - inaczej widzisz co się dzieje, pewnie w kostce nie ma wszystkich kabli. |
| Ostatnio zmieniony przez emil 2012-09-04, 22:23, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
prezesartur
Motocykl: Nie mam. Nie jestem cool.
Imię: Artur
|
Wysłany: 2012-09-04, 22:42
|
|
|
Od Intercjeptora 750 z wspomnianym switchem rozłączającym światła.
 |
|
 |
emil

|
Wysłany: 2012-09-04, 23:03
|
|
|
a gdzie czujnik stopki bocznej bo nie widze?
niektore mialy dwu, inne trzy przewodowe. |
|
|
|
 |
prezesartur
Motocykl: Nie mam. Nie jestem cool.
Imię: Artur
|
Wysłany: 2012-09-04, 23:18
|
|
|
| Intercjeptor był nie dla leszczy to nie ma. |
|
 |
emil

|
Wysłany: 2012-09-04, 23:40
|
|
|
| nie nie, rozrusznik działa dopiero, gdy masz luz i złożoną stopkę, w momencie gdy jesteś na biegu na rozłożonej stopce nie zadziała, ale na sprzęgle bez stopki tak. Tu trzeba wszelakie włączniki krańcowe przełożyć pasujące do instalacji i dopiero można szukać przyczyn, jeśli dalej nie odpali. |
|
|
|
 |
|
|